V združenju bodo pozvali vse občine, ki so oškodovane, da ustavno presojo vložijo tudi same, saj v več vlogah lahko opozorijo na več vidikov, občine lahko tako pojasnijo tudi svoje konkretne primere. Foto: MMC RTV SLO
V združenju bodo pozvali vse občine, ki so oškodovane, da ustavno presojo vložijo tudi same, saj v več vlogah lahko opozorijo na več vidikov, občine lahko tako pojasnijo tudi svoje konkretne primere. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik združenja Robert Smrdelj je poudaril, da se z nesorazmernim ukrepom sredstva jemljejo najšibkejšim občinam, skupaj za vse občine pa gre za izpad 43 milijonov evrov.

Po zakonu o financiranju občin bi morale občine za vsako proračunsko leto prejeti sredstva za sofinanciranje naložb v višini šestih odstotkov skupne primerne porabe občin.

Veljavna ureditev v zakonu o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto pa določa to sofinanciranje v višini dveh odstotkov skupne primerne porabe, za sofinanciranje v višini treh odstotkov pa imajo občine možnost prejeti povratna sredstva, torej kot posojilo od države, je na novinarski konferenci pojasnil Smrdelj.

Tako početje s strani države je po njegovem mnenju "enostavno nesprejemljivo".

Prepričani, da se jemlje najšibkejšim območjem
V združenju so prepričani, da gre za neustaven poseg v sistem financiranja občin. Tako se po njihovem mnenju sredstva v nesorazmernem obsegu jemljejo najšibkejšim območjem Slovenije, s tem pa v neenakopraven položaj postavljajo prebivalce različnih občin, saj jih omenjeni ukrep prizadene v zelo neenakomernem obsegu.

Kot je dejal Smrdelj, bodo pozvali vse občine, ki so oškodovane, da ustavno presojo vložijo tudi same, saj v več vlogah lahko opozorijo na več vidikov, občine lahko tako pojasnijo tudi svoje konkretne primere.

Želijo si hitre odločitve sodišča
Upa, da bo ustavno sodišče o zahtevi odločilo v sorazmerno kratkem času, da bodo njihova odločitev lahko podlaga za izplačila že v letu 2016.

Cilj pa je, da za letos predvideni trije odstotki povratnih sredstev za sofinanciranje naložb postanejo nepovratni, je dodal.

Ob tem Smrdelj napoveduje tudi, da bodo zelo verjetno skupaj s Skupnostjo občin Slovenije vložili tudi tožbo ali ustavno presojo zaradi višine povprečnine, ki je prav tako nižja od zakonsko predvidene in občinam ne omogoča izvajanja z zakonom dodeljenih obveznih nalog.