Če lahko pozovem k odstopu, lahko pozovem tudi k temu, da funkcionar ostane, pravi Pahor. Foto: BoBo
Če lahko pozovem k odstopu, lahko pozovem tudi k temu, da funkcionar ostane, pravi Pahor. Foto: BoBo
Pisemska vojna na političnem parketu

V odgovoru na kratko pismo Janeza Stanovnika je Pahor zapisal, da si z vsemi močmi prizadeva za spoštovanje ustavnega reda in blaginjo Slovenije. Objava poročila Komisije za preprečevanje korupcije pa je samo še spodbudila poudarjanje pomena krepitve pravne države.
"Že v času, ko nisem mislil na kandidaturo za predsednika republike, zlasti pa v času, ko sem kandidiral za ta položaj, sem večkrat javno in izrecno povedal, da kot morebitni novi predsednik ne bom pozival funkcionarjev, ki bodo predmet obravnave ali odločitev organov pravne države, da odstopijo ali ostanejo na svojem položaju. To moje stališče je bilo slovenski javnosti znano," je zapisal.
Moč institucijam prek nevmešavanja
Po njegovem mnenju je njegov nepoziv Janši in Jankoviću sledenje navedenim načelom in ne plod pristranskosti. Pahor je na tej točki izpostavil, da institucije pravne države za svojo avtoriteto ne potrebujejo in ne smejo potrebovati avtoritete predsednika republike. S tem namreč dobijo potrebno moč.
"Če naj ima predsednik republike moralno moč in celo dolžnost (vsekakor nima pristojnosti), da funkcionarje poziva k odstopu, ima s tem enako moč, da jih pozove k temu, da na položaju ostanejo. To je tista diskrecija, ki je pri svojem ravnanju kot predsednik republike ne želim in ne smem imeti," je prepričan predsednik republike.

Svoje pismo sklene z besedami, da nobenega izmed stališč ne jemlje kot pritisk na svoje delo, zato ga bo tudi lahko še naprej opravljal nepristransko in neodvisno.

Pisemska vojna na političnem parketu