Slovenija
(7)

Poudarki

  • Tomšičeva vloga v poznih 80. letih
  • Slovenski Lech Walensa
France Tomšič
France Tomšič je bil na čelu stavke 5.000 delavcev Litostroja leta 1987, ki je pripeljala do neodvisnega sindikalnega gibanja in alternativne politične stranke. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Knjiga Franceta Tomšiča

Dodaj v

"Od stavke do stranke"

V hali podjetja Litostroj Jeklo so predstavili knjigo Franceta Tomšiča
17. december 2010 ob 13:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"France Tomšič je zanetil iskrico, ki je zanetila slovensko pomlad," je prepričana Rosvita Pesek. Knjiga je obsežen osebni pogled na najbolj burno in hkrati veličastno obdobje slovenske zgodovine.

Novinarka in zgodovinarka Rosvita Pesek je skupaj z ženo pokojnega Franceta Tomšiča Marto Lavrič Tomšič, knjigo uredila in dokončala. Žena legendarnega sindikalnega voditelja je sicer na predstavitvi knjige spregovorila o tem, kako je knjiga nastajala. Dejala je, da je Tomšič nameraval izdati svoje spomine, opisati pot, ki jo je prehodil od svojih mladostniških začetkov do politične upokojitve, a jih žal ni povsem dokončal, ker je umrl letos spomladi.

Tomšičeva vloga v poznih 80. letih
Od 9. do 15. decembra 1987 je Tomšič vodil stavko 5.000 litostrojskih delavcev, med katero sta bila sprejeta sklep o ustanovitvi neodvisnih sindikatov Slovenije (današnja Neodvisnost) in pobuda za ustanovitev socialdemokratske stranke Slovenije. "Takrat se je začel boj za demokratične spremembe in takrat je Tomšič s svojim programom prižgal luč v temi," je svoje mnenje izrazila njegova žena.

Direktor Litostroja Jeklo Miroslav Gnamuš je poudaril, da je vesel, ker je bila predstavitev knjige prav v nekdanji hali podjetja, v katerem je Tomšič začel s svojim pogumom ustvarjati tako velike spremembe. "Tomšič je zbral pogum in takrat izrekel besede, ki jih ni smel izreči, in takrat se je začela demokratizacija," je poudaril Gnamuš.

Slovenski Lech Walensa
Predsednik SDS-a Janez Janša je na predstavitvi knjige Tomšiča primerjal z njegovim vzornikom Lechom Walenso, ki je na Poljskem opravil podobno vlogo kot Tomšič v Sloveniji. Ob svojem govoru se je spomnil veselja, ki ga je Tomšič doživel, ko je Walenso tudi osebno spoznal, ob tem je namreč Janši povedal, da se mu je izpolnila želja, da se je rokoval s svojim vzornikom.

Knjiga Od stavke do stranke nekako zapolnjuje vrzel med pričevanji tistega časa, je med drugim dejal Janša in sklenil, da je "litostrojska stavka spremenila sliko slovenskega političnega prostora".

M. W.
Prijavi napako
Komentarji
Caetano
# 17.12.2010 ob 15:00
Še en odličen prispevek zgodovinarke dr. Rosvite Pesek. Njeno doktorsko delo sem z veseljem prebral.
Janko1973
# 17.12.2010 ob 17:52
Zelo sem vesel, da gospa Rosvita Pesek in njene sodelavke ter sodelavci ostajajo na svojih položajih in da se ne bo RTV Slovenija preobrazila v neko Pink tv iz časov Miloševića...
qayxc
# 17.12.2010 ob 16:29
Škoda, da ni med današnjimi sindikalisti kakega Tomšiča.
joco
# 17.12.2010 ob 16:12
Pa vendar je Tomšiču Janša bližji od Golobiča, Kresalove, Pahorja itd...le tem je Janša trn v peti.
roli
# 17.12.2010 ob 19:22
Od tu izjaja SDS ,Tomšiš večni častni član.
In ti naj bi bili po pameti nekaterih -DESNIČARJI.
Oh pamet.
joco
# 17.12.2010 ob 16:13
da ne pozabim Kučana in Jankovića
Alchemist
# 17.12.2010 ob 15:35
Ta stranka je tako lepo zgledala na začetku, a jo je Janša s svojim prihodom na žalost zapeljal v čisto neko tretjo smer.
Kazalo