Slovenija
Pahor je opozoril, da je bila ustanovitev države "elementarno spravno dejanje. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja Matej Tonin je bil govornik na slavnostni seji državnega zbora pred dnevom državnosti. Foto: BoBo
VIDEO
Slovesno tudi v Vačah
VIDEO
Proslava na Kongresnem tr...

Dodaj v

Pahor: Srečni smo, da imamo svojo Slovenijo

Tonin: Naša sreča je bila, da smo bili v ključnih trenutkih enotni
24. junij 2018 ob 16:29,
zadnji poseg: 24. junij 2018 ob 21:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji proslavi pred dnevom državnosti dejal, da je vsaj enkrat na leto čas, da na glas povemo: "Srečni smo, da imamo svojo Slovenijo."

Pojasnil je, da "brez samostojne Slovenije ne bi bilo izgledov za boljšo prihodnost, brez lastne države bi bili odvisni od volje drugih. Tako pa v skladu z našo suvereno voljo od ustanovitve svoje države počasi, a trmasto in smelo vendarle obračamo stvari na bolje".

Priznal je, da nismo še rešili vseh problemov, smo pa v dobrega četrt stoletja "iz naroda prerasli v nacijo, iz totalitarizma v demokracijo, iz dežele v neodvisno in samostojno državo, iz države, ki so ji na začetku vsi odrekali diplomatsko priznanje, smo postali enakovredni in enakopravni del mednarodne skupnosti". "Po svetu imamo številne prijatelje in nobenega sovražnika. Tudi zaradi tega velja Slovenija za eno najbolj varnih držav na svetu," je še dodal.

Po Pahorjevih besedah smo uredili tudi najbolj vitalna vprašanja naše države. "Rešili smo jih po mirni poti, vključno z določitvijo vseh naših meja. Rešili smo se tudi iz največje svetovne gospodarske krize po drugi svetovni vojni. To so velike reči, vredne velike države," je opozoril.

In vse to nam po njegovih besedah "omogoča, da se bomo kvalificirano, odgovorno in uspešno znašli v vrtincu sprememb, ki nas čakajo v naslednjega četrt stoletja". Če bi se proti naši volji zgodilo karkoli, kar bi v samih temeljih preizkušalo naše nacionalne in državne sposobnosti, pa Pahor ugotavlja, da smo enotni "absolutno sposobni zavarovati vse naše nacionalne in državne interese v prid miru, varnosti in blaginje naših ljudi".

Slavnostna seja državnega zbora
Na slavnostni seji državnega zbora ob dnevu državnosti, ki so jo pripravili pred osrednjo slovesnostjo, je predsednik DZ-ja Matej Tonin dejal, da smo posebno hvaležnost dolžni izkazovati vsem, ki so za domovino dali življenja.

Po besedah Tonina nam nič ni bilo podarjeno, pač pa smo osamosvojitveno vojno morali izbojevati sami, tudi pri mednarodnem priznanju smo bili soočeni z nenaklonjenostjo svetovnih velesil. "Naša edina sreča je bila, da smo v ključnih trenutkih kot narod ostali enotni," je poudaril.

Poudaril je, da moramo Slovenijo graditi na treh vrednotah: svobodi, pravičnosti in varnosti. Med cilji, ki so pred državo, je izpostavil blaginjo, ki "smo jo dolžni zagotoviti vsem, ne le peščici". Dotaknil se je tudi begunske krize in ocenil, da s politiko odprtih vrat ne moremo pomagati dvema milijardama nesrečnih ljudi, pač pa je treba begunsko krizo reševati pri izvoru in na Bližnjem vzhodu ter v Riki vzpostaviti mir.

Slovenke in Slovenci smo različni, je dejal Tonin, ni pa nobene potrebe, da smo večno razdeljeni. Spoštujemo različnost, dovolimo, da nas različnost bogati, ne pa deli. Pogovarjajmo se med seboj, saj bomo kljub razlikam vedno živeli skupaj. Boljše se bomo razumeli, hitrejše se bomo razvijali. Zgradimo državo, v kateri bodo ljudje od svojih plač in pokojnin dostojno živeli. Državo, v kateri bo pravici zadoščeno in državo, v kateri se bomo počutili varno. Ko se bomo medsebojno spodbujali in se veselili uspehov drug drugega, potem je jasno, da za Slovenijo še vedno ostaja upanje, je zaključil Tonin.

Sprejem za svojce padlih
Še pred sejo državnega zbora je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. V nagovoru je spomnil, da je že v petek z delegacijo obrambnega in notranjega ministrstva položil venec na Pomnik padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah. Tako so se po njegovih besedah na simbolen način posvetili spominu na njihovo žrtev za domovino, ki je danes svobodna in polna upanja za prihodnje generacije. Na dan državnosti bo Pahor, kot je dejal, venec položil še na spomenik, ki je bil postavljen lansko poletje in je posvečen žrtvam vseh vojn.

Pahor želi, da bi tudi s takšnimi simbolnimi dejanji v kolektivni zavesti ohranjali spomin na to, da smo tudi v vojni za Slovenijo izgubili ljudi za svobodo. Takšne zavesti si želi zlasti pri generacijah, ki jim ni bilo usojeno živeti v času te vojne.

Kot je dejal Pahor, radi rečemo, da so dali življenje za svobodo. "V bistvu so jim bila življenja vzeta," je opomnil. Vselej, ko se Pahor srečuje z njihovimi svojci, se tako vpraša, koliko je bilo v času po osamosvojitvi narejenega, da bi naši otroci na prihodnost lahko gledali z upanjem in ne strahom.

Osrednja proslava na Kongresnem trgu
Proslavo v središču prestolnice so naznanile topovske salve z Ljubljanskega gradu. Govoru predsednika republike je sledil umetniški program z naslovom Ime mi je pomlad, ki je na odru združil okoli 150 nastopajočih. Ustvarjalce programa je vodila misel na pomlad kot prispodobo premika k življenju, rojstvom in tudi ženski moči.

Organizatorji proslave so razposlali 3.600 vabil. Naslovili so jih na predstavnike vseh treh vej oblasti, zdajšnje in nekdanje ministre, poslance vseh sklicev državnega zbora, svetnike, akademike, gospodarstvenike, kulturnike, znanstvenike in predstavnike lokalnih skupnosti. Pričakujejo tudi zastavonoše, praporščake in nosilce bojnih zastav.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.

Al. Ma., B. R.
Prijavi napako
Komentarji
Dvomljivec
# 24.06.2018 ob 17:36
Jaz sem bil takrat vpoklican v TO in sodeloval v tej 10 dnevni vojni. To je eden redkih praznikov, ki mi osebno nekaj pomenijo in vedno z veseljem spijem kakšno pivo na zdravje naše države.
naš človek
# 24.06.2018 ob 17:24
Ker bi tudi politiki radi bili frej za praznik. No pa seveda umetniki, varnostniki in lučkarji, da ne bomo zlobni. Pa še davkoplačevalci privarčujemo, ker jim ni treba plačati dela po praznični tarifi.
lojal
# 24.06.2018 ob 20:37
Borči je pa njbolj pameten :-) On vse ve, zna pa nič.
poupette
# 24.06.2018 ob 16:52
Zakaj so v Sloveniji vse take proslave en dan prej in ne na tocen datum?
Mislim Resno
# 24.06.2018 ob 22:30
Republika Slovenija - Državni praznik dan državnosti na dne 25.6.2018:
Suverenost: Je ni. Smo del EU in o naši usodi odločajo v Bruslju.
Meje: Nadzorovane in usmerjane s strani EU.
Zakonodaja: Popolnoma prilagojena predvsem nemški, sicer standardom EU.
Vojska: NATO.
Valuta: €.
Gospodarstvo: v celoti vezano na izvoz v točno določene države (Nemčija) in v celoti odvisno od tujega kapitala
Državna lastnina: se je pokradla oz. se za drobiž prodaja tujcu
Kultura: Bolj, kot domača, se ščiti vrednote t.i. zahodnega sveta.
Zdravstvo: v večini odvisno od tujih strokovnjakov.
Kmetijstvo: odvisno od uvoza iz tujine
Šolstvo: približevanje vrednotam Vatikana.
Zunanja politika: podjarmljeni ZDA, Israhellu, Nemčiji
Znanost: domači strokovnjaki bežijo v tujino.
Šport: cenimo svoje a le, če nastopajo v tujini.
Državni patriotizem: delimo se na slovence in t.i. slovenske državljane.
Državni prazniki: po večini cerkveni
Nacionalni interes: približevanje zahodu (tujcu).
Zadolženost: večja kot kadarkoli v zgodovini tega naroda..

Slovenije ni več, Slovenije ni več, zdaj gre za denar.
balrog
# 24.06.2018 ob 22:20
Srečni smo res lahko, da imamo Slovenijo, ampak res ne moremo biti srečni z "našo" politično in ekonomsko "elito". Državo imamo skoraj 30 let, na vrhu pa sta še vedno "večna" Pahor in Janša. Od obljub ni ostalo praktično nič. Še suverenost smo prodali prvemu ponudniku in še to absolutno pod ceno. Slovenija, tudi po veliki zaslugi, NI VEČ samostojna država. Pač o naši zunanji politiki, ekonomiji in davkih odločajo v Frankfurtu in Bruslju. Slovenska suverenost je urbani mit, ki nam ga naša politična kasta prodaja vsakega 24. junija zvečer.
slodroid
# 24.06.2018 ob 20:58
Slavnostno šminkersko nakladanja in trepljanje med politiki.
sumtb
# 24.06.2018 ob 22:13
Pahor: Srečni smo, da imamo svojo Slovenijo

kako je kaj s kazenskimi ovadbami zaradi vloge pahorja pri pranju 1000 milijonov € iz iranskega jedrskega programa v NLB, vloge pri krajah v TEŠ6, ter zaradi ostalih perverzij ?

Je vse krivosodje ki ima svojo državo razmetalo v najglobje predale od Beltincev do Ilirske Bistrice ?
pepar
# 24.06.2018 ob 20:59
Ponosen sem,da imamo svojo državo,ponosen sem na vse,ki so zaslužni zanjo,vse od Trubarja sem.
Gravžajo,pa se mi vsi tisti politiki,ki so omogočili,da je Slovenija pristala v rokah in žepih parih posameznikov,ki jim nihče nič ne more.
Ja za proslave,ki so bile do sedaj ob teh praznikih pa nimam živcev,da bi jih gledal,oziroma jih pač ne razumem ker sem očitno prebutast za ustvarjalce teh ceremonijalov.
oliva
# 24.06.2018 ob 19:33
Praznuje se ponavadi na predvečer, @poupette.
(tudi božič, novo leto...)

A tako, Tonin. Prav, najbrž je tak protokol.
Bomo videli, kako bo vse skupaj izpadlo.

Za osamosvojitev je bilo skoraj 90% državljanov...

Upam da bo ta proslava povezovalna, kar pomeni tudi, da bodo vsi, ki spoštujejo državo in njene institute in zgodovinske trenutke, tudi udeleženi.
anjago2
# 24.06.2018 ob 21:48
vi ja, vprašajte narod kak je hudo srečen.... mislim tisti narod ki ni priklopljen na državne jasli
naš človek
# 24.06.2018 ob 17:26
<i>umetniški program z naslovom Ime mi je pomlad,</i>

A zato je tako čudno vreme te dni.
ni maitre
# 24.06.2018 ob 23:21
Marx je imel lep izraz za vse te nenadomestljive... petite bourgeoisie.
Lluka
# 24.06.2018 ob 22:34
Včeraj bral članek na Novi24...... kako je bil ob razglasitvi Kučan mrke in slabe volje. In rekoč.... ni pokazal nobenega veselja , ker se je njegova Jugoslavija razbila. Hmm... kaj pa če je s tem svojim mrkim obrazom hotel povedati to da ga skbri kako bo reagiral Beograd?Ne vem.... moji otroc so tud veseli ko gremo v gozd podirat drevje... ampak jaz pa kažem mrk obraz, ker razmišljam kako bo da bo vse tako kot mora biti in da ne bo kakšne nesreče...... Ne vem no.........
Bovi
# 24.06.2018 ob 22:06
Pahor: "Srečni smo, da imamo svojo Slovenijo."

Pa jo imamo res? Vprašaj vojne veterane, če bi se še enkrat borili za tako državo, ki ji vlada kapital, korupcija in klientilizem. Država, kjer so zakoni pisani zato, da omejujejo in ne služijo ljudem, kjer državo vodijo nemoralni politiki, brez hrbtenice, politiki z zaporniškim stažem, je profašistoidna oblika države, ki je ustvarjena, da jemlje, ne daje in je ukradena država, v kateri smo talci njeni lastni državljani.
ga_moram_imet
# 24.06.2018 ob 23:49
Samo ime je še ostal od Slovenije, ostalo so prodali.
Dvomljivec
# 24.06.2018 ob 18:31
bm1950 - prosim ne sekiraj se zaradi statusa vojnega veterana, ker ne prinaša niti ene same samcate ugodnosti. Če mi našteješ eno samo, ti plačam pivo.
aktivist
# 24.06.2018 ob 22:58
OSAMOSVOJITEV = KAPITALISTIČNA KONTRAREVOLUCIJA

Odcepitev Slovenije od Jugoslavije ni bila pot v samostojnost, ampak pot v odvisnost: strategija za plenjenje narodovega bogastva skozi likvidacijo družbenega premoženja.

Zato nam fiskalno politiko pišejo v Bruslju, monetarno v Frankfurtu, zunanjo v Washingtonu in gospodarsko v Berlinu. Zato peščica uživa rekordne dobičke, delavska večina pa slabe plače, prekarnost in revščino.

Dragi delovni ljudje: nategnili so vas. Danes in jutri najbolj praznujejo tisti, ki so vas nategnili najmočneje.
josh k.
# 24.06.2018 ob 19:14
Lep praznik, upam samo, da umetniški program ne bo tako umetniški, da ga mamce pred TV ne bodo razumele...
bm1950
# 24.06.2018 ob 18:52

Dvomljivec
# 24.06.2018 ob 18:31
Prijavi neprimerno vsebino
bm1950 - prosim ne sekiraj se zaradi statusa vojnega veterana, ker ne prinaša niti ene same samcate ugodnosti. Če mi našteješ eno samo, ti plačam pivo.

Saj se ne sekiram, le "fržmaga" se mi.
Ples
# 24.06.2018 ob 17:45
@veza
Kot kaže, se letos ne da nikomur niti prav kregat, niti zaradi Kresnikove nagrade za Jančarja, niti zaradi proslave, vse je nekam mlahavo.

Zmatrani smo že, dolgo traja ...
A misliš, da bo prvi kandidat za mandatarja tokrat prišel na proslavo?
KdoJeDarthVader
# 25.06.2018 ob 07:19
Še najbolj so srečni nedotakljivi kriminalci …
bori
# 24.06.2018 ob 23:39
veza
>>Odcepitev Slovenije od Jugoslavije ni bila pot v samostojnost, ampak pot v odvisnost: strategija za plenjenje narodovega bogastva skozi likvidacijo družbenega premoženja.

plenili so najbolj tisti, ki so bili proti osamosvojitvi
-----
A ni to malo nelogično?
Niti referenduma za spremembo družbenopolitičnega sistema nismo imeli.. podarili so nam ga. velikodušno. Smo pa imeli referendum o nedeljskih trgovinah.. in danes dobili 'delne rezultate'.. ker takrat bi to ogrožalo gospodarstvo..
Sicer pa, kdo je bil proti osamosvojitvi?
Nekateri so dobro vedeli, kako bo z denacionalizacijo, certifikati.. navadna raja je verjela.. v boljše čase.. obljube.. ŠvicoII..
bm1950
# 24.06.2018 ob 18:13

Dvomljivec
# 24.06.2018 ob 17:36
Prijavi neprimerno vsebino
Jaz sem bil takrat vpoklican v TO in sodeloval v tej 10 dnevni vojni. To je eden redkih praznikov, ki mi osebno nekaj pomenijo in vedno z veseljem spijem kakšno pivo na zdravje naše države.

Tudi mene so takrat vpoklicali in sem sodeloval v tej 10 dnevni vojni.
Ko je bilo konec, so me potrebovali v službi in so me spustili.
Nekaj let nazaj sem poskušal dobiti status veterana.
Pa ni šlo. Nikjer me niso imeli zavedenega, priče tudi niso bile dobre.
Verjetno bi moral imeti fotografije s položaja :-)
Ko so me rabili, me je pa kurir lahko našel.
Imam cel kup papirjev s katerimi si lahko obrišem r...
Tako in tako sem bil prepozen, da bi imel od tega kakšno korist.
Zame je ta praznik eno veliko razočaranje.
Zjesenic
# 24.06.2018 ob 22:30
Pahor je, mi pa malo manj.
ciracara
# 24.06.2018 ob 22:26
Jaz vsekakor sem srečen, da živim v Sloveniji.

Vem, da lahko mariskaj še izboljšamo. Kdo ve kakšne vse izive nam bo prinesla prihodnost. Važno je da držimo skupaj in uporabljamo pamet čim več.

Definitivno se pa moramo čim več usmerjati v znanost, deljenje znanja na vseh področjih, raziskovanja vsega mogočega, spoštovanja eden drugega in spoštovanje se začne pri malih stvareh. Predvsem si pa pomagajmo biti čim boljši.

Življenje bo vedno naporno v Sloveniji. Tako pač je. Majhni smo, nič nimamo in moramo se boriti zase. Drugo ne preostane.
slovenec29
# 24.06.2018 ob 21:43
Žal je v zadnjih 10 letih šlo vse tako navzdol, da je le malo kateremu še mar za našo domovino. Žalostno, pa tako lepo domovino imamo/smo imeli.
tedy123
# 24.06.2018 ob 21:28
...vojna, katera vojna za Slovenijo le, nobenih teženj nikogar po slovenski zemlji takrat, pač le odhod neke "tuje" vojske, ki pa ni hotela seveda ven kot politi maček, nekaj mišic je bilo potrebno pokazat, kolateralna škoda pa nekaj žrtev...
...vse kar je sledilo pa znano neznana zgodba, od velikih kraj, prodajanja orožja in vseh nebuloz politikov, ki so nas pripeljali kjer koli že smo...
BAD
# 24.06.2018 ob 21:16
Če bi takrat vedel, da bodo isti ostali na oblasti tako ali drugače ( strici iz ozadja ) nebi nikoli nosil glavo na pladnju in bi rekel ne ko so me poklicali - se danes vsaj nebi sekiral za to ladjo norcev
slovenec29
# 24.06.2018 ob 20:36
Bodimo ponosni na našo Slovenijo.
m72
# 25.06.2018 ob 09:44
"A JJ ne bo napravil vzporedne proslave. Kar na enkrat mu je ratala državna proslava ok. Malo čudno in nenavadno a ne ?"

Letos izjemoma. Ker se grebe pri narodu, če bodo slučajno nove volitve. Drugega razloga ni.
Zdejkapopi
# 24.06.2018 ob 23:15
@veza

Privatiziral vemo kdo je. Tisti, ki pa je privatiziral je tudi plenil. V prvi vrsti sta to vladi SDS in LDS.

Slovenski pregovor pravi; Še celjski grofje niso tako dolgo obstajali kot sta Janša in Šrot.
cairns
# 24.06.2018 ob 21:00
Matej Tonin: Naša sreča je bila, da smo bili v ključnih trenutkih enotni

Večina je bila enotna, posamezniki pa skriti v kleti CD.
božo1
# 25.06.2018 ob 14:14
Zdravnik Matjaž Šebenik je paztalog, ki že dolga leta dela v ZDA, trenutno v bolnišnici na Floridi. Dobro pozna oba zdravstvena sistema, tako v ZDA, tako v Sloveniji.

In kaj je rekel? (med drugim)

- Tak sistem zdravstvenega zavarovanja, kot je v Sloveniji, bi morali čuvati kot zenico svojega očesa.
-..... korupcija je povsod, le da ima v ZDA drugačno ime-lobiranje....
- ... ZDA so tožbe proti zdravnikom nekaj vsakdanjega. Od slovenskih se razlikujejo v tem, da v ZDA zaradi strokovne napake zdravniki ne ostanejo brez licence, ampak samo brez denarja.
-... v ZDA znaša najnižja zdravstvena premija 621 dolarjev, pri čemer bom, če zbolim, iz žepa plačal prvih 8.000 dolarjev stroškov zdravljenja. V Sloveniji za 30 evrov na mesec, vse ostalo krije zdravstvena zavarovalnica.....
- ...moja mama je imela limfom in je na Onkološkem inštitutu (UKC LJ) dobila najboljšo nego, primerljivo z oskrbo, ki bi jo dobila na Harvardu, za katero pa ni plačala popolnoma nič. V ZDA bi za zdravljenje limfoma plačali 300.000 evrov.......Če bi mama zbolela v Ameriki, bi ali umrla ali bankrotirala......
- .... če greste v Lj UKC ali na Onkološki inštitut, boste dobili približno tako oskrbo, kakor če greste na Floridi v Zdravstveni center v Miamiju, enaka primerljivost je v manjših bolnišnicah v primerjavi z manjšimi v ZDA......ni res, da imate slabo zdravstvenoo zavarovanje....
- V ZDA gre za zdravje triinpolkrat več denarja na prebivalca kot v Sloveniji

- ....... itd,itn.

Zakaj sem to prepisal?
Zato, ker s tem dobil potrditev mojega mnenja, da imamo za naš denar pri nas odlično zdravstvo. In zapisal zato, ker nam nekateri(zlasti politiki in nato mediji) izkrivljajo pravo resnico, ki škodi zdravnikom in bolnikom.

In še nekaj za našo pravico do tega, da smo lahko veseli in ponosni nad svojo domovino, kar je povedal Matic Vizjak - inovativni mladi kmet 2017 : "ljudje bi morali malo več čez mejo, da bi znali ceniti to kar imamo doma...." (nekako tako je povedal sinoči na TV1)

Ps.: Danes je naš praznik in naj mi bo oproščeno, če sem s tem prispevkom kakega pesimista razjezil
sagoza
# 25.06.2018 ob 09:41
Pahor spet streljal kozle, kot je recimo tale " Brez lastne države ne bi bilo nič bolje" hehe, res veličasten, ma kaj veličasten, magičen govor predsednik!
Wasabi
# 25.06.2018 ob 07:21
"Po svetu imamo številne prijatelje in nobenega sovražnika. Tudi zaradi tega velja Slovenija za eno najbolj varnih držav na svetu," je še dodal.

Pahor spet zavaja. Zaradi teh silnih prijateljev kot prva država v zgodovini niti ne moremo uveljaviti arbitražne odločitve. A Pahor vas res lahko vse naserje? On je srečen, da že od nekdaj cuza državni denar in dela samo škodo.
lojal
# 25.06.2018 ob 06:19
Kdaj bo pa še ena proslava? Po navadi smo imeli dve, vsak svojo.
Sandalovina
# 25.06.2018 ob 00:19
Pahor: "Srečni SMO, da imamo svojo Slovenijo."

Predsednik lahko govori v svojem imenu, ne pa v mojem in drugih ljudi, ki ne čutimo te "sreče". Pa ne zato, ker imamo karkoli proti samostojni Sloveniji. Mislim, da je popolnoma jasno, da ljudje, ki se borijo za preživetje, ne čutijo in ne delijo njegovih občutkov. In takih je preveč.

Moti me tudi, da ob takih svečanih dogodkih naši slavnostni govorniki berejo proste spise strokovnih služb. Pričakovala bi, da s svojimi besedami nagovorijo ljudi. Veliko bolj pristno in verodostojno bi bilo. Tako pa ... Kdaj boste prešli od besed k dejanjem?
Ples
# 25.06.2018 ob 00:04
Ah, toliko jamranja na vsak praznik ... brez veze. Kako ni nihče zadovoljen, da imamo svojo državo, ki spada med najlepše na svetu za živeti v njej?! Jaz pa sem. Ko pomislim samo na vse naše 4 sosede, jao, hvala, ne.
Ja, seveda bi bilo lahko bolje, ampak lahko pa bi tudi slabše.Je že bilo eno obdobje pred kratkim, ko se ni dalo dihat in smo se za las izognili trojki. Glede na majhen bazen ljudi (pameti, strokovnosti, poštenosti, državniškosti ....) jo presenetljivo dobro furamo. Jaz sem hvaležna, da sem se rodila tu in vsaj ob praznikih, kot je ta, se poskušam na to spomniti.

Hecni smo, no. Še ob praznikih se ne znamo sprostiti, pogledati pozitivno, malo zažurati. Škoda. Prazniki so novodobni rituali in rituali imajo smisel.

Čestitke vsem ob dnevu državnosti!
HOR
# 24.06.2018 ob 23:47
"...Pahor: Srečni smo, da imamo svojo Slovenijo..."

Eni so srečni, drugi pa trezni...
klik...
el CARTEL
# 24.06.2018 ob 22:54
in s "svojo slovenijo" je pahor mislil:

- ekonomski sistem podrejen washingtoskemu konsenzu in dogmi neoliberalizma
- valuto evropske unije (ki jo nadzira ECB v frankfurtu)
- centralno banko (banko slovenije) ki je le podružnica ECB-ja
- bruseljsko "usklajeno" zunanjo politiko (ko bruselj pove kaj naj članice storijo in kako naj se obnašajo)
- teritorialno celovitost, ki jo kršijo prebežniki ker policija ne sme zavarovati meje (ukazala gospoda iz bruslja)

precej "našega" je tu.
bubo bubo
# 24.06.2018 ob 21:59
Pahor: Srečni smo, da imamo svojo Slovenijo
smo jo imeli, bi zvenelo drugače
gesan
# 24.06.2018 ob 20:24
Maznili ali uničili so precej več kot 50 milijard in sedaj ponosno proslavljajo.
kapljač
# 25.06.2018 ob 10:46
Srečni so ti, ki so si Slovenijo prilastili kot svoj dvorišče in svoj bankomat. Večina Slovencev je ostala zunaj dvorišča in brez bankomatov. Lahko le upamo, da se nam zgodovina ponovi, in da nekatere zadeve uredimo drugače. Oziroma predvsem te , ki jih nismo pa bi jih morali, ko smo imeli priložnost in ko smo še bili organizirani. Spremembe sistema na zahtevo RKC ne bi smeli storiti vsaj še v naslednjih desetletjih, predvsem pa bi denacionalizacija morala izgledat drugače. Pozabili smo "na Gole otoke" za te, ki so si državo in državljane prisvajali kot vojni plen .(Tito je imel Goli otok za discipliniranje lastnih vrst. Lahko bi se iz tega nekaj naučili, da je ključno za državo , da politika najprej v svojih vrstah naredi red)
gesan
# 25.06.2018 ob 09:00
Državo so nam ukradli lopovščaki, folk pa to proslavlja!
Kaj naj si še mislim?

Zmanjkalo je skoraj 100 milijard pretočenih v privatne žepe in glavni botri tega na teh proslavah igrajo še vedno največjo vlogo in pozornost.
Wasabi
# 25.06.2018 ob 07:25
Po Pahorjevih besedah smo uredili tudi najbolj vitalna vprašanja naše države. "Rešili smo jih po mirni poti, vključno z določitvijo vseh naših meja. Rešili smo se tudi iz največje svetovne gospodarske krize po drugi svetovni vojni. To so velike reči, vredne velike države," je opozoril.

Mene kar zmrazi, ko berem, kakšne kozlarije govori. Meje še zdaj niso določene, a res misli, da lahko ljudi vse naserje?
1986
# 25.06.2018 ob 00:32
Ljubim svojo domovino. Lepa dežela, večinoma dobri ljudje. Država? Ja država je pa nekaj drugega. Njo preziram, ker tako ni naša.
veza
# 24.06.2018 ob 22:51
bori
# 24.06.2018 ob 22:48

ja, a na žalost, ni samo politika "grebatorska", kot si napisal, tudi v drugih sferah družbe je tako, to je naš velik problem
ni maitre
# 24.06.2018 ob 22:31
Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan!
taprauslovenc
# 24.06.2018 ob 21:54
Pahor: Srečni smo, da imamo svojo Slovenijo

ali ima ta gospoda doma Slovensko zastavo izobešeno?
Slovenija kmalu ne bo več naša,če bo šlo tako naprej,..
Kazalo