RTV Slovenija je predlagala, da višina prispevka ostane enaka. Foto: BoBo
RTV Slovenija je predlagala, da višina prispevka ostane enaka. Foto: BoBo
Razprava o RTV-prispevku na odboru

Z amandmajem je koalicija odboru za finance in monetarno politiko v okviru proračunov za leti 2013 in 2014 predlagala "zvišanje" prispevka za pet odstotkov na 12,11 evra, "s čimer bo RTV Slovenija enakomerno udeležena v varčevalnih ukrepih". Predlog je bil pozneje tudi potrjen s 14 glasovi za in nobenim proti.

Vlada je sicer 23. avgusta sklenila, da se bo RTV-prispevek prihodnje leto znižal za deset odstotkov, kar bi pomenilo, da bi gospodinjstva plačevala 11,48 evra na mesec, kar je 1,2 evra manj kot letos.

Vodstvo RTV Slovenija je takoj opozorilo na posledice, ki bi jih imelo takšno znižanje za javni zavod. Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter vsem poslanskim skupinam je predlagalo, naj višine prispevka ne spreminjajo. Do zdaj so gospodinjstva plačevala po 12,75 evra na mesec.

Državni zbor bo predlog proračunov za leti 2013 in 2014 obravnaval v torek.

Vodstvo RTV Slovenija pozdravlja odločitev, a rezi bodo še vedno veliki
Vodstvo RTV Slovenija pozdravlja, da so v DZ-ju "vsaj deloma prisluhnili argumentom o posledicah morebitnega 10-odstotnega znižanja RTV-prispevka in zato predlagali manjše znižanje".

"Odločitev za manjše znižanje RTV-prispevka v letu 2013 bo zagotovo manj drastično vplivala na napovedane programske reze, še vedno pa ostaja dejstvo, da nižanje RTV-prispevka pomeni okrnjeno programsko ponudbo javnega medijskega servisa," opozarjajo in dodajajo, da bo javni zavod v prihodnjih dneh preučil in preračunal posledice "še vedno velikega finančnega reza" ter o tem obvestil javnost.

Razprava o RTV-prispevku na odboru