Odbor za finance je delovno delo državnega zbora. Foto: BoBo
Odbor za finance je delovno delo državnega zbora. Foto: BoBo

Če vlada ne bi izvajala takšne politike zastraševanja in varčevanja, bi Slovenija že letos lahko vnovič beležila gospodarsko rast.

Matevž Frangež, SD

Začnite gledati skozi okna, kaj se vam dogaja na ulicah, kaj ljudje govorijo in kaj lahko še prenesejo.

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja

Proračunske dokumente, ki so trenutno na mizi članov odbora za finance, bo prihodnji teden potrjeval državni zbor na izredni seji. Vlada želi proračunski primanjkljaj znižati pod tri odstotke kosmatega domačega proizvoda (BDP), kar je po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča nujno, s tem pa se ne strinja opozicija, ki svari pred pretiranim varčevanjem.
DZ se je s predlogom proračuna za prihodnji dve leti seznanil že oktobra, nato pa ga je vlada dopolnila na osnovi razprav na sejah zainteresiranih delovnih teles, pri čemer je malenkost zvišala načrtovane prihodke, ni pa spreminjala primanjkljaja.

Primanjkljaj pod maastrichtske zaveze
Proračunski primanjkljaj naj bi se prihodnje leto znižal na 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2014 pa še dodatno na 2,5 odstotka BDP-ja. Večjega primanjkljaja si ne moremo privoščiti, je dejal Šušterič in dodal: "Ne zato, ker jaz to rečem, ampak ker nam nihče ne bo posodil denarja."
PS: Povečati je treba prihodke
Varčevanje je zato po njegovih besedah nujno, čemur pa v opoziciji ostro nasprotujejo. "Ni več kje varčevati in zategovati pasu, treba je nekaj narediti tudi na prihodkovni strani," je opozorila Renata Brunskole (PS) in med drugim predlagala zagon večjih vlaganj in dejavnejše črpanje evropskih sredstev.

Po mnenju Alenke Bratušek (PS) bi morali celo pripraviti povsem nov predlog. Predlagani proračun ni realen, saj v dveh letih ne moremo doseči izravnanega proračuna, je dejala in dodala, da ima toliko lukenj, da bi bilo boljše, če bi pripravili novega. "Potem ne bi bilo treba groziti tistim, ki že danes nič nimajo, da bo jutri še slabše," je dejala.

SD: Lahko bi že imeli gospodarsko rast
Majda Potrata
(SD) je opozorila, da utegne varčevanje spraviti Slovenijo v razvojni zaostanek in utegnilo bi trajati desetletje, da ga bomo nadoknadili. Matevž Frangež (SD) pa je vladi očital, da je s pretirano vnemo pri zniževanju primanjkljaja zadušila gospodarsko rast. "Če vlada ne bi izvajala takšne politike zastraševanja in varčevanja, bi Slovenija že letos lahko vnovič beležila gospodarsko rast," je dejal in še posebej nasprotoval krčenju sredstev za raziskave, razvoj, vlaganja in izobraževanje.

Štrukelj: Poglejte na ulico
"Na tako drastičen način v tako kratkem času ne gre," je zniževanje primanjkljaja komentiral tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Javni uslužbenci načrtovanemu znižanju mase plač odločno nasprotujejo, ob čemer je Štrukelj opozoril, da se je letos prvič zgodilo, da se vlada o posegu v plače s sindikati sploh ni pogovarjala, temveč jih je postavila pred dejstvo. Ker bo letos v javnem sektorju za plače porabljenega več denarja od načrtov, se masa plač v javnem sektorju prihodnje leto ne bo zmanjšala za pet odstotkov, temveč celo za deset, je opozoril Štrukelj. "Tega, kar predvidevate, ta družba ne bo vzdržala," je opozoril in vladi očital, da je izgubila stik z resničnostjo. "Začnite gledati skozi okna, kaj se vam dogaja na ulicah, kaj ljudje govorijo in kaj lahko še prenesejo," je zahteval.

Posedi: Vi se boste zaleteli v zid
"V zid se boste zaleteli vi, ne mi," je pred pretiranim varčevanjem posvaril predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi. Predlagal je, naj se odločanje o proračunu preloži vsaj za teden dni, v tem času pa poišče rešitve, ki nam bodo omogočile preživetje.

Če vlada ne bi izvajala takšne politike zastraševanja in varčevanja, bi Slovenija že letos lahko vnovič beležila gospodarsko rast.

Matevž Frangež, SD

Začnite gledati skozi okna, kaj se vam dogaja na ulicah, kaj ljudje govorijo in kaj lahko še prenesejo.

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja