Slovenija
KPK je sporazum z Upravo za javna plačila o izmenjavi podatkov o plačnih transakcijah sklenil že v času, ko je komisijo vodil Goran Klemenčič. Sporazum, ki ga je komisija pod vodstvom Borisa Štefaneca sklenila 2015, je pomenil nadaljevanje sodelovanja z UJP-om pri pridobivanju podatkov. Foto: BoBo
VIDEO
Sodišče: Štefanec je odgovoren

Dodaj v

Sodišče pritrdilo: Pri KPK-jevem Supervizorju je šlo za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov

Ljubljansko okrajno sodišče potrdilo odločitev informacijske pooblaščenke
13. marec 2018 ob 16:48,
zadnji poseg: 13. marec 2018 ob 16:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na KPK-ju kljub pravnomočni sodbi sodišča vztrajajo, da Boris Štefanec ni odgovoren za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov, in napovedujejo, da bodo izkoristili nadaljnje pravne možnosti.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je glede na sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča pravnomočno odgovoren za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov s transakcijskih računov vseh tistih, ki so iz proračuna prejeli vsaj minimalno izplačilo ali vanj vplačali vsaj evro, je danes poročal časopis Večer.

Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč potrdilo odločitev informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik iz leta 2016. V njej je ta ocenila, da je nadgradnja nekdanje aplikacije KPK Supervizor, ki je omogočala prikaz posredovanja proračunskih uporabnikov s fizičnimi osebami, temeljila na neupravičenem zajemanju podatkov vseh fizičnih oseb, katerih transakcije so bile zabeležene pri Upravi za javna plačila (UJP).

Pri tem pa ni bilo nobene omejitve, ampak je šlo za neselektivno posredovanje prav vseh transakcijskih računov, čeprav KPK zoper veliko večino teh fizičnih oseb ni vodil nobenega konkretnega postopka iz svoje pristojnosti. KPK je zbiral tudi transakcijske račune imetnikov, za obravnavanje katerih ni imel nikakršne pristojnosti, denimo upokojencev in prejemnikov odškodnin, je še navedla Prelesnikova.

V povezavi z ugotovljeno kršitvijo je Štefanec sprva zahteval sodno varstvo, vendar je Okrajno sodišče v Ljubljani sredi decembra njegovo zahtevo zavrnilo kot neutemeljeno. Sodba je tako že pravnomočna, na KPK-ju pa so za časopis pojasnili, da je "odgovorna oseba že poravnala svoje finančne obveznosti". Šlo naj bi za globo za ugotovljen prekršek v znesku 830 evrov in sodno takso, še poroča Večer.

KPK: Obdelava podatkov je bila zakonita
Na KPK-ju pa so navedbe o odgovornosti predsednika Štefaneca zavrnili, prav tako so zanikali, da bi komisija pridobivala osebne podatke in transakcijske račune vseh fizičnih oseb. Sporazumi, ki sta jih za pridobivanje podatkov sklenila komisija in UJP, namreč izključujejo podatke o javnofinančnih prihodkih, kot so plačila davkov ali glob. Komisija po navedbah KPK-ja ni nikoli imela podatkov o transakcijskih računih vseh fizičnih oseb, pač pa zgolj transakcijske račune prejemnikov sredstev iz javnega sektorja.

KPK je sporazum o izmenjavi podatkov o plačnih transakcijah sklenil že v času, ko je komisijo vodil Goran Klemenčič. Sporazum, ki ga je komisija pod vodstvom Štefaneca sklenila 2015, je pomenil nadaljevanje sodelovanja z UJP-om pri pridobivanju podatkov. Ta sporazum izrecno izvzema pridobitev podatkov o fizičnih osebah, kot so naziv računa, matična številka v breme in davčna številka. Obdelava osebnih podatkov na podlagi tega sporazuma je bila zakonita, saj je komisija vodila tako imenovani postopek o avtorskih honorarjih, so prepričani v KPK-ju.

Temu je po pisanju KPK-ja pritrdila tudi odločitev informacijskega pooblaščenca, ki je vodil inšpekcijski postopek nad zakonitostjo obdelave osebnih podatkov v takratni aplikaciji Supervizor. Ker v tem postopku ni ugotovil nepravilnosti, ki bi predstavljale ravnanje v nasprotju z določbami zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, je postopek ustavil, so zapisali.

Odločbe informacijskega pooblaščenca, izdane v prekrškovnih postopkih, pa so pri odgovornih osebah - torej nekdanjem in zdajšnjem predsedniku komisije ter direktorju UJP-a - ugotovile prekršek zaradi neupravičenega posredovanja (velja za UJP) oziroma pridobivanja (velja za KPK) številk transakcijskih računov fizičnih oseb.

KPK je sicer podatke, ki jih je pridobil na podlagi sporazuma z UJP-om, uporabil za izvajanje preiskav in analiz finančnih tokov javnih sredstev, pri tem pa gre za izvajanje zakonitih pooblastil komisije.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
tone7
# 13.03.2018 ob 17:01
KPK je v pravni državi nujen in zelo učinkovit, toda naša država to ni, žal. Pri nas je le politično trobilo
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 16:57
Zakaj tega prispevka ne podložite z Benny Hill glasbo?
oziris.va
# 13.03.2018 ob 17:07
KPK želi marsikdo razpustit/uničit.
PomisliSe1x
# 13.03.2018 ob 16:59
Sodisca nocejo da javnost ve, kaj se dogaja z javnim davkoplacevalskim denarjem!!!

Transparentnost bi moralo biti prvo vodilo k nekoruptivni drzavi!

Se en dokaz vec, da so nasa sodisca zlizana z interesnimi skupinami in vecno (80 let!) prikoritnisko elito...
genniuuss
# 13.03.2018 ob 16:55
kpk je bila ustanovljena samo z enim namenom,
sedaj je ne potrebujejo več.
TineB
# 13.03.2018 ob 17:56
Slovenska klasika. Zaščita osebnih podatkov voluharjev je nad pravico javnosti, da izve, kdo ti voluharji so. Toliko o transparentnosti v tej podalpski kloaki.

Informacijska pooblaščenka in sodišča se raje ukvarjajo s tem, da bi prikrili, koliko npr kak profesor ali zdravnik dobi iz javnih sredstev (in od državnih podjetij) za svoje dodatno, povsem zasebno poslovanje preko popoldanskega s.p. ali svojega d.o.o., kot pa da bi se npr ukvarjali z zaščito osebnih podatkov pacientov in zdr. zvarovancev, kjer se te podatke in baze upravlja povsem diletantko in so kot luknjasti sir.

Nimajo očitno samo Hrvati problem z "uhljebi" , očitno ga imamo tudi v Sloveniji. In to sistemskega. Dovoljenega. In še zaščito imajo s strani Informacijske pooblaščenke in sodišč potem. Ker "kaj pa moremo, če je pa zakon tak in ga moramo spoštovati". Sostorilci. Lahko bi izvajali državljansko nepokorščino protestno. Ste že videli kakega uradnika ali sodnika ali zdravnika ali profesorja, ki bi to storil zaradi zakona, ki brani določene klike? Seveda ne. Vrana vrani pač očesa ne izkljuje. Mafijska država!
Anar Hija
# 13.03.2018 ob 16:57
PS: Štefanec, psssss... naj ti na tiho povem, da so Cerarjevi in SD-jevi koruptivno dali posel Art Rebel 9 za izdelavo pregrešno drage makete. Dokaz najdeš v EXCEL-ovi datoteki vlade RS.

Psssstttt.... čisto potiho, da te slučajno ne vidijo, da kaj iščeš.... bodo hudi nate.... :DDDDd
Celine
# 13.03.2018 ob 17:26
Naprošam KPK, da preveri kje je Điđi dobil denar za nov akumulator na Volvotu!?
Homer.
# 13.03.2018 ob 20:11
Še enkrat bom napisal:
KPK je treba ukiniti, ker je "tujek" v pravosodnem sistemu in v nasprotju s pravno državo.
runcajz
# 13.03.2018 ob 17:14
Štefanec, jagodni izbor našega selfijevskega , instagramskega predsednika Borčija !
Kdaj se bosta slikala objeta na stopnišču ? Komaj čakam !
JBT
# 13.03.2018 ob 19:00
In kje je moja pravica, komu je bilo nakazano in koliko denarja, ki sem ga jaz prigaral, država pa mi ga je ukradla preko davkov?
nesreča
# 13.03.2018 ob 18:11
Prelesnikova, okrajno sodišče v Ljubljani......vse jasno. Klemenčič pa tiho ko miš.
Binder Dandet
# 14.03.2018 ob 06:19
"KPK je v pravni državi nujen in zelo učinkovit, toda naša država to ni, žal. Pri nas je le politično trobilo"

To je splosno nerazumevanje. Kpk ni potreben, ce ostali organi opravijo svoje delo. Kpk je bolj znak banana republike, kar se tice boja proti korupciji. Avstrija sicer ima nek urad. Italija, francija, portugalska, nemcija, nizozemska, danska itd pa ga nimajo. Tudi niso vsi organi na seznamu kot nas kpk. Novozelandski je recimo urad proti financnemu kriminalu.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_
anti-corruption_agencies
raknac navi
# 13.03.2018 ob 22:12
Dokazi
gospod iskreni
# 13.03.2018 ob 19:38
Bolj papeški od papeža, kako tipicno slovensko. Goljufi imajo prednost pred poštenimi
Haso
# 13.03.2018 ob 18:50
Naša sodišča...skoraj prepričabi smo lahko, da sodbe, ki jih izrečejo, niso v skladu z zakoni. O tem nas vsakodnevno poučijo sodbe evropskih sodišč
Skippy
# 13.03.2018 ob 18:20
In potem, da dokažete, kakšni butalci ob vseh evidencah so v tej naši državi naši prebivalci ....

.... podpirajo, da policija s kamero vse snema in naključno išče tiste, ki nimajo plačanega zavarovanja ali podaljšanje registracije, čeprav bi preprosto sprintali iz evidence (policija očitno ima evidenco in podatke preverja tam). HA HA HA. Only in Slovenia.

Butalam priporočam vzpostavitev še naslednjih milijon evidenc. :)
predlagatelj
# 13.03.2018 ob 17:48
Vsem je treba omogočiti eneke možnosti pri korupciji ali pa jo popolnoma odpraviti!
Lesnikovsok
# 13.03.2018 ob 17:41
škoda članka.. tako ali tako nikoli noben ne odgovarja
whitwice
# 13.03.2018 ob 17:38
Jest pa cakam obrazlozitev zakaj je tudi tu kriv sds da kpk ne dela po crki zakona? Je le nemogoce da kak lev politik kriv za ta fiasko.
maja kibira
# 14.03.2018 ob 00:25
Samodrzec Stefanec pa modro molci...ni je sile na tem planetu da ga izruva z njegovega polozaja
semaino
# 13.03.2018 ob 19:17
Sodišče pritrdilo: Pri KPK-jevem Supervizorju je šlo za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov

Ko nekdo pridobi podatke o lopovih je to takoj sodisce pokrilo in zascitilo malopridneze.

Ko pa ti isti kradejo, pa sodisc od nikoder.

Stefanec gre vsem v nos, ker je samostojen tip in se ne pusti voditi za nos.
galoper
# 13.03.2018 ob 19:10
Javne finance so splošna informacija, ki si jo lahko vsak ogleda, saj je rezultat posredno sklenjene splošne pogodbe o sodelovanju pri sofinanciranju javnih potreb.
Gepard007
# 14.03.2018 ob 08:19
Vse komisije in odbori ter podobna navlaka so bili nastavljeni, da zaščitijo delovanje elite. Vsake toliko časa pa naredijo predstavo za javnost, da lahko rečejo, da se nekaj dela. Seveda po ustaljeni navadi nikdar nihče ne odgovarja...
sober
# 14.03.2018 ob 07:28
Tako ja, ukvarjajte se sami s seboj ker z resnimi koruptivnimi zadevami se itak ne znate in nočete, saj to ni v interesu tistih, ki mešajo drek. Štefanec - lutka pa pridno ne naredi nič. Zdaj ma vsaj delo.
stanolio
# 13.03.2018 ob 21:24
Potem je tako pri vseh nadzornih odborih na občinah, ki na osnovi supervizorja odstavljajo direktorj e in podobno. Supervizor je še ena goljufija v naši pokvarjeni državi. Treba je vedeti, da se tudi supervizor moti in to ne samo enkrat, vem iz lastnih izkušenj in upam to dokazati.
Skippy
# 13.03.2018 ob 18:05
Vi pa vaša obsedenost z evidencami. Podprli ste vzpostavitev že milijon evidenc (od nakazovanja denarja v davčne oaze do dobaviteljev medicinske opreme), pa še kar ne vidite, da evidence nimajo nobenega smisla.

Država nima kaj javno objavljat podatkov o računih fizičnih oseb. Te podatke lahko pridobijo pristojne inšpekcije in sodišča, drugi pa za njih ne rabijo vedeti.
soleti
# 13.03.2018 ob 20:37
Kmalu bo na vrsti Janša..Volittve se bližajo..
nocoment78
# 13.03.2018 ob 18:15
@TineB je pri tvojem komentarju se kaj za dodat..NE!
Churchill W.
# 13.03.2018 ob 17:08
pravnomočno odgovoren za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov s transakcijskih računov vseh tistih, ki so iz proračuna prejeli vsaj minimalno izplačilo ali vanj vplačali vsaj evro, je danes poročal časnik Večer.

Prav vsi polnoletni in delovno opravilni državljani vplačamo v državni proračun vsaj 1 €!!!

Sodba je tako že pravnomočna, na KPK-ju pa so za časnik pojasnili, da je "odgovorna oseba že poravnala svoje finančne obveznosti". Šlo naj bi za globo za ugotovljen prekršek v višini 830 evrov in sodno takso, še poroča Večer.

Meni se zdi tole smešno! Človek na položaju neupravičeno zlorabi polažaj za pridobivanje osebnih podatkov fizičnih oseb (se pravi vseh nas!!) Osebni podatki sploh pa s transakcijskimi računi so nekaj kar se kaj hitro lahko zlorabi v napačne namene. Jaz ko odprem račun pri banki soglašam, da bodo v skladu s pravilniki obdelovali moje osebne podatke.
S KPK pa kot fizična oseba, kot navaden državljan, ki letno dobim vsaj eno položnico, da naj nekaj nakažem v državni proračun, in sem nakazal več kot 1€ pa nisem z ničemer soglašal, da Štefanec brska po mojih osebnih podatki in transakcijah.
Prenizka globa! Take stvari bi se morale kaznovati bolj konkretno, za začetek pa bi gospod moral predati štafetno palico nekomu drugemu! Zloraba položaja! Potem pa še v akcijo če se mu kakšni podatki ne velajajo kje na njegovem osebnem računalniku!
Anar Hija
# 13.03.2018 ob 16:56
Pa naj že nekdo umakne tega Pahorjevega političnega nastavljenca, za katerega je bilo prvi dan jasno, da je tam zaradi tega, da slučajno kaj ne najde.

A smo ljudje v RS res izgubili oblast do te mere, da niti eno takšno "napako" kot je Štefanec, ne moremo umakniti s položaja, kateremu očitno ni dorasel?

#UPOR ljudje, upreti se bo potrebno tej tiraniji na oblasti. Brez nas ne bo nič!
Kazalo