Na današnjem simpoziju so se danes spomnili začetkov krščanske demokracije, spregovorili o njeni vlogi ter pomenu danes, pa tudi o tem, kakšna bi lahko bila njena vloga v prihodnje. Foto: BoBo
Na današnjem simpoziju so se danes spomnili začetkov krščanske demokracije, spregovorili o njeni vlogi ter pomenu danes, pa tudi o tem, kakšna bi lahko bila njena vloga v prihodnje. Foto: BoBo

NSi je simpozij pripravil na dan, ko je pred 25 leti potekal ustanovni kongres Slovenskih krščanskih demokratov (SKD). Predtem je spomladi 1989 nastalo Slovensko krščansko-socialno gibanje, ki se je v politično stranko z imenom SKD preimenovalo 2. novembra 1989.

SKD je bil del Demosa, ki je na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 zbral največ glasov in prevzel vodenje vlade. Prvi predsednik SKD-ja in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa bi bil vesel, "če bi danes doživljali podobno ozračje, podobno voljo, podobno jasnost misli, pa tudi podobno korajžo, da ne rečem zaupanje ljudi, ki je pošlo".

Ob dogodkih izpred 25 let pravi, da jih je "bolj družilo tisto, kar je skupno, kot delilo tisto, kar je različno". Politiki bi zato morali vrniti osnovno poslanstvo, to je delo za skupno dobro. Kot namreč pravi, pogreša duha, s katerim so takrat začeli postavljati Slovenijo. "Takrat smo zabijali gole z demokratizacijo, razglasitvijo države, z zmago v vojni, uvedbo denarja, demokratičnimi reformami, z mednarodnim priznanjem," danes pa se samo preigrava, ugotavlja Peterle.

NSi ideološki naslednik SKD-ja
Tudi danes je za krščansko demokracijo veliko izzivov, je ob robu simpozija dejala predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Slovenija v marsičem ni na pravi poti, zato menijo, da se mora krščanska demokracija okrepiti in v prihodnosti odigrati pomembnejšo vlogo.

NSi je Novakova označila kot ideološko naslednico SKD-ja - pravna naslednica je bila združena stranka SLS+SKD. "Mi smo pravzaprav tisti varuhi temeljnih etičnih vrednot krščanske demokracije, ki so nas oblikovale kot narod, zato je pomembno, da se krščanska demokracija v Sloveniji ohranja, pridobiva stabilnost, težo," je dejala.

Dodala je, da vse, kar je moderno, ni nujno dobro za neki narod. Sami bodo tako ostali pri tradicionalnih etičnih vrednotah krščanske demokracije, seveda pa je njihov pogled usmerjen tudi v prihodnost. Pri tem je poudarila, da je temelj krščanskih demokratov zagotovo spoštovanje človeka, njegovega dostojanstva, življenja od spočetja do naravne smrti.

Sicer pa bodo v NSi-ju po besedah njene predsednice nadaljevali konstruktivno politiko, iskanje odgovorov za prihodnost in vlagali predloge, želijo pa si tudi, da bi se odpravile nekatere anomalije in bi bilo tudi pri ravnanju ljudi na odgovornih funkcijah več odgovornosti.

25 let od nastanka SKD-ja
25 let od nastanka SKD-ja