Ministrica na zdravje naj bi letos razgrnila dolgo napovedovano obširno zdravstveno reformo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ministrica na zdravje naj bi letos razgrnila dolgo napovedovano obširno zdravstveno reformo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Čakalne vrste se v njenem mandatu ne skrajšujejo, ampak se podaljšujejo in ljudje zaradi tega izgubljajo potrpljenje.

Jernej Vrtovec, NSi
Zdravstveni ministrici se maje stolček

Predlog besedila interpelacije o delu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc v NSi-ju že pripravljajo in ga bodo v kratkem poslali poslanskim skupinam s povabilom k podpori. V stranki so prepričani, da bodo zbrali potrebnih 10 podpisov za vložitev interpelacije. Interpelacijo bodo vložili na začetku prihodnjega tedna, končno besedilo pa bodo predtem uskladili s podpisniki.

Vrtovec: Dve leti ni spreminjala stvari
Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec je v torek za POP TV ponovil oceno, da je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu izredno kritično. Ministrica po njegovih besedah v dveh letih svojega mandata ni spreminjala stvari in zato so se odločili za interpelacijo. "Čakalne vrste se v njenem mandatu ne skrajšujejo, ampak se podaljšujejo in ljudje zaradi tega izgubljajo potrpljenje," je poudaril Vrtovec. Med razlogi za interpelacijo je navedel tudi pomanjkanje dialoga s socialnimi partnerji in drugimi deležniki.

SDS: Odstopi naj kar sama
Zelo so do ministričinega dela kritični tudi v SDS-u. Kot je povedal predstavnik stranke za stike z javnostjo Miro Petek, so pričakovali in še vedno pričakujejo, da bo odstopila sama oz. da jo bo odstavil premier Miro Cerar. V tem času sta po njihovem mnenju ona in njeno ministrstvo naredila toliko napak, da je nezadovoljna vsa strokovna javnost, pa tudi sindikati ter državljanke in državljani. Ali bodo prispevali podpise pod interpelacijo, Petek še ni razkril, je pa namignil, da se bo v naslednjem tednu na seji sešla poslanska skupina.

Dva nepovezana za interpelacijo
Da bosta prispevala podpise pod interpelacijo, sta poleg poslancev NSi-ja doslej zatrdila še nepovezani poslanec Andrej Čuš in vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Prvi je sporočil, da bo to storil "zaradi nedela, čakalnih dob v zdravstvu, neobvladovanja resorja in zamud pri gradnji urgentnega centra Ptuj".

Dobovšek pa je navedel, da dosedanji predlogi ministrice vračajo zdravstvo 30 let v preteklost. "Čakalne vrste se daljšajo, kadrovanje je netransparentno, ni obljubljenih predlogov zdravstvenih reform, kadri bežijo v tujino," je navedel. Ob tem je izpostavil tudi porušeno medsebojno zaupanje med ministrico in zdravniško zbornico. "Pretekli sta dve leti praznih obljub in izgubljenih priložnosti," je še poudaril Dobovšek.

Lah: Zanima me vsebina
Nepovezani poslanec Zvonko Lah je pojasnil, da bo podpis pod interpelacijo verjetno prispeval, a da mora še videti vsebino. V stranki Zavezništvo, ki mu pripadata dve poslanki, bodo odločitev sprejeli v prihodnjih dneh. Sicer pa predsednica stranke in poslanka Alenka Bratušek z delom Kolar Celarčeve ni zadovoljna.

ZL ne bo podprl interpelacije
Medtem pa v opozicijski ZL-ju interpelacije ne bodo podprli. Vodja poslanske skupine Luka Mesec je dejal, da so namreč očitek NSi-ja dolge čakalne vrste v zdravstvu. "Če to beremo med vrsticami, vemo, da bo NSi ministrici očital, da ni izvedla reforme, kakršno oni predlagajo," je prepričan. Takšna reforma pa je po njegovem mnenju komercializacija zdravstva in zdravstvenih zavarovanj, kar je v neskladju s programom ZL-ja, saj da bi to stanje v zdravstvu le poslabšalo.

Koalicija za pogovor z ministrico
Da bo z ministrico treba opraviti pogovor o razmerah v zdravstvu, so se sicer na torkovem vrhu strinjali tudi koalicijski partnerji. O njenih načrtih naj bi se pogovorili v naslednjih desetih dneh. Kot je po srečanju koalicije dejal prvak DeSUS-a Karl Erjavec, pričakuje, da bo ministrica kmalu vložila zakonodajne predloge in pospešila dejavnosti, ki po njegovih ocenah potekajo prepočasi.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je pojasnila, da v zakonodajni postopek prihaja obravnava temeljnih zdravstvenih zakonov, od ministrice pa pričakujejo pojasnila, kako bodo spremembe odpravljale težave v javnem zdravstvu.
Prvak SD-ja Dejan Židan pa je med prihodnjimi prioritetami izpostavil nadaljnjo gospodarsko rast in urgentno zmanjšanje čakalnih dob v zdravstvu. Si pa želi, da bi "se ministrici in njeni ekipi dalo nekaj mesecev miru", saj se njene obljube nanašajo na obdobje do konca leta. Kot je pojasnil, ne gre le za zakonodajne predloge, ki bi stabilizirali zdravstveni sistem in ga naredili bolj učinkovitega, pač pa tudi za aktivno skrajševanje čakalnih dob.
Prav tako bi bilo po Židanovi oceni dobro, če bi ministrica in zdravstvene organizacije za neko obdobje "zakopali bojno sekiro" in začeli sodelovati. Na koncu leta pa bo mogoče oceniti, ali je tisto, kar je bilo obljubljeno, tudi narejeno, je še povedal predsednik SD-ja.
Gantar kritičen do dela ministrice
Poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar je zatrdil, da so razmere v zdravstvu resne in da je ravno zaradi nezadostnega ukrepanja interpelacijo tudi pričakoval. V DeSUS-u so po njegovih besedah do dela ministrice za zdravje kritični, saj med drugim po skoraj dveh letih ne poznajo njenih načrtov in vsebinskih rešitev, pa tudi postavljanje prioritet pri zakonskih predlogih ni ustrezno. Gantarja skrbi, ker je javnega zdravstva "iz dneva v dan manj". Takojšnja reforma bi bila po njegovem prepričanju nujna, zlasti v delu, ki se tiče financiranja zdravstva, pa tudi na področju organizacijskih sprememb.

Izpostavil je tudi vedno večji razmik v stališčih z zdravniškimi organizacijami. Konflikt ni pot, ki bi pripeljala do dobrih rešitev, je opozoril Gantar in dodal, da ima Kolar Celarčeva težavo prav pri sodelovanju. Na vprašanje, ali bi sama morala oditi s položaja, je odgovoril, da mora to sama oceniti. Dodal pa je, da ne bi bilo korektno, da bi kot koalicijski partnerji prispevali podpise za interpelacijo. Če bo do nje prišlo, bodo argumente "resno preučili", je napovedal.



Čakalne vrste se v njenem mandatu ne skrajšujejo, ampak se podaljšujejo in ljudje zaradi tega izgubljajo potrpljenje.

Jernej Vrtovec, NSi
Zdravstveni ministrici se maje stolček