Janko Goršek vztraja: Policija je v zadevi bulmastifi delo opravila strokovno in zakonito. Foto: MMC RTV SLO
Janko Goršek vztraja: Policija je v zadevi bulmastifi delo opravila strokovno in zakonito. Foto: MMC RTV SLO

Policija ne bo služkinja nikomur: ne javnim škandalom, ne medijem, ne vladajoči in ne opozicijski politiki.

Janko Goršek
Bulmastif; Katarina Kresal
Katarina Kresal opozarja, da je za vse večje nezaupanje državnim institucijam odgovoren tudi Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO
Goršek: Policija ni lagala

Direktor Generalne policijske uprave je zato, ker se še vedno pojavljajo zapisi o tem, da policija svojega dela na Oražnovi ulici v Ljubljani ni opravila strokovno in zakonito ter je v svojem končnem poročilu lagala in prikrivala informacije, sklical tiskovno konferenco. Na njej je poudaril, da so takšne navedbe stvar dostojnosti ali pomanjkanja dostojnosti ljudi, ki na tragičnem dogodku bijejo politične bitke. "Ne bom dovolil, da jih bijejo na plečih policije," je dodal.


"Preiskava o postopku vrnitve živali še v teku"
V zvezi z napadom psov, ki so do smrti ranili svojega lastnika Sašo Baričeviča, je ponovil, da so podani zadostni razlogi za sum, da je v postopku vrnitve živali ena oseba ali več oseb storilo kaznivo dejanje, in da preiskavo v tej smeri, ki še poteka, usmerja državno tožilstvo v Ljubljani. "Skupaj bomo delali dosledno, objektivno in zakonito," je obljubil in napovedal, da bo javnost z isledki preiskave seznanjena takoj, ko bo te konec. "Ne bo nobenih nepotrebnih zastojev, ne bo pa tudi nestrokovnih bližnjic," je dejal.

Znova je zatrdil tudi, da v zvezi s tragedijo ni mogoče govoriti o umoru, saj ni storilca kaznivega dejanja, policijska preiskava, ki je v tem delu že končana, pa je izključila možnost, da bi bila na kraju nesreče ob pokojnemu prisotna še kakšna druga oseba.

"Če veterinarski inštitut ne potrdi zlorabe, je tudi policija ne more"
Beseda je spet tekla tudi o domnevnem mučenju psov. Veterinarski inštitut je pojasnil, da obstaja več mogočih vzrokov nastanka poškodb pri bulmastifih, je opozoril in dodal, da "če veterinarski inštitut ne more nedvoumno zapisati, ali je šlo za mučenje živali ali ne, potem policija pač ne more tega potrditi".

Na ponedeljkove trditve prvaka SDS-a Janeza Janše, da je vplivala na preiskavo policije v primeru Baričevič, se je že odzvala tudi notranja ministrica Katarina Kresal. V sporočilu za javnost je zapisala, da se je Slovenija znašla v položaju, ko se vsakemu ravnanju policije z največjo lahkoto pripiše politično ozadje.

Kresal: Opozicija bi se morala izogibati klevetanju v maniri kavarniških pogovorov
"K takšnemu stanju duha, ki postavlja pod vprašaj ravnanje praktično vsake institucije demokratične države, od predsednika republike do sodišča in policije, levji delež prispevajo tudi vsakodnevni populistični komentarji predstavnikov političnih strank. Nobena izjema ni niti Janez Janša, ki pa bi se kot vodja največje opozicijske stranke in bivši predsednik vlade moral še kako zavedati tudi svoje politične odgovornosti do ljudi," je opozorila.

Prepričana je namreč, da se mora opozicija, ki je po naravi kritična do oblasti, odzivati v skladu z realnimi dejstvi in dokazi, sicer so navadno klevetanje v "maniri kavarniških pogovorov". In takšno ravnanje ima lahko daljnosežne posledice, ki končajo v kroničnem nezaupanju ljudi v delovanje ustavnega reda, je opozorila. "Ko se standardi enkrat porušijo do takšne mere, pa jih nobena vlada in nobena politična opcija zlepa ne bo več dvignila na primerljiv evropski nivo."

Policija ne bo služkinja nikomur: ne javnim škandalom, ne medijem, ne vladajoči in ne opozicijski politiki.

Janko Goršek
Goršek: Policija ni lagala