Odvetniška zbornica opozarja, da je le neodvisen sodnik dober sodnik. Foto: MMC RTV SLO
Odvetniška zbornica opozarja, da je le neodvisen sodnik dober sodnik. Foto: MMC RTV SLO

Odvetniki se kot del pravosodja čutijo zavezane odzvati na kritike medijev in izvršilne oblasti zoper pravosodje, so zapisali. Te so bile po njihovih besedah sodeč po vsebini in intenzivnosti take, da so objektivno predstavljale pritisk na sodstvo.

Ob tem so poudarili, da je samo neodvisen sodnik dober sodnik. Zato kljub številnim težavam sodstva rešitev ni v tem, da se sodstvo povsem razgradi, temveč da se mu pomaga, da ohrani neodvisnost in izboljša strokovnost, menijo.
Visoke takse bi omejile dostop do sodnega varstva
Zbornico poleg napovedanih sprememb pravosodne zakonodaje moti tudi predvideno povišanje sodnih taks za od 10 do 40 odstotkov, kar po njihovem mnenju kaže na nagibanje k omejevanju dostopa do sodnega varstva.

Oprostitev plačila sodnih taks zgolj prejemnikom denarne socialne pomoči in delna oprostitev, odlog ali obročno plačilo sodne takse ljudem, katerih preživljanje bi bilo zaradi plačila takse ogroženo, naj bi zagotavljala ustavno pravico do sodnega varstva. Pri tem po njihovem prepričanju povsem prezre državljane, ki sicer niso prejemniki socialne pomoči, vendar bi jih stroški plačila takse prav tako preveč obremenili in se iz tega razloga niti ne bodo odločili za sodno varstvo svojih pravic.

Zato v Odvetniški zbornici Slovenije menijo, da sta neodvisnost sodstva in pravica do sodnega varstva tisti ustavni vrednoti, ki bi ju morali v času gospodarske krize varovati in nadgrajevati. Navedeni ukrepi pa gospodarsko krizo ter krizo vrednot in prava le še poglabljajo, so še zapisali.