Predsednik vlade v odhajanju meni, da njegova vlada pri kadrovanju deluje po enakih merilih kot je delovala vlada Boruta Pahorja v času opravljanja tekočih poslov. Foto: BoBo
Predsednik vlade v odhajanju meni, da njegova vlada pri kadrovanju deluje po enakih merilih kot je delovala vlada Boruta Pahorja v času opravljanja tekočih poslov. Foto: BoBo

Od enajstih prostih delovnih mest jih je največ na ministrstvu za finance, gre pa za strokovne funkcije, ki niso bile vezane na zaupanje zadnjega ministra za finance Janeza Šušteršiča. Vlada se je pri objavi razpisov za prosta delovna mesta v državni upravi odločila tudi za najkrajši zakonsko dovoljeni rok, ki se bo iztekel v soboto, poroča časopis Dnevnik.

Če nova vlada z na razpisu izbranimi kadri ne bo zadovoljna, bodo s tem nastali relativno visoki stroški. Odpuščenim bodo pripadle odpravnine v višini ene povprečne mesečne bruto plače, ki jo je kandidat prejemal pred iztekom mandata.

Janša: Delujemo enako kot Pahorjeva vlada
Predsednik vlade Janez Janša na očitke o neupravičenosti naglih kadrovskih zamenjav vlade, ki opravlja tekoče posle, odgovarja, da se njegova vlada drži pravnega mnenja, ki ga je vladna služba za zakonodajo pripravila v času ko je Pahorjeva vlada opravljala tekoče posle.

Janša zato poudarja, da njegova vlada pri svojem opravljanju tekočih poslov ne deluje drugače, kot je to počela vlada Boruta Pahorja, ob tem pa se je obregnil tudi ob medije, za katere meni, da bi morali "imeti iste kriterije in merila pri poročanju o teh zadevah".

Novi vodilni kadri tudi v državnem gospodarstvu?
Razpis za imenovanje direktorja v podjetju Eles s polnim mandatom do leta 2017, pri čemer naj bi bila razpisna merila prilagojena Vitoslavu Türku, članu SDS-a, ki mu je nadzorni svet že zaupal začasno vodenje družbe.

Nove kadre na vodilnih mestih pričakujejo tudi v podjetju Gen Energija, ki je lastnik slovenske polovice Jedrske elektrarne Krško. Nova oseba pa naj bi prevzela tudi vodenje družbe HSE invest, ki vodi projekt TEŠ 6.

Nove razpise za prosta delovna mesta na vodilnih položajih so objavile tudi Slovenske železnice, rok za prijavo nanje pa je le petdnevni. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je sicer zanikal, da bi bili razpisi politično motivirani.

Vodstvo po meri vlade tudi na študentskih domovih?
Po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik naj bi vlada na današnji seji potrdila novo direktorico zavoda Študentski domovi v Ljubljani. To naj bi postala Meta Škufca, sicer aktivna članica SDS-a. Dnevnik poroča tudi, da je tokratni razpis precej omilil oziroma ukinil pogoje, ki so jih od kandidatov zahtevali na prejšnjih razpisih.