Slovenija
Pred sodiščem se je zbralo nekaj sto podpornikov Janeza Janše, pa tudi nekaj nasprotnikov. Foto: BoBo
Janševi podporniki, ki so izrek sodbe pospremili v sodni dvorani, so ob koncu naroka vzklikali, da je taka sodba sramota in sodnici očitali, da je obsodila osvoboditelje Slovenije. Foto: BoBo
       Hvala vsem za današnjo velikansko podporo. Vi ste upanje, da bo Slovenija nekoč postala normalna država.       
 Janez Janša na Twitterju
Mihael Prevc
Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc je v odzivu na današnjo razglasitev sodbe zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo in druge dejal, da je to konec pravne države, da je lahko nekdo obsojen brez jasnih dokazov krivde. Takšna odločitev po njegovih besedah tudi daje Sloveniji "zelo negativen imidž". Foto: BoBo
Lovro Šturm, Zbor za republiko, SDS
Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je opozoril, da bodo tudi mednarodno javnost opozarjali na kršitve človekovih in ustavnih pravic v Sloveniji. Foto: BoBo
       Vselej je treba spoštovati razsodbe sodišč. Navsezadnje smo vsi državljani, še posebej državni uslužbenci in politiki, dolžni utrjevati in spoštovati avtoriteto državnih inštitucij, kamor spadajo tudi sodišča. Pravosodje ima v pravni državi, kamor štejem tudi Slovenijo, mehanizme, z uporabo katerih se da odpraviti morebitne napake, storjene v postopku. In verjamem, da se bodo teh mehanizmov poslužili tudi današnji obsojenci.       
 Milan Kučan za RTV Slovenija
Odzivi na Twitterju. Foto: Twitter
Sveče pred sodiščem po sodbi v primeru Patria. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
VIDEO
Pravniki o obsodbi v prim...
VIDEO
Janša bo napadel z vsemi...
VIDEO
Janšo sodišče obsodilo na...

Dodaj v

Odzivi: Sodba je fiasko, blamaža, zgodovinski dogodek

Tanko: Podobne zadeve so se dogajale v Iranu
5. junij 2013 ob 12:37,
zadnji poseg: 5. junij 2013 ob 20:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Obsodba v primeru Patria je presenetila politično javnost, vstajniki so jo označili za zgodovinsko, vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa jo primerja z Iranom in Belorusijo.

Obsodilna sodba v pet let trajajočem procesu Patria, ki Janezu Janši nalaga dve leti zapora, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču pa 22 mesecev zaporne kazni, sproža različne odzive. Sodba sicer še ni pravnomočna, obsojeni pa so napovedali pritožbe.

Tanko: Standarde bi lahko patentirali v Belorusiji
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je obsodbo Janše označil za škandal in da gre za montiran proces in obsodbo brez dokazov. Takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali, pravi Tanko. Takšni standardi in obsodbe pa so po Tankovem mnenju v pravni državi nedopustni. Sodba pa je škandal za evropske in širše razmere in po Tankovi razlagi podobna tistemu, kar se je dogajalo v Iranu.

"Očitno gre za sistemsko gonjo proti eni in edini osebi v državi na osnovi političnih prepričanj. Zato meni, da bi v normalni družbi temu morali narediti konec. Na tak način se namreč ne moremo iti normalnih razmer, normalnega političnega dela," je še dodal Tanko in posvaril, da bo Slovenija zagotovo plačala velik davek.

Pojbič: Sodba je fiasko
Sodbo je komentiral tudi poslanec SDS-a Marijan Pojbič, ki je na razglasitev sodbe čakal pred sodiščem. "Brez vsakega dokaza nekoga obsoditi je nesprejemljivo in velik fiasko za naše pravosodje," je dejal Pojbič.

Novak: Slovensko sodstvo se bo blamiralo
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak meni, da je sodba še bolj razdvojila javnost, ogrožena pa naj bi bila tudi demokracija v Sloveniji.

Po njenih besedah mora biti obtožnica jasno napisana in vsebovati oprijemljive dokaze, če se obtožuje tako pomembna oseba ali pa kateri koli državljan. V tem trenutku, ko gre za pomembno osebo v Sloveniji, ki ima pomemben status tudi navzven, pa bi morala sodba po njenem mnenju stati na trdnih dokazih. Sama pa sicer ne bo razsojala, ali je nekdo kriv ali ni.

"Slovensko sodstvo je že tako na slabem glasu, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi," je opomnila predsednica NSi-ja in spomnila, da je na to opozorila tudi Evropska komisija. Zaradi obsodbe Janše pa je izrazila skrb, da se bo slovensko sodstvo "še enkrat blamiralo v tujini in doma".


SLS: Sodstvo si ne more privoščiti spodrsljaja

Medtem pa je predsednik SLS-a Franc Bogovič prepričan, da pritožbeni postopek bo, zato pričakuje, da bo drugostopenjski organ zadevo obravnaval nepristransko in strokovno ter da bo končana v doglednem času. Slovensko sodstvo si namreč po njegovih besedah ne more privoščiti nobenega spodrsljaja v tako odmevnem primeru.

Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc pa je bil v svoji izjavi konkretnejši. Nad tem, kar se je zgodilo, je presenečen. Zdi se mu resnično absurdno, da imamo v Sloveniji toliko očitnih prekrškarjev, pa jih pravzaprav nihče ne preganja. V tem primeru pa je bil Janša obsojen izključno samo zaradi tega, ker je bil predsednik vlade, "ko se je pač ta zgodba s Patrio dogajala".

Po njegovih besedah je pravosodna oblast vendarle tista, ki "bi si mogla dejansko ustvariti nek renome". "Ta renome pa si lahko ustvari samo na tak način, da dejansko nekoga obsodi - sploh pa človeka, ki igra pomembno vlogo v politiki - na osnovi jasnih dokazov, ki so ne nazadnje tudi ljudem, nam navadnim smrtnikom, znani," je dejal.

Erjavec zaskrbljen nad polarizacijo
Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost. Ob tem pa je izrazil zaskrbljenost zaradi napetega dogajanja pred sodiščem in polarizacije države. To nas ne bo vodilo iz krize, je opozoril. Erjavec se boji nadaljnje radikalizacije oz. da bo ta v političnem prostoru zelo močna in "da bodo majhne skupine najbolj glasne, najbolj slišane". To je glede na trenutni finančni in gospodarski položaj države zelo slabo, je dodal.

PS in DL brez komentarja
V PS-ju sodbe ne komentirajo. Tudi v DL-ju so brez komentarja in poudarjajo le, da odločitve sodišč spoštujejo.

ZR: Vsi so nedolžni do pravnomočnosti sodbe
Ob razglasitvi obsodilne sodbe zoper vodjo opozicije v Republiki Sloveniji, Janeza Janšo, Zbor za republiko opozarja, da so vsi obdolženi nedolžni, dokler niso izčrpana vsa pravna sredstva oz. sodba ni pravnomočna.

"Sodna statistika pozna številne primere kazenskih obsodilnih sodb prvostopnih sodišč, ki jih je višje sodišče spoznalo kot pravno nepravilne in jih razveljavilo. Zato ni mogoče in je vsakršno namigovanje v tej smeri zgolj del kampanje za osebno diskvalifikacijo," so v sporočilu za javnost zapisali v Zboru za republiko.

Po njihovem mnenju je bila tudi kršena pravica do pravičnega sojenja, saj naj ne bi bil izkazan noben dokaz, ki bi Janšo povezal z očitanim mu kaznivim dejanjem. "Očitno pomanjkljivi opis kaznivega dejanja, ki naj bi bilo storjeno "na neugotovljenem kraju, ob neugotovljenem času, neugotovljenega dne, na neugotovljen način" pomeni izničenje možnosti za obrambo in kršitev enakega varstva pravic obdolžencev pred sodiščem. Obdolženi v takšnem procesnem položaju sploh ne more uveljaviti alibija, ne more v zagovor podati konkretne izjave, prav tako nima možnosti predlaganja prič in drugih dokazov, lahko le zanika storitev kaznivega dejanja," še opozarjajo v Zboru za republiko.

Janši naj bi bila tudi odvzeta temeljna pravica do obrambe, ki jo zagotavljajo ustava ter tudi evropska konvencija človekovih pravic in pravica do pravičnega sojenja. Zbor za republiko pa namerava mednarodno javnost obveščati o kršitvah ustavnih in človekovih pravic v Republiki Sloveniji.

Vstajniki: Današnja obsodba je zgodovinski dogodek
"Današnja obsodba Ivana Janše je zgodovinski dogodek v procesu očiščenja slovenskega političnega prostora. Obsodba Janše sledi duhu vseslovenskih ljudskih vstaj, v katerih smo zahtevali, da vsi tisti, ki so oškodovali slovensko premoženje, za to tudi odgovarjajo," so v sporočilu za javnost zapisali v gibanju Vseslovenska ljudska vstaja.

Hkrati pozdravljajo pogum tistih tožilcev, sodnikov in tistega dela pravosodnega sistema, ki jim je v zadnjih tednih in mesecih uspelo ohraniti poklicni pogum in strokovno avtonomijo, ne glede na neverjetne politične pritiske sedanjih politikov.

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja pa tudi pričakuje, da pravosodni sistem ne bo ustavil samo pri tej sodbi in pri teh procesih, ampak da se bo lotil tudi drugih nerazčiščenih kriminalnih zgodb v času od slovenske osamosvojitve do danes, začenši s trgovino z orožjem, v katero so vpleteni isti akterji kot v aferi Patria.

G. C., A. S.
Prijavi napako
Komentarji
george74
# 05.06.2013 ob 12:46
Včasih sem imel poln kufer komunistov .... Potem sem spoznal domobrance.
polarni123
# 05.06.2013 ob 12:45
O salonaraska ekipa SDS se je tudi že oglasila. Dolgo so čakali.
twofours44
# 05.06.2013 ob 12:47
Janši naj bi bila tudi odvzeta temeljna pravica do obrambe, ki jo zagotavlja ustava ter tudi evropska konvencija človekovih pravica in pravica do pravičnega sojenja. Zbor za republiko pa namerava mednarodno javnost obveščati o kršitvah ustavnih in človekovih pravic v Republiki Sloveniji.

LOL, vedno je bil povabljen na sojenje, a ni prihajal na obravnave, zdaj pa kao ni imel pravice do obrambe.
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 12:54
Janša, Janez,
Premiki
1992
Ljubljana

Janša, Janez,
Zapahi
2013
Dob
Zzzzzz
# 05.06.2013 ob 12:47
Šturm naj gre na Malto. Tam ne bo delal škode domovini.
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 12:50
A današnji shod zbora za korupcijo je prijavljen?
polarni123
# 05.06.2013 ob 12:48
Vidim, da bi zbor za republiko rad predstavljal vzporedno vejo sodne oblasti. Prav zanima me kakšna bi bila njihova sodba? Da eden od piscev slovenske ustave ščiti obtoženega korupcije in komentira obsodbo, k ije sploh ni videl.. Katastrofa.
DrMinistr
# 05.06.2013 ob 12:49
Predsednik Zbora za republiko Lovro šturm je opozoril, da bodo tudi mednarodno javnost opozarjali na kršitve človekovih in ustavnih pravic v Sloveniji.

A bojo spet Evropi poslali kašno pismo, kjer bojo razložili, kako so vse zakuhali "uncles from baskground"
Amsel
# 05.06.2013 ob 12:51
Jawohl herr Sturm!
ibi ius
# 05.06.2013 ob 12:52
"Janši naj bi bila tudi odvzeta temeljna pravica do obrambe, ki jo zagotavlja ustava ter tudi evropska konvencija človekovih pravica in pravica do pravičnega sojenja. Zbor za republiko pa namerava mednarodno javnost obveščati o kršitvah ustavnih in človekovih pravic v Republiki Sloveniji."

Sprašujem se zakaj take podpore niso deležni vsi tisti, ki jih je sodišče spoznalo za krive, pa so mogoče ukradli samo en kos kruha, salamo ali čokolado, da so lahko otroku dali nekaj sladkega.

Zbor za Republiko ni kompetentna in verodostojna organizacija, da bo obveščala mednarodno javnost o kršitvah človekovih in ustavnih pravic v RS. Največ kršitev človekovih in ustavnih pravic je storila ravno Janševa vlada.

Bravo sodišče, bravo vladavina prava, za vse enake vatle.

Vse kar sledi bo samo še politična gonja zoper sodišča in tožilstvo. Janša naj gre kamor spada in to večina ve. Skregal je narod, da je lahko državo oplenil.
Misolinka
# 05.06.2013 ob 12:49
Pa dobr no, a oni sploh vejo, kaj govorijo o.O

A ni običajno rečeno, da je vsak OBTOŽEN nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde?

Dočakali smo OBSODBO.

Res pa je, da v banana republiki lahko lajajo o pravnomočnosti yada yada do konca ...
hebitese
# 05.06.2013 ob 12:51
Janši naj bi bila tudi odvzeta temeljna pravica do obrambe, ki jo zagotavlja ustava ter tudi evropska konvencija človekovih pravica in pravica do pravičnega sojenja. Zbor za republiko pa namerava mednarodno javnost obveščati o kršitvah ustavnih in človekovih pravic v Republiki Sloveniji.

In kakšno temeljno pravico si je vzel JJ ,ko si je basal žepe?

LOL, vedno je bil povabljen na sojenje, a ni prihajal na obravnave, zdaj pa kao ni imel pravice do obrambe.

Se podpišem!
Obsidijan
# 05.06.2013 ob 12:49
Bo Victory zaigral Dan ljubezni, pa bo takoj bolje.
Ori
# 05.06.2013 ob 12:48
Včeraj so JJ primerjali z plinsko princeso (Julija Timošenko), ki je bila po mnenju nekaterih politično obsojena za goljufije in kraje plina. Sedaj bosta lahko skupaj sedela v arestu.
malah
# 05.06.2013 ob 12:55
Ja Janša je svetnik, angelček, demokrat brez primere in poštenjak, da a ni večjega, borec za dobrobit vseh...
Wasabi
# 05.06.2013 ob 13:01
Zbor za podporo korupciji?

Ne hvala.
Anzi23
# 05.06.2013 ob 12:58
Šturm naj bo raje tiho. Zbor za republiko?! Haha.
jurica
# 05.06.2013 ob 12:55
Zbor za republiko: Vsi obdolženi so nedolžni, dokler sodba ni pravnomočna
A to velja tudi za Zokija,Kučana,Zemljariča....
bratomir
# 05.06.2013 ob 13:11
Preimenujte se že v zbor za Janšo.
jujc
# 05.06.2013 ob 12:55
vsi pošteni vsi nedolžni
Sebastjan666
# 05.06.2013 ob 13:10
Imajo dovolj pravnikov in sodnikov v svojih vrstah, bili so na oblasti, pa niso nobenega levičarja privedli na sodišče, pa non stop govorijo, kako kradejo. Seveda kradejo.

Kradli so oboji in to načrtno, samo to enim dopovedat je pa tako kot prepričat reko naj teče v hrib.
Šturm pa naj bo tiho ker je samo zdrahar in zna pljuvati samo po eni strani.
Leva desna leva desna leva desna
Fleaa
# 05.06.2013 ob 12:52
pomota.......
VSI OBDOLŽENI SO NEDOLŽNI!! dokler delujejo v skladu z našo skorumpirano oblastjo
SamoRes
# 05.06.2013 ob 13:16
Šturm, če uspeš EU prepričati, da Janši kršijo človekove pravice, ker so mu sodili z dokazi Avstrije in Finske potem vso srečo :)
Whitetrasher
# 05.06.2013 ob 13:08
"Z Janezom Janšo nisem o Patrii spregovoril niti besede, prav tako ne on z mano. To je neizpodbitno dejstvo," je povedal Zagožen.

Ja.saj nam je že vsem jasno,da sta se pogovarjala zgolj o denarju.
jujc
# 05.06.2013 ob 13:19
Oh ja še Luda mila se oglaša.

Zanjo je Janša enako demokracija. Nore gobe.press
Stereotip
# 05.06.2013 ob 13:16
Predsednik Zbora za republiko Lovro šturm je opozoril, da bodo tudi mednarodno javnost opozarjali na kršitve človekovih in ustavnih pravic v Sloveniji.

Domnevam, da je Janši kršena ustavna in človekova pravica do vodenja države, a ne. Božček.
LosAlamos
# 05.06.2013 ob 13:00
Star slovenski pregovor pravi: Če mački stopiš na rep zacvili.
jurica
# 05.06.2013 ob 13:10
Razočaranje zbranih pred sodiščem je razumljivo.
Če JJ-a zaprejo že danes, ga večina protestnikov zaradi svoje visoke starosti nikoli več ne bo videla.
soulstripper
# 05.06.2013 ob 13:21
Od kdaj je Ljudmila Novak strokovnakinja za pravo, a s članstvom v zboru za republiko dobiš tudi znanje na vse področjih?
Valuk_
# 05.06.2013 ob 13:16
Zbor pudlov Janeza Janše.

Kera farsa. Kot da so že kdaj kaj kritičnega povedali o SDS. Da jih ni sram.
Volkosvinj
# 05.06.2013 ob 13:14
Le vprašanje časa je bilo kdaj se bo oglasil Zbor za republiko ali tako imenovani "Šturmštab" in njihov "Šturmstabfuehrer"...v novem slovarju, bo njegova slika zraven besede hipokrit in dvoličnež, med primeri za besedo krivica pa bo citiran.
MIRNČAN
# 05.06.2013 ob 13:30
Ljudmila ne bluzi, sej nisi pravnica.
Ivo Lola
# 05.06.2013 ob 13:14
Ali bo zdaj bela garda izvedla državni udar?
svabo
# 05.06.2013 ob 13:44
Draga Ljudmila,
kar se demokracije tiče ti sporočam nič se bat. Slabš k je ne more bit, tako da gre lahko samo na boljš.
Morda še namig o strokovnosti. Le čevlje sodi naj Kopitar.
In še nekaj o kulturi. Tako kot se za sodnike ne spodobi, da komentirajo politično dogajanje, velja še toliko bolj za politike da komentirajo sodbe, poudarjam sodbe druge veje oblasti.
Kar se tiče pa razumevanja draga Ljudmila ti pa priporočam, da na portalu Dunajskega okrožnega sodišča poiščeš sodbo. Glede na to, da si profesorica nemškega jezika, seveda z razumevanjem vsebine ne bo nobenega problema. Torej boš lahko prebrala, kako je šel tok denarja.
Pa lep dan še naprej. Demokracija v Sloveniji pa je danes enako ogrožena, kot je bila včeraj.
Hephaestus
# 05.06.2013 ob 13:23
Ljudmila Novak: Ogrožena je demokracija.
-----------------------------------
Daj Ljudmila ne smeši se.
Pri nas prave demokracije nismo sploh nikoli imeli.
Tudi zahvaljujoč tvojemu ''prijatelju'' Janši.
Ric Flair Whooo
# 05.06.2013 ob 13:15
Zbor za republiko: Vsi obdolženi so nedolžni, dokler sodba ni pravnomočna

Velja samo za Janšo in njemu podobne. Če nisi njihov, je dovolj že sum.
antipopulist
# 05.06.2013 ob 13:26
Ljudmila Novak: Ogrožena je demokracija.

Strinjam se 100%! Ko pogledam, kdo so predsedniki strank in kakšne klobasajo...
MIRNČAN
# 05.06.2013 ob 16:42
Jaz sem preprosto šokiran da lahko v eni osebi vidiš pol boga, tako kot to počnejo nekateri tukaj. Če je obsojen je pač obsojen. Mogoče sem jaz čuden ker ugotavljam da čez sistem pač ne moreš it. tudi jaz ko naredim napako sprejmem kazen in se ne pritožim na sodišče za človekove pravice. Ne vem kakšen zgled se daje to državljanom če nismo zadovoljni s sodbo samo zato ker našega boga zaprejo. Če mi vsak dan 100 evrov nakaže ne bi bil tolk zagledan vanj. To je iz čisto nekih drugih časov.
Toni77
# 05.06.2013 ob 15:55
Naslednji je JANKOVIĆ!
Zheega
# 05.06.2013 ob 13:26
Edino Šturmova rit je ogrožena.
DrKult
# 05.06.2013 ob 13:23
Hahahahaha, če je to, kar se trenutno dogaja, demokracija, potem sem kar precej vesel, da je ogrožena, gospa Novak.
Mindmaster
# 05.06.2013 ob 13:37
Kakšen butast zakon določa, da sta lahko Zagožen in Wolf izločena iz postopka? Naj se jima sodi v njuni odsotnosti. Če se ne prideta zagovarjat, njun problem.
LosAlamos
# 05.06.2013 ob 13:37
Pa ne no Ljudmila, ne imet naroda za budale. Tudi vam se bo vrnilo zaradi tega.
Badbrain
# 05.06.2013 ob 13:29
Zbor za republiko in klub farških štrikaric sta že udarila. Pričakujejo tudi mednarodno podporo od demokratov njihovega kova iz Belorusije, Ukrajine, Madžarske, Severne Koreje, Azerbejdžana, Rusije, Kosova in seveda ZDA-države, ki je bila zgrajena na bazi genocida, nekdanji predsedniki, ki bi morali delati družbo Mladiću, Karadžiću in ostalim, pa po svetu predavajo za mastne denarje in širijo demokracijo tipa Coca cola in Monsanto.
Valuk_
# 05.06.2013 ob 13:27
Ogrožena demokracija?

Jaz bi drugače rekel, še je možnost za demokracijo v Sloveniji. Takih manipulativnih, pokvarjenih in škodoželjnih ljudi kot je Janša res ne potrebujemo.
pfc
# 05.06.2013 ob 13:26
Gospa Novak-boljše da ste tiho.
sonet7
# 05.06.2013 ob 14:09
Ljudmila tih bodi, če ne bomo še tebe zaprli!
bob0802
# 05.06.2013 ob 13:59
Ljudmila Novak: Ogrožena je demokracija.
Ne pametnuj Ljudmila,demokarcija je izginila kot so prišli v vlado Nsi + Sds dve skorumpirani stranki.Raje pojdi delat in ne zapravljal davkoplačevalskega denarja.Upad da stranka Nsi nikoli več ne pride v parlament.Dosti ste že zafurali Slovenijo baba naumna
Guliarth
# 05.06.2013 ob 13:46
Ljudmila, zrihtaj pokradenih 800 milijonov MB škofije in te ne bomo linčali za to izjavo, krava kapitalistična!
stoychi
# 05.06.2013 ob 13:44
ne čudi me, da nekateri komentatorji ljudmilo kličejo luda mila, tej ženski res žal nič ni jasno niti o politiki niti o čemer koli drugem,
Kazalo