Slovenija

Poudarki

  • Semolič zazočaran, da neoliberalistične ideje še živijo
  • "Kdaj je pravi čas za dvig plač, če ne v času gospodarske rasti?"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 64 glasov Ocenite to novico!
Lidija Jerkič
Lidija Jerkič, nova predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Foto: BoBo
       Delodajalci si namreč že rahlo pulijo lase, saj ne vedo več, kaj storiti, da bi privabili delavce.       
 Jerkičeva o enem izmed razlogov, zakaj lahko delavci zdaj zahtevajo več
       Odgovor številnih delodajalcev je, da zdaj ni pravi čas za dvig delavskih plač. Kdaj je pravi čas za dvig, če ne v času gospodarske rasti.       
 Dušan Semolič
VIDEO
Jerkičeva namesto Semoliča
VIDEO
Lidija Jerkič zamenjala S...
VIDEO
Radijski intervju: Dušan...

Dodaj v

Nova predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič: Čas je, da delavci zahtevajo več

Kongres ZSSS-ja
4. oktober 2017 ob 12:29,
zadnji poseg: 4. oktober 2017 ob 15:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Delegati Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so na kongresu za svojo novo predsednico potrdili Lidijo Jerkič. Dolgoletni predsednik Dušan Semolič se poslavlja, v prepričanju, da se bo ZSSS še dolgo boril za delavce.

86 delegatov je glasovalo za, pet pa proti Lidiji Jerkič, ki je bila tudi edina kandidatka na kongresu v Ljubljani. Jerkičeva se na novo delovno mesto seli iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI), kjer je 11 let opravljala funkcijo predsednice, predtem pa sekretarke. V nagovoru je napovedala večjo usmerjenost k članom zveze in boljšo učinkovitost.

Jerkičeva: Nazaj k članom
Kot je dejala Jerkičeva, mora zveza delovati učinkovito. Ocenila je, da je mogoče kadrovski potencial uporabiti bolje, zato se je treba "združiti tako, da ne bosta dva delala iste stvari". Prepričana je, da morajo posamezni sindikati in zveza kot celota "nazaj k članom". Zaradi njih namreč zveza obstaja, zato jim je treba posvetiti več pozornosti, je prepričana.

Napovedala je, da si bo prizadevala za spremembo prioritet. Med drugim si želi boj za ohranjanje delovnih mest nadomestiti z bojem za boljša delovna mesta. Strinjala pa se je, da jo skupaj s sodelavci čaka težko delo: "Če bomo želeli večjo enotnost in udarnost, nas čaka veliko naporov."

V izjavi za medije ob robu kongresa je dodala, da so med njenimi prvimi nalogami prvi stik z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), kolektivna pogajanja in prizadevanja za višje plače. Intenzivno se namerava lotiti tudi področja izobraževanja, pri čemer je posebej poudarila digitalno pismenost in pristojnosti svetov delavcev. Posebno pozornost namerava med drugim posvetiti tudi združevanju.

Kot je poudarila, je eden večjih izzivov pomanjkanje ustrezne delovne sile, kar si je bilo še pred letom dni težko predstavljati. Zato je po njenih besedah zdaj pravi čas, da delavci zahtevajo več: "Delodajalci si namreč že rahlo pulijo lase, saj ne vedo več, kaj storiti, da bi privabili delavce."

Glede upadanja članstva v sindikatih pa je za medije dejala, da gre to pripisati tudi finančni preračunljivosti. "Marsikdo preračuna, da če je član sindikata, ga to stane toliko in toliko, če pa ni, ima enake pravice kot član," je dejala. Opozorila je, da je to posledica egoistične naravnanosti, ki jo družba spodbuja zadnja desetletja.

Jerkičeva je predstavila tudi predlog svoje ožje ekipe, ki jo sestavljajo izvršni sekretarji Andreja Poje za ekonomsko področje, Andrej Zorko za pravno področje, Lučka Böhm za socialno področje, Sanja Leban Trojar za izobraževanje, informiranje in svete delavcev ter Nina Štrajhar za finančna vprašanja.

Konfederacijo ZSSS-ja sestavlja 22 sindikatov. O konkretnem skupnem številu njihovih članov v ZSSS-ju ne govorijo, je pa iz intervjuja z Jerkičevo, objavljenega na spletnih straneh zveze, mogoče sklepati, da tudi v njej članstvo upada.

Semolič: ZSSS se bo še naprej boril
Dušan Semolič
, ki je ZSSS vodil kar 26 let, se za nov mandat ni potegoval. Pred odhodom je podal daljši govor. Eden glavnih ciljev ZSSS-ja je zagotoviti, da bo vsak delavec lahko živel dostojno življenje, je izjavil. "Nujno je, da za delo dobi dostojno plačilo, da dela v okolju, kjer se varuje njegovo zdravje, da ko nastopi bolezen, dobi ustrezno varstvo, da lahko gredo njegovi otroci v šolo, ki je dostopna vsem. In da je, ko gre v pokoj, starost človeku vredna - spoštljiva do življenja, ki si ga dal v mlajših letih."

Razočaran, da neoliberalistične ideje še živijo
Povedal je, da sta bili v njihovem dolgoletnem delu dve obdobji še posebej težki. Prvo takšno obdobje so bila leta po osamosvojitvi, ko so najhujše posledice tranzicije po Semoličevih besedah občutili prav delavci. Drugo obdobje pa je bilo obdobje krize od leta 2008 naprej. "Vsa teža neoliberalne politike, ki si je v bistvu prilastila demokratične institucije, ki so potem pritiskale in s tem reševale pohlep kapitala, se je zgrnila na delavstvo," je dejal Semolič, ki je razočaran, da obdobje neoliberalističnih idej kljub vsemu še živi.

Kritičen je bil tudi do razprave, kdo je najzaslužnejši za gospodarsko rast, v kateri po njegovih besedah vsi pozabljajo na delavce. "Odgovor številnih delodajalcev je, da zdaj ni pravi čas za dvig delavskih plač. Kdaj je pravi čas za dvig, če ne v času gospodarske rasti," se je vprašal. Navedel je tudi nenehne pritiske delodajalskih organizacij, češ da so delavci preveč varovani, in zatrdil, da ne bodo dopustili znižanja pravic redno zaposlenih delavcev na raven prekarnih. Te je pozval, naj se jim pridružijo v sindikalnem boju: "Sindikati imamo tukaj veliko odgovornost. Da nismo samo opazovalci tega procesa, temveč da pomagamo zaščititi nekatere vrednote."

Poudarek na socialnem dialogu
Pomen socialnega dialoga, ki lahko edini pripelje do skupne stvari - zavzemanja za delavce, pa je poudaril predsednik državnega zbora Milan Brglez. Zanje si bo prizadeval tudi sam v funkciji politika in predstavnika zakonodajne veje oblasti. V prihodnje se bo treba po Brglezovih besedah nedvomno spopasti tudi s težavami, med katerimi je med drugim navedel prekarno delo. Prepričan pa je, da je mogoče razvoj države in družbe s skupnimi močmi usmeriti v pravo smer.

Tudi ministrica za delo, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak se je zavzela za več povezovanja. Poudarila je, da si mora Slovenija kot majhna družba še toliko bolj prizadevati za doseganje soglasij glede ključnih izzivov in tudi ona na prvo mesto postavila socialni dialog.

Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov Luca Visentini pa je opozoril na družbene napetosti, kot je naraščanje populizma, ki po njegovem mnenju niso dopustne in imajo lahko nevarne posledice tudi za socialno državo. "Jasno pa je, da to prihaja iz krize, iz težav brezposelnosti," je dejal.

A. S., Al. Ma.
Dušan Semolič in Lidija Jerkič
Lidija Jerkič in Branimir Štrukelj
Dušan Semolič
Kongres Zveze svobodnih sindikatov Slovenije
Dušan Semolič in Anja Kopač Mrak
Kongres Zveze svobodnih sindikatov Slovenije
Dušan Semolič
Milan Brglez
Kongres Zveze svobodnih sindikatov Slovenije
Kongres Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ZSSS
Kongres Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ZSSS
Glasovanje
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 04.10.2017 ob 12:44
20 let prepozno.
Pueblo Libre
# 04.10.2017 ob 12:52
Semolič naj se lepo zahvali svojim botrom in banksterjem da je 26 let uspešno prodajal raji boj za pravično plačilo, z neznatnimi dvigi...
patriot44x2
# 04.10.2017 ob 12:47
Razočaran, da neoliberalistične ideje še živijo

Razočaran? Ko je pa vlekel neoliberalistično plačo ga pa ni nič motilo. 1x rdeč vedno rdeč.
Space Voyager
# 04.10.2017 ob 13:16
Končno odhaja. Je simbol slabih sindikatov, ki gledajo svoje riti in ne delavca.
Binder Dandet
# 04.10.2017 ob 13:35
In kaj ce je hci generala? Znas ta podatek smiselno ovrednotit?

Za semolica pa koncno. Ceprav po drugi strani nekih upov na spremembe ne gojim, ker toliko sem se naucil doslej, da sindikalizem ni nic drugega kot politika. Da se prerines na vrh, moras biti posebne sorte clovek.
danimmc
# 04.10.2017 ob 12:45
26 let je bil na tej poziciji, pa mu ni nič jasno.
Letos je predvidenih 700 minijonov proračunskega minusa.
JJstyle
# 04.10.2017 ob 15:34
@Skippy

Države z najvišjo kvaliteto življenja:

1. Kanada
2. Švedska
3. Danska
4. Avstralija
5. Norveška
6. Švica
7. Finska

Začuda nobenega vzhodnoevropskega neoliberalnega raja.
johnsmith
# 04.10.2017 ob 13:30
Nov žarek upanja za delavce. Sicer 27 let prepozno.
ni maitre
# 04.10.2017 ob 17:57
Čas je, da delavci zahtevajo več
Nak...narobe! pravilen naslov bi moral biti: Čas je, da delavci dobijo več!
JJstyle
# 04.10.2017 ob 14:15
Dokler imaš v EU takšno prekarno strukturo novih zaposlitev in v Aziji dve milijardi rezervne delovne sile, lahko o pritisku na plače v Evropi samo sanjamo:Milanoviceva slonova krivulja pove vse. V razvitem svetu srednji sloj izginja, v Aziji nastaja, veliko večino globalne rasti produktivnosti pa pokasira svetovna elita:Brez resnih družbenih nemirov, se ne bo spremenilo nič, ker je z globalizacijo kapitalski eliti padla sekira v med. Druga plus zanje je strojno učenje. Tovarna, ki s 160 delavci naredi 500.000 parov obutve je v Nemčiji že realnost. Ko ti enkrat za ustvarjanje nove dodane vrednosti ni več potrebna masovna delovna sila, pozabi na padec produktivnosti na uloženo enoto kapitala. Prej bo obratno. Delovno mesto bo v prihodnosti luksus, za katerega si bo konkuriralo vse več ljudi.
JJstyle
# 04.10.2017 ob 13:57
Končno! 20 let prepozno. Upal sem, da bo Goran Lukič prevzel njegovo mesto, pa sem sanjal preveč. Zlizanost politike in sindikatov so bo nadaljevala. Zato v državi že 20 let ni bilo poštenega štrajka in očitno ga še 20 let ne bo.
K_ris
# 04.10.2017 ob 17:25
@semaino

Jaz sem prepričan, da naša država takoj pristane na kopijo avstrijske dohodninske lestvice, če delodajalci pristanejo na dvig bruto plač na avstrijsko raven. Nenazadnje bi država ob hkratni spremembi obojega pobrala še več davkov kot zdaj, mi pa bi imeli plače obdavčene enako kot Avstrijci. Win-win?
aktivist
# 04.10.2017 ob 13:03
Valda BDP raste, krize ze davno ni vec, dobicki se vecajo, place so pa iste kot pred 10 leti. Morda se slabse v primerjavi z drugimi drzavami.
heron
# 04.10.2017 ob 15:55
@heron

Redno zaposleni ne morejo prejemati manj od minimalne plače. Lahko imajo osnovno pogodbo za nižje zneske, a jim mora delodajalec tudi v tem primeru izplačati najmanj minimalno plačo


povem ti ,da se to dogaja v javnih zavodih ,resnično in to desetletja. To je sramota da delavec v javnem zavodu prejema manjši znesek/uro,kot je min. postavka dijaka za počitniško delo,ali študenta ali pa delavca iz javnih del. Zato pravim da je treba sindikate nagnat,dokler se bodo take stvari dogajale. Kako si upajo takole marširat vsi okinčani ,z plačami vsi nad 3000 eur ali več(neto),medtem ko dopuščajo takšne anomalije. Pokvarjeni lopovi,od prvega do zadnjega.
JJstyle
# 04.10.2017 ob 15:23
@heron In Kopačka je zraven?

Tako je to v naši deželici, vsi ena velika srečna družina. Še sporno se jim ne zdi, da predstavnica največjega zaposlovalca v Sloveniji (JS), sedi poleg sindikalista. To samo priča kako zblojena družba smo.
heron
# 04.10.2017 ob 15:06
Sramota za vsak sindikat in vlado ki zakonsko dopuščajo da delavci prejemajo nižje plače od minimalne in tako nizko minimalno plačo.SRAMOTA. Objavite kolikšne plače imajo ti potuhnjeni ljudje ki se pretvarjajo da delajo v korist delavcev.In Kopačka je zraven?
simpli
# 04.10.2017 ob 14:31
Končno!!!
Resnica123
# 04.10.2017 ob 12:58
Na novo krizo nismo pripravljeni. Ni temeljev, konkretnih reform. Slovenija se pobira samo zato ker se vsi pobirajo.
galoper
# 04.10.2017 ob 12:56
Nepoznavalci bi kar vsa sredstva razdali za plače, a država je zadolžena
heron
# 04.10.2017 ob 18:32
In tudi me zanima,če so imeli sindikalisti tudi zamrznjene plače v času recesije in če slučajno dobivajo kakšen dodatek za uspešnost:)
JJstyle
# 04.10.2017 ob 17:50
Največja zmaga neoliberalne doktrine je, da delavstvo uspel prepričat, da je razredni boj med delom in kapitalom zastarel koncept. Atomiziran posameznik je pred močjo kapitala nemočen, tako je bilo in bo. Katero obdobje se je na Zahodu najboljše živelo? Približno od leta 1960 do 1976, ko so bili davki visoki, regulacija s strani držav močna in sindikalna gibanja na višku moči. Namesto da bi se danes delavstvo povezovalo v sindikate in le ti internacionalizirali, se drobi, sindikati pa vse bolj zapirajo v nacionalne gabarite. Medtem zahodni kapital že 25 let ne pozna teritorialnih omejitev. Če k temu dodamo še avtomatizacijo delovnih procesov, ki bo prvič v zgodovini človeštva kapital "rešila" odvisnosti od masovne delovne sile, imamo recept za diktaturo peščice mednarodnih korporacij nad svetom, novo obliko de facto super bogate oligarhije in to se nam že dogaja. Kdor tega ne vidi, je gluh in slep.
K_ris
# 04.10.2017 ob 16:29
@semaino

Dejansko trdiš, da je pri bruto plači za primerljivo delovno mesto razlika med Avstrijo in Slovenijo le 10-20%?

Le od kod potem dejstvo, da je avstrijska povprečna bruto plača lani znašala 3393 evrov, slovenska pa je bila več kot pol nižja.
3010eur
# 04.10.2017 ob 16:01
Zdaj pa bo drugače, ja ... Seveda bo, haha ... Odpeljal vlak že v 90ih ... Ste nas prodali za male pare. Službe v Bruslju, v IMF-u, ni da ni, folk pa dela za 611eur neto ...
danimmc
# 04.10.2017 ob 13:42

patria
# 04.10.2017 ob 13:37
Prijavi neprimerno vsebino
"Kdaj je pravi čas za dvig plač, če ne v času gospodarske rasti?"

in kdaj bo prišel čas za dvig pokojnin ,vsaj tistih pod 800 evri


Zanimiv bi bil podatek kašen je odstotek, ki ima tolikšno plačo
camilion
# 04.10.2017 ob 13:26
26 let na poziciji glavnega sindikalista. Star je 70 let, kar pomeni da bi moral biti že kar lep čas v penziji. Mislim, da samo ta podatek dosti povem o mentaliteti tega človeka, tako da naprej sploh nebi našteval.
K_ris
# 04.10.2017 ob 19:19
@heron

to je samo potuha da delodajalcu ni treba plačat,nič drugega.

Česa mu ni treba plačati? Ti še vedno ne razumeš, da če ima delodajalec z delavcem sklenjeno pogodbo za plačo nižjo od minimalne, ta isti delodajalec mora doplačati razliko do minimalne plače. Nihče na plačuje te razlike namesto njega.
heron
# 04.10.2017 ob 18:29
Zakaj? Saj ravno temu, da delodajalec ne more plačevati manj od nekega predpisanega zneska, je namenjena zakonsko določena minimalna plača.

to je samo potuha da delodajalcu ni treba plačat,nič drugega. Če pa nima za minimalne plače pa naj zapre,ker v večini je tako,da so delavci na minimalcu ali manj,managerji pa se kopljejo v denarju,jahte,...
in ker je pri nas tako kot je,se delo na črno krepi. Verjemi da če bi znali inšpektorji red naredit,bi delodajalci ne izplačevali delavcem minimalca v roke pa razliko do dostojnega plačila,vendar to se lahko povečini počne samo v ZS, v javnem sektorju ne. In zato je ,da imaš isti poklic,isto število ur in delavec v ZS dobi cca 1300 eur neto,v javnem sektorju pa 700 eur,za recimo redne ure + 60 nadur.To je za poklice do 5 stopnje
JJstyle
# 04.10.2017 ob 17:01
@semaino

Ne moreš primerjat absolutnih zneskov, ker je dodana vrednost na zaposlenega v Sloveniji in posledično višina dohodkov prebivalstva pol nižja kot v Avstriji. Z 1450 € bruto v Avstriji padeš na najnižje mesto dohodninske lestvice, v Sloveniji pa na povprečnega in si zato temu primerno obdavčen. Bolj realna primerjava stopenj obdavčitve dela bi bila, koliko je procentualno obdavčenih 1450 € bruto dohodka v Sloveniji in 2.900 € bruto v Avstriji.
SvarunNoordung
# 04.10.2017 ob 16:59
Vse je enostavno, tam kjer so visoki dobički naj pač delavci zahtevajo višje plače, ne pa da so tiho ... tam pa kjer ni, tudi plače ne morejo biti višje. Vse se začne in konča na osebni ravni, če pa delodajalci mislijo da se lahko gredo razvita podjetja z nepismnim kadrom, se pa pošteno motijo. Ljudje ste enostavno preveč TIHO.
JJstyle
# 04.10.2017 ob 16:56
@K_ris

Graf je OK, ker ni v absolutnih številkah, ampak je indeksiran. Če si delodajalec, te zanima koliko boš moral plačati za delo na novo ustvarjeno enoto dodane vrednosti. Zato so absolutne številke močno zavajujoče. Če v Avstriji iztržim od dela delavca dvokratnik kosmatega produkta kot na slovenskega delavca, plačam pa ga manj kot dvokratnik, je zame zaposlitev avstrijskega delavca vseeno cenejša od slovenskega. To pove ta graf. Je pa res, da je graf malo nepregleden, ker sta vzeti bazni leti za Slovenijo in Avstrijo različni), ampak samo za 4 indeksne točke, tako da graf vseeno prikazuje kar realno sliko.
zozozo
# 04.10.2017 ob 14:53
@vihraviuporabnik - Na kak način naj bi to po tvoje naredili sindikati? Sindikati niso niti lastniki podjetij, niti jih niso prodajali, niti ne določajo plač, niti ne določajo zakonodaje.

Kr neki.

A ja, pa glede sindikalnih objektov: Ti so odtujeni zato, ker je ob nacionalizaciji (tj. pretvorbi družbene v državno lastnino) leta 1990, PARLAMENT (in ne sindikati) določil, da sindikalni objekti pripadajo podjetjem, ki so jih potem privatizirali, ne pa sindikatom.
heron
# 04.10.2017 ob 18:31
No, jaz ti pa povem, da se to ne dogaja. In velja tako za ZS kot za JS.

To je bilo to tudi že mnogokrat pojasnjeno


in še to dodam,da morajo v javnih zavodih delat tudi po 3 tedne skupaj ,brez dneva počitka,plačilo nadur(če to sploh so,glede na slabo urno postavko) pa je odvisno od dobre volje direktorice ali direktorja.
K_ris
# 04.10.2017 ob 17:06
@JJStlye

Graf je že ok, ampak ena črta se bere na levi, druga pa na desni skali, kar dela neposredno primerjavo precej komplicirano.
JJstyle
# 04.10.2017 ob 16:41
@semaino

Evo, tukaj imaš indeksirano primerjavo cene dela med Avstrijo in Slovenijo. V Avstriji delodajalec za delo na enoto dodane vednosti plača celo nekaj več kot v Sloveniji:

Joker
# 04.10.2017 ob 16:40
semaino,

bruto plača v Avstriji za primerljiva delovna mesta je vsaj za 100% višja kot v Sloveniji, tako v javnem kot v zasebnem sektorju, potem pa še 13. in 14. plača ipd.
Obdavčitev tu nima nobene veze.
heron
# 04.10.2017 ob 16:12
@heron

No, jaz ti pa povem, da se to ne dogaja. In velja tako za ZS kot za JS.

To je bilo to tudi že mnogokrat pojasnjeno.

Na primer:
Ponekod so osnovne plače za polovico nižje od minimalne plače in zato delodajalci večini delavcev znesek do minimalne plače doplačujejo.
LINK


povem ti da je res. In da se tudi to dogaja ,kar navajaš da se doplačujejo zneski ,je še en dokaz več,da so to pokvarjenci brez primere!! Da se to dogaja v naši državi,kjer vsi politiki ropotajo kako nam gre dobro,ko vidiš da je direktor ali direktorica javnega zavoda med najbolje plačanimi in se treplja po prsih,medtem pa izplačuje zaposlenim tako nizke dohodke??? Dokler se bo to dogajalo ,je edino zdravilo to da se jih nažene vse sindikaliste in politike.Kako ima lahko en direktor ali direktorica toliko mod ali poguma,da se v javnosti kakže kako uspešen je,medtem pa se izplačujejo takšni zneski delavcem? In to ni nobena gospodarska panooga,kjer lahko dvigneš realizacijo z drugimi prijemi,pač pa je to vse javni denar.
Da ne govorimo o tem koliko državnih firm je šlo v nič z žegnom politike in sindikatov,brez da dobijo odpravnine,...,kako bi sindikalisti pristavljali skodelice za delo ki ga niso opravili,....,
K_ris
# 04.10.2017 ob 15:09
@heron

Redno zaposleni ne morejo prejemati manj od minimalne plače. Lahko imajo osnovno pogodbo za nižje zneske, a jim mora delodajalec tudi v tem primeru izplačati najmanj minimalno plačo.
K_ris
# 04.10.2017 ob 14:35
@Flasha

Kaj pomeni gospodarska rast oz. koliko milijard letno zadolžimo naše otroke in vnuke.

Si sploh opazil, da je govora o ZSSS, ki zastopa delavce iz zasebnega sektorja in ne tiste, ki so plačani iz proračuna?
heron
# 04.10.2017 ob 19:30
Česa mu ni treba plačati? Ti še vedno ne razumeš, da če ima delodajalec z delavcem sklenjeno pogodbo za plačo nižjo od minimalne, ta isti delodajalec mora doplačati razliko do minimalne plače. Nihče na plačuje te razlike namesto njega.

to je zato,ker so sindikalisti sklenili slabo kolektivno pogodbo z delodajalci,to čem povedat. Take pogodbe zakonsko ne bi smele biti dovoljene,nikjer
svabo
# 04.10.2017 ob 17:44
Izjemno pomemben trenutek za sindikate. Morda z nekaterih stališč prepozna menjava, je pa vsekakor izredno dobrodošla. Ker so s tem sindikati končno umaknili predznak ideološkega in so dejansko postavili sindikalno predsednico. Delodajalci, vlada, še najraje blesavi novinarji so se namesto z vsebino ves čas ukvarjali z idološko podobo predsednika. Slepilni manever, ki je leta zaviral odpiranje pravih tem in zaviral postopnost zboljševanja položaja delavca. Zato je danes na mestu predsednice odločna ženska, ki bo prisilila delodajalce in seveda državo v radikalno ukrepanje. Ker ideološko je že zdavnaj samo uporabljeno za zamegljevanje. Sedaj pa je slika čista. Zelo dobri časi za delavce. Zelo odločni časi za sindikate. In hehe, veliko usranega bodo morali požreti delodajalci.....
K_ris
# 04.10.2017 ob 16:31
@heron

In da se tudi to dogaja ,kar navajaš da se doplačujejo zneski ,je še en dokaz več,da so to pokvarjenci brez primere!!


Zakaj? Saj ravno temu, da delodajalec ne more plačevati manj od nekega predpisanega zneska, je namenjena zakonsko določena minimalna plača.
K_ris
# 04.10.2017 ob 15:44
@RJSlo

Zanima pa me, glede natvoje razlage, zakaj potem avstrijski in nemški delavci ne "bežijo" v Slovenijo?


Dokaj preprost odgovor. Nemški in avstrijski delodajalci svoje delavce plačujejo bolje od slovenskih delodajalcev.
K_ris
# 04.10.2017 ob 15:26
@Skippy

Na vrhu seznama držav z najvišjo kvaliteto življenja se običajno znajdejo skandinavske, za katere bi težko uporabil oznako "neoliberalne". To so države, ki ima liberalno gospodarstvo, a hkrati močen socialni korektiv.
zozozo
# 04.10.2017 ob 15:03
@kralj matjaž - Poglej jaz sem ti povedal kako vidim razliko. Če ti nisi sposoben te razlike sprejet prav, se nimama o čem pogovarjat.

Če uporabljaš neke izraze tako, da samo ti veš, kaj naj bi pomenili, potem se je res težko pogovarjat.
danimmc
# 04.10.2017 ob 12:52
Kolikšno odgovornost nosi on in tisti, ki brani mir javnega sektorja, da vržemo letno milijardo za obresti zadolževanja?
K_ris
# 04.10.2017 ob 19:16
@ni maitre

Veš kaj mene bolj zanima, koliko subvencioniranih zaposlitev ima Avstrija?

Koliko jih je skupno, ne vem (tudi za Slovenijo ne), lahko ti pa povem, kakšni so trenutni programi aktivnega zaposlovanja v Avstriji:
- Aktion 20000 - subvencioniranje 20.000 delovnih mest za starejše od 50 let, ki so brezposelni najmanj 1 leto, v socialnih podjetjih, dobrodelnih organizacijah in lokalnih skupnostih - subvencija je lahko vse do višine plače + 50% dodatnih stroškov
- subvencije za vajence
- subvencije za "nadomeščanje" mladih staršev, ki delajo skrajšan delovni čas
- subvencije za samozaposlitev
K_ris
# 04.10.2017 ob 16:52
@semaino

Ne le, da pišeš neumnosti, tudi bralno razumevanje ti ne gre.

Bi morda še enkrat prebral, kaj je napisal @zozozo?
K_ris
# 04.10.2017 ob 15:59
@heron

No, jaz ti pa povem, da se to ne dogaja. In velja tako za ZS kot za JS.

To je bilo to tudi že mnogokrat pojasnjeno.

Na primer:
Ponekod so osnovne plače za polovico nižje od minimalne plače in zato delodajalci večini delavcev znesek do minimalne plače doplačujejo.

LINK
aktivist
# 04.10.2017 ob 14:31
Ironicno da se janso sciti ko krade samo zato ker je nekaj kapitalisticnih tajkunov kradlo. Poleg tega so pa podtaknjeni na levico iz desnice. Aka Jankovic.
K_ris
# 04.10.2017 ob 14:18
@kralj matjaž

Naj znižajo davke in ljudem pustijo več denarja, pa bomo ljudje boljše živeli pa plače bodo rastle same od sebe.


Bolje bomo živeli, tudi če se del dobičkov prerazdeli v višje plače.
Kazalo