Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je razočaran, ker je pričakoval več sprememb. Foto: MMC RTV SLO
Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je razočaran, ker je pričakoval več sprememb. Foto: MMC RTV SLO
false
Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič je dejala, da novela prinaša stabilno financiranje, institucionalno akreditacijo ter mednarodno odprtost. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v javno obravnavo posredovalo predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki po besedah ministrice Maje Makovec Brenčič ureja stabilnost financiranja, dviga kakovost s prehodom na institucionalizirano akreditacijo in omogoča večjo mednarodno odprtost.

Več sprememb je pričakoval rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik, zato je nad novelo "malo razočaran". Vseeno je v noveli opaziti določene pozitivne premike, zlasti glede stabilnejšega financiranja visokošolske dejavnosti in prehoda s programske k institucionalni akreditaciji visokega šolstva v sklopu nacionalne agencije za kakovost visokega šolstva (Nakvis), je ocenil.

Največja pomanjkljivost novele je po Svetlikovih besedah dejstvo, da univerza ne bo postavljena v enak položaj, kot so primerljive univerze v Evropi in svetu. Poleg tega je bilo zelo malo narejenega za večjo internacionalizacijo, tudi doktorskega študija, je dodal.

Nejasno financiranje
Ključna nejasnost je po besedah predsednika visokošolskega sindikata (VSS) Marka Marinčiča povezana z obsegom visokošolskega proračuna. "Zelo podpiramo določilo novele, da mora biti ta obseg en odstotek BDP-ja, vendar v obrazložitvi beremo, da bo v prehodnih določbah predviden 'vzdržen' model za doseganje tega cilja. Če to pomeni zamrznitev ali padanje sredstev, je zakon brezpredmeten," je bil jasen.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so veseli, da se končno zakonsko ureja financiranje visokega šolstva, čeprav menijo, da bomo želeni delež financiranja dosegli počasi, sploh ob negativni gospodarski rasti. Upajo, da bo ministrstvo upoštevalo njihov predlog in finančno sankcioniralo tiste zavode, kjer bi odkrili nezakonito delovanje, in sicer z zamrznitvijo sredstev za naslednje štiriletno obdobje.

Pri ŠOS-u so skeptični do prehoda na institucionalne akreditacije, saj "Nakvis ne bo več izvajal ponovne akreditacije študijskih programov, pač pa bo preverjal samo še institucije kot take". Zakonsko ureditev trajanja statusa študenta za diplomante, ki jim bo po novem prenehal ob koncu študijskega leta, ne glede na to, kdaj študent diplomira, pa podpirajo.