Slovenija

Poudarki

  • V koalicijo z novimi strankami in gibanji?
  • Vajgl: Pahor in Janša, kateri je večja katastrofa
  • Vsakoletna konvencija stranke Zares
  • Zares tudi o zaupnici Gregorju Golobiču
Zares
Konvencijo stranka skliče enkrat na leto. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
       Prvo napako smo storili ob imenovanju uprave NLB-ja leta 2009, kamor je bil predsednik imenovan z očitnim namenom rešiti propadle tajkune v skladu s političnim dogovorom med Pahorjem in Katarino Kresal.       
 Golobič
Zares
Gantar, Juri in Kek na konvenciji. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
       Najbolj pošten, najbolj miren, pa najbolj priden študent je bil pri meni, je rekla profesorica Staričeva.       
 Eden izmed razpravljalcev o svojem pogovoru s profesorico Gregorja Golobiča.
       Izbira med Pahorjem in Janšo je katastrofa. Ne vem sicer, kateri je bolj katastrofalen.       
 Ivo Vajgl, poslanec v evropskem parlamentu
       Jaz ne verjamem tistim, za katere smo kar vsi skorumpirani in vsi svinje. Ne bom populistično apriori aplavdiral vsakemu protestu, ampak le če vem, za kaj, proti komu in če hočem kaj zgraditi.       
 Vajgl o protestih na Kongresnem trgu. Golobič in preostali predhodni govorniki so sicer do protestov nastopili izrazito pozitivno.
Zares
Gantar je ponovno izpostavil veliki uspeh stranke: Ločitev županske in poslanske funkcije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zares
Gantar je do manifesta nastopil kritično. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
       Zares ima to zaslugo, da je odprl politični prostor. Nastala je množica novih gibanj, strank. Kak teden nazaj sta bila mandatarja le dva, danes je to negotovo. Zares je ščuka v slovenskem političnem prostoru.       
 Pavel Gantar
       Meni so rekli, da prinašamo neki neokomunistični princip. Meni se to zdi dopadljivo, primerno, všečno.       
 Majda Širca
VIDEO
Konvencija Zaresa za novo...

Dodaj v

"Nova politika" se je preimenovala v Zares - socialno-liberalni. Golobiču zaupnica.

Golobič: Zares je nepogrešljiv za delovanje parlamenta, če naj bo to legitimno
15. oktober 2011 ob 06:13,
zadnji poseg: 15. oktober 2011 ob 20:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Model se je izčrpal, potrebujemo spremembo sistema," je na konvenciji Zaresa, kjer je dobil zaupnico ter predstavil strankin radikalni manifest za novo ekonomijo, dejal Golobič.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je brez glasu proti prestal glasovanje o zaupnici. Podelila mu jo je konvencija stranke po Golobičevi predstavitvi dela v lanskem letu ter programu za prihodnje leto. Vsakoletno glasovanje o zaupnici je predvideno v statutu stranke.

Manifest za novo ekonomijo, ki je nadgradnja programa stranke, je bil sprejet skoraj soglasno. Nasprotoval mu je le Pavel Gantar. Z njim bodo šli na predčasne volitve.


Golobič je prepričan, da gre stranka lahko na volitve optimistično, saj verjame, da bodo volivke in volivci želeli imeti tudi glas, kot so ga imeli doslej, ki je bil na strani javnega interesa in se je zoperstavil vsem lobijem. "Taka stranka je nepogrešljiva za delovanje slovenskega parlamenta, če naj bo to legitimno, če naj bo to v večji meri, kot je bilo doslej, po volji ljudi," je dejal.

Dejal je, da je program stranke v celoti nov. "Manifest za odgovorno ekonomijo, ki predstavlja veliko novost na slovenskem političnem trgu, predstavlja izziv za vse nove akterje, ki jih še čakamo, da se bodo izrekli o vseh ključnih razvojnih vprašanjih Slovenije," je povedal.

"Tako, kot je, ne more iti naprej"
Pojasnil je, da v ospredju programa ni interes finančnih institucij, v ospredju ni interes tistih, ki so privedli Slovenijo v to krizo. Opozoril je, da je bil Zares edina stranka, ki se je uprla t. i. nemško-francoskemu vlaku. "Treba je okrepiti investicije, vlaganja v ljudi, v izobraževanje, znanost, raziskave, in da bo na ta način mogoče ustvariti več in to več potem tudi pravično porazdeliti," je dejal.

Poudaril je, da daje stranka s svojim programom jasno sporočilo, da tako, kot je, ne more iti več naprej. "V ospredje je potrebno postaviti tise, ki so bili do zdaj zapostavljeni," je zatrdil.

Golobič: Stranka je trn v peti že od nastanka
Dodal je, da je bila stranka trn v peti že pred volitvami. "Že ob nastanku je bilo neko nelagodje, tako med strankami, ki smo jim bili bliže, kot strankami, ki smo jim bolj odkrito nasprotovali," je prepričan.

"Upirali smo se, kjer se je dalo, da bi stranke kadrovale na način, kot so. Spomnite se, kako sta se Katarina Kresal in Borut Pahor z nekim dogovorom, ki je tipičen za Janševo vlado, dogovorila, da bo Draško Veselinovič postal predsednik uprave NLB-ja," je spomnil Golobič. "Temu se je Zares zoperstavil. Z grožnjo izstopa iz koalicije smo uspeli v prvih mesecih doseči, da se to ni zgodilo," je povedal.

V sklopu svojega nagovora konvenciji je Golobič med drugim napovedal novo ime stranke ter upanje, da bodo nova gibanja primerni kandidati za prihodnje koalicijske partnerje.

S kom v koalicijo, če sploh?
Golobič je izrazil razočaranje nad nekdanjimi koalicijskimi partnerji. Ti so bili neučinkoviti v boju zoper politično-gospodarska omrežja, ki ugrabljajo državo. "Pri tem boju smo pogosto bili edini koalicijski partner," je dejal Golobič. Kot primer, kako stare "tranzicijske stranke" delujejo, je predložil zakon o poroštvu za projekt TEŠ6, kjer so SDS, LDS in SDS v parlament vložili zakon, ki so ga spisali v Holdingu elektrarn.

Poenotenje v boju proti takšnim omrežjem je po Golobičevih besedah temeljni pogoj za kakršno koli sodelovanje v koaliciji. Ob stari konstelaciji strank je zato pred časom dejal, da ne vidi prave priložnosti za koalicijsko sodelovanje. S pojavom novih strank in gibanj pa ponovno upa, da bo lahko spremenil mnenje, da se bo "našel nekdo, ki si bo skupaj z Zaresom upal v bitke". Podpredsednica stranke Darja Radić je sicer izrazila pričakovanje, da bo Zares po volitvah v opoziciji, evropski poslanec Ivo Vajgl pa je poudaril, da biti v koaliciji ni nič slabega samo po sebi.

Novo ime: Zares, socialno-liberalni
Razlog za predlagano menjavo imena stranke je po Golobičevih besedah dejstvo, da se na politični sceni pojavlja kup gibanj in list, ki sama sebe definirajo kot 'nova'. Menjava imena ne pomeni odrekanje konceptu nove politike, temveč ga le vsebinsko nadgrajuje z manifestom, je pojasnil. O predlogu je konvencija glasovala v sklopu sprememb statuta stranke. Za spremembo imena stranke je glasovalo 56 članov, proti pa 53.

Predsednik poslanske skupine Franco Juri je izbiro dodatno pojasnil: V odnosu do družbe in gospodarstva socialni, v odnosu do demokracije in človekovih pravic liberalni. "Tu ni nobene dvoličnosti. Smo socialno-liberalni na iskren način," je dejal.

Manifest, zaupnica, spremembe statuta
Juri je pred konvencijo dejal, da pričakuje potrditev programa in manifesta za novo in socialno, odgovorno ekonomijo, ki je ključni del predvolilne ponudbe stranke. "Program bo na razpolago, vsi ga bodo videli in se bodo odločali, ali želijo, da v Sloveniji spet dobimo le izbiro med neoliberalci in turbokapitalisti, ali želimo spremembe v smeri socialno odgovornega podjetništva. Smo ena izmed strank, ki ponuja tak program in je že dokazala, da gre v tej smeri," je povedal.

"Druge opcije še niso jasne. Jaz se bojim, da bo prevladal duh neoliberalizma v drugih strankah," je zatrdil. Meni, da je treba ljudem povedati, da je Zares ena redkih strank, ki "nima niti botrov niti lobijev za sabo, niti medijske podpore, ki je včasih odvisna od podpore močnih finančnih skupin". "Mi teh skupin nimamo, to se je videlo pri Teš 6," je pojasnil.

Gantar: Stranka bo prišla v parlament
"Mi smo tisti, ki smo sprožili vladno krizo, sprožili konec te tragedije, konec brezupa in obupa ter omogočili, da gredo tudi novi na volitve in rešijo to zadevo. V tej predstavitvi programov in ljudi bo Zares še pokazal svoje vrline," pa je prepričan poslanec stranke Pavel Gantar.

"Slovenija se v zadnjih dneh vsak dan prebuja v novi politični podobi. Danes zmagovalec volitev ni več vnaprej določen," je dejal in dodal, da je stranka izsilila volitve. "To je za nas velika priložnost, vse je še odprto, bolj, kot se je zdelo pred nekaj dnevi," je napovedal. Dodal je še, da se ne more čisto poistovetiti s programom in da je v Sloveniji glavni problem neokorporativizem.

"Problem je, da smo bili dojeti kot tisti, ki delajo težave v koaliciji. V resnici pa smo hoteli nekatere stvari urediti, npr. vprašanje Teša 6, bančnih kreditov in financiranje tajkunov. Imamo še dovolj časa, da pokažemo, da imamo dobre stvari in smo zaslužni za določene pomembne zadeve. Ena najpomembnejših stvari, ki jo je ta parlament naredil, je ločitev županske in poslanske funkcije. Če nas ne bi bilo, tega ne bi bilo," je prepričan. Zatrdil je še, da bo stranka prišla v parlament in dodal, da ne vidi razloga, zakaj ne bi kandidiral za poslanca.

Tudi poslanec Franci Kek je prepričan, da bo stranka prestopila parlamentarni prag. Napovedal je, da bodo dobili pet poslanskih mest.

Aljoša Masten, Ana Mavsar
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Zares
Prijavi napako
Komentarji
miroslavm1
# 15.10.2011 ob 06:48
naslednji mandat bo stranka ostala zunaj parlamenta in bodo imeli čas iskati razloge za padec podpore. Čeprav je večini jasno da je edini razlog za to lažnivi GG. V stranki pa še vedno tiščijo glavo v pesek.
pikabu
# 15.10.2011 ob 06:34
Pa ja da, trenja! Golobič bo ostal, kaj pa drugega! Sej tistih, ki jim kaj ni pasalo, ni več, oziroma jih do volitev zagotovo ne bo več, ker bodo pobegnili iz potapaljajoče ladje. Bodo šli raje k Jankoviću za teh nekaj let.

Glede na to, da Zaresu, LDSu in še komu nekatere ankete napovedujejo težek vstop v parlament, me zanima, če bo še kateri od predsednikov strank odstopil, ko stranka ne bo prišla v parlament, tako kot je takrat naredil Bajuk. To se mi zdi stvar politične kulture, ampak, no v Sloveniji govoriti o tem je res naivno od mene. Res si ne predstavljam, da bi Golobič ali Kresalova odstopila, prej bi šla k direkt k Jankoviću.
sure_fantek
# 15.10.2011 ob 08:22
Adijo klovni...
nevem
# 15.10.2011 ob 07:39
Enotno pod parlamentarni prag!
pozitiva
# 15.10.2011 ob 07:03
škoda časa in medijskega prostora za takšne...
josip1
# 15.10.2011 ob 07:16
Kolk je pa ta člouk škode naredu. Upam, da izgine iz politike ven. Sin komunizma, hlapec kapitalizma!
evap
# 15.10.2011 ob 08:41
Naj mu dajo zaupnico in potonejo skupaj z njim. To bo ZARES najboljše. za Slovenijo.
gregorsu
# 15.10.2011 ob 08:13
rad bi videl tistega, ki še verjame lažnjivemu kljukcu.
Nekateri so ga namesto kaznovanja, izbrali celo za heroja, ker si je upal priznal, da laže... Res pokončen mož, tale golobić.

sam letos, ko je kriza, bodo volilci raje imeli vrabca v roki, kot golobiča na strehi...
amigo
# 15.10.2011 ob 08:32
Nikoli mi ni bilo jasno, kdo lahko voli arogantnega Golobiča. Golobič je bil Kučanov operativec, ki je pazil na Drnovška.
Rejtas
# 15.10.2011 ob 18:29
Gantar: Mi smo ščuke.

In to dobesedno a ni ta riba plenilka?
patamat
# 15.10.2011 ob 10:27
Človek ki se tako laže kot GG nima prostora v Parlamentu kjer je hram demokracije.On ima le prostor na sodišču in zaporu!!!!!!!!!!Škoda debat okrog takih.Je že sam priznal da LAŽE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!
Vaati
# 15.10.2011 ob 19:11
Gantar je zamenjal ščurke za ščuke.
jemaad
# 15.10.2011 ob 18:39
Socialno-liberalna stranka je približno takšen oksimoron kot Levo-Desna stranka. Končno so priznali, da nimajo nobene zveze z liberalizmom, ampak so ena nategunska in vetrnjaška stranka, katere edini razlog za obstoj je klientelistično mreženje in grabljenje denarja iz proračunske vreče.
Pa še to: demokratična Evropa je obsodila vse totalitarne režime, vključno s komunizmom! Šircino simpatiziranje z neokomunizmom je zato ekvivalentno simpatiziranju s fašizmom in nacizmom. Samo njej je najbrž jasno kako je neokomunizem združljiv z liberalizmom, ki ga imajo v imenu. Zares so totalno zmedena, lažniva, demagoška druščina skorumpiranih grabežljivcev in plenilcev, ki nimajo kaj iskati v slovenskem parlamentu.
mirora
# 15.10.2011 ob 19:56
Z loba
A gresija
R azklanost
E goizem
S ebičnost
Binder Dandet
# 16.10.2011 ob 08:05
"ZARES je imel odličen program že prej, a kaj ko je imel s poštenimi nameni bolj malo skupnega"

Bistvo v enem stavku. Podpišem.
Tomažin
# 16.10.2011 ob 04:39
Zares Untergang
safari
# 15.10.2011 ob 20:01
ZARES v arest z njim!!!!
krjavelj
# 15.10.2011 ob 20:00
Andraž Slamorezec je imel, dasi že petdeset let star, najlepšo mlado ženo, kar se jih je pred in potem rodilo v višnjanskem mestu. Res je sicer, da mlajši rod starodavnih Višnjanov slovi zaradi nravnega in čednostnega življenja, ali izjemki se dobodo povsod. Kleopatra in Didona v Afriki, grška Helena in druge zgodovinske lepotice nam pričajo, kaj utegne lepa ženska kolobocije in nadloge napraviti sebi in drugim, da utegne še pobočnega moža prevariti itd. Tako so tudi v Višnji gori ob tistem času nekateri šemežni mladi babjaki škilili za Slamorezélo. Lukež Drnulja je bil tako nesrečen, da je nekdaj ponoči, ko je deseto uro klical, naletel nekoga te vrste, kako se je ob Samorežčevem zidu vzpenjal do okna. To je razsrdilo in razkačilo njegovo moralnost in pravil je o tej neslišani grdobiji drugo jutro po vsem mestu. Andraž Slamorezec ni veroval vsega tega in trdil je, da je Drnulja obiralec, širokoustnež, potepuh in slepar. Pri prvi seji mestnih očetov je nasvetoval, naj se mu vzame ponočno stražarstvo. Ali tudi Drnulja je imel prijatelje, in Slamorežčev nasvet je padel z vsemi zoper tri glasove. Od tiste dobe je bil Drnulja Andražu trn v peti in gledal in pazil je dan na dan, kako bi ga pogubil.

Andraž Slamorezec in ostali Butalci niso nikoli skup spravili niti ene ovadbe proti Lukžu Drnulji (alias Gregor Golobič)
LFC
# 15.10.2011 ob 17:58
Zdaj je pa že cajt ta Zares spakirate...
eračka
# 16.10.2011 ob 07:01
To ni noben nov program. to so samo všečne floskule, brez kakšne pametne strategije.
GRoby
# 15.10.2011 ob 20:00
Razlogi in to kar je ZARES zares počel v svojem parlamentarnem mandatu so sprijeni in neetični. Že sami obrazi izžarevajo pokvarjenost in besede tega ne morejo prektiri, dejanja pa kar sam tolčejo navzven. ZARES je imel odličen program že prej, a kaj ko je imel s poštenimi nameni bolj malo skupnega, sedanji, verjamem, da je še bolj odličen, a spet bo zgodba ista. Ti ljudje preprosto niso vredni našega zaupanja. ko te nekdo"sune v rit", mu težko dovoliš, da še hodi za tabo. ZARES skuša iz nas narediti tepce, ki jih bomo slepo sledili in jim zaupali. Ne, hvala.
vlasansi
# 15.10.2011 ob 19:31
Golobič je odličen govornik je pa tudi največji demagog kar jih premore Slovenija.
virgino
# 15.10.2011 ob 09:24
drnovškov učenec, iz katerega pa nikoli nebo politik drnovškovega kova, saj gregor izžareva tisto kar je janez uspešno skrival- pokvarjenost, spletkarstvo, pogoltnost in brezobzirnost....
palca
# 16.10.2011 ob 11:33
Volk dlako menja, narave nikoli.
no72
# 16.10.2011 ob 10:59
Gregor naenkrat poyna vse odgovore na stiske Slovenije in sveta.
Še pred tremi meseci je ynal samo teči s goreče ladje, ob tem pa je par molotovk vrgel še pod noge Kresalki in Pahorju.
Pa je še kakšen tepec,ki ga lahko ta človek naplahta? Njemu je namreč vladanje sinonim
sa polnjenje žepov!
Kar naenkrat pa je genij pogruntal nov manifest sa rešitev Slovenije.

G.Golobič,to več enostavno ne potegne,blef in laž!
The_Deer
# 16.10.2011 ob 10:06
Socialno-liberalni. Zveni kontradiktorno, kot da bi rekel: " tvoja pričeska pa je danes tako grdo-lepa." xD

Mene spominja na uno pesem od Iztoka Mlakarja: sem slišal, da ste socialno-liberalni, levo-desne bl smeri. ;)
Alchemist
# 16.10.2011 ob 09:25
Socialno-liberalni. Zveni kontradiktorno, kot da bi rekel: " tvoja pričeska pa je danes tako grdo-lepa." xD
ikacbe
# 16.10.2011 ob 01:02
Moj drek lahko tudi preimenujem v kolonjsko vodo, pa bo še zmeraj drek....
themetun
# 15.10.2011 ob 23:31
Program Zaresa:
1. Zlažemo se državljanom glede inflacije.
2. Zlažemo se državljanom glede brezposelnosti.
3. Zlažemo se državljanom glede gospodarske rasti.
4. Zlažemo se državljanom glede naših tajkunov.
Insider
# 15.10.2011 ob 22:47
Kaj tej še vedno obstajajo?
5tane
# 15.10.2011 ob 22:04
Problem sploh ni v GG-ju ampak v vseh v stranki Zares, ker nimajo jajc, da takega šalabajzerja ven nabrcajo. Vse kar jim sledi, so si zaslužili.
josip1
# 15.10.2011 ob 19:50
To, da je v politiki aktiven tak nategun, blebetač, lopov in demagog, še več, da je celo minister - to je možno samo pri nas.
daryankoff
# 15.10.2011 ob 19:01
Najbolš, da zaprejo štacuno, pa se nehajo smešit na volitvah.
mercury89
# 15.10.2011 ob 18:31
tale Golobič pa poka vice hehe.
JVK
# 15.10.2011 ob 17:43
he he ob pogledu na promile ki jih zares dobiva na meritvah so možgani golobiča začeli proizvajat velike količine kisa (to je poseben možganski proces samouničenja ki se avtomatsko vklopi pri narcisih in populistih ko kdove iz kakšnega vzroka možgani začnejo lastniku prikazovati realno sliko : )
shark77
# 15.10.2011 ob 13:33
Juri,dokler bo ''Golobček'' pri vas,vam ljudje ne bodo zaupali,ker vidijo v tem manifestu le ''Ultra manifest za odgovorno ekonomijo''....
mikic007
# 15.10.2011 ob 09:51
Vsi govorijo samo o neki lazi, ki je bila v resnici nepomembna. Meni je veliko bolj grozljivo, da so iz Slovenije odvajali vecinsko davkoplacevalski denar preko nabiralnikov. Kako naj se zaupa cloveku, ki ne spostuje lastne drzave in zakonov, ki jih sprejema.

Enako velja za Jankovica in ko bo kaj takega crno na belem pri JJ enako. Cakam novinarje ali drzavne organe, da opravijo svoje delo.
alah
# 16.10.2011 ob 12:37
haha si že predstavljam v kakšnih odmevih: Danes je z nami predsednik stranke Zares socialno-liberalni.

Imam vznemirljiv pozitiven občutek, da nam kmalu tega nikoli več ne bo potrebno slišati...
davide
# 16.10.2011 ob 11:50
haha si že predstavljam v kakšnih odmevih: Danes je z nami predsednik stranke Zares socialno-liberalni.
vaza
# 16.10.2011 ob 11:26
Človek lahko iz izkušenj o teh ljudeh v Zares marsikaj sklepa. Npr: če je bil Gantar proti, potem je manifest dober.
SteVsiNeumni?
# 16.10.2011 ob 01:27
Druga embalaža, enaka vsebina :)
Dovolj za Slovence
povžek
# 15.10.2011 ob 22:25
Golobi so Slovence enkrat že posrali, torej hodite stran od streh!...
TheBastian
# 15.10.2011 ob 21:41
A to so imel poslovilca? :P samo ne vem zakaj je blo treba spreminjat ime..
TineB
# 15.10.2011 ob 21:41
Novo ime Golobičeve stranke:

ZARES - nova socialno liberalna politika, zdaj pa res čisto zares, tokrat se ne hecamo, častna pionirska, o kakec ... izpadli bomo iz parlamenta za veke vekov, sploh ni smešno (ja pa je), oranžno-ki-te-ljubim-oranžno, socioliberokomunizembleferizem.

(noregobe.press)
kačon
# 15.10.2011 ob 20:57
Aja pa še to. Če na ulici v bližini Šubičeve zagledate blondinca, ki ima prečko na levi, je to Gregor Golobič. Z novim obrazom. I:=)
semaino
# 15.10.2011 ob 19:38
Zares bi se preimenoval v Zares - socialno liberalno stranko. Preimenujte se v stranko Jezusa Kristusa pa ne morete dobiti več kot 3%! Pa še ti volivci bi bili neprištevni.
JohnMichxx
# 15.10.2011 ob 19:20
This is for real??
Smeh...
Bivši uporabnik
# 15.10.2011 ob 18:26
Zares bi se preimenoval v "Zdaj pa res zares!"
Aeda
# 15.10.2011 ob 11:04
Edini komentar, ki je OBJEKTIVEN (noComment ob 8:01), ima 7 negativnih glasov. Zelo zaskrbljujoče pljuvaško-neobjektivno in skrajno selektivno!
Patamat: ste prešteli vse laži in zavajanja VSEH vodij strank?? Pričakujem od vas spisek vseh omenjenih, ki še NISO lagali državljanom! Mislim, da bo silno kratek...Ne opravičujem laganja, ampak se pritožujem nad neobjektivnostjo piscev in padcem MORALNIH VREDNOT pri politikih - pa tudi komentatorjih...
hanziki
# 15.10.2011 ob 09:46
Pri Golobiču ni problem, da se je zlagal. Lažemo več ali manj vsi ljudje. Problem je v tem, da se je moral zlagati. Če se ne bi, bi takorekoč priznal korupcijo. Ki pri nas očitno ni noben problem. Da ne bo pomote, s tem je samo pokazal, da ni nič boljši kot so ostali "liderji" strank. Drugače se pa strinjam z Žižkom o tem, kar je rekel o Golobiču. Ljudje namreč marsikaj odpustijo, samo neumnosti pač ne.
Kazalo