Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 57 glasov Ocenite to novico!
Alenka Bratušek
Slavnostna govornica je Alenka Bratušek. Foto: MMC RTV SLO
Gostje
Med častnimi gosti sta bila tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk z ženama in trenutni predsednik Borut Pahor. Ta je ravno danes odlikoval evangeličanskega škofa Gezo Ernišo, komur so zbrani namenili bučen aplavz. Foto: MMC RTV SLO
Viktor Žakelj
Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj je v uvodnem nagovoru spomnil, kako velik vpliv je imela reformacija na Slovence. Foto: MMC RTV SLO
Mešani pevski zbor France Prešeren
Za glasbo je poskrbel Mešani pevski zbor France Prešeren iz Kranja. Foto: MMC RTV SLO

"Novodobni Lutri trkajo na vrata novodobnih oblastnikov vsak dan"

Osrednja prireditev ob državnem prazniku, dnevu reformacije
30. oktober 2013 ob 20:00,
zadnji poseg: 30. oktober 2013 ob 21:10
Kranj - MMC RTV SLO, STA

Boj za prihodnost Slovenije je "boj za svobodo misli", pa tudi za znanje, moč, pogum in modrost, "da ničesar ne počnemo na račun drugih", je prepričana Alenka Bratušek.

Pred dnevom reformacije v Kranju poteka osrednja prireditev, na kateri je bila slavnostna govornica premierka Alenka Bratušek. Ta je v svojem govoru poudarila, da se je pravil, zakonov treba držati po Trubarjevem zgledu, ki je spraševal: "Ali pridobivaš svoj kruh, ne da bi škodil drugim ljudem?" Torej, v današnjem svetu: "Ali izdajaš račun? Ali plačuješ davke? Ali deluješ v skladu z zakonom? "

Protest nujna sestavina, pravica temeljna vrednota, nad vsem pa svoboda
A tega se je treba držati le, "dokler zna država svoje zakone pisati in sprejemati pravično". To mora početi "z mislijo na vse in vsakega posameznika", je prepričana in dodaja: "Ko pa ljudje začutijo, da se sami ne držimo lastnih pridig, se na vratih upravičeno pojavi vstajniški list s seznamom zahtev. Novodobni Lutri trkajo na vrata novodobnih oblastnikov vsak dan," je med drugim dejala premierka.

Namignila je tudi na povezavo med Lutrovim protestnim dejanjem in današnjimi protesti: "Vedno kadar znate dovolj dobro prisluhniti lastnemu ljudstvu, boste videli, da je protest nujna sestavina; da je pravica temeljna vrednota - in da je svoboda nad vsem."

"Slovenci smo Evropejci"
Predsednica vlade je v svojem nagovoru poudarila še, da je danes svet povezan, da se ne moremo oddaljiti od težav, ki tarejo Evropo. "Slovenci smo Evropejci, naši ljudje so evropski državljani in državljanke, zato so to vse danes naši problemi, naše odgovornosti - v enaki meri kot višina otroškega dodatka, stopnja obdavčenosti ali davčne bilance. Kdor tega ne vidi, si zapira oči pred realnostjo."

"Ker je realnost tako zapletena, se ne moremo zatekati k poenostavljenim odgovorom. Treba je pomisliti na povezanost današnjega sveta in iz nje črpati spodbude in moč," je prepričana.

"Če se bomo bali govoriti resnico, nam nobena reforma ne bo pomagala"
"Če bomo znali na davčne dileme, bančne teste in volilno zakonodajo odgovarjati hkrati s poletom pesnika in z disciplino protestanta, tedaj ima Slovenija prihodnost. Če pa bomo le neizprosno branili vsak svojo zemljo, odrivali begunce nazaj v morje, služili potico na račun drugih ljudi in se bali govoriti resnico, tedaj nam nobena reforma ne bo pomagala," je še dejala in dodala, da je boj za prihodnost Slovenije "boj za svobodo misli", pa tudi boj za znanje, "da znamo te misli izraziti s pravim jezikom", moč, "da povedano uresničimo", pogum, "da pri tem ne odnehamo", in modrost, "da ničesar ne počnemo na račun drugih".

Svoj govor pa sklenila s pozivom: "Lubi Slovenci. Ko je treba premikati gore, storimo največ, kar zmoremo."

"Praznik slovenske duhovnosti, slovenske kulture in slovenske znanosti"
Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj je v uvodnem nagovoru spomnil, kako velik vpliv je imela reformacija na Slovence. Tudi zato si v društvu prizadevajo, je dejal, da Slovence opomnijo, da je "31. oktober praznik slovenske duhovnosti, slovenske kulture in slovenske znanosti".

Ob tem se je Žakelj zahvalil predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je prav danes z redom za zasluge odlikoval evangeličanskega škofa Gezo Ernišo. Predsednici vlade Alenki Bratušek pa je zaželel, da bi bila pri svojem delu čim uspešnejša.

Prireditev je zasnovalo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, v kulturnem programu pa so nastopili Aleš Valič, Miha Rodman, Saša Pavček, Draga Potočnjak, Darja Reichman in Matjaž Gruden. Interpretirali so besedila Primoža Trubarja, Toneta Pavčka, Cirila Zlobca, Dušana Voglarja, Ervina Fritza, Borisa A. Novaka in Srečka Kosovela. Za glasbo je poskrbel Mešani pevski zbor France Prešeren iz Kranja. Prireditev je režiral Vinko Möderndorfer.

VIDEO
Slavnostna prireditev pred dnevom reformacije
VIDEO
Slovesnost ob dnevu reformacije
Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
levak
# 30.10.2013 ob 20:02
V živo: "Reformacija danes še kako aktualna"
---
Reformacija danes še kako potrebna!
petrainpika
# 30.10.2013 ob 20:08
Ne vem zakaj bi bili govorniki o reformaciji ljudje, ki o tem bolj malo vedo...
levak
# 30.10.2013 ob 20:13
Gospa Alenka: Zelo je nespoštljivo do tega praznika, da ne znate nič povedati iz svoje glave, leiz plonk ceglca. Naj vas bo resnično sram, ker ne vem čigave misli govorite.
Ramus
# 30.10.2013 ob 20:08
"Osrednja prireditev ob državnem prazniku, dnevu reformacije"

Me zanima ali bodo jutri trgovski centri ostali zaprti ali pa bodo morali zaposleni na delovna mesta? Tudi to kliče po reformaciji in spoštovanju državnih praznikov,....
MIRNČAN
# 30.10.2013 ob 20:16
A je res tako težko prosto govorit?
Ramus
# 30.10.2013 ob 20:06
"Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj meni, da je reformacija danes še kako aktualna"

Res je še kako aktualna. Ko je Primož Trubar začel svoje poslanstvo, je bil slovenski narod v popolni temi glede Evangelija in Božje resnice, ki se razodeva skozi Sveto Pismo. Danes gledamo popolno isto sliko, ljudstvo je v popolni temi glede Božje Besede in Sveto Pismo je pozabljena knjiga, ki ima svoje mesto le še na zaprašenih knjižnih policah. Glede tega ni nobene razlike med nekoč in danes,...
genniuuss
# 30.10.2013 ob 20:33
ne vem zakaj se mi zdi da bi bivši komunisti,
radi na vsak način za svoj verski praznik vzeli dan reformacije,
ne vem zakaj, verjetno zato ker smo ljudje duhovna bitja.
Ramus
# 30.10.2013 ob 20:15
"Osrednja prireditev ob državnem prazniku, dnevu reformacije"

Zagotovo največji državni praznik, saj nam je Primož Trubar kot stranski produkt reformacije dal prvo slovensko knjigo. Primož Trubar ni bil le zaveden Slovenec, pač pa tudi in predvsem zaveden Kristjan, ki je želel ponesti veselo sporočilo o odrešeniku Jezusu Kristusu, v vsak slovenski dom, da bi se ljudje osvobodili spon, ki so jih tedaj dušile. Oznanjal je resnico o odnosu med Bogom in človekom, ki ima za posrednika le Jezusa Kristusa in bil zato grobo preganjan s strani Rimske cerkve in inkvizicije. A ni se dal utišati in tako smo dobili svojo prvo knjigo in kar je še pomembnejše,... dobili smo veselo sporočilo - Evangelij za odrešenje vsakega človeka :)

1. Timoteju 2,5-6. "Bog je namreč samo eden. Samo eden je tudi srednik med Bogom in ljudmi, človek Kristus Jezus, 6 on, ki je sam sebe dal v odkupnino za vse, pričevanje ob svojem času"
boboman
# 30.10.2013 ob 20:16
To bi moral biti edini slovenski nacionali praznik! Obdobje ki nas je takrat zdruzilo in dalo "besed" malemo cloveku!! danes pa si poglejmo kje smo:
- vsi razdvojeni
- kaj nam bo dan drzavnosti ce lahko o slovneiji ponosno govori le se 5% prebivalstva.
- kaj nam bo dan boja proti okupatorju ce se ravno zaradi tega narod ki tega nikoli niti dozivel ni se vedno deli in malikuje idoloske vodje na eni ali drugi strani
- kaj nam bo praznik dela, ce jih je vedno vec brez dela, tisti ki ga pa imajo pa se sprasujejo kako ob polnem delavniku ne zasluzijo dovolj za dostojno zivljenje
- kaj nam bo dan neodvisnosti ce smo nespposobni, in bi tako ali drugace eni bili radi odvisni od Youge drug pa od Avstrije....
- kaj na bo Presernov dan ce stevilni Slovenci prezivljajo sonetni venec, vrag pa nam ni vec mejak temvec zivi kr v nasi "bajti".
pentagram
# 30.10.2013 ob 20:26
Gospa naj raje iskreno pove, da je ona tista, ki nam danes krade naše delo, namesto fevdalcev in rimolatoliške cerkve in da bi se moral delovni narod upreti proti njej in še večji pokori v kikli Merklici, ki razen varčevanja in smešnega kimanja Obami,. ki zlorablja njeno in naše zaupanje ne zmore nič drugega. Kako bomo Nemci in Slovenci čutili tako podaktivnost čez 5 ali 10 let pa bomo kmalu videli.
no72
# 30.10.2013 ob 20:17
nisem vedel, da je Viktor Žakelj protestant...
nimivseeno1
# 30.10.2013 ob 23:00
"da ničesar ne počnemo na račun drugih", je prepričana Alenka Bratušek.

Zato je zvišala DDV.

Itak, da se ne bojo v Falconu vozili na vaš račun. :D
ata
# 30.10.2013 ob 21:41
Zakaj je bil odstranjen moj komentar?

Viktor Žakelj je bil vidni član partije in zadnji predsednik SZDL; kot tak je bil član organizacije, ki je med drugim preganjala tudi verne - kako je lahko predsednik protestantskega, torej verskega, društva, meni ni jasno.

Izbrišite, če kaj od naštetega ne drži - ne pa brisati, ker resnica boli.
levak
# 30.10.2013 ob 20:27
P.es
Raje vidim, da bere s papirja, kot s trotel bobna ... In da je v živo, ne tam iz enega platna.
--
Raje vidim, da pove kaj po svoje, kot da izpade kot en plonkar. Ali res ne zna nič povedati?
wisan
# 30.10.2013 ob 22:02
Ta se bo lahko kmalu preimenovala v Alenko Modrušek: " Ljudje, bodite delovni, pridni, ubogljivi, plačujte davke, razumite državo, ki vam hoče le dobro. Ne štrajkajte, ne ropajte bank, ker so od strank, ne posiljujte in ne ubijajte; raje se mirno vdajte v usodo, potem vam bo počasno umiranje veliko lažje !"
Ples
# 30.10.2013 ob 20:55
Potrebno je mnogo preprostih besed, kakor: kruh, ljubezen, dobrota. (T. Pavček)
nesreča
# 30.10.2013 ob 20:43
al pa če nebi bla - slavnostna govornica namreč
Itak je vse prebrala - torej ni govornica, ampak bralka
Ples
# 30.10.2013 ob 20:20
Ali pridobivaš svoj kruh, brez da bi škodil drugim ljudem?

Lepo, AB, da to aktualiziraš, ampak - tepe se z neokapitalizmom sto na uro. Hočem reči, sprašuj to sebe, vlado, banke, evropo, finančne trge, brezobzirne multikorporacije .... ne pa mene. Jaz to že vem, od nekdaj, tako tudi živim.

Se pa strinjam, da se o tem govori veliko, čim več. Zato ji dam vseeno plus za govor.
genniuuss
# 30.10.2013 ob 21:15
slovenski modeli izumili nov primer - protestantski ateist,
odlikovam protestant s strani ateista, (skregan čist.)
relli novak
# 31.10.2013 ob 07:35
Lubi Slovenci, Trubar je napisal prvo knjigo samo zato, da bi njegovi rojaki spoznali Jezusa !
think tank
# 31.10.2013 ob 07:15
"...predsednik slovenskega protestantskega društva primož trubar viktor žakelj je v uvodnem nagovoru spomnil, kako velik vpliv je imela reformacija na slovence...."

ti presneto korito....
vaški učitelj, član zveze komunistov, direktor alpine, ekonomist, magister ne vem česa, član predsedstva szdl jugoslavije, prikaže se mu marija, osamosvojitelj, ldsovec, podjetnik in na koncu še protestant.... lepa kronologija, ni kaj
in potem se sprašujemo, zakaj je naša ljubljena dežela v moškem spolovilu....
krosnjar
# 30.10.2013 ob 23:07
Bodo udbovci tudi za Božič organizirali proslavo s Kučanom in Turkom kot največjima še živečima katoličanoma, govor pa bo imel župan Ljubljane v stolnici?
Če je venec padlim v osamosvojitveni vojni polagal Jaklić, veliki nasprotnik osamosvojitve v tistem času, ko je redno romal poročati in se slinit v Beograd me v tej moralno sprevrženi vukojebini ne more presenetiti nič več....
Muzikant88
# 30.10.2013 ob 22:36
Kako sarkastično zvenijo določene modre besede iz ust tistih, ki govorijo eno, delajo pa drugo.
povžek
# 30.10.2013 ob 22:00
Pa ti lutka si hecno naučena! Te sploh briga Slovenija - en tolk, kot murgelskega palčka in njegove bolševistične učitelne in prišepetovalce!
Bolek
# 30.10.2013 ob 21:51
Komunajzarji bi si radi prisvojili Trubarja in spremenili verski praznik protestantov v partijski kongres.

Primož Trubar je bil duhovnik in tega ne morete spremeniti, pa če se še tako nastavljate kameram!!!
genniuuss
# 30.10.2013 ob 21:22
Med častnimi gosti sta bila tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk z ženama in trenutni predsednik Borut Pahor. Ta je ravno danes odlikoval evangeličanskega škofa Gezo Ernišo

malce provokativno, kaj je sedaj geza, protestant med ateisti?
Caetano
# 30.10.2013 ob 21:13
Sporočilo tega dneva glede na naše sedanje razmere bi moralo biti, da so se svobodni ljudje pripravljeni upreti religioznemu ali pa posvetnemu totalitarizmu ali filototalitarizmu. Pri nas se moramo rešiti udbomafije!
gorc27
# 30.10.2013 ob 20:53
Mešate pojme katolik, protestant(evangeličan), pravoslavec(ortodox)
Vsi so kristijani, vse to je krščanstvo ampak gra za katoliške kristijane(Vatikan), protestantske kristijane(ne poslušajo Vatikan, imajo svoje škofe) in pravoslavne kristijane(ne poslušajo Vatikan imajo patriarhe, pop-e...) ... v grobem.
kabošti
# 30.10.2013 ob 20:43
Žal je tukaj toliko zmede in pomanjkanja znanja, da je kar hudo. Protestantizem danes je v Sloveniji samo stranska veja brez nekega strašnega vpliva. Duhovnost v protestantskih Cerkvah je šibka, osip vernikov velik. Predstavljajo 1% prebivalstva. Bolj ali manj na skrajnem vzhodu. Je pa res, da so luteranci vedno hodili vštric z oblastjo, zato so bili sprejemljivi za komunistično oblast, ki ji niso predstavljali nobene nevarnosti. Ta rdeči so se poslužili luterancev za napad na RKC že prej in še sedaj, le-ti pa radi sodelujejo za razne benefite. Zato npr. serija o Trubarju, učne ure o njem v šolah, pojavljanje v javnosti ... da bi se le oblatila RKC. O Slomšku pa nič, pa je naredil za slovenski narod 100x več. A niti besedice o njem v šolah, kot ustanovitelju prve slo knjižne založbe, kot ohranitelju 1/3 narodnega ozemlja, piscu prvega slo učbenika, organizatorju slo šolstva ... Je pač katoliški škof, ne protestantski. Zato ne bo dobil nobenega državnega priznanja. Ker ne gre za zasluge, ampak da "ni naš". Slabo mi je ob tej mentaliteti v SLO.
levak
# 30.10.2013 ob 20:39
@levak
Zakaj to mene sprašuješ? In zakaj me žaljivo naslavljaš?
----
Ples
Raje vidim, da bere s papirja, kot s trotel bobna ... In da je v živo, ne tam iz enega platna.
---
Sorry. Saj sem dal piko vmes in bilo je mišljeno malo za hec. Nekdo, ki je PM pa že mora spraviti skupaj triminutni govor.
prinašalec
# 31.10.2013 ob 13:08
Te fotke zgoraj pa spominjajo na dobra stara komunistična leta....
vojnaslo91
# 31.10.2013 ob 10:24
slavnostna govornica premierka Alenka Bratušek. Ta je v svojem govoru poudarila, da se je pravil, zakonov treba držati po Trubarjevem zgledu, ki je spraševal: "Ali pridobivaš svoj kruh, ne da bi škodil drugim ljudem?" Torej, v današnjem svetu: "Ali izdajaš račun? Ali plačuješ davke
--------------------------------------------------
Ali podpiraš mafijo, lobije in korupcijo... ki živijo na račun pobranega davka?
slovenec5
# 31.10.2013 ob 10:01
Men se zdi da Alenka nima pojma..... ona je namreč magistrirala na FDV, njen mentor....Veljko je pa že starejši in se nič ne spomni....
bell26
# 31.10.2013 ob 07:21
Ne pozabimo, protestantska delovna etika je svetu prinesla neoliberalizem. Ne razumem zakaj levičarji tako podpirajo protestante. Razlog je samo v nasprotovanju katolištva.
oljka
# 31.10.2013 ob 01:48
Ko bo v prvi vrsti poleg Geze sedel še kakšen kristjan(ali katolik ali pravoslaven ali evangeličan)-potem bo to znamenje-da evangeličanov ne izrablja kamarila za svoje interese
Ne more ob dnevu reformacije sedet samo en kristjan v prvi vrsti-vsi drugi pa ateisti
Zgleda da se gre za reformacijo ateizma in ne za reformacijo krščanstva.
Heiliger Krieg
# 30.10.2013 ob 22:49
Med častnimi gosti sta bila tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk z ženama in trenutni predsednik Borut Pahor. Ta je ravno danes odlikoval evangeličanskega škofa Gezo Ernišo, komur so zbrani namenili bučen aplavz

Drugič da ne pišete celih esejev pod sliko. Lahko recimo napišete. Častni gosti vsi iz KPS
zmagoslav
# 30.10.2013 ob 22:49
Ta neuravnoteženi Pahor si ni mogel kaj, da je istočasno odlikoval Ernišo in Ognjišče-na dan reformacije!! Tako kot je pred leti, ko je bila Janševa vlada na proslavi reformacije na steni projecirana slika škofa Tomaža Hrena, ki je veselo kuril slovenske knjige! Pa ta dva res nista normalna!!
Oranžni
# 30.10.2013 ob 21:49
"..ničesar ne počnemo na račun drugih", je prepričana Alenka Bratušek.

Ali se samo meni zdi, ali vsakemu premieu odpizdi, ko pride na oblast? Tudi zadnja dva sta izgubila stik z realnostjo, kot tale nora ženska.
gregg
# 30.10.2013 ob 21:48
Oj ta naša šivilja.....vse strogo po navodilih udbomafije.....saj po moje ne ve kaj pravzaprav dela se ne zaveda da je nek vmesni člen ki ga le ta trenutno potrebuje...Ala Katarina Kresal
gorc27
# 30.10.2013 ob 21:00
"Tudi jaz že več let opažam smešno sprevrženost, ki je komunisti sami pri sebi izgleda niti ne opazijo in sicer, da simpatizirajo s protestanti, pravoslavci in celo z muslimani, medtem ko katoličane odkrito sovražijo, napadajo in redno blatijo.

Bog ve, kakšno razlago bi imeli glede tega komunisti sami ?"

Npr. Jasenovac?
korotan55
# 30.10.2013 ob 20:44
@genniuuss
...tud meni se to iz leta v leto bolj zdi, da se bivši komunisti vedno bolj enačijo in postavljajo za reformacijo...., vzroka sta najbrž dva, ker smo ljudje duhovna bitj ali pa gre za čisto enostavno metanje polen in negiranje krščanske cerkve. Pač zanimiva zadeva, ki najbrž nima preveč iskrenega ozadja, vsaj z mojega vidika. Drugače pa, Trubar je bil car, ne pa Zoki !
gorc27
# 30.10.2013 ob 20:43
"ne vem zakaj se mi zdi da bi bivši komunisti,
radi na vsak način za svoj verski praznik vzeli dan reformacije"

Ja, saj imaš neko ideološko osnovo. Protestanti so se uprli Vatikanu, odcepili od Vatikana, ... npr. v Sloveniji nato sledijo knjige v slovenskem jeziku, sveto pismo v slov. jeziku, ... z njimi se očitno bolj indentificirajo komunisti. SDS (sodeč tudi po podobnosti zastave z Vatikansko) pa je bolj katoliško nastrojen.
Frapancipi
# 31.10.2013 ob 16:55
Zakaj na krščanskem prazniku reformacije vodijo proslavo nekristjani?
vojnaslo91
# 31.10.2013 ob 10:37
Namignila je tudi na povezavo med Lutrovim protestnim dejanjem in današnjimi protesti:
------------------------------------------------------------
Tako, je da vrata državnega zbora bi bilo potrebno napisati zahteve:
1.Nižji davki!
2...
vojnaslo91
# 31.10.2013 ob 09:48
G.Bruno # 31.10.2013 ob 09:03

Kakšna lepa plišasta opica z banano. (:
miha1985
# 31.10.2013 ob 07:40
Zloraba vere v politične namene.

Tako je to pri levakih.Nič jim ni sveto.
veza
# 31.10.2013 ob 01:12
AB

včeraj si vzela ljudem 30 milijonov Evrov, ta malim dobro trkaš na denarnico...
veza
# 31.10.2013 ob 01:10
"Novodobni Lutri trkajo na vrata novodobnih oblastnikov vsak dan"

kdaj bojo potrkali pri Zokiju, kdaj pri špekulantih iz Pro in Factor banke?
ffigaro
# 30.10.2013 ob 22:42
novodobni lopovi trkajo po penzijah ,minimalnih plačah,socialnih prejemkih otroških dokladah ,itd ,res je kriza vse so pokradl ZDAJ PA STRGAJO do gdaj še
timoti
# 30.10.2013 ob 22:34
Boj za prihodnost Slovenije je "boj za svobodo misli", pa tudi za znanje, moč, pogum in modrost, "da ničesar ne počnemo na račun drugih", je prepričana Alenka Bratušek.

da ničesar ne počnemo na račun drugih? 30.10 je danes, ne 1.4.....
Kazalo