Slovenija
(5)
Zdaj izvoljeni Zdravko Kačič je deveti v vrsti rektorjev druge največje in druge najstarejše univerze v Sloveniji. Štiriletni mandat naj bi začel še pred poletnimi počitnicami, medtem ko zdajšnji ekipi prorektorjev mandat poteče šele prihodnje leto. Foto: BoBo
VIDEO
Univerza v Mariboru je vo...

Dodaj v

Novi rektor mariborske univerze je Zdravko Kačič

Kačič prihaja s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
13. junij 2018 ob 23:19
Maribor - MMC RTV SLO

Novi rektor Univerze v Mariboru je Zdravko Kačič. V drugem krogu volitev je za las premagal tekmeca Žana Jana Oplotnika. Kačič je prejel 51,9 odstotka, Oplotnik pa 48,1 odstotka glasov.

Volilna udeležba je bila tokrat nekoliko višja kot v prvem krogu glasovanja prejšnji teden. Od nekaj več kot 15.000 volilnih upravičencev se je volitev udeležilo 2.316 ljudi. Najbolj odzivni so bili znova v skupini visokošolskih učiteljev in drugih zaposlenih na univerzi. Med študenti pa je bila volilna udeležba sedemodstotna, kar je nekoliko bolje kot v prvem krogu, ko jih je na volišča prišlo le štiri odstotke.

Zdravko Kačič, rojen 22. maja 1961 v Mariboru, prihaja s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), kjer je kot redni profesor zaposlen od leta 2003 in predava na študijskih programih elektrotehnike in telekomunikacij.

V obdobju med letoma 2011 in 2015, ko je univerzo kot rektor vodil Danijel Rebolj, je bil prorektor za finančne zadeve. Predtem je bil prodekan za finančne zadeve na FERI-ju, kjer je od leta 2010 tudi predstojnik inštituta za elektroniko in telekomunikacije. Leta 2013 je bil imenovan v delovno skupino za pripravo zakona o financiranju visokega šolstva pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Kot ključne točke svojega volilnega programa je navajal spodbujanje kulture dialoga, razvoj sistemskih rešitev za prenos znanja in tehnologij, krepitev sistema notranje evalvacije, zagotavljanje ustreznega položaja in vloge študentov pri odločanju, ureditev položaja nepedagoških delavcev in pripravo strategije razvoja univerze za obdobje do leta 2030.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
vidaest
# 14.06.2018 ob 10:32
Kačič je načelno v redu človek, vsaj v mojih časih je bil. Upam, da mu uspe vsaj malo počistiti ta Avgijev hlev imenovan UM. Čeprav bo težko, to je zastarela in okorela institucija, skoraj spominja na cerkev, kjer notranji lobiji preprečujejo kakršnekoli spremembe.
penzl
# 14.06.2018 ob 12:16
@aaa od 2003 je redni profesor, pred tem pa je bil najbrž izredni profesor in še pred tem docent.
seven7
# 14.06.2018 ob 10:26
Si lahko predstavljate, da je Oplotnik, prevarant, lopov in še kaj.... dobil skoraj polovico glasov...

To več kot o njemu pove o družbi, ki očitno je tatinsko lopovska - sicer si ne znam razlagat zakaj bi ga podprli.
aaa
# 14.06.2018 ob 07:05
Zdravko Kačič, rojen 22. maja 1961 v Mariboru, prihaja s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), kjer je kot redni profesor zaposlen od leta 2003

Glede na to da slehernik, ki se giblje izven akademskih krogov nima pojma kaj te titule sploh pomenijo, taki podatki samo zavajajo. Kačič je bil prfoks (ne asistent) na faksu že kakšno desetletje prej. Ne vem pa s kakšno titulo.
kingeston
# 14.06.2018 ob 08:49
Željko Knez je letos tudi kandidiral?
Kazalo