Slovenija
Svetovni slovenski kongres je vseslovenska organizacijska skupnost, ki povezuje in združuje Slovence doma in po svetu na temelju zavezanosti slovenstvu, ne glede na nazorske, strankarske in druge razlike, piše na njihovi spletni strani. Foto: BoBo
Pleskovič in SSK
Pleskovič je ekonomist z diplomo s Harvarda, doktoriral pa je na MIT-u. 30 let je deloval na Svetovni banki. Foto: Perfect Circle PV
SSK
Predstavniki SSK-ja: Jelena Malnar, Boris Pleskovič, Meta Zorc in Andrej Fink. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dodaj v

Novo vodstvo Svetovnega slovenskega kongresa: Boris Pleskovič, Carlo Bresciani

Izvolitev na zasedanju 4. julija v Ljubljani
16. julij 2018 ob 13:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Svetovni slovenski kongres (SSK) je izvolil novo vodstvo. Za predsednika je bil znova izvoljen Boris Pleskovič, prvi podpredsednik pa je postal Carlo Bresciani iz Italije.

Podpredsednik za Evropo je postal Dušan Povh iz Nemčije, mandat za podpredsednika za zamejstvo je bil znova zaupan Damijanu Terpinu iz Italije, podpredsednik za čezmorske dežele bo tudi v tem mandatu Andrej Fink iz Argentine, podpredsednica za finance pa je postala Marjeta Zorc iz Slovenije.

Pleskovič je ob novi sestavi upravnega odbora izrazil zadovoljstvo. "Tako strokovnega in odličnega upravnega odbora v 25 letih še nismo imeli," je dejal ob začetku novinarske konference.

Organizacija prejela red za zasluge
Nato je izpostavil nekaj pomembnih dogodkov minulega mandata. Med drugim je 29. junija 2016 ob 25-letnici nastanka organizacije, ki povezuje Slovence z vsega sveta, potekala slovesna akademija. Poleg tega je njihove zasluge na tem področju prepoznal tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je konec istega leta organizaciji vročil red za zasluge za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino.

"SSK je moralna ustanova, moralna avtoriteta, moralno predstavništvo," je izpostavil podpredsednik za čezmorske dežele Andrej Fink. "Gre za tiste vrednote, ki nas delajo Slovence drugačne in iz nas delajo unikum, kar pomeni biti Slovenec. S tega vidika smo mi del svetovnega mozaika, brez katerega sveta ne bi bilo," je še dodal.

Pomen delovanja SSK-ja je izpostavila tudi novoizvoljena podpredsednica za finance Zorčeva. "Želim, da to zgodbo nadaljujemo, da skozi Svetovni slovenski kongres prinašamo v domovino pozitivno energijo na vseh področjih – na področju medicine, na področju znanosti, na področju gospodarstva," je povedala. Dejala je še, da je SSK izjemno pomemben, med drugim tudi za enake možnosti državljanov, poleg tega pa v državi po njenem mnenju gradi tudi pravičnost in etične norme, ki so nujno potrebne.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
GUESS
# 16.07.2018 ob 15:56
Prof.dr.Meta Zorc je gospa iz Medicorja.
svetovnipopotnik
# 16.07.2018 ob 20:57
Ta Bresciani pa izgleda zelo Slovenec. V Trstu poznam nekaj, ki se pišejo Briščik. Ali ve, da je zelo enostavno povrniti si priimek v izvirno obliko. In še zastonj je. Morda pa bo ima postopek v teku. Bom počakal, kaj se bo zgodilo.
runcajz
# 17.07.2018 ob 16:56
@samuelček

Ne menjaj teme! O žrtvah 2. svetovne vojne na kongresu ni bilo izrečene besede, vsaj v članku je ni.
Pa vendar, da boš imel vir tudi ti, poglej Publishwall in si preberi . Za pokušino delček : "Na seznamu vseh smrtnih žrtev med prebivalstvom Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je delo Inštituta za novejšo zgodovino, je do zdaj vpisanih 99.706 imen žrtev. Največ smrti so med drugo svetovno vojno nad Slovenci zakrivili nemški okupatorji, vpisanih je več kot 31.000 njihovih žrtev, skupaj s povojnimi poboji pa je komunistična stran povzročila približno 24.000 žrtev. Po statusu pa je bilo največ žrtev med partizanskimi borci, skupno okrog 30.000, prav toliko pa tudi med civilnim prebivalstvom "

Kdo je pobegnil po vojni v Argentino se ve, brez anonimnih virov. Kdo je te potomce "junakov" pripeljal v Slovenijo se tudi ve Ponavljam Peterle ! Bajuk je na primer vedril in oblačil v hotelu Slon kar nekaj mesecev , na naše, slovenske stroške. Preveri ! Viri so dostopni.

Pleskovič je diplomiral na Univerzi v Ljubljani, potem nekje v 60letih odšel v ZDA ? Verjetno zaradi dobrih zvez, saj v tistih časih, na žalost, ni bilo mogoče kar tako oditi na študij v ZDA. On je šel s Fullbright - ovo štipendijo. in ostal tam. Verjetno so ga prepričali dolarji in njegovi novi gospodarji, da je ob silnem domotožju ostal tam kar, sam pravi, 30 let !
Zanimivo, da tega nikjer ne omenja v svojih življenjepisih kako je prišel do štipendije in plačanega študija v ZDA !
Je pa značilno, da je zelo povezan s svojo svakinjo dr. Zorčevo, ki kot zdravnica v Slovenskem svetovnem kongresu skrbi za finančno plat. Zanimivo je zato branje, objavljeno v Delu.
"Zato ni nič čudnega, da so se pojavile govorice, da kirurško dejavnost ukinjajo in bolnišnico praznijo, ker bo namenjena nekomu drugemu. Ugibanja so hitro pripeljala do družinskih povezav z zasebnim kardiovaskularnim centrom MC Medicor. Izpraznitev bolnišnice namreč vodi strokovni direktor kirurške klinike UKC prof. dr. Alojz Pleskovič (Bolnišnica dr. Petra Držaja sodi pod njegovo pristojnost), pri ugotovitvah, kaj je v njej narobe, je sodeloval njegov brat, zaposlen v tehničnih službah UKC. Žena Alojza Pleskoviča prof. dr. Rudolfina Zorc Pleskovič je podpredsednica uprave Medicorja, njena sestra, prof. dr. Marjeta Zorc pa predsednica uprave Medicorja. Tretji brat, finančnik Boris Pleskovič, je v nadzornem svetu Medicorja. "

Gospod je vitalen in v svojih 75 letih aktiven , pri kongresu, po njegovih besedah, pro bono ali po domače "zastonj dela"!
To so dejstva iz domačih logov, ne samo v tujini, kjer prevladujejo njihova dejstva, prirejena njihovim potrebam

Tvoja diskreditacija " runcajza" je pa čisto iz tvojih logov, a žal brez argumentov , dragi Samuelček . O Pleskoviču in njegovih tezah in rešitvah za Slovenijo si pa le preberi več, da ne boš lajal v luno zaman.
nonparel
# 17.07.2018 ob 13:58
To so pa Janševi...
runcajz
# 16.07.2018 ob 19:33
Predsednik je znova postal Boris Pleskovič, tisti Pleskovič ,ki je v Peterletovih časih priporočal Sacha za "urejevalca" privatizacije v Sloveniji in je navdušeni propagator prodaje NLB. Ta kvazi bančni strokovnjak je čislan predvsem kot nekakšen velestrokovnjak nas desnici, tako pri NSi kot pri Janši. Njegove funkcije v Svetovni banki pa so bile podpredsednik raziskovalnega komiteja, administrator svetovalno raziskovalnega oddelka za razvojno ekonomijo, vodja raziskovalnega oddelka, glavni organizator in sourednik knjig letnih globalnih konferenc Svetovne banke o razvojni ekonomiji, ABCDE, konferenc in knjig Berlin Workshop Series ter vodja stevilnih misij Svetovne banke za makroekonomsko svetovanje. Vse prej kot kakšna pomembna bančna funkcija, ki bi ga uvrščala med bančnike. Nekaj podobnega kot pokojni Bajuk . V letih 1991–92 je bil glavni ekonomski svetovalec predsednika slovenske vlade. Žal za Slovenijo prej škodljiv kot uporaben strokovnjak, pa ne glede na magisterij in doktorat v ZDA !

Za slovenski svetovni kongres pa je itak znano, da je trobilo tiste emigracije, ki je 1945 pobegnila v Argentino in je danes najbolj glasna pri soljenju pameti Sloveniji.
To nalogo , pod krinko demokratičnosti in vseslovenstva opravlja Svetovni slovenski kongres.
"Naloga Kongresa je vzpostavitev pravilnega odnosa med Slovenci v svetu in matično domovino, navezovanje stikov, novih vezi vzajemnosti in sodelovanja, iskanja in vrednotenja skupnih interesov ter premoščanje razdalj, tako krajevnih kot vsebinskih. Nadalje je naloga Kongresa premagati delitve, ki jih zadalo desetletja trajajoče obdobje komunizma, ki ni vzgajalo nacionalne zavesti in njenih vrednot. S svojim delovanjem vpliva na oblikovanje take državne politike, ki bo zagotovilo za demokratično, pluralistično, gospodarsko in socialno urejeno Slovenijo in kot tako sprejemljivo za vse Slovence. " Ustanovljen je bil 1991 , potem, ko naj bi zamenjal prejšnjo organizacijo Slovensko izseljensko matico, ki naj bi bila preveč komunistična "komunistična" .
.
QUENDI
# 16.07.2018 ob 15:45
Svetovni slovenski kongres je vseslovenska organizacijska skupnost, ki povezuje in združuje Slovence doma in po svetu na temelju zavezanosti slovenstvu, ne glede na nazorske, strankarske in druge razlike.......in kje tiči zajec......
runcajz
# 17.07.2018 ob 17:06
@ eimaino

Ne vem o katerem "nedelu" govoriš oziroma pišeš ?
V slovenščini, po SSKJ pomeni "nedelo" - nèdélo -a s (ȅ-ẹ́) nav. ekspr. kar je nasprotno, drugačno od dela: duševno delo in nedelo / od nedela ne more biti utrujen / za nedelo ga ne bodo nikjer plačevali // knjiž. nedelavnost, neprizadevnost: daleč naokrog je bil znan po svojem nedelu ♪

Ne vem od kod ti ideja, da živim od privilegijev ? Žal je moj privilegij samo pokojnina, ki sem si jo prislužil s 40 letnim delom !

Če boš napisal za katera "nedela" bi želel komentar, kar napiši ! Ti bom odgovoril, če sam nisi dovolj spreten, da bi našel odgovore ! Več čitaj in se izobražuj pa bo šlo vedno lažje, tudi v slovenščini !. Pa pusti stričke in tete pri miru , boš lažje živel.
GORILA
# 17.07.2018 ob 08:17
...kdo financira te ekonomske migrante????
novi_xy
# 18.07.2018 ob 11:29
Bla, bla, bla...ne glede na nazorske, strankarske in druge razlike.
Tudi če nočemo pogrevat starih stvari, se vedno znova moramo vrnit na to, kdo je bil kdo v 2. svetovni vojni, kaj je bil vzrok in kaj posledica. Za tiste, ki so prisegli zvestobo okupatorju, ki nas je hotel uničiti, se zgodovina začne šele po 2. svetovni vojni. Kaj je bil razlog za povojne poboje (ali mislite, da jih drugje po Evropi ni bilo ?) pa enostavno zamolčijo. Kdor prične okupacijo in kdor z okupatorjem sodeluje, naj sprejme tudi posledice. Če vzroka ne bi bilo, tudi posledice ne bi bilo. Nekateri pa bi očitno radi posledico in vzrok zamenjali. In to več kot 70 let kasneje.
Bivši uporabnik
# 18.07.2018 ob 13:35
Povezuje Slovence po svetu...bla,bla,bla.....Se mi zdi kot framazonska organizacija (lobisti). Navaden Slovenec nima s tem nič.!
runcajz
# 21.07.2018 ob 16:53
@vihraviuporabnik

Saj te pa ja nihče ne sili, da čitaš leve in desne komentarje s katerimi se pač ne strinjaš. To je tvoja pravica. Nisi pa napisal ničesar , kar bi opravičevalo tvojo pripombo, da so komentarji in komentatorji 100 let za temi spoštovanimi SLOVENCI , ki so potomci tistih "spoštovanih" junakov, pobeglih 1945 v Argentino in drugam ali pa so izkoristili možnosti, da so se prigrebli na študije v tujino in potem kritizirali vse po vrsti. Danes se seveda veselo pasejo pri koritu.
Kdo je privlekel Bajuka v Slovenijo ? Komu je svetoval Pleskovič ? Komu še vedno soli pamet in prodaja svoje nebuloze ? Kaj ima dr. Zoretova s Slovenci v tujini oziroma zamejstvu, da je v vodstvu zadolžena za finančno plat poslovanja SSK ? Je morda donator iz dobička Medicorja?

Ker si dobro obveščen, ti bomo tako, levi kot desni, komentatorji hvaležni, če nas razsvetliš s kakšnim argumentom in dejstvi, ki jih o teh SLOVENCIH ne poznamo ! Hvala.
vihraviuporabnik
# 18.07.2018 ob 17:31
Ko moram čitat te vaše leve komentarje vidim, da ste za stoletja za temi Spoštovanimi SLOVENCI vi pa kar tekmujete kdo je bol MMC .
iufhdfewd
# 18.07.2018 ob 09:14
Glede na generično ime zgleda kot še en zbor za drugo republiko.Pa še tista je zraven ki piše opravičila za zapornike.
samuelcek
# 17.07.2018 ob 09:34
@semaino

Runcajz (glej njegov prispevek zgoraj) je "dobro obveščen anonimni vir", ki priznava samo "svojo" resnico. Za drugače misliče pa ima naslednjo nalogo: Diskreditacija.

Npr. naslednjih dokazanih dejstev ne priznava, zanj je to "spreminjanje zgodovine":
- partizani so pobili več ljudi po vojni kot med vojno,
- partizani so pobili več civilistov kot vojakov.

V Svetovnem slovenskem kongresu so ljudje, ki verjamejo, da se z dejstvi da argumentirati. Žal le v tujini. V Sloveniji je lažje biti "runcajz".
semaino
# 17.07.2018 ob 04:55
Stalno se mora najti nekaksen stricek iz ozadja ali clovek, ki zivi od privilegijev, ki vse ve kako je kdo, kaj, kje, kaj mislil.

Kot runcajz naprimer.

Ni pa se nikoli kaj napisal za najvecja nedela, ki p estijo in dusijo Slovenijo.
Kazalo