V prihodnjih dneh gre pričakovati nove primere, sporoča Inštitut za varovanje zdravja. Foto: EPA
V prihodnjih dneh gre pričakovati nove primere, sporoča Inštitut za varovanje zdravja. Foto: EPA
H1N1
Higiena je najmočnejši steber preventive. Foto: EPA
H1N1
Uporaba maske je priporočljiva le pri bližnjih kontaktih z obolelimi. Foto: EPA

Okužena je ženska, ki je pripotovala iz Francije z istim avtobusom kot moški, ki so mu okužbo potrdili v sredo, 24. junija. Najverjetneje se je tudi ta bolnica okužila že v Franciji. Kazala je blage bolezenske znake z malo povišano temperaturo. Sicer je bilo danes laboratorijsko poleg tega pregledanih še osem vzorcev, ki pa so vsi negativni. Skupno je bilo v Sloveniji negativnih 59 preiskanih vzorcev.

Širjenje okužbe preprečujemo z/s:
- higieno kašlja
(kadar kašljamo ali kihamo, si usta zakrijemo z robcem, ki ga odvržemo v koš za smeti, roke pa si umijemo ali pa kašljamo v zgornji del rokava);
-
pogostim umivanjem rok z milom in vodo;
- izogibanjem stikov
z bolnimi ljudmi;
- če zbolimo, ostanemo doma, da ne širimo okužbe.


"Zboleli osebi je epidemiolog svetoval, naj ostane doma, dokler kaže znake bolezni, da okužbe ne bo širila. Svetoval ji je tudi, naj omeji stike z drugimi osebami," je povedala prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ-ja. Zdravstvena služba je ob odkritju primera okužbe ravnala, kot je predpisano v navodilih za zdravstvene delavce, ki so jim bila posredovana in so dostopna tudi na spletni strani IVZ-ja. Bolnico je oskrbel lečeči zdravnik, lokalni epidemiolog pa tudi njene tesne kontakte. Glede na to, da je bolezenska slika blaga, se pričakuje hitro okrevanje.
Epidemiologi so že stopili tudi v stik z drugimi potniki, ki so potovali z istim avtobusom iz Francije kot oba okužena potnika, in jim svetovali, naj v prihodnjih dneh opazujejo morebitne spremembe zdravstvenega stanja.

V prihodnjih dneh najbrž še več primerov
Glede na to, da se število okuženih po vsem svetu povečuje, lahko pričakujemo, da bo zbolelih za novo gripo vse več tudi pri nas. "Za zdaj je vznemirjenje odveč, saj bolezen še vedno v večini primerov poteka blago. Vendar pa se moramo zdaj še bolj zavedati pomena, ki ga ima ustrezna higiena pri preprečevanju širjenja okužbe. To pomeni, da si usta, kadar kašljamo, pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke. Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da, kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo in da nam dá ustrezna navodila," je poudarila prim. doc. dr. Alenka Kraigher. Poudariti je treba še, da so do zdaj zboleli le tisti, ki so okužbo prinesli iz tujine, pričakuje pa se, da se bo čez čas bolezen začela širiti tudi znotraj Slovenije.