V NSi-ju so decembra lani pripravili predlog reforme zdravstva, a mu vlada ni prisluhnila. Foto: BoBo
V NSi-ju so decembra lani pripravili predlog reforme zdravstva, a mu vlada ni prisluhnila. Foto: BoBo
NSi z interpelacijo prilila olja na ogenj v koaliciji

Podrobnejših očitkov, s katerimi nameravajo podpreti interpelacijo, v stranki še niso razkrili, je pa poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec že pretekli teden v Odmevih poudaril, da vlada v dveh letih ni izpeljala nobene resne reforme. Spomnil je tudi, da je NSi pripravil predlog zdravstvene reforme, a na vladni strani ni bilo posluha za njihove predloge.

Za zdaj še ni znano, ali jim bo v NSi-ju uspelo zbrati potrebnih 10 podpisov podpore interpelaciji, imajo pa poleg svojih petih poslancev zagotovljen tudi podpis nepovezanega poslanca Andreja Čuša, ki je že napovedal podporo interpelaciji.

Peta interpelacija v dveh letih
Če bodo zbrali podpise, bo to že peta interpelacija v prvih dveh letih mandata vlade Mira Cerarja. Interpelacijo so do zdaj prestali ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec ter ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak. V kratkem pa bodo poslanci razpravljali tudi o interpelaciji zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča.

Podpora Gašperšiču znotraj koalicije še ni zagotovljena, prav tako pa se tudi znotraj koalicije pojavljajo dvomi o delu ministrice za zdravje. Koalicijski partnerji so se na današnjem vrhu dogovorili, da se bodo kmalu sešli z ministrico za zdravje in se pogovorili o njenih načrtih. V DeSUS-u pričakujejo, da bo ministrica pospešila dejavnosti, ki po njihovih ocenah potekajo prepočasi.

NSi z interpelacijo prilila olja na ogenj v koaliciji