Zdaj pri izboru Zoisovih štipendistov upoštevajo tudi izjemne dosežke, in ne zgolj šolskih ocen. Foto: BoBo
Zdaj pri izboru Zoisovih štipendistov upoštevajo tudi izjemne dosežke, in ne zgolj šolskih ocen. Foto: BoBo

Zoisove štipendije bo sklad letos že drugič podelil na podlagi spremenjenih pogojev. Ti so omogočili, da več fantov, dijakov prvih letnikov, pridobi Zoisovo štipendijo, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang.

Od lanske jeseni sklad pri izboru Zoisovih štipendistov upoštevajo njihove izjemne dosežke z najrazličnejših tekmovanj znanj in šolski uspeh. Torej dva pogoja, v letih predtem je bil dovolj le eden. Posledično so Zoisovo štipendijo v večini primerov pridobila dekleta z odličnimi šolskimi ocenami. A omenjena dopolnitev pogojev je po besedah Darinke Trček s sklada v preteklem šolskem letu rahlo pretresla spolno strukturo Zoisovih štipendistov: "Med dijaki je bilo več kot dve tretjini deklet, a vsak bo znal povedati, da dekleta le niso statistično toliko bolj nadarjena kot fantje. Zdaj pa smo v razmerju pol – pol oziroma fantov je celo nekaj več."

"Ocene pustimo ob strani"
Dijaška organizacija je zadovoljna z ugotovitvijo, da Zoisovo štipendijo pridobijo predvsem nadarjeni dijaki, ki znajo znanje uporabiti; celo več, kot pravi predsednik dijakov Matija Krope Lenarčič, bi oni črtali uspeh iz pogojev za pridobitev Zoisove štipendije. "Najboljše bi bilo, da pustimo samo preverjanje nadarjenosti, ocene pa pustimo ob strani," je prepričan.

Zoisova štipendija za dijaka znaša 120 evrov, za študenta 20 evrov več, brez dodatkov, na mesec. V tokratnem razpisu je za Zoisove štipendije na voljo 2 milijona in 800 tisoč evrov. Lani je država iz državne blagajne in koncesije od študentskega dela za vse štipendije namenila 92 milijonov evrov; letošnja številka bo približno enaka; prihodnje leto bo za štipendije na voljo 101 milijon evrov.

Deficitarne štipendije
Sklad bo na svoji spletni strani vnovič objavil razpis in vlogo za pridobitev deficitarne štipendije za dijake poklicnih in strokovnih šol. Kot je znano, je zaradi tehničnih težav prvi razpis razveljavil pred tednom dni, še poroča Langova.

Spet bo potrebna hitrost, saj bodo vloge, ki bodo izpolnjevale pogoje razpisa, znova izbirali po vrstnem redu prispelih popolnih vlog. Če bo več vlog prispelo hkrati, pa bodo pogledali še druga merila, in sicer vpis v nižji letnik izobraževalnega programa ter povprečno oceno v predhodnem šolskem letu.

Prijava bo mogoča 11. 9. od 9. ure dalje, vloge, oddane pred začetkom roka, pa bodo zavrgli.

Skupna višina razpisanih sredstev za šolsko leto 2015/16 je 1,2 milijona evrov, kar zadošča za dodelitev 1.000 štipendij. Štipendija za deficitarne poklice je 100 evrov mesečno.

Več informacij o razpisu najdete na spletni strani sklada: www.sklad-kadri.si.