Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja se pogajajo o predlogu ukrepov za znižanje plačne mase. Foto: BoBo
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja se pogajajo o predlogu ukrepov za znižanje plačne mase. Foto: BoBo
Virant je sindikatom predstavil varčevalni načrt

Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, je sindikatom javnega sektorja namreč predstavil predlog ukrepov za znižanje plačne mase v javnem sektorju.

Največji prihranek, skoraj 86 milijonov evrov, naj bi dosegli z znižanjem različnih dodatkov in nadomestila za bolniško odsotnost. Poleg tega pa bi izplačilo zdaj zamrznjenih napredovanj prestavili za eno leto - torej s 1. junija letos na 1. junij prihodnje leto -, s čimer bi dosegli še 50-milijonski prihranek, razliko 22 milijonov evrov pa bi dosegli z ukrepi na ravni posameznih proračunskih uporabnikov.

Izhodišče za pogajanja je sprejeti proračun za letošnje leto, pri čemer naj bi 130 milijonov evrov prinesli ukrepi iz lani sprejetega varčevalnega zakona, deloma pa tudi nenadomeščanje tistih zaposlenih, ki odidejo.

Do 288 milijonov evrov, za kolikor naj bi po vladnih izhodiščih znižali plačno maso, tako ostane še 22 milijonov, kar naj bi dosegli z ukrepi na ravni posameznih proračunskih uporabnikov. Tu naj bi s spremembo zakona o izvrševanju proračuna omogočili večjo fleksibilnost pri prerazporejanju sredstev.

Za plače bi bilo mogoče prerazporediti sredstva, privarčevana pri investicijskem vzdrževanju ter materialnih stroških, in sicer do dveh odstotkov plačne mase. Med proračunskimi uporabniki pa bi lahko sredstva prerazporejali neomejeno s sklepom vlade.

Dodatno vlada še predlaga, da bi znotraj predvidene mase za plače dva odstotka sredstev iz fiksnih plač prenesli v variabilni del, torej za nagrajevanje delovne uspešnosti.

Virant je sindikatom predstavil varčevalni načrt