V NSi-ju trdijo, da Jeričevo ravnanje ni bilo v skladu s poslovnikom. Foto: BoBo
V NSi-ju trdijo, da Jeričevo ravnanje ni bilo v skladu s poslovnikom. Foto: BoBo
Bogovič
Bogovič je nezadovoljen z ravnanjem Jeriča. Foto: BoBo
Branko Grims, Matej Tonin
V PS-ju odgovarjajo, da je Jerič pravzaprav odpravljal Grimsovo napako. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Stranki NSi in SLS protestirata zaradi ravnanja Aljoše Jeriča, podpredsednika odbora za pravosodje, in zahtevata njegovo odstavitev. "Takšne napake se ne smejo več dogajati," je zatrdila Novakova, katere stranka bo predsedniku DZ-ja Janku Vebru predala zahtevo po odstavitvi.
Obenem je menila, da bi morale ta predlog podpreti vse stranke, ki želijo, da DZ dela po poslovniku in po zakonu.
PS ob tem meni, da za razrešitev ni razloga in da je Jerič ravnal v duhu poslovnika ter preprečil zlorabo, ki naj bi jo zagrešil poslanec SDS-a Branko Grims.
Potek videli šele prek videoprenosa
Kot je medijem v DZ-ju pojasnila prva dama NSi-ja, ravnanje Jeriča ni v skladu s poslovnikom. Stranke niso bile obveščene, da seja odbora poteka, saj so to po njenih besedah videli šele prek televizijskega prenosa. Meni, da se takšne napake v prihodnosti ne smejo dogajati, Jerič pa da mora prevzeti odgovornost in odstopiti z mesta podpredsednika odbora za pravosodje. Novakova se tako ne strinja, da bi krivdo prevalili na strokovne službe, ki so delale po Jeričevih navodilih.

Jerič se po besedah Novakove izgovarja tudi na to, da je izredno sejo o stanju v pravosodju treba izvesti do 8. junija. Vendar pa se predsednica NSi-ja sprašuje, zakaj je bilo tako nujno, da Jerič "svojevoljno skliče nadaljevanje odbora" ravno 5. junija.
SLS: Naj Jerič prevzame odgovornost
Na dogajanje v DZ-ju v sredo se je danes odzval tudi prvak SLS-a Franc Bogovič. Kot je povedal, so v SLS-u ostro protestirali proti temu dogajanju, saj gre po njihovem za primer prakse, ki se ne sme ponoviti. Zato se v tem primeru pridružujejo zahtevi NSi-ja. Pričakujejo, da tisti, ki so v sredo "ob 11. uri, ko vemo, kaj se je v Sloveniji dogajalo", tako kršili poslovnik ter zaostrovali razmere v slovenskem parlamentu, prevzamejo odgovornost.

SLS: Gre za prvovrstni škandal
Tudi poslanci SLS-a so Vebru posredovali dopis, v katerem mu sporočajo, da so bili v sredo priča "organiziranemu in zavestnemu poskusu izpeljave nadaljevanja seje delovnega telesa brez vednosti parlamentarne opozicije, kar je gotovo prvovrstni škandal v slovenskem političnem prostoru". Za SLS je, kot navajajo, nerelevantno, kakšna je bila vsebina točke za obravnavo in kdo je podal zahtevo za sejo, ampak je bistvo, da so bili kršeni številni uveljavljeni postopki in se je zaobšlo poslovniška pravila. Naknadno so v SLS-u potrdili, da bodo v povezavi s tem zahtevali sklic izredne seje komisije za poslovnik.

Izredno sejo zahtevali poslanci SDS-a
Poslanci SDS-a so sicer zahtevali izredno sejo DZ-ja o stanju v pravosodju, pred tem pa bi moral delo zaključiti tudi odbor DZ-ja za pravosodje. Ta je razpravo začel v torek in jo po osmih urah prekinil. Pričakovati je bilo, da se bo seja odbora nadaljevala v sredo zjutraj, a jo je predsednik odbora Branko Grims (SDS) sklical za prihodnji teden. Vendar pa je podpredsednik odbora Jerič sejo kljub temu sklical za sredo. SDS je po teh zapletih zahteval zamenjavo strokovne sodelavke odbora za pravosodje, ki je Jeriču sklic seje omogočila.

PS: Jerič ravnal v duhu poslovnika
Na obtožbe so se odzvali v poslanski skupini Pozitivne Slovenije. Po njihovih trditvah je Jerič zgolj popravljal napako, ki jo je storil predsednik odbora za pravosodje Grims. Ta je nadaljevanje seje sklical za prihodnji teden, ko že poteče 15-dnevni rok za sklic izredne seje DZ-ja o stanju v pravosodju.

Jerič je tako po besedah službe za odnose z javnostmi PS-ja preprečil samovoljo Grimsa in ravnal v duhu poslovnika ter v skladu s parlamentarno prakso: "Hipotetično bi dopustitev takšne samovolje Branka Grimsa lahko pomenila, da DZ posamezne točke ne bi mogel obravnavati celo do konca svojega mandata."