Letos je razpis za vpis v srednješolske programe prvič izšel v elektronski obliki, zato je bilo na voljo več časa za usklajevanja o številu vpisnih mest na šolah. Kljub temu pa so pred objavo na nekaterih šolah, zlasti na gimnazijah, opozarjali na neusklajenost med šolami in ministrstvom glede števila mest. Foto: MMC RTV SLO
Letos je razpis za vpis v srednješolske programe prvič izšel v elektronski obliki, zato je bilo na voljo več časa za usklajevanja o številu vpisnih mest na šolah. Kljub temu pa so pred objavo na nekaterih šolah, zlasti na gimnazijah, opozarjali na neusklajenost med šolami in ministrstvom glede števila mest. Foto: MMC RTV SLO
Manj mest na gimnazijah

Osnovno šolo letos končuje 17.640 učencev, ki se bodo lahko prijavili na skupno 22.759 mest v srednjih šolah. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pojasnjujejo, da so več mest kot lani razpisali tudi zato, da bodočim dijakom dajo veliko več izbire.
Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour je pohvalila razpis v delu, ki se nanaša na poklicne in strokovne šole. Po njenih besedah razpis tem šolam omogoča izvajanje programov, za katere so verificirane.
To velja tudi za poklice, za katere trenutno ni veliko zanimanja, vendarle pa bi jih veljalo ohraniti tudi v prihodnje, saj jih bo Slovenija zagotovo še potrebovala, je dejala. Al Mansourjeva je tudi pozdravila odločitev ministrstva, da v večjem delu prisluhne predlogom gimnazij.
Po njenih besedah vtis nekoliko pokvarijo le primeri ljubljanskih gimnazij Ledina in Šentvid ter ptujske in novomeške gimnazije. Njihovih predlogov glede vpisa ministrstvo namreč ni upoštevalo.
Gimnazije še upajo na spremembo
Tudi v Skupnosti gimnazij Slovenije niso zadovoljni z zmanjšanjem števila vpisnih mest na nekaterih gimnazijah. Po besedah predsednika skupnosti Janeza Pastarja ministrstvo s takšnim pristopom ne bo povečalo zanimanja za poklicne in strokovne šole.
Kot pravi Pastar, jih vodstvo ministrstva na izredni skupščini Skupnosti gimnazij Slovenije, ki je bila 4. januarja, ni prepričalo z argumenti za zmanjšanje števila vpisnih mest na gimnazijah. Pastar zato upa, da bo ministrstvo odobrilo dodatne oddelke, če bo zanimanje za vpis na gimnazije, ki imajo manj razpisanih vpisnih mest od predloga, veliko.

Del odločanja je še v pristojnosti šol
Šole se bodo po končanem prijavnem postopku lahko same odločile, katere poklicne programe bodo glede na število prijav izvajale. "Ministrstvo bo šole spodbujalo predvsem pri deficitarnih in redkih poklicih, za katere izražajo visok interes tudi gospodarstvo in potrebe lokalnega okolja," pojasnjujejo.

Število razpisanih vpisnih mest v gimnazije je nekoliko manjše, kar je, tako trdi ministrstvo, gibanje zadnjih let. Če bo zanimanje za vpis v gimnazije veliko, bodo šole lahko ministrstvo zaprosile za odobritev dodatnih oddelkov. Trenutno se v nobeni gimnaziji število vpisnih mest ne povečuje v primerjavi s številom oddelkov letošnjega 1. letnika - to velja tako za javne kot zasebne srednje šole.

Razpisna mesta
V programih nižjega poklicnega izobraževanja je sicer razpisanih 624 (lani 656) vpisnih mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6.194 (lani 5.271) mest, v programih srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja 8.756 (lani 8.462) mest, v programih splošnih gimnazij 5.752 (lani 6.061) mest, od tega v zasebnih šolah 454 (lani 455). V programih strokovnih gimnazij je razpisanih 1.433 (lani 1.573) mest.

Skupno je v programih splošnih in strokovnih gimnazij tako razpisanih 7.185 (lani 7.634 in predlani 7.967) vpisnih mest.

Manj mest na gimnazijah