Branko Marinič še vedno uživa zaupanje poslancev SDS-a. Foto: SDS
Branko Marinič še vedno uživa zaupanje poslancev SDS-a. Foto: SDS
Branko Marinič
Poslanec Branko Marinič je ves čas zatrjeval, da je nedolžen. Foto: MMC RTV SLO

Že ko smo mi podali ovadbo, smo vedeli, da imamo v rokah zelo trdno zadevo, zato smo to od policije tudi pričakovali.

Drago Kos
FOV
Sporni izpit se je odvijal na Fakulteti za organizacijske vede. Foto: MMC RTV SLO
Marinič osumljen ponarejanja izpita

Dokler zadeva o sumu storitve ponarejanja listin ne bo pravnomočno končana, Branko Marinič ostaja član njihove poslanske skupine in tudi predsednik komisije DZ-a po zakonu o preprečevanju korupcije, je povedal vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko.

"Še vedno mu verjamemo bolj kot predsedniku protikorupcijske komisije Dragu Kosu ali drugim organom, dokler se ti postopki ne zaključijo," je pojasnil.

Po Tankovih besedah je zanimivo, da so informacije o preiskavi prišle v javnost iz medijev, in to še preden je bil o preiskavi obveščen Marinič. "To kaže, da je najbrž velik interes v delu politične ali kake druge javnosti, da pridejo informacije o omenjeni preiskavi v javnost na ta način," je pojasnil in zatrdil, da to tudi kaže, da ne obravnavamo vseh poslancev enako.

Do nekaterih poslancev, proti katerim tečejo kazenski postopki, so se v DZ-ju v tem mandatu že opredeljevali in jim niso dali imuniteto, pa ni bilo nobenih pozivov k odstopu, je dejal vodja poslancev SDS-a. "Pri Mariniču, kjer je postopek šele v fazi preverjenja, pa že vsi želijo njegov odstop. Gre za neuravnotežen pristop, in sicer tako v koaliciji kot tudi v delu medijev. Mislim, da bi morali imeti do vseh enak pristop," je še pojasnil Tanko, ki je ob tem opozoril, da "vidimo primere ministrov, ki so utemeljeno obtoženi nekaterih dejanj oz. proti katerim potekajo določeni postopki, pa nihče ne zahteva njihovega odstopa".

Preiskava še vedno poteka
Na kranjski policijski upravi glede kriminalistične preiskave podrobnejših informacij za zdaj ne dajejo zaradi interesa predkazenskega postopka, saj se preiskava nadaljuje zaradi suma drugih kaznivih dejanj. Utemeljen pa je za zdaj sum kaznivega dejanja ponarejanja listin zoper znanega storilca, po poročanju več medijev SDS-ovega poslanca Mariniča, in drugega, neznanega storilca. Proti obema je bila na tožilstvo podana kazenska ovadba.

Drago Kos, predsednik komisije za preprečevanje korupcije, je za MMC dejal, da so tudi pri njih za ovadbo izvedeli iz medijev. "Že ko smo mi podali ovadbo, smo vedeli, da imamo v rokah zelo trdno zadevo, zato smo to od policije tudi pričakovali," je povedal.

"Pristojni državni organ mora, preden poslanca, ki se sklicuje na imuniteto, pripre ali začne proti njemu kazenski postopek, za to dobiti dovoljenje državnega zbora.

Tako dovoljenje ni potrebno le v primeru, če je bil poslanec zaloten pri kaznivem dejanju, za katero je predpisana kazen zapora nad pet let," piše v poslovniku DZ-ja.

Za ponarejanje listin kazenski zakonik sicer predvideva do dve leti zapora.

Za komentar in morebitne ukrepe zoper poslanca smo že povprašali SDS, odgovor pa še pričakujemo.

Kosova komisija ovadbo vložila lani
Kot je znano, je komisija za preprečevanje korupcije proti Mariniču v začetku lanskega leta vložila ovadbo na podlagi pridobljene dokumentacije, iz katere naj bi bilo razvidno, da je namesto Mariniča izpit iz nemškega jezika opravljal nekdo drug. Šlo je za ustni izpit pri profesorici Marjeti Ekart, na katerem naj bi se pojavila neznana oseba in se skušala identificirati s ponarejeno študentsko listino.

Tudi Ekartova je pred časom potrdila, da je prepričana, da je na ustnem delu govorila z nekom drugim, ki naj bi ji poleg tega še preprečil identifikacijo, saj naj bi jo odrinil in zapustil kabinet.

Kriminalisti so nato opravili tudi grafološko analizo pisnega dela izpita, da bi ugotovili, ali je tudi tega opravljal kdo drug.

Marinič: Gre za blatenje dobrega imena
Marinič je doslej ves čas zatrjeval, da je izpit opravljal sam, obtožbe pa naj bi bile skonstruirane z namenom blatenja njegovega dobrega imena. Je pa povedal, da izpita iz nemškega jezika ni opravil in da je bil o tem obveščen mesec dni po ustnem delu izpita. Poslanca je v bran vzel tudi Janez Janša.

Spor dveh komisij
Za nameček Marinič opravlja tudi funkcijo predsednika državnozborske protikorupcijske komisije, pri čemer se je sprl z Dragom Kosom, saj Mariničeva komisija od Kosove zahteva podatke o anonimnih prijaviteljih. Marinič je zoper Kosa in njegovo namestnico zaradi neupoštevanja njegovih navodil podal tudi kazensko ovadbo. Koalicijski poslanci pa so bili, nasprotno, mnenja, da bi moral Marinič z omenjenega mesta odstopiti.

Že ko smo mi podali ovadbo, smo vedeli, da imamo v rokah zelo trdno zadevo, zato smo to od policije tudi pričakovali.

Drago Kos
Marinič osumljen ponarejanja izpita