Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 50 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Bošnjak meni, da je visoki podpori parlamentarne skupščine botrovala nedeljska predstavitev kandidatov.
odvetnik Marko Bošnjak
Novi slovenski sodnik v Strasbourgu bo Marko Bošnjak Foto: BoBo

Novi sodnik na ESČP-ju je Marko Bošnjak

Ocenjen je bil kot najprimernejši kandidat
19. april 2016 ob 18:53,
zadnji poseg: 19. april 2016 ob 21:05
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice izglasovala odvetnika družbe Čeferin Marka Bošnjaka.

Za izvolitev je bilo potrebnih 68 glasov. Bošnjak jih je dobil 113, Betettova 14, Peršak pa 7, je poročal dopisnik RTV Matjaž Trošt. Bošnjak bo devetletni mandat prevzel v treh mesecih.

Bošnjak je po glasovanju ocenil, da je bila za veliko podporo ključna nedeljska predstavitev kandidatov pred pristojnim odborom skupščine, kjer je imel možnost predstaviti svoja razumevanja glede področij delovanja sodišča. Bošnjak je sicer podpore parlamentarne skupščine zelo vesel, veseli pa se tudi novih izzivov.

Kot največji izziv najprej vidi vključitev v delo sodišča, potem pa se bo soočil še z vsebinskimi izzivi. "Gre za razvoj in poglabljanje obstoječe sodne prakse na področju mednarodnega varstva človekovih pravic, krepitve zaupanja v očeh pritožnikov, držav, specializirane javnosti in ne nazadnje tudi splošne javnosti," je sklenil Bošnjak.

Bošnjak ocenjen za najprimernejšega
Trojico kandidatov - vrhovno sodnico Nino Betetto, Nino Peršak z univerze v Gentu in odvetnika Marka Bošnjaka - je v nedeljo zaslišal pristojni odbor. PS SE pa je nato kot najprimernejšega kandidata priporočil Bošnjaka.

Sodnik je izvoljen za devet let brez možnosti ponovne izvolitve. Mandat se sodnikom sicer konča tudi, ko dopolnijo 70 let starosti. Slovenski sodnik na sodišču za človekove pravice do izvolitve naslednika ostaja Boštjan M. Zupančič, ki mu je sicer mandat potekel že 31. oktobra lani.

Slovenija je namreč kandidate za sodnike izbrala šele v tretjem poskusu, na podlagi razpisa marca lani, potem ko po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka - v zadnjem avgusta lani pa osem kandidatk in sedem kandidatov - predsednik republike Borut Pahor ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Odvetnik in predavatelj
Dvainštiridesetletni Bošnjak je po študiju leta 2002 doktoriral na ljubljanski Pravni fakulteti. Na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici je od leta 2012 izredni profesor za kazensko pravo, predaval pa je tudi na drugih fakultetah.

Pred prihodom v Odvetniško družbo Čeferin leta 2009 je bil višji znanstveni sodelavec Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti in svetovalec ustavnega sodišča.

Ukvarjal se je s kazenskim procesnim in materialnim pravom, ustavnim pravom, mednarodnim pravom in pravom človekovih pravic.

Kot je sam izpostavil v biografiji za PS SE, so njegovi raziskovalni projekti zadevali človekove pravice ali vprašanja, povezana z njimi. Tudi ustavnemu sodišču je svetoval v primerih tožb, ki so se nanašale na kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Za področje človekovih pravic se je specializiral tudi kot odvetnik.

Slovenski javnosti pa je znan predvsem kot zagovornik v nekaterih odmevnih sodnih zadevah - v zadnjem času predvsem v postopkih proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in nekdanjemu prvemu človeku Istrabenza Igorju Bavčarju.

VIDEO
Marku Bošnjaku prepričljiva podpora v Strasbourgu
VIDEO
Bošnjak postal novi sodnik na evropskem sodišču
G. C., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 19.04.2016 ob 19:00
Glede na Pahorjevo podporo je že jasno, kakšne nove ustavne sodnike dobimo naslednje leto. Slovenija, ti s' t'ko gotova... :)
Zgodovinar_666
# 19.04.2016 ob 19:02
No, samo, da ni bila Betettova. Ti stari, režimski sodniki še danes delajo neverjetno škodo Sloveniji.
frankie
# 19.04.2016 ob 20:09
Resno vprasanje nekaterim. Kdaj je bil ddr. imenovan v profesuro na Harvardu, nosilec katerih predmetov naj bi bil in kaj trenutno tam predava? Pa ne mi limat biografij, ki dokazujejo, da je bil visiting fellow in teaching fellow. To ni neka referenca. Je na Harvardu zaposlen? Je tam profesor? Nosilec katerih predmetov? Poglejte Google Scholar. Dve mednarodni objavi v anglescini in sest citatov v mednarodnem akademskem tisku. Ste resni? Skandal bi bil, ce bi parlament predlagal taksnega "strokovjaka". Zal pa ga slovenski mediji razglasajo za harvardskega profesorja. Pa saj smo imeli tudi svetovnega prvaka v racunalnistvu.
Mole Majole
# 19.04.2016 ob 19:19
Grozljivo je to, da se vidi, kakšna buržoazija je ta EU. Po tiho se dogovorijo, koga bodo podpirali in potem to družno podprejo mimo vsake druge volje ljudstva. Mali svet, v katerem, če si zraven, zna biti, je lepo. Če te pa ni, si pa odrinjen. To ne vodi v nič dobrega. Bošnjak je, kolikor vem, zelo politično motivirana oseba. Pomeni, je vprašanje, koliko je sposoben presoje po zakonu in ne po prepričanju.
frankie
# 19.04.2016 ob 21:41
Juk, prav nic ne lazem in nikogar ne mazem. Moti pa me kitenje s tujim perjem, ki se ga nekriticno povzema v medijih. Ce si na harvardski spletni strani kot visiting fellow, se ne pomeni, da si tam zaposlen oziroma celo profesor. Poglej na: http://ash.harvard.edu/people/klemen-jaklic
Kaj pise zgoraj? Democracy Visiting Fellow, AY 2013 - 2015
Poglej naprej, kaj tocno to pomeni: http://ash.harvard.edu/democracy-visiting-fellowships
The Ash Center Visiting Fellowships do not carry a stipend, but we can offer institutional supports including office space and physical and online library access.
Visiting Fellow na Harvardu ni zaposlen in ne prejema placila. Doticni je vcasih pouceval kot teaching fellow, kar pocnejo skoraj vsi doktorski studentje, pa leta 2008 je en semester res predaval, zacasno za en semester in ni bil profesor. Kaj dela sedaj? Kje tocno je profesor? Kdaj je bil professor? Zakaj se nihce od novinarjev ne poglobi? Ce bi se v ZDA nek teaching ali visiting fellow predstavljal za profesorja te univerze, se ne bi dobro koncalo. Juk, ne zanikam, da je tip bil na Harvardu, kot mnogo drugih. A v kaksni funkciji? Je tam profesor, kot se govori po medijih? Ni. Si ti kdaj presmucal Vitranc? Verjetno, kot mongo drugih, a se zdalec ne vsak. Pa te mediji razglasajo za zmagovalca Vitranca? Ne. Zakaj? Ker o smucanju v Sloveniji ocitno tezje prodajas bucke kot o profesuri na Harvardu.
TineB
# 19.04.2016 ob 22:45
Očitati ODVETNIKU, da je dobro branil svoje stranke - sploh v kazenskem postopku - je abotno.

V kazenskem postopku je na strani DRŽAVE (tožilstva in policije ... ter zakonodajalca, da dobro zakonsko podlago pripravi), da uspešno toži obtožene kriminalce in jih spravi za zapahe. To, da pač odvetnik jih obrani tega, je kvečjemu signal, da zakonodajalec, tožilstvo in policija niso dobro opravili svojega dela. Ali pa sodišče, v končni fazi. V vsem tem postopku je odvetnik še najmanj "kriv", če je obtoženi na koncu izpuščen oz neobsojen.

In tisti najbolj krivi pač najemajo najboljše odvetnike. To tudi ni skrivnost. In dober odvetnik bo svojo stranko dobro branil - to je njegova naloga v postopku in v sistemu. Če je pa "nasprotno moštvo" slabo, pa pač ni probelm odvetnika, kajne.

Btw, sam problem Bettetove pa ni toliko v (politični) pristranskosti kot pa je v pretiranem formalizmu. Pri interpretaciji prava "brez kmečke logike". Kar samo nakazuje, da pač ne gre za dobro sodnico. Pa to pač ni problem le nje, ampak ima s tem problem preveč sodnikov v SLO - od okrajnih sodišč pa vse preko Vrhovnega do Ustavnega. Ko se pač raje skrije za goli formalizem - ker je tako udobneje in manj tvegano in manj odgovorno. Da o arogantnem odnosu ne govorim. Naše sodstvo se zelo rado obnaša zelo ošabno.
John123
# 19.04.2016 ob 19:31
https://dnevnik.si/1042734130/slovenija/
strasboursko-sodisce-marku-bosnjaku-se-nasmiha-sluzba-sodnika-za-clovekove-pravice

Večina naših sogovornikov, poznavalcev dogajanja v Strasbourgu, od katerih večina ni želela biti imenovana, je omenila tudi, da Bošnjakova protikandidatka Betettova – ki je zaradi svojih sodniških izkušenj in ugleda, ki ga kot strokovnjakinja uživa na evropskem sodišču, poprej sicer veljala za favoritko – zaradi političnega pritiska na desnici ni »izvoljiva«.

Stranka SDS – njen poslanec Andrej Šircelj je ob Matjažu Hanžku član odbora, ki je zaslišal kandidate in na koncu glasoval za Bošnjaka – je namreč, kot pravijo poznavalci, izvedla močno lobiranje proti Betettovi. Prvotni namen naj bi bil sicer, da bi odbor zavrnil vse tri kandidate. V SDS so namreč prepričani, da izbor kandidatov že v slovenskem parlamentu ni bil ustrezen, saj se med kandidate ni uvrstil Klemen Jaklič, predavatelj s Harvarda, ki ga podpira SDS. Na desnici so prepričani, da Jaklič ni bil izbran le zato, ker je v procesu Patria podprl Janeza Janšo. To vsaj deloma verjetno drži, saj se je Jaklič udeležil protestov pred sodiščem in je tam nagovoril protestnike, kar so na levici razumeli kot pritisk na neodvisnost sodstva.

Vendar se v nedeljo odbor ni odločil za zavrnitev vseh treh kandidatov. V drugem delu svojega lobiranja pa je SDS poslance sorodnih strank, združenih v Evropsko ljudsko stranko, prepričevala, da Betettova ni primerna, saj je kot vrhovna sodnica sodelovala v procesu proti Janši. Odločitev vrhovnega sodišča je ustavno sodišče razveljavilo, na čemer je SDS utemeljila trditev, da je Betettova Janši kršila človekove pravice.

Četudi je bilo nedeljsko dogajanje na odboru zaprto pred javnostjo, se je razvedelo, da so poslanci v zvezi z očitanimi kršitvami človekovih pravic Betettovi postavili več vprašanj. Naši sogovorniki menijo, da v takšnem vzdušju – SDS naj bi domnevno med poslance razposlala tudi »filmček«, v katerem so na kratko razložili, kako je Betettova kršila človekove pravice – ni imela skoraj nobenih možnosti za uspeh.
Buldog
# 19.04.2016 ob 20:00
@Mindmaster
19.04.2016 ob 19:50

Saj to je znano, da SDS v tujini izvaja močno lobiranje proti kandidatom, ki jim niso pogodu, pri čemer dostikrat ravnajo celo v škodo Slovenije. V številnih primerih se celo njihova lastna EPP oddaljuje od njih, ker se jim zdi nepojmljivo to, kar počnejo v škodo lastni državi, in ne morejo verjet, da je nekdo pripravljen škodovati državi zaradi notranjepolitičnih igric.
Zakaj misliš, da je Slovenija izgubila podpredsedniško mesto v Evropski Komisiji? Ne zaradi predstavitve Bratuškove, ki ni bila slabša od marsikatere druge, ampak zaradi uspešnega lobiranja SDS. In še in še je podobnih primerov, za katere slovenska javnost ne ve, so pa precej škodovali Sloveniji.
April1699
# 19.04.2016 ob 19:30
Dobra novica je edino to da ni bila izbrana izbranka od Masleše Bettova.
TineB
# 19.04.2016 ob 22:51
In še to: vloga sodišče kot je ESČP (ali pa domača Ustavna ali Vrhovna sodišča) je pač interpretacija členov tako, da se - ako to ne privede do hujših posledic za ostale posameznike - pravice posameznikov ŠIRIJO.

Kajti gre za omejevanje in kršenje pravic DRŽAV (in njihovih organov) svojim DRŽAVLJANOM.

Takšna sodišča so zato zadnje zatočišče "malega človeka" pred mogočno državo in njenim aparatusom. In zelo nehigienično je zato zagovarjanje teze, da bi morala takšna sodišča - predvsem pa mednarodna kot je npr ESČP - v prvi vrsti ščititi državne in nacionalne interese držav članic oz podpisnic. Sodišče je nepristransko. In sploh ESČP je tam zato, da brani interese posameznika napram državi - če mu ta krši pravice in svoboščine.
veza
# 19.04.2016 ob 21:49
frankie
# 19.04.2016 ob 21:41

tudi Lovše je bil na Harwardu, mogoče je tam spil kakšno kavo ali kokakolo, tako je pač pri nas, pa Kučan je častni doktor ene prerijske univerze v ZDA, Janša pa častni doktor Prištinske univerze, kot bi gledal Štorijo na Planet TVju...
Mindmaster
# 19.04.2016 ob 20:06
@Buldog

Gledal sem vse predstavitve komisarjev, Bratuskova je bila dalec najslabsa od vseh. Zaman se trudis s spinom, saj za Bettetovo se socialisti niso glasovali. Saj bos dobil placano od Petana, ne skrbi.
Binder Dandet
# 20.04.2016 ob 09:54
Meni se pa zdi, da bi morali pravo ločit na dve veji. Delovanje v javnem interesu (tožilstvo, sodišča) in delovanje v zasebnem interesu (odvetništvo). Kdor enkrat prestopi mejo na delovanje v zasebnem interesu, se ne more vrntii nazaj. Konfliktno se mi zdi, da je tip zagovornik balkanskih bojevnikov, zdaj bo pa o človekovih pravicah presojal. Razumem pravico do ombrambe, ampak kdor je enkrat zagovarjal top mafijo, je zame umazan.
Kr_eden
# 20.04.2016 ob 07:39
Dragi moji Slovenci, kdaj bo že enkrat konec vseh teh negativizmov pri vsaki novici in delitve levi desni. Vsaj pri tej novici, ko govori o izvolitvi g.Bošnjaka za novega sodnika za ESPČ bi se lahko ogradili od tega.
G. Marko Bošnjak je naš mlad vrhunski strokovnjak, zato mu raje iz srca čestitajte, da se je odločil, da bo naš predstavnik na Evropskem sodišču. Glede na njegovo znanje in zagnanost verjamem, da bo dostojno zastopal našo državo v EU.
Še enkrat čestitke g.Marko Bošnjak.
Buldog
# 19.04.2016 ob 20:33
@otto bizantiski
19.04.2016 ob 20:16

To bi bilo smeha na zaslišanjih, ko bi pojasnjeval kako težko je obsoditi človeka, ki je sprejel obljubo nagrade na neznanem kraju , neznanega dne in neznan komunikacijski način. Koliko držav je to naredilo v tem stoletju??

Kar se tiče neznanega kraja in neznanega dne, je Ustavno sodišče potrdilo Vrhovnemu sodišču, da to ni znak kaznivega dejanja.
Kar se tiče komunikacijskega načina, je Ustavno sodišče reklo, da ni treba, da bi bil konkretiziran, če se lahko na kak drug način konkretizira sprejem obljube.

Kar se tiče pa tvojega vprašanja o številu držav, ti pa povem, da je bil podoben primer par let nazaj v Nemčiji. Zadnjo besedo v tem primeru je imelo nemško ustavno sodišče. Na to sodbo nemškega ustavnega sodišča se je sklicevalo naše ustavno sodišče pri odločilnih razlogih za odločitev v zadevi Patria.

Ampak ja, po tvoje je bil primer pri nas politično montiran, v Nemčiji, kjer je šlo pa za podoben primer, gre pa za delovanje pravne države.
misterij1234
# 20.04.2016 ob 00:54
Prosto po spominu,saj ste že vnaprej vedeli,da udbašica nima šanse,samo zapravila je veliko davkoplačevalskega denarja.
TineB
# 19.04.2016 ob 22:09
Vesel sem, da je dr. Bošnjak naklonjen sodnemu aktivizmu in je naklonjen aktivni vlogi sodišča pri razlagi Konvencije, kot živega "pravnega organizma" ter da ni prevelik zagovornik formalizma. In da zagovarja neodvisno delovane sodišča, brez pritiskov držav podpisnic na delo (in odločitve) ESČP.
Državljan št.1
# 19.04.2016 ob 21:26
specialist za pravice tajkunov in drug lordov :)
cvirn1
# 19.04.2016 ob 19:42
V redu izbira.

Bi bilo pa dobro, da komentatorji, preden bleknete ven še kakšno neumnost, premislite ali poznate razliko med Evropsko Unijo in Svetom Evrope.
frankie
# 20.04.2016 ob 13:35
Zaza in podobni, najdes ga med visiting scholars, ne med profesorji ali zaposlenimi na Harvardu:
https://ces.fas.harvard.edu/#/people/vis
iting
Potem beri naprej: https://ces.fas.harvard.edu/#/visiting_s
cholars/application_information
"Applicants must be able to secure their own funding from sabbatical salary or external grants. A minimum of $2,500 per month is required for scholars without dependents (J-1 visa regulations)."
Nikdar nisem trdil, da nima veze s Harvardom, samo to, da tam nikoli ni bil profesor. Sedaj je tam visiting scholar, kar pa ne pomeni, da je na Harvardu tudi zaposlen. Ti lepo pise, kdo lahko postane visiting scholar, do cesa si na univerzi upravicen, pa tudi to, da to ni zaposlitev in ne prejemas placila. Ne limaj dokazov o tem, da je visiting scholar, ker to ni nobena referenca, se posebej ne za sodnika. Referenca za Strasbourg bi bila, ce bi bil res profesor. Pa ni. Najdi dokaz s Harvarda, da je tam profesor, kar trdite nekateri. Pa poglej predmetnik in povej, kaj tocno predava v tekocem akademskem letu. Poglej tudi Google Scholar in se vprasaj, ce nekdo z dvema mednarodnima objavama in sestimi mednarodnimi citati lahko postane profesor na Harvardu (ali kjer koli). Sestej ena in ena, sploh se ne gre za politiko, ampak za to, da nekateri za profesorja razglasate nekoga, ki to pac ni.
Buldog
# 19.04.2016 ob 20:26
@Mindmaster
19.04.2016 ob 20:06

Gledal sem vse predstavitve komisarjev, Bratuskova je bila dalec najslabsa od vseh.
To je pač tvoje mnenje. Po mnenju tujih novinarjev, diplomatskih predstavnikov, strokovnjakov za posamezna področja,... pač ne.

Zaman se trudis s spinom, saj za Bettetovo se socialisti niso glasovali.
Zakaj pa bi morali glasovati zanjo? Očitno ti misliš, da gre za strankarske kandidate.
Poleg tega pa a misliš, da v odboru, kjer je Šircelj rušil Bettetovo, socialisti niso slišali, kaj je govoril? SDS pač uspešno izvaža notranjepolitične teme na zunanjepolitični parket, kjer te zadeve škodijo Sloveniji, tujci jih pa z veseljem pograbijo.

Saj bos dobil placano od Petana, ne skrbi.
Če si ti na plačilni listi SDS in Janše, to še ne pomeni, da smo ostali komentatorji na čigavi pačilni listi, in ti tudi ne daje pravice, da ostale komentatorje predalčkaš na kakšne plačilne liste.

Povedal sem samo to, kar mi tujci povedo oziroma me sprašujejo - da sploh ne rabimo tujcev za uničevanje lastne države, ampak je dovolj par posameznikov na desnici, ki so pripravljeni narest marsikaj.
TineB
# 20.04.2016 ob 09:42
Jaklič ... problem Jakliča je, da je (čeprav le 2 leti mlajši od Bošnjaka) izključno pravni teoretik. In IMHO za sodnike ni dobro, da so zgolj pravni teoretiki, ampak bi morali imeti tudi izkušnje iz pravosodja ali gospodarstva itd.

Bošnjak ima pa bogate izkušnje kot odvetnik (poleg teoretičnih izkušenj kot raziskovalec in predavatelj).

Pravnik, ki ves čas tiči v teoretičnih vodah (sploh v javnem sektorju), je enako omejen kot uradniki v javni upravi, ki nikoli niso izkusili zasebnega sektorja in gospodrarstva od blizu. Enostavno nimajo stika z realnostjo in na svet gledajo preveč formalistično in nečloveško.

Bošnjak je zelo dobra izbira. Za desne: je občasni predavatelj na Jambrekovi / Avbljevi EPF v NG. Torej je "kompatibilen" tudi z "vašimi". Je tudi - kot vsak resen & dober pravnik - raztrgal sodbo rednih sodišč v primeru Patria. ;)
pobrisan
# 20.04.2016 ob 08:39
Zaza

Frankie praviš da ddr. Klemen Jakič ne poučuje na Harvardu
----------

Ti še ne poznaš levičarskih aktivistov in načina njihovega dela? Diskreditacija na vsak način....tudi z lažmi.
hizli tren
# 20.04.2016 ob 07:48
Sliši se kot reklama za čeferine, saj stalno ponavljajo njihivo ine
genniuuss
# 20.04.2016 ob 07:28
Mole Majole
Grozljivo je to, da se vidi, kakšna buržoazija je ta EU. Po tiho se dogovorijo, koga bodo podpirali in potem to družno podprejo mimo vsake druge volje ljudstva. Mali svet, v katerem, če si zraven, zna biti, je lepo. Če te pa ni, si pa odrinjen. To ne vodi v nič dobrega. Bošnjak je, kolikor vem, zelo politično motivirana oseba. Pomeni, je vprašanje, koliko je sposoben presoje po zakonu in ne po prepričanju.


a dej no, grozljivo,
dej mi povej a to kar dela vlada pri nas je pa transparentno ?
krucyfix
# 19.04.2016 ob 23:58
Gledal sem vse predstavitve komisarjev, Bratuskova je bila dalec najslabsa od vseh.

Afera Bratuškove je mačji pukec v primerjavi z afero Junkerja. Pa se je Luxleaks v presvitli Evropi kar pomedel pod preprogo.
glasrazuma
# 19.04.2016 ob 22:03
Tole bo pa dvignilo ugled fakuleti v Novi Gorici.
juk
# 19.04.2016 ob 20:08
Buldoga bo plačal Narat, sedaj malce težje ker so ga odstranili
Dr. Evil2
# 19.04.2016 ob 20:00
Važno, da je kršilka človekovih pravic in kandidatka trdega jedra levičarjev Betetto popušila na celi črti!
frankie
# 19.04.2016 ob 19:42
GD, nehaj s tem profesorjem s Harvarda, ki to sploh ni.
SamoRes
# 19.04.2016 ob 19:19
fender6
# 19.04.2016 ob 19:10
ne vem če bi drdrdrdrdr Jaklič toliko dobil...:)

Mogoče v noriškem kraljestvu. Po tem, ko se je nalezel tvitanja je jasno, da ga parlament ni mogel predlagati. S takšno izjavo kandidirati za slovenskega sodnika bi bilo malo smešno.
jann61
# 26.04.2016 ob 20:06
Bošnjak je v času svoje kandidature, decembra 2015, povedal naslednje o slovenskem preiskovalnem postopku zoper poslanca Širclja:

"...sodnica bi morala biti ta, ki bi poskrbela za varstvo pravic gospoda Širclja in ostalih, katerih pravice so tukaj prizadete."

http://nova24tv.si/slovenija/bosnjak-sodnica-bi-morala-poskrbeti-za-varovanje-sircljevih-pravic/

Šircelj je nato v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope glasoval o Bošnjakovi kandidaturi in ga zasliševal na Odboru za izvolitev sodnikov.

Je etično, da je Bošnjak dajal takšne izjave? Takšna izjava daje vtis, da se je Bošnjak hotel priljubiti poslancu, da bi pridobil njegov glas?
jann61
# 21.04.2016 ob 16:59
Vse je bilo zmenjeno in odloceno ze vnaprej, pred glasovanjem, in sicer ze nekaj tednov prej!

Poslanec Sircelj je bil clan Odbora za izvolitev sodnikov od Parlamentarne skupscine Sveta Evrope, Bosnjak pa je nekaj mesecev prej kritiziral sodne postopke proti Sirclju. SDS si je, preko Evropske Ljudske Stranke kamor je vclanjena, izbrala sebi naklonjenega sodnika...
zdravidudek
# 20.04.2016 ob 10:36
Glede na to, da so izglasovali človekove pravice izglasovala odvetnika družbe Čeferin Marka Bošnjaka. Bo tudi na ESČP v telefonski centrali številka za Čeferina, kot pravijo da je na Slovenskih sodiščih REŠENO že prejšnji teden v našo korist. TAM bi moral na ESČP sedeti nekdo ( verjetno NE iz Slovenije ) ,ki bi sprejemal vse REVIZIJE do sedaj po krivici dosojene primere PONOVNO v postopek. BARABIJE na Slovenskih Sodiščih je zelo veliko in potem jih z Pomočjo pajdašev na ESČP iz Slovenije zavržejo tudi na Evropskem sodišču za človekove ,tako tudi tam segajo Slovenske lovke sodnikov. ČE NISI NJIHOV. Slovenci bi morali imeti možnost, vsake revizije bilo kje na sodiščih članice EU. Pa da vidimo kaj bi presodili tem našim nedotakljivim .nezmotljivim sodnikom.
Zaza
# 20.04.2016 ob 08:03
Frankie praviš da ddr. Klemen Jakič ne poučuje na Harvardu zakaj hudiča pa potem na njihovi uradni strani piše

Klemen Jaklic :kjaklic@fas.harvard. eduRoom 416, ext. 227

A najbrž to piše kar tako za hec. Je pa tam zaposlen Od septembra 2015 do junija 2016. Tudi to piše na njihovi uradni strani.
21.12.2012
# 20.04.2016 ob 07:26
Noben odvetnik kazenskega prava si ne zasluži mesta na sodišču za človekove pravice.
Ne vem, zakaj ni kandidiral Matoz.
KunteKinte
# 20.04.2016 ob 05:16
Ah vidim da desničarji porivajo naprej tega Jakliča... nekdo je napisal da ima samo dve objavi... zdaj mi je jasno da je ta Jaklič pichkin dim ;( Bošnjaku čestitke,,,
Janšovcem priporočam kak apurin za umiritev... rdeča cunja je za njih Goran Klmenčič.. ko njega omenim na desnici se poviša utrip srca v mirovanju čez 100 hehe...
pa še dejstvo je da JJ postaja dedek...
slovenkaaaa
# 19.04.2016 ob 19:42
GD, ne glede na zadevo Patria lahko samo trotelj trdi, da je JJ največja slovenska osebnost v zgodovini. Ne moreš tega trditi, poglej no malo, kdo je ta človek, kaj govori. Gotovo tudi Bošnjak ni odličen kandidat, pa kaj če je predavatelj in praktik, nima dovolj globine, da bi lahko dobro zastopal Slovenijo na ESČP in da bi ga ostali sodniki cenili. Očitno za Peršakovo ni nihče lobiral in delal filmčkov v njeno korist, pa odbor ni bral njenih akademskih del. Bošnjak se lahko skrije.
kovček
# 21.04.2016 ob 15:15
Slovenski javnosti pa je znan predvsem kot zagovornik v nekaterih odmevnih sodnih zadevah ... Francu Kanglerju in nekdanjemu prvemu človeku Istrabenza Igorju Bavčarju.

In tak je pršou na ESČP? Bog nam pomagaj.
jann61
# 21.04.2016 ob 11:52
Evropska ljudska stranka (EPP), kamor sodi SDS in ima v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope večino, je po novinarskih zapisih najprej poskusila zavrniti celotno listo (hoteli so Jakliča), pa ji to ni uspelo, tako da so se potem morali s tem pač sprijazniti in so si, kot drugo izbiro, zdilali vsaj Bošnjaka, ki daje njim naklonjene izjave...
(npr. ko je pred meseci, ko je že postal kandidat za sodnika, kritiziral slovenske sodne postopke proti poslancu Širclju, ki je sedel na Odboru Parlamentarne skupščine in glasoval o kandidatih - res etično in "izvrstna" popotnica za bodočega "neodvisnega" in "nepristranskega" sodnika!)
Črnibog
# 20.04.2016 ob 17:43
Hm, nek keks so nam mogli dati glede na to kako poslušno in pridno hlapčujemo.
Gremo naprej, do bridkega konca.
mkrebs
# 20.04.2016 ob 16:20
Nova priložnost za balkanskega bojevnika in Bavčarja
pobrisan
# 20.04.2016 ob 13:12
Nobenega pa ne moti politično prostituiranje Betetove?
oliva
# 20.04.2016 ob 11:27
Mene tudi moti odvetništvo balkanskega bojevnika (in tudi Bavčarja, kot sem včeraj videla...).
Saj v bistvu ima prav @TineB, tak je dober odvetnik.
A to kar piše @BD, ima tudi smisel.
flaška
# 20.04.2016 ob 09:03
Meni se slatko j..e, kdo bo tam sodnik. Ampak, da si v evropi želijo za sodnika, osebo, ki je kot odvetnik zagovarjala ene izmed največjih narko dilerjev se mi pa zdi zelo zanimivo. Evropa potrebuje mlade in vodljive. Me zanima kje bo evropa z takimi kadri čez 1o let. Pa mi je vseeno za črne in rdeče. Odvetnika nekih narko dilerjev v ameriki nihče ne bi jemal resno, kaj šele, da bi mu omogočili kariero v državcni inštituciji. Taki so v ameriki ožigosani do konca kariere Pika.
Radenm
# 20.04.2016 ob 02:59
Mindmaster, ne vem kaj se dogaja zadnje cajte s tabo, ampak že drugič v dveh dneh se je zgodilo da se strinjam s tabo. Imaš kar prav.
NoriGoban
# 19.04.2016 ob 20:42
Bošnjaki so vedno imeli odlične sodnike!
PICENG
# 19.04.2016 ob 23:32
Za izvolitev je bilo potrebnih 68 glasov. Bošnjak jih je dobil 113, Betettova 14, Peršak pa 7.
Dovolj prepričljivo!

Ukvarjal se je s kazenskim procesnim in materialnim pravom, ustavnim pravom, mednarodnim pravom in pravom človekovih pravic.
Torej vsa področja, ki jih mora obvladati sodnik ESČP!

Divje natolcevanje, da je po krivici izpuščen dvojni doktor, sploh ne drži vode. Gospod nima niti približno takšnih referenc, kot Bošnjak, sploh pa ne prakse. Da drugi ne sežejo dvojnemu doktorju niti do gležnjev, lahko izjavi le nek obskurni navijač, ki sicer nima pojma.
Mindmaster
# 19.04.2016 ob 19:50
@John123

Lol, Dnevnik je na nivoju Nova24. Rezimski placanci, ki nimajo pojma o nicemer. Ta poskus branjenja lika in dela Bettetove je pomilovanja vreden.
Buldog
# 19.04.2016 ob 22:22
@juk
19.04.2016 ob 21:08

Nina Betteto najboljša sodnica v Sloveniji po mnenju Dnevnika (to mnenje temelji zgolj na sovraštvo do Janše) postavlja rekord med slovenskimi sodniki po padlih sodbah na ESČPju. Trenutno je pri številki tri

Pozabljaš, da so bile vse njene sodbe potrjene s strani Ustavnega sodišča. Pred izčrpanjem možnosti na ustavnem sodišču do ESČP sploh ni mogoče priti. Tako da po številu padlih sodb pred ESČP bi znal rekord držati kateri od ustavnih sodnikov.
Kazalo