Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 50 glasov Ocenite to novico!
Ernest Petrič
Stara poimenovanja lahko tudi ostanejo, presojali smo le o novih, je dejal Ernest Petrič. Foto: BoBo
       Kar se pa tiče partizanstva, je to veličastna stvar. Nekoč sem že rekel, od grških časov Termopil do naših časov je bil odpor proti tujemu zavojevalcu vedno častno dejanje. Partizani so storili to častno dejanje. Borili so se za obstoj slovenskega naroda; moj oče med njimi. Vsa čast jim gre.       
 Ernest Petrič poudarja, da ustavno sodišče ni odločalo o zgodovini
       Mislim, da je ustavno sodišče dovolj jasno povedalo, da je protiustavno novo poimenovanje po simbolih preteklih totalitarnih časov. S tem smo hoteli tudi povedati, da ne presojamo tistega, kar je, tiste spomenike, tista poimenovanja, ki so tu. Ostala so po letu '91, in kar se mene tiče, naj ostanejo še naprej.       
 Ernest Petrič
VIDEO
Titove ceste v Ljubljani ne bo

Dodaj v

Petrič: Tito je kot simbol nesprejemljiv z vidika naše ustave

Stara poimenovanja lahko ostanejo
4. oktober 2011 ob 23:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nismo presojali zgodovine in partizanstva. Odločili smo le, da so nova poimenovanja po totalitarističnih simbolih z vidika naše ustave neustavna, je dejal predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič.

Tako kot so po drugi svetovni vojni na vzhodu Evrope nastali totalitaristični režimi, so pred njo totalitaristični režimi obstajali na zahodu Evrope. Eni in drugi so obsojanja vredni, zato ker so bili za cilje, ki so si jih postavili, pripravljeni pogaziti človekovo dostojanstvo in človekova življenja. Danes veljajo druge vrednote, zato uporaba takšnih simbolov, in ime

Tito je tak simbol, ni v skladu z ustavo, je v oddaji Odmevi novinarju Mateju Hlebšu dejal Ernest Petrič.

Doktor Petrič, kako komentirate soglasno sprejeto odločbo ustavnega sodišča, da je poimenovanje ulice po maršalu Titu neustavno?

Naj takoj rečem, da je pravzaprav moč te odločbe tudi v soglasnosti. Ampak njeno bistvo je dokaj preprosto. Ustavno sodišče je s tem povedalo, da danes, ko imamo neke temeljne ustavne vrednote, ki izhajajo iz človekovega dostojanstva - to je bistvo - niso ustavnoskladna nova poimenovanja ulic ali kakršna koli druga uradna priznanja v javnosti s simbolom nekdanjega režima, ki je eden izmed totalitarnih režimov v Evropi. To sta rekli dve glavni instituciji, to je nekajkrat že reklo tudi naše sodišče. Ti totalitarni režimi niso samo nekaj abstraktnega. Milijoni življenj so padli zaradi teh režimov. Med seboj so bili različni, eni bolj grobi drugi manj grobi, ampak imeli so skupni cilj. Ta skupni cilj pa je bil, da cilj posvečuje sredstva. Če imamo velik cilj, lahko uporabljamo katero koli sredstvo, navsezadnje tudi uničimo človeška življenja, mučimo, diskriminiramo, kršimo človekove pravice. To jim je bilo skupno. Mi so rekli samo to, da danes, ko pa veljajo druge vrednote, ki izhajajo iz človekovega dostojanstva, dajanje novih priznanj s strani oblasti ni v skladu s temi novimi ustavnimi vrednotami, torej ni v skladu z ustavo.

Ali pričakujete, da bodo zdaj sledile pobude, da ustavno sodišče presodi tudi ustavnost trgov, ulic, poimenovanih po nekdanjih revolucionarjih, predstavnikih nekdanjega komunističnega režima, ki so bili poimenovani že v nekdanjem sistemu?

Mislim, da je ustavno sodišče dovolj jasno povedalo, da je protiustavno novo poimenovanje po simbolih preteklih totalitarnih časov. S tem smo hoteli tudi povedati, da ne presojamo tistega, kar je, tiste spomenike, tista poimenovanja, ki so tu. Ostala so po letu '91, in kar se mene tiče, naj ostanejo še naprej. Ustavno sodišče ni presojalo zgodovine in je tudi v prihodnje ne bo presojalo. Torej upam, da ne bo več preimenovanj, razen tistega, kar bo novo, kar bo terjal novi čas. Ampak dovolite mi, da se tudi sam ob tem vprašam to, kar sem se tudi med odločanjem večkrat vprašal. Ali je res potrebno, da v že tako močno razdvojen slovenski narod in po tem, ko stojimo pred hudimi problemi, pravzaprav prihajamo s tovrstnimi vprašanji, ki nas lahko še bolj razdvojijo. Upam, da nas ne bodo. Naj temu dodam, da pa ustavno sodišče, ko je nekaj vprašano in vprašani smo bili, mora odgovoriti.

Zdaj se zlasti v vrstah poslancev in politikov pojavljajo pomisleki, da bi odločba ustavnega sodišča lahko razvrednotila vrednote partizanstva. Kako to komentirate?

Najprej naj rečem, da bi srčno želel, da bi si tisti, ki komentirajo to odločbo, resno vzeli čas in jo prebrali celo in morda zraven še ločena mnenja. Kar se pa tiče partizanstva, je to veličastna stvar. Nekoč sem že rekel, od grških časov Termopil do naših časov je bil odpor proti tujemu zavojevalcu vedno častno dejanje. Partizani so storili to častno dejanje. Borili so se za obstoj slovenskega naroda; moj oče med njimi. Vsa čast jim gre. Ampak to, o čemer smo mi govorili ... nismo govorili o partizanih. Govorili smo o tem, da so po drugi svetovni vojni v delu Evrope nastali totalitarni režimi. Pred drugo svetovno vojno so pa bili totalitarni režimi tudi na zahodu Evrope. In eni in drugi so obsojanja vredni, zato ker so bili za cilje, ki so si jih postavili, pripravljeni pogaziti človekovo dostojanstvo, človekova življenja. In rekli smo, tako kot je rekel Svet Evrope, parlamentarna skupščina Evrope, da je to nesprejemljivo z vidika današnjih vrednot, ki izhajajo prav iz dostojanstva človeka. In smo zato rekli, da so nova poimenovanja teh simbolov, in ime Tito je tak simbol, nesprejemljiva z vidika naše ustave, ki izhaja iz človekovega dostojanstva.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
hervard
# 04.10.2011 ob 23:29
Še je upanje za Slovenijo...
sirup
# 04.10.2011 ob 23:39
Aleluja, tudi Slovencem jasnijo se vremena!
mičl
# 04.10.2011 ob 23:32
Se podpišem pod besede g. Petriča
-mclaren-
# 04.10.2011 ob 23:31
Še je upanje za Slovenijo!
schmied
# 04.10.2011 ob 23:59
"schmeid
Umij si roke in usta ker žališ NOB in partizane, oziroma jih enačiš z komunisti. Še enkrat, sram te bilo.
Pa hvala na izobraževalni lekciji, res nisem vedel da so bili v sloveniji tudi nacisti in fašisti....a dej no"

Pol moje žlahte je na partizanskih spomenikih, celo občinske praznike smo včasih praznovali na njihov račun. Na kratko: NOB da, revolucija žal ne.
schmied
# 04.10.2011 ob 23:51
"schmeid
Ti si bolan. Sram tebodi ko poveličuješ belogardiste in Hitlerja. Umij si roke in usta."

Nihče ne poveličuje belogardistov in Hitlerja. Taka trditev je naravnost smešna. Opozoril bi le na to, da je bil slovenski narod med 2. vojno v primežu treh totalitarizmov: nacizma, fašizma in komunizma. Pri vseh teh kategorija slovenskega naroda ni štela čisto nič, štela je le ideja nadrase in superiornosti določenega družbenega razreda. Tako so se morali Slovenci boriti proti vsem trem totalitarizmom, če ne drugače, pa za lastno preživetje tudi paktirati s kakšnim od njih. Vsi trije totalitarizmi pa so prestopili meje civiliziranosti tistega časa, tudi komunizem, saj je pripravil Slovence, da so zaradi ideoloških sporov klali eden drugega. Vendar brez revolucije, ki so jo na vsak način hoteli izvesti komunisti, vsega tega ne bi bilo. (dr. Bučar piše precej o tem)
mobydik
# 05.10.2011 ob 00:06
Jao, Kmečka Pamet, spet sm na tem forumu in spet maš ti "fleše" o tem, da bi bli ponosni na (celotno?!?!) zgodovino, pa ne vem kaj še...
- To je ravn tko, kot da bi Nemci bli ponosni na Hitlerja. "Pač se je "zgodil" in jim zgradil številne športne objekte, celo nam, Slovencem hidroelektrarne..." Tako to ne gre!

Ful sem vesel glede današnje odločitve. Sem ponosen na partizane. NISEM pa ponosen na to, da smo po 2 sv. vojni ostali v totalitarnem režimu. Zato smo precej zaostali - v vseh ozirih! In nisem nič kaj posebej ponosen na Tita. Če že ni ukazal pobojev, pa je za politične čistke gotovo vedel in jih smatral za nekaj normalnega za svoj politični obstoj.

Na slednji del zgodovine nisem ponosen.

Sem pogledal danes Odmeve. Sem že nekajkrat na tem forumu poudaril, da ne maram NSi (in kakršnihkoli skrajnih strank), vendar je mladič iz te stranke v Odmevih pač pravilno predlagal, da se za razna imena predlaga takšna, ki združujejo! In ne mi rečt, da Jankovič&Co. niso mel fig v žepu, ko so si zmislil to ime. Prav gotovo je kdo med njimi celo nazdravu ob mislu na ljudi, recimi iz NSi, ki jim to ni bilo všeč, ker pač so pod Titom trpeli oni ali njihovi predniki.
rokers
# 04.10.2011 ob 23:49
torej belogardisti so bili kaznovani, požgani, vrženi v jaške, rudnike, so jih pozapirali, niso pustili govorit, molit in sedaj nekateri pravite, da komuniste kaznujemo, ta bele pa ne...a 30 000 in še več nelegalno oziroma izven legalno usmrčenih je nagrada????? Prejšnji režim je naredil tudi nekaj dobrega, ampak tista dejanja so bila nečloveška, kriminalna in nelegitimna...in to MORAMO kaznovat!!! NE vse ljudi, ne partizane, ne komuniste;ampak dejanja je treba obsodit, ter seveda zločćince
Robidinho7
# 04.10.2011 ob 23:46
anjago, ti si pa precej ozek v svojem razmišljanju..tut Tito je dal velik ljudi pobit, da je sploh prišel do položaja, ki ga je toliko časa držal!..V osnovi so vsi isti(Tito, Stalin, Hitler, Chausescu itd)..
gesan
# 04.10.2011 ob 23:47
In to izrekajo ljudje, ki so spridom izkoriščali prejšnji sistem (tudi tega) za basanje v svoje žepe.

Zakaj niso bili takšni resnicoljubi pred 30 leti? Zakaj so taisti gazili po glavah tistih, ki so razmišljali s svojo glavo že takrat? Haaaa?
Sram vas bodi!!! Zdaj ste samo dokazali svojo večno sprevrženost. Vedno delate samo za svoje interese trenutnega zmagoslavja pa čeprav bila vaša današnja "resnica" popolno skregana z tistim kar ste sledili in zapovedovali drugim še predučerajšnjim.

Ampak zvezde se vam bodo poznale celo življenje na čelu. Tega se ne da kar tako skrit. Lahko pred tistimi, ki si tiščijo glavo v pesek. Pred tistimi, ki si upajo zret resnici v oči pač ne!
Elemental
# 05.10.2011 ob 00:30
EU je jasno označila komunizem, kot totiletarni režim.
Pegaz007
# 05.10.2011 ob 00:14
schmied je brez veze debatirat s kmečko pametjo
se je pač samo učil iz rdečih knjig in ne pozna oz. noče slišat resnice
hombre
# 05.10.2011 ob 00:44
@nekdodaleč

V Mariboru tudi imamo Titov most in celo vzdržujemo ga. Njegovo ime ni v nevarnosti in tudi ga ne bi imelo smisla spreminjati. Zakaj, je lepo povedal Petrič.
Ampak vrhunski intelektualci kot ste eni tukaj ste seveda takoj prepoznali sprevržen komplot, ki je naperjen proti ''tekovinama naše revolucije'' in se boste od sedaj do zadnjega borili, da bodo tudi na US prišli ''naši'' in naredili red.
Jaz pa sem prepričan, da bo Matilda s čisto naravno selekcijo prej naredila red nekje drugje.... .
Vodin
# 04.10.2011 ob 23:41
Ne razumem kako lahko nekdo predlaga Titovo ulico, ko je toliko alternativnih imen? To je barbarsko in brez vsake empatije do soljudi. Če ime ulice le pri enem človeku pušča slab občutek se ulico s tem imenom ne sme poimenovati ampak je potrebno izbrati neko neutralno ime ali ime zaslužni slovencev izven politike, npr. znastvenike, pisatelje, pesnike, umetnike...
bohan1
# 05.10.2011 ob 00:52
Kaj ne bi raje prej po hiši pospravili, pa se potem lotili podstrešja?
Herta
# 04.10.2011 ob 23:52
Kar se pa tiče partizanstva, je to veličastna stvar. Nekoč sem že rekel, od grških časov Termopil do naših časov je bil odpor proti tujemu zavojevalcu vedno častno dejanje. Partizani so storili to častno dejanje.

Tako je in tega se nam ni treba sramovati, na to moramo biti ponosni!
Acinho
# 04.10.2011 ob 23:47
Dvomim da je kdo prebral celotno odločbo Ustavnega sodišča...sam sem jo kar precejšen del in ja odločili so tako kot so, ampak ne v smislu "Tito je najslabša stvar ki se je zgodila Sloveniji" tko kot eni veselo mislite tako...ampak sej pravim najprej prebrat odločbo pa potem govorit in pametovat...
polarni123
# 05.10.2011 ob 09:30
Ukinitev: če bi imel zdravo pamet in poslušal tudi intervju z dr. Petričem bi videl oziroma slišal, da je povedal, da je po njegovem partizanstvo ena najsvetlejših točk slovenske zgodovine. Toliko o rozmanovem kovancu, je pa ustavno sodišče povedalo, da je bilo povojne obdobje totalitarno in v neskladju z ustavo. Mislim pa, da oni v smislu ustavnih sodnikov niso primerni za ocenjevanje ne enega ne drugega. od OŠ smo imeli za to predmet zgodovina in zgodovinarje nikoli US, pa naj se dr. Petrič še tako trudi dopovedovati, da oni niso ocenjevali zgodovine. kaj je pol predmet obravnave po njihovem: nev vem mogoče likovna vzgoja. ne padem na to njihovo finto.
In mimogrede če 60% slovencev ocenjuje, da je bilo preteklo obdobje bolj prijazno do državljanov, kaj bo poreklo US o tem obdobju po osamosvojitvi ko smo iz enoprocentne brezposelnosti prišli na 12 procentno in ko truma mladih pravi, da penzij ne bodo nikoli dobili in da so popolnoma bresperspektivna generacija.
PONOS
# 05.10.2011 ob 08:50
Stara poimenovanja lahko tudi ostanejo, presojali smo le o novih, je dejal Ernest PetričPredlagam da se vrne Titova cesta ta je bila pred 1991.
amigo
# 05.10.2011 ob 07:48
"Se svojega lastnega mnenja nisi smel izraziti javno, saj te je Udba lahko takoj dala na hladno brez vsakega sojenja...kaj sele da bi lahko svoje mnenje napisal na kaksnem forumu."
Odvisno je bilo, o čem si pisal - predvsem pa kako.

Ne fantaziraj in ne laži. Pučnik je za članek o ekonomski politiki na vasi dobil 7 let strogega aresta. Pa še ljubljanska filozofska fakulteta mu je uničila diplomo. Tako je moral v Nemčiji še enkrat diplomirati. Nek državljan je izdelal nekakšne letake. Miličnik, ki ga je zasliševal mu je povzročil tako težke poškodbe, da je postal invalid. Komunistično sodišče je miličnika obsodila na leto dni zapora. Danes je ta miličnik visok funkcionar Protikorupcijske komisije. Se še kdo čudi moralnemu propadu slovenske države? Seveda te niso zaprli, če si prepisal Kardeljev govor. Samo niti to ni zanesljivo. Tovariši komunisti so te lahko zaprli kar tako, v svarilo tistim ki bi hoteli sploh kaj pisati.
Lambda
# 05.10.2011 ob 06:10
Mene pa samo to zanima, kdaj bodo ceste po Ljubljani normalno prevozne, ne pa to, kako se imenujejo. Tako kot je letos vse razkopano, še ni bilo nikoli.
lipa
# 05.10.2011 ob 05:25
Koncno je nekaj pomembnih ljudi srecala pamet...
To je veliko presenecenje... vendar bravo gospod Ernest Petric...
filofaks1
# 05.10.2011 ob 02:04
Tukaj lahko glasuješ
PONOS
# 05.10.2011 ob 08:49
Saturn
Nemčija je kapitulirala tudi zaradi Tita to mu priznava ves svet malo poglej številke padlih Nemcev v Jugoslaviji malo poglej koliko tankov,cest,mostov komunikacij je bilo uničenih potem pa kvasaj ,če mu to Saturn ne priznava je pa to njegov problem.
Valerija
# 05.10.2011 ob 08:27
fašizem se vrača.

zdaj pride na vrsto poplava Ulic Janeza Janše, Belogardistična avenija, Ulico talcev bo zamenjala Ulica dolenjskih klavcev, potem so tu še Vatikanska, Ulica Pija II., Grimsova, Tankova in Ulica fojb, ne pozabimo na Ulico Velike inkvizicije, takoj za njo Homofobni prehod in tako naprej.
sami veliki in hvalevredni dosežki predhodnic SDS in Vatikana, ki se jim ustavni sodniki naenkrat na veliko prilizujejo. če kdo misli, da je ta odločitev kaj drugega kot kupovanje točk pri najverjetnejši prihodnji vladi, je nor. popolnoma nor.

kar pa se partizanstva tiče, se pa pozablja, da je Janša tisti, ki hoče iz partizanov (posledično pa tudi iz vseh PRAVIH Slovencev) narediti poražence 2. svetovne vojne, belogardiste in klerikalne izdajalce pa za zmagovalce in mučenike.

črni časi prihajajo.
še dolgo se boste spominjali Titovih časov, ko so vsi imeli službe in stanovanje.
lipa
# 05.10.2011 ob 06:11
@skoff...Takšni kot Petrič nas že lep čas ponovno vračajo pod tuji jarem in iz nas ponovno delajo narod dekel in hlapcev kar pod Titom nismo bili.

Ravno obratno...
Pod Titom smo bili najvecji suznji partijskim fevdalcem...bili smo partijski hlapci in dekle brez lastnega jaza in hrbtenice, ki so slepo kimali partijskim gospodarjem....V Jugoslaviji je bilo 19 miljonov hlapcev in dekel, ki so sluzili 1 miljonu partijskih fevdalcev, ki so imeli vse na razpolago, samo zato ker so bili clani partije.
Se svojega lastnega mnenja nisi smel izraziti javno, saj te je Udba lahko takoj dala na hladno brez vsakega sojenja...kaj sele da bi lahko svoje mnenje napisal na kaksnem forumu.
Ce bi Titov komunisticni sistem se danes obstajal in seveda ce bi obstajala Jugoslavija kot smo jo poznali med leti 1945-1991 potem sem preprican, da bi bilo prepovedano uporabljati internet....
Tale zadnji stavek je predvsem namenjen mlajsim uporabnikom interneta, ki so se rodili po 1991.letu.
lipa
# 05.10.2011 ob 06:10
@skoff...Takšni kot Petrič nas že lep čas ponovno vračajo pod tuji jarem in iz nas ponovno delajo narod dekel in hlapcev kar pod Titom nismo bili.

Ravno obratno...
Pod Titom smo bili najvecji suznji partijskim fevdalcem...bili smo partijski hlapci in dekle brez lastnega jaza in hrbtenice, ki so slepo kimali partijskim gospodarjem....V Jugoslaviji je bilo 19 miljonov hlapcev in dekel, ki so sluzili 1 miljonu partijskih fevdalcev, ki so imeli vse na razpolago, samo zato ker so bili clani partije.
Se svojega lastnega mnenja nisi smel izraziti javno, saj te je Udba lahko takoj dala na hladno brez vsakega sojenja...kaj sele da bi lahko svoje mnenje napisal na kaksnem forumu.
Ce bi Titov komunisticni sistem se danes obstajal in seveda ce bi obstajala Jugoslavija kot smo jo poznali med leti 1945-1991 potem sem preprican, da bi bilo prepovedano uporabljati internet....
Tale zadnji stavek je predvsem namenjen mlajsim uporabnikom interneta, ki so se rodili po 1991.letu.
Pegaz007
# 05.10.2011 ob 00:58
KmečkaPamet škoda komentarja, na takšne bedarije
itak si pa vedno brez pravih argumentov
schmied
# 05.10.2011 ob 12:41
"Ali bo NSi protestirala tudi proti nadškofu Rožmanu?"

Konkretno kaj je zagrešil škof Rožman?
viamare
# 05.10.2011 ob 11:28
V celoti se podpišem pod g. Petriča. Vsi, ki neargumentirano obsojajo odločbo, preberite si jo. Odločalo je ustavnih sodnikov, politično so gotovo različno opredeljeni, a ko gre za takšna vprašanja so enotni. In dam jim zelo prav!
jolika
# 05.10.2011 ob 11:13
Bravo g. Petrič, tole pa je po evropsko.
PONOS
# 05.10.2011 ob 08:46
Predlagam potem da bi vrnili titovo cesto ta je bila pred 1991.
KmečkaPamet
# 05.10.2011 ob 08:23
[
Pegaz007
5. oktober 2011 ob 00:5
KmečkaPamet škoda komentarja, na takšne bedarije
itak si pa vedno brez pravih argumentov]


Pegat, in to mi praviš ti? ko še nikoli nisi vsaj treh stavkov skup spravu?
nesesekirat
# 05.10.2011 ob 08:18
Ob vsem povojnem terorju v Jugoslaviji mimom zgodovine ne moremo in jo neko, bolj po političnih kot strokovnih kvalitetah sestavljeno sodišče, čeprav ustavno, s svojimi sodbami ne bo spremenilo. "Tito je kot simbol nesprejemljiv z vidika naše ustave". Zgodovinsko dejstvo je, da brez NOB, katero je nesporno vodil JBTito (ne JBTZ) ne povojne Jugoslavije, ne današnje Slovenije NE BI BILO. Ostala bi kraljevina Jugoslavija v mejah iz leta 1920 (po koroškem plebiscitu in rapalski pogodbi)-poleg partizanov naj bi bili borci proti okupatorji tudi četniki oz. KRALJEVA vojska v domovini. Njih cilj; obdržati na oblasti kralja in "božjo resnico", ki pa je resnica za tiste, ki imajo (pa sem nehote v dandanašnji Sloveniji). Zato bi si US lahko izmislilo kak drug razlog za "brisanje" Titove ceste, saj je Titovo ime še kako zaslužno za našo današnjo ustavo. Ni se slovenska zgodovina pričela z JBTZ procesom.
Koliko je pozdravljanje te sodbe politično modro, pa naj ob ogromnem ugledu, ki ga Titovo ime ima, še vedno, med preprostim ljudstvom-volilci, presodijo politične stranke same.
drmr99
# 05.10.2011 ob 07:58
Čestitke g. Petrič za pokončno držo in logično ustavno presojo.
jebelacesta23
# 05.10.2011 ob 06:58
Nesti postaja nova eminenca te smešne države :)
Ko bo recimo glede družinskega zakonika presodil, da je referendum nedopusten, ga bo tako in tgako cela država sovražila : )

drugače pa, kolegica, ki jo je poučeval, mi je takoj rekla, da se spomni, da goji hudo osebno zamero iz preteklosti in preteklega režima in, da se sodbi sploh ne čudi čeprav je pravno gledano kot nekakšna "vaška sodba"
lipa
# 05.10.2011 ob 06:12
@skoff...Takšni kot Petrič nas že lep čas ponovno vračajo pod tuji jarem in iz nas ponovno delajo narod dekel in hlapcev kar pod Titom nismo bili.

Ravno obratno...
Pod Titom smo bili najvecji suznji partijskim fevdalcem...bili smo partijski hlapci in dekle brez lastnega jaza in hrbtenice, ki so slepo kimali partijskim gospodarjem....V Jugoslaviji je bilo 19 miljonov hlapcev in dekel, ki so sluzili 1 miljonu partijskih fevdalcev, ki so imeli vse na razpolago, samo zato ker so bili clani partije.
Se svojega lastnega mnenja nisi smel izraziti javno, saj te je Udba lahko takoj dala na hladno brez vsakega sojenja...kaj sele da bi lahko svoje mnenje napisal na kaksnem forumu.
Ce bi Titov komunisticni sistem se danes obstajal in seveda ce bi obstajala Jugoslavija kot smo jo poznali med leti 1945-1991 potem sem preprican, da bi bilo prepovedano uporabljati internet....
Tale zadnji stavek je predvsem namenjen mlajsim uporabnikom interneta, ki so se rodili po 1991.letu.
pravi človek
# 05.10.2011 ob 06:12
Končno ena pametna z strani države upam da pade še družinski zakonik pol bodo pa dokazal da gre Slovenija iz balkana v Evropo.Vsa čast in hvala ustavnemu sodišču.
Pa dejte že enkrat nehat blatit domobrance in RKC pa povejte kaj pametnega. Nekateri vidim da imate tu 10-12 let (vsaj tako se obnašate) pa ropočete kar slišite od drugih, dajte že enkrat mislit s svojo glavo. Tud domobranci se ne bi organizirali če ne bi komunisti delali revolucije, dejte to že enkrat spoznat.
Janko1973
# 05.10.2011 ob 05:58
Žalostno je, da mora Ustavno sodišče RS brzdati izbruhe ljudi, kateri očitno na današnji dan še vedno živijo v nekem čisto svojem svetu. Še sreča da Ustavno sodišče sploh še imamo.
murovec
# 05.10.2011 ob 05:52
Tu ( in še kje ) se lepo vidi vzrok za nekdanje in upamo le lahko ne tudi bodoče pokole ljudstva, ki ga izigravata dva nadsprotna pola oba želna oblasti in maščevalna do maximuma.Slovenija je dejansko še vedno z eno nogo v II. vojni, tudi po zaslugi takega US kot se je izkazalo sedaj. Ubogi narod - ljudje, ki iščejo pravico in resnico na sodiščih.
Cvetača
# 05.10.2011 ob 03:01
Kmečka pamet, a si ti pri Fritzlu v kleti odrašču da take neumnosti kvasiš?
destruktarca
# 07.10.2011 ob 10:48
KVADOGAJA
Kaj pa če bi ti malo po spokal, kaj?
Ko bo tvoja pamet dosegla nivo prapameti g.Petriča boš šele lahko izrekel prvo črko abecede, kaj več pa bolje da ne. Predvem zate.

UDARNI
Gospod je svoje znanje pridobival predvsem empirično fakultativno, in ker je imel možnost delovanja v tujini, predvsem v tujini.
Udarni
# 05.10.2011 ob 17:11
V katerem sistemu se je pa ta gospod izšolal in postal to kar je?
kva dogaja
# 05.10.2011 ob 16:33
E Petrič spokaj.
sugarhill
# 05.10.2011 ob 12:34
"protiustavno novo poimenovanje po simbolih preteklih totalitarnih časov" A bo g. Petrič imel enaka merila do rimskokatoliške cerkve? Ali bo NSi protestirala tudi proti nadškofu Rožmanu?
ivod
# 05.10.2011 ob 11:25
..pred 15 leti sem v največji knjižnici v Münchenu malo pobrskal o vsebinah, ki se najdejo pod pojmi
sloevsnio domobranstvo, partizani, Tito, Bela garda, Ranković, nadškof Rožman, Rupnik itd itd ...
...
... pač ... dopolnjeval sem mozaik informacij o različnih temah ...
... no seveda ... več kot deset let sem v Nemčiji uspešno delal na področju informacijskih tehnologij ...
... tak, da lažje razberem med zrnjem in plevelom ... tu, doma ...
...
... prepričan sem, da bi se ljudje morali preostovoljno odreči delitvam iz preteklosti na bele, redeče, črne, plave ... še posebej to velja za tiste, ki so kakorkoli s tem obremenjeni sami, ali obremenjeni s hipotekami svojih predhodnikov ...
... obrniti se je potrebno naprej ... za boljši kruh za se in za naše zanamce ...
... potrebno je vložiti veliko naporov za pridobitev znanj ... in veliko delovnih naporov na strokovnih področjih ... ne glede, če projekte predlaga in vodi leva ali desna politika ...
... drugače ... ne, ni upanja za Slovenijo po meri Slovencev ...
... no, nekako tako ...
a saj vem ... lažje je blabla blabla in z mišjo pametjo izlivati nestrpnost, jezo .... in druga nizka nagnjenja ...
...
moxie
# 05.10.2011 ob 10:20
Pa da ne bo pomote, tudi meni je bil predlog poimenovanja po Titu
beden že od začetka.
if
# 05.10.2011 ob 10:07
Prvo dejatvo!
V EU parlamentu je Slovenija preko svojih evropslancev, tudi SD in LDS, aprila 2009 podprla resolucjio o obsodbi vseh treh totalitarizmov.
Drugo dejstvo!
V domačem parlamentu resolucija ni dobila podpore. Proti podpori je glasovala levica!
Zakaj razlika?
Ker Slovenijo vodi hinavska leva politika!
Pegaz007
# 05.10.2011 ob 09:58
KmečkaPamet jaz znam tudi v dveh stavkih več povedat kot pa ti!
pa najprej se malo pozanimaj o tematiki potem pa govori
destruktarca
# 05.10.2011 ob 09:41
Vsa čast Ustavnemu sodišču! SLOVENIJA je edina EU država, ki še do danes ni ratificirala in priznala EU konvencije o obsodbi vseh totalitarističnih režimov (vključno z najgrozovitejšim komunizmom) in mene je sram, da je temu tako. Naši ortodoksni komunisti, s Stanovnikom in pritlehnim Kučanom na čelu, se še to ne znajo zmeniti, ali je Tito dikrator, ali ne! Mene je sram, da komunistični partizani danes prjemajo penzione do 3.500,00 eur, narod pa že skoraj strada! Zato pa se tko oklepajo tega partizanstva (da ne bo pomote: ogromno slovenskega življa je šlo v hosto s poštenim namenom in se borilo za pošteno osvoboditev slo naroda izpod fažizma) in vsega, kar je povezanega z največjo prevaro slo naroda - komunistično medvojno krvavo revolucijo! Cela EU se nam čudi, da damo na nek jubilejni kovanec RDEČO ZVEZDO komunistično, na drugo stran pa Rozman Staneta, komunističnega krvavega revolucionarja. Cela Evropa, naši Kučani in Stanoivniki pa vse to ne le zagovarjajo, ampak še vedno prikazujejo kot častno dejanje! Za koga častno? Za morilce, tirane in diktatorje? Za ljudi, ki so ta narod prestrašili do kosti in do najtanših živcev? Za ljudi, ki so tako predrzni inn samovšečni in samozadostni, da si ne zaslužijo drugega kot realni izbris iz slo zgodovine. To so ljudje, ki so resnična temna, pa kaj temna, ČRNO ČRNA lisa v zgodovini slovenstva! Sram vas naj bo, Stanovniki, Kučani in Jankoviči in Potrči!
Kazalo