Pet pedagoških delavcev Fakultete za humanitične študije, ki jim pogodb ne bodo podaljšali, menijo, da se v ozadju racionalizacije izvajajo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Foto: www.fhs.upr.si
Pet pedagoških delavcev Fakultete za humanitične študije, ki jim pogodb ne bodo podaljšali, menijo, da se v ozadju racionalizacije izvajajo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Foto: www.fhs.upr.si
Rado Bohinc
Rektor univerze Rado Bohinc danes za komentarje ni bil dosegljiv. Foto: MMC RTV SLO
Odpuščanja na humanistični fakulteti

S takim ravnanjem naj bi fakulteta sledila obvezujočim usmeritvam za racionalizacijo poslovanja, ki jih je sprejela Univerza na Primorskem. Z njimi naj bi članice univerze zaščitile predvsem matični kader in zaposlene za nedoločen čas.

Pet pedagoških delavcev, ki jim pogodb ne bodo podaljšali, je na tiskovni konferenci pojasnilo, da se v ozadju racionalizacije izvajajo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Dodali so, da se kljub tem odpuščanjem odpira nov študijski program, zaradi česar tudi zaposlujejo nov kader.

Odpuščanje zaradi različnih mnenj?
Po njihovem mnenju je zato vzrok mogoče iskati v podpori, ki so jo nekateri od njih izrazili kiritično mislečim študentom in profesorjem. Asisitentka Eva Brajkovič je tukaj dodala, da je bila o tem, da ji pogodbe ne bodo podaljšali, obveščena kmalu za tem, ko se je na akademskem zboru zavzela za gibanje študentov in zaposlenih Plenum Koper. Plenum je med drugim zahteval odstop dekanje FHŠ-ja Vesne Mikolič.

Kdo so pedagoški delavci, ki jim letos ne bodo podaljšali pogodb, in koliko jih je, uradno ne vedo, je pojasnila asistentka Taja Kramberger, ki je na fakulteti prekarno zaposlena že šesto leto. Kot je Krambergerjevi pojasnila Mikoličeva, zaradi varstva osebnih podatkov fakulteta poimenskega seznama ne more posredovati.

Kakšno je rektorjevo mnenje?
Krambergerjeva je izpostavila še možnost, da je do odpuščanja zadržan tudi rektor univerze Rado Bohinc, kar naj bi bio razvidno iz dopisa, v katerem je med drugim zapisal, da se o možnostih prekinitve delovnih razmerij do zdaj niso izrekali. Bohinc za komentar ni bil dosegljiv.

Skupino odpuščenih pedagoških delavcev podpira tudi študentski svet fakultete. "Predstavniki študentov ravnanje vodstva obsojamo kot povsem neustrezno," je dejal predsednik študentskega sveta Martin Krauzer. Študentom je po besedah Krauzerja pravno formalno vseeno, ali gre za odpuščanje ali za nepodaljševanje pogodb, dejstvo pa je, da so bili iz procesa odločanja izključeni in da tako ostajajo brez priljubljenih profesorjev ter asistentov.

Skupina odpuščenih pedagoških delavcev zdaj zahteva nepreklicen odstop dekanje in razveljavitev kadrovskega načrta fakultete za prihajajoče študijsko leto. Obenem zahtevajo pisno zagotovilo, da se "kadri, ki so ogrozili sam obstoj FHŠ-ja", trajno umaknejo iz vseh vodstvenih organov fakultete. O morebitnem sodnem sporu pred delovnim sodiščem se bodo odločili po pogovoru s pravnimi strokovnjaki.

Odpuščanja na humanistični fakulteti