Borut Pahor je že ob napovedi sestanka zagotovil, da ne išče novega mandatarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borut Pahor je že ob napovedi sestanka zagotovil, da ne išče novega mandatarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pahor znova poziva k strpnosti

Pahor je spomnil, da je že v preteklosti posvaril pred možnostjo pojava nestrpnosti v politični govorici in možnostjo, da ta nestrpnost rodi tudi sovražni govor. "Tudi temu smo bili že priče v ravnanjih in izjavah v zadnjih tednih," je dejal.

Zato je predsednik države vse pozval k razumu, strpnosti ter vzdržanju od besed in ravnanj, ki bi bile lahko razumljene kot žaljive: "Obnašajmo se v teh časih tako, da rečemo in storimo samo tisto, kar bi želeli od drugega slišati ali pri drugem videti, da bi storil, kar je dobro za nas." Ob tem je Pahor poudaril še, da mora kdor koli, ki javno nastopi, "razmišljati o posledicah svojih izjav ali ravnanj, zlasti če ima moč, da vpliva na razvoj dogodkov".

Ni težava v protestih
Po njegovem mnenju ni težava v tem, da ljudje v času stisk protestirajo: "V svobodni državi ima vsakdo pravico organizirati zbor in povedati, kaj misli. Vsak od nas, ki v takem ali drugačnem smislu javno nastopa, pa se mora zavedati, da lahko njegove besede naletijo na navdušenje pri njegovih privržencih, lahko pa tudi na užaljenost pri njegovih nasprotnikih." Ob tem je dodal, da zdaj ni čas za poglabljanje medsebojnih razlik, ki so v demokratični družbi "legitimne ter jih je treba spoštovati in negovati".

"Ali bomo šli v smer poglabljanja političnih razlik in s tem morda tudi narodovega razkola ali pa bomo prav zaradi razlik, ki jih je treba spoštovati, ob potrebni strpnosti krenili v smer iskanja tistega, kar nam je vendarle skupno," je predsednik orisal možnosti, ki jih ima Slovenija.

Sestanek prvakov strank v četrtek
Predsednik države je sicer prvakom parlamentarnih strank posredoval vabilo na skupni sestanek, ki bo v četrtek in na katerem bodo skušali doseči dogovor o nadaljevanju postopka za spremembo ustave glede referendumske ureditve, ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU-jem in reformi trga dela.

Pahor pojasnjuje, da ga srečanje "navdaja z nekim previdnim optimizmom", in poudarja, da bo v okviru svojih pristojnosti "storil vse, kar je mogoče, da gre Slovenija skozi ta čas povečane politične negotovosti vendarle s političnim dogovorom o tistih nujnih ukrepih države, ki bodo zagotavljali elementarno stabilnost".

Pahor znova poziva k strpnosti