"Volitve so bile razpisane v skladu z ustavo in zakoni, na njih so sodelovali vsi, ki so danes v parlamentu, in tudi tisti, ki niso dobili podpore. Z rezultati so bili lahko nezadovoljni ali pa zadovoljni, vendar pa so jih sprejeli. Vsi so tudi sprejeli mandate," SDS-u odgovarja Pahor. Foto: BoBo

"Volitve so bile razpisane v skladu z ustavo in zakoni, na njih so sodelovali vsi, ki so danes v parlamentu, in tudi tisti, ki niso dobili podpore. Z izidi so bili lahko nezadovoljni ali pa zadovoljni, vendar pa so jih sprejeli. Vsi so tudi sprejeli mandate," pa je danes dejal predsednik republike v pogovoru za POP TV, katerega del so objavili na spletni strani 24ur.com.

Pahor je za oddajo Epilog še dejal, da se je z Janšo danes slišal po telefonu in da sta se dogovorila za neformalno srečanje.

Očitke zavračata tudi Cerar in Brglez
SDS je namreč pred dnevi predsednikom republike Borutu Pahorju, vlade Miru Cerarju in državnega zbora Milanu Brglezu poslal interno pismo, v katerem je predlagal skupni sestanek. Na njem bi preverili, ali obstaja "pripravljenost na iskanje dogovora o politični popravi krivice, ki je bila povzročena slovenski demokraciji in SDS-u".

Premier Cerar je v svojem odzivu poudaril, da stranka SMC Janezu Janši ni namenoma povzročila nobene krivice, pri odvzemu mandata pa so se opirali na mnenje "priznanih pravnih strokovnjakov".

Predsednik DZ-ja Brglez pa je prepričan, da je pismo "zgolj še en poskus SDS-a, da radikalizira slovensko družbo in jo umetno razdeli na dva pola."