Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo obravnaval zahtevo za  razpis zakonodajnega referenduma o zakonu, ki izenačuje istospolna družinska razmerja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo obravnaval zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu, ki izenačuje istospolna družinska razmerja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Bo referendum o zakonu o zakonski zvezi 10. januarja?

Tako bi roki za referendumska opravila po predlogu odbora začeli teči 9. novembra. DZ bo o predlogu odločal v sredo.

Pobudniki referenduma so v državni zbor vložili več kot 40.000 podpisov volivk in volivcev, s čimer so, potem ko je ustavno sodišče prižgalo zeleno luč za tovrstni referendum, izpolnili pogoje za razpis referenduma. Vlada je za datum predlagala 10. januar.

Vendar je temu predlogu nasprotoval SDS, ki je mnenja, da vlada želi s tem datumom doseči, da bi bila udeležba na referendumu nezadostna za izpolnitev predpisane kvote. V SDS-u so zato predlagali, da bi bil referendum razpisan 20. decembra. Odbor je zato sejo za nekaj časa prekinil.

Na sejo odbora so bili povabljeni tudi poslanec ZL-ja Matej Vatovec kot predstavnik predlagateljev zakona, predstavnik ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predstavnik zakonodajno-pravne službe ter Metka Zevnik in Aleš Primc, predstavnika koalicije Za otroke gre, ki je zbirala podpise za razpis referenduma.

Bo referendum o zakonu o zakonski zvezi 10. januarja?