Pahor vidi utrujenost Slovenije zaradi varčevanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pahor vidi utrujenost Slovenije zaradi varčevanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer


Pahor je za FT dejal, da je njegova vlada leta 2009 napačno ocenila resnost finančne krize. A s sprejetjem pokojninske reforme decembra ima Slovenija zdaj potrebna sredstva za boj s primanjkljajem v bančnem sistemu. "Ni nikakršnega razloga (za finančno pomoč)," je dejal Pahor in izrazil prepričanje, da ima vlada "dovolj sredstev".
Njegovo oceno naj bi prejšnji petek sprejel tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, piše časopis. Pahor je ob tem obljubil nadaljevanje prizadevanj za pomoč bančnemu sistemu in reforme, vključno s trgom dela. A uspeh teh prizadevanj je odvisen od krepitve pravne države, je menil.
Brez pravne države ne bo ničesar
"Splošen občutek ljudi je še vedno občutek nepravičnosti," je dejal Pahor. Brez občutka za osnovno pravičnost je težko prepričati državljane, naj sprejmejo druge žrtve. Kot področje, ki si zasluži temeljit pregled pravosodnih oblasti, je navedel zlorabe v zvezi s privatizacijo. "Vse se začne s pravno državo," je dejal Pahor in menil, da je to "ključno za uspeh reform".
Spregovoril je tudi o varčevalnih ukrepih. "Utrujenost je zelo dobra beseda za opis trenutnega razpoloženja v državi," je dejal in dodal, da "moramo končati to strogo varčevanje".
Obenem je še obljubil, da bo v prihodnje iskal več konsenza. "Mogoče je bila moja napaka kot premier, da sem mislil, da moram vztrajati pri reformah, ne glede na podporo socialnih partnerjev," je dejal. "To sem podcenjeval in plačal veliko ceno," je še dodal za britanski časopis.