V izjavi po primopredaji je Uršula Zore Tavčar dejala, da velikih pričakovanj ob nastopu funkcije nima, saj je v DZ-ju zaposlena že 21 let. Foto: BoBo
V izjavi po primopredaji je Uršula Zore Tavčar dejala, da velikih pričakovanj ob nastopu funkcije nima, saj je v DZ-ju zaposlena že 21 let. Foto: BoBo
DZ dobil novo generalno sekretarko

Novi generalni sekretarki parlamenta je posle predala predhodnica Mojca Prelesnik. Uršula Zore Tavčar je v DZ-ju zaposlena že 21 let, začela je namreč leta 1993 kot praktikantka. Ob nastopu nove funkcije pa priznava, da mora spoznati še veliko področij. Čuti tudi večjo odgovornost, ker je prva generalna sekretarka, ki je prišla na to funkcijo kot dolgoletna uslužbenka DZ-ja.

Poslanci so jo na to mesto izvolili v ponedeljek, in sicer s 65 glasovi za in brez glasu proti. Dejala je tudi, da se bo trudila biti enaka do vseh političnih strank. "Najraje bi videla, da bi bili vsi z mano zadovoljni, ampak verjetno bodo v neki točki tudi vsi nezadovoljni. Že to, če bodo vsi z mano enako nezadovoljni, bo velik uspeh," je dodala.

Glede sovražnega govora, ki se je v zadnjih letih včasih pojavil tudi v parlamentu, pa je poudarila, da je državni zbor institucija, ki jo moramo vsi spoštovati - tako zaposleni v DZ-ju kot tudi zunanja javnost. "Mislim, da je DZ večkrat krivec za vse, pa si tega ne zasluži. Je pa res, da je treba stvari reševati od znotraj in tudi ugled je ta, ki si ga bomo sami prislužili." Želi pa si, da bi se v DZ-ju znova vzpostavilo sodelovanje.

Generalni sekretar državnega zbora v skladu s poslovnikom vodi službe državnega zbora. Za funkcijo je Zore Tavčarjevo predlagal predsednik parlamenta Milan Brglez, saj meni, da je strokovna kandidatka, ki korektno opravlja delo. Njena predhodnica Mojca Prelesnik s tega mesta odhaja, ker je pred kratkim postala nova informacijska pooblaščenka.

DZ dobil novo generalno sekretarko