Število prvošolcev v osnovnih šolah bo letos tretje leto zapored znova preseglo 20.000, kar pa še vedno ne dosega številke iz 80. let, ko jih je bilo okoli 30.000. Skupaj bo letos osnovno šolo obiskovalo okoli 174.000 učencev, v srednješolskih programih pa jih bo po sedanjih ocenah okoli 75.000, med njimi okoli 20.700 v prvih letnikih. Foto: BoBo
Število prvošolcev v osnovnih šolah bo letos tretje leto zapored znova preseglo 20.000, kar pa še vedno ne dosega številke iz 80. let, ko jih je bilo okoli 30.000. Skupaj bo letos osnovno šolo obiskovalo okoli 174.000 učencev, v srednješolskih programih pa jih bo po sedanjih ocenah okoli 75.000, med njimi okoli 20.700 v prvih letnikih. Foto: BoBo
Šola, razred, učenec, učenci
Pregled statistike za zadnjih deset let pokaže, da se je najmanj učencev v prve razrede osnovnih šol vpisovalo v letih od 2004 do 2009, kar je bilo predvsem posledica nizkega števila rojstev ob koncu prejšnjega in začetku tega stoletja. Foto: BoBo
Šola
Za svoje otroke so odgovorni predvsem starši, ki morajo svoje otroke naučiti, na kaj naj bodo pozorni, hkrati pa s svojimi nasveti in ravnanjem v prometu vplivati na prometno kulturo svojih otrok, opozarja policija, ki tudi druge udeležence v prometu opozarja, da morajo biti posebno pozorni na otroke in ustrezno prilagoditi način vožnje, sploh v okolici vrtcev in šol. Foto: BoBo

"Znanje ni danes nič manj pomembno kot v preteklosti, postalo je celo nuja. Okolje, v katerem živimo, je namreč okolje, ki se bliskovito hitro spreminja, hkrati pa je močno zaznamovano s pestro kulturno, etnično in jezikovno prepletenostjo, ki od vseh nas terja prilagodljivost, širino, strpnost in razumevanje", je pojasnil.

Prav to in tudi spoštovanje demokratičnih vrednot ter razumevanje drugačnosti, solidarnost, človečnost in strpnost pa nam lahko po njegovih besedah zagotovi prav in samo znanje.

Ne le izobraževalni, tudi vzgojni sistem
Tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je pred začetkom novega šolskega leta poudaril, da so lahko samo ljudje, ki so dobro izobraženi in vzgojeni, svobodni. Pomembno se mu zdi, da izobraževalni sistem ni samo izobraževalni, ampak tudi vzgojni in da pripomore k celoviti rasti vsakega človeka.

Učence in dijake je pozval, naj bodo radovedni in svoje darove uporabljajo v dobro vseh ljudi, saj je od njih odvisna naša skupna prihodnost.

Vse več učencev
Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je pred začetkom šolskega leta izrazila veselje, da se število učencev v osnovnih šolah povečuje - samo letos jih bo v primerjavi z lani 4.000 več, podatki ministrstva pa kažejo, da se število učencev v osnovni šoli že od šolskega leta 2011/2012 povečuje.

MMC-jev klepet s šolsko ministrico: "Menim, da je šola v Sloveniji dobra in prijazna"

Med novostmi v osnovni šoli je ministrica poudarila nadaljevanje uvajanja prvega tujega jezika v 2. razred, ki ga bo letos poučevalo 154 šol oz. 30 odstotkov (lani 61 šol), in uvajanje tujega jezika v 1. razred kot neobveznega izbirnega predmeta. "Tuji jezik se marsikje pojavlja že v vrtcu, zato je prav, da v okviru danih zmožnosti to nadaljujemo," je dejala.

Pazite na otroke na cesti!
Otroci so še posebej ranljiva skupina v prometu, saj so neizkušeni in manj previdni ter zato manj predvidljivi, pa ob začetku novega šolskega leta opozarjata ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank. Zato druge udeležence v prometu pozivata k toliko večji previdnosti in pozornosti.

Za otroke so odgovorni predvsem starši, ki morajo svoje otroke naučiti, na kaj naj bodo pozorni, hkrati pa s svojimi nasveti in ravnanjem v prometu vplivati na prometno kulturo svojih otrok, sta opozorila sogovornika v današnji izjavi za javnost.

A tudi drugi udeleženci v prometu morajo biti posebno pozorni na otroke in ustrezno prilagoditi način vožnje, sploh v okolici vrtcev in šol, je dodala ministrica.

Stroški z ekskurzijami in izleti
V Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) pa že dalj časa opozarjajo na visoke stroške srednješolskega izobraževanja, ki sicer velja za brezplačno.

Za nakup celotnega paketa učbenikov in delovnih zvezkov je treba po njihovih navedbah odšteti od 200 do 300 evrov, ob izposoji pa pol manj. A to ni vse, saj določeni stroški nastajajo skozi celotno šolsko leto, denimo za ekskurzije in izlete, ki se jih dijaki zelo radi udeležujejo. "Neudeležba pomeni neke vrste stigmatizacijo na podlagi socialnega položaja," pravijo in pred začetkom novega šolskega leta zato pozivajo pristojno ministrstvo, naj s prerazporeditvijo denarja poskuša zmanjšati stroške v izobraževanju.

Manj možnosti za socialno ogrožene dijake
Na DOS-u opažajo, da je socialni položaj družin iz leta v leto težji in da so štipendije premajhne, zato v pomoč socialno ogroženim izvajajo projekte enkratne denarne pomoči.

Spomnili so tudi, da je veliko dijakov, ki bi se radi izobraževali v programu, ki ni v njihovem kraju, a žal denarja za bivanje v dijaškem domu nimajo in so zato prikrajšani za želene poklice. Zato bi morala država ubrati mehanizme, s katerimi bi lažje urejala slabo finančno stanje družin in posredno dijakov, so prepričani.

Odpuščanja, ker ni dijakov
Še zadnji dan počitnic je pri koncu
Klepet z Majo Makovec Brenčič, ministrico za izobraževanje
Vozniki, pozor: učenci na cesti
Prvi šolski dan in varnost v prometu
Odpuščanja, ker ni dijakov
Še zadnji dan počitnic je pri koncu
Klepet z Majo Makovec Brenčič, ministrico za izobraževanje
Vozniki, pozor: učenci na cesti
Prvi šolski dan in varnost v prometu