Slovenija

Poudarki

  • Skupino odpuščenih podpira tudi študentski svet fakultete
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Fakulteto za humanistične študije
Pet pedagoških delavcev Fakultete za humanitične študije, ki jim pogodb ne bodo podaljšali, menijo, da se v ozadju racionalizacije izvajajo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Foto: www.fhs.upr.si
Rado Bohinc
Rektor univerze Rado Bohinc danes za komentarje ni bil dosegljiv. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Odpuščanja na humanističn...

Dodaj v

Odpuščanja na FHŠ-ju: racionalizacija ali čistka?

Zahteva po odstopu dekanje
28. junij 2010 ob 18:43,
zadnji poseg: 28. junij 2010 ob 19:11
Koper - MMC RTV SLO, STA

Prihodnje študijsko leto naj bi kar 46 prekarno zaposlenih pedagoških delavcev Fakultete za humanistične študije ostalo brez avtorske ali podaljšane pogodbe.

S takim ravnanjem naj bi fakulteta sledila obvezujočim usmeritvam za racionalizacijo poslovanja, ki jih je sprejela Univerza na Primorskem. Z njimi naj bi članice univerze zaščitile predvsem matični kader in zaposlene za nedoločen čas.

Pet pedagoških delavcev, ki jim pogodb ne bodo podaljšali, je na tiskovni konferenci pojasnilo, da se v ozadju racionalizacije izvajajo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Dodali so, da se kljub tem odpuščanjem odpira nov študijski program, zaradi česar tudi zaposlujejo nov kader.

Odpuščanje zaradi različnih mnenj?
Po njihovem mnenju je zato vzrok mogoče iskati v podpori, ki so jo nekateri od njih izrazili kiritično mislečim študentom in profesorjem. Asisitentka Eva Brajkovič je tukaj dodala, da je bila o tem, da ji pogodbe ne bodo podaljšali, obveščena kmalu za tem, ko se je na akademskem zboru zavzela za gibanje študentov in zaposlenih Plenum Koper. Plenum je med drugim zahteval odstop dekanje FHŠ-ja Vesne Mikolič.

Kdo so pedagoški delavci, ki jim letos ne bodo podaljšali pogodb, in koliko jih je, uradno ne vedo, je pojasnila asistentka Taja Kramberger, ki je na fakulteti prekarno zaposlena že šesto leto. Kot je Krambergerjevi pojasnila Mikoličeva, zaradi varstva osebnih podatkov fakulteta poimenskega seznama ne more posredovati.

Kakšno je rektorjevo mnenje?
Krambergerjeva je izpostavila še možnost, da je do odpuščanja zadržan tudi rektor univerze Rado Bohinc, kar naj bi bio razvidno iz dopisa, v katerem je med drugim zapisal, da se o možnostih prekinitve delovnih razmerij do zdaj niso izrekali. Bohinc za komentar ni bil dosegljiv.

Skupino odpuščenih pedagoških delavcev podpira tudi študentski svet fakultete. "Predstavniki študentov ravnanje vodstva obsojamo kot povsem neustrezno," je dejal predsednik študentskega sveta Martin Krauzer. Študentom je po besedah Krauzerja pravno formalno vseeno, ali gre za odpuščanje ali za nepodaljševanje pogodb, dejstvo pa je, da so bili iz procesa odločanja izključeni in da tako ostajajo brez priljubljenih profesorjev ter asistentov.

Skupina odpuščenih pedagoških delavcev zdaj zahteva nepreklicen odstop dekanje in razveljavitev kadrovskega načrta fakultete za prihajajoče študijsko leto. Obenem zahtevajo pisno zagotovilo, da se "kadri, ki so ogrozili sam obstoj FHŠ-ja", trajno umaknejo iz vseh vodstvenih organov fakultete. O morebitnem sodnem sporu pred delovnim sodiščem se bodo odločili po pogovoru s pravnimi strokovnjaki.

S. Z.
Prijavi napako
Komentarji
fah-q
# 28.06.2010 ob 22:38
gre za čistke, saj je vsakomur ki vsaj malo pozna zadeve jasno kaj se gre vodstvo...ampak očitno si lahko to privoščijo...
Alchemist
# 28.06.2010 ob 21:54
Opravičilo naj bi bilo ''varčevanje''. Vendar v to dvomim saj o takih odpuščanjih iz drugih fakultet ni slišati. Najverjetneje gre za to, da se vodstvo želi rešiti tisih asistentov in profesorjev, ki so sodelovali in se strinjali z mnenji tistih študentov, ki so opozarjali na nepravilnosti in zahtevali odstop dekanije. Tu bo problem treba razrešit. Predvsem mi je za Tajo žal, ker je izjemno kvalitetna predavateljica.
Ribiič
# 29.06.2010 ob 12:07
Važno je, da je Bohinc rektor univerze, samo da so pravi kadri na pravih mestih.
manzarek
# 29.06.2010 ob 09:48
menim, da bi moral mediji še več poročat o takšnih stvareh, ker tudi druge fakultete po državi čaka podobna usoda. odpušča se najboljše predavatelje (ostajajo tisti hlapčevski, ki niso kritični in ki so vdani neoliberalističnim kvaziintelektualcem, ki prevzemajo akademsko sfero). fhš je še nedolgo nazaj veljala za faks, kjer lahko študent dobi veliko znanja, vzpodbude kritičnega mišljenja itn. in ravno te profesorje, ki so v ponos faksu, se jih zdaj odpušča (primer dr. taje kramberger in drugih). argument je seveda najlažje najti v denarju (kriza, kriza in spet razlog za odpuščanja). na fhš-ju hočejo ukiniti filozofijo, antropologijo, kulturne študije, medtem ko je vedno dovolj denarja za kroniko oz. pardon, zgodovino + hej, za nove programe - upravljanje različnosti na 3. stopnji (oz. upravljanje podjetij), medjezikovno ne vem kaj itn. avtonomija univerze? pa kaj še...
sansam
# 29.06.2010 ob 08:14
Samo bebec bi reformiral vse naenkrat.Potrebno je najti čas in stvari prilagajati v času ko je to najbolj potrebno in ne takrat ko je v trendu.
fausta
# 29.06.2010 ob 00:24
stupid genius, ni bil moj namen vas užaliti, ko sem prebrala vse prispevke sem dobila vtis o uničenju Fakultete. Oprostite mi, če sem vas po krivem prizadela.Lp
stupid genius
# 28.06.2010 ob 23:48
kakšno uničenje??
jst sm samo hodu rečt, d je fakulteta zmerm poudarjala, d odpira prostore misli
mene je faks dosti naučil :) hočm samo dobit različna mnenja
lapsus2327
# 28.06.2010 ob 23:25
@ stupid genius

Saj je, sam je treba najti prave ljudi.....kolikor poznam te izpostavljene, se da z njimi marsikaj zmeniti.....
fausta
# 28.06.2010 ob 23:24
stupid genius, zakaj vas mika le uničevanje? Dobro premislite kaj vam Fakulteta nudi.
fausta
# 28.06.2010 ob 23:21
Tudi če bodo odpusti potrebni, za šolanega človeka ne bo problem dobiti primerno delo, verjetno jim bodo tudi pomagali, drugače je z odpuščenimi delavci.
stupid genius
# 28.06.2010 ob 23:11
zmerm sm mislu, d je FHŠ odprt za drugačna mnenja...
_ich_
# 28.06.2010 ob 22:47
Heh, ve se da plenum ni zrasel na zelnikih študentov... študentje tega plenuma so v bistvu samo sredstvo za dosego drugega cilja! Sploh pa niso bili odpuščeni, ampak z njimi samo niso podaljšali pogodbe, tako da je to čisto regularna zadeva... Je pa res, da bo z izgubo nekaterih od teh kadrov fakulteta dosti izgubila.
Kazalo