Slovenija
Otrok
TV Slovenija je pridobila novo pričevanje prizadetih staršev. Foto: BoBo
Jernej Pikalo
"Odločno obsojam vsakršne nelegalne prakse na področju varovanja otrok, kakršna je očitno bila tudi v tem primeru zavoda, ki ni imel potrebnih dovoljenj," je v izjavi poudaril minister Jernej Pikalo. Foto: BoBo
VIDEO
Grozljivo dogajanje v Ken...
VIDEO
Nepravilnosti v Kengurujč...
VIDEO
Zgodba o Kengurujčkih še...

Dodaj v

Pikalo: Kot očeta in ministra me je novica o nasilju v Kengurujčkih pretresla

Inšpektor obiskal Kengurujčke in ugotovil nepravilnosti
5. oktober 2018 ob 13:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se je z videonagovorom obrnil na starše predšolskih otrok in jih pozval k previdnosti pri izbiri varstva. Želi si, da se dogajanje v zavodu Kengurujčki čim prej razišče in da se kar koli podobnega nikoli ne ponovi. TV Slovenija medtem razkriva nova pričevanja prizadetih staršev.

"Kot očeta dveh otrok in kot ministra za izobraževanje, znanost in šport, me je močno pretresla novica o nasilju, ki se je, če vsi podatki držijo, dogajalo v zasebnem zavodu Kengurujčki," dejal Pikalo v videonagovoru. Starše je znova pozval, da se takrat, ko iščejo varstvo za svoje predšolske otroke, ali pa ob prvem sumu morebitnih nepravilnosti, dobro pozanimajo o izvajalcu tega varstva. "Če ste v dilemi, kam vpisati otroka, ali vas zanima glede vrtca ali njegovih dovoljenj, prosim, obrnite se na nas," je pozval in dodal še številko, na kateri so dosegljivi v delovnem času: 01 400 53 90.

"Odločno obsojam vsakršne nelegalne prakse na področju varovanja otrok, kakršna je očitno bila tudi v tem primeru zavoda, ki ni imel potrebnih dovoljenj," je v izjavi poudaril minister. Ob tem pa je zatrdil, da javni sistem vzgoje in izobraževanja, ki deluje ne le kot varstvo, ampak tudi kot program predšolskih otrok, zagotavlja visoko kakovost in dostopnost za vse na predšolskem področju. "Strokovni delavci so preverjeni, imajo ustrezno stopnjo izobrazbe, strokovni nadzor nad njihovim delom pa se redno izvaja. Javni vrtci so tisti, ki zagotavljajo visok standard etičnih in moralnih norm," je prepričan minister.

Pikalo si želi, da se dogajanje v zavodu Kengurujčki, kjer naj bi glede na posnetke, ki so prišli v javnost, surovo in neprimerno ravnali z otroki, čim prej razišče. "Če se bo izkazalo, da so bila zagrešena kazniva dejanja, verjamem, da bodo vsi pristojni primerno pristopali, kot jim narekuje zakonodaja. Predvsem pa si želim, da se nikoli ne ponovi karkoli podobnega," je še dodal.

Kriminalisti preiskujejo sum zanemarjanja
Kriminalistična preiskava domnevnega surovega ravnanja z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki poteka v smeri sumov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Obvestila so začeli zbirati prejšnji petek ob prvi prijavi, do sedaj pa so prejeli še dve dodatni pijavi staršev. Točen časoven okvir zaključka preiskave je po navedbah PU Ljubljana težko napovedati, saj so od javnega razkritja posnetkov prejeli še dve dodatni prijavi staršev v povezavi z omenjenim zavodom. Za zdaj nobeni osebi ni bila odvzeta prostost, so še navedli.

Kazenski zakonik zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje opredeljuje v 192. členu. V prvem odstavku je navedeno, da se starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do mladoletne osebe, kaznuje z zaporom do treh let. Iz drugega člena pa je razvidno, da se surovo ravnanje in trpinčenje mladoletne osebe kaznuje z zaporom do petih let.

TV Slovenija razkriva nove podrobnosti
Po srhljivih posnetkih ravnanja z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki TV Slovenija razkriva nova pričevanja prizadetih staršev. 10-mesečna deklica naj bi zavod začela obiskovati decembra. Kot pripoveduje njena mama, sta deklico z možem vpisala v ta zavod, ker v želenem javnem vrtcu v Ljubljani ni bilo prostora. Na razgovoru v zavodu Kengurujčki jima je program dela v vrtcu predstavil kar direktor zavoda Aleš Vrečar, ne pa vzgojiteljica. Vrečar je tudi izrazil željo, da starši varstvo hčerke plačujejo z gotovino.

"Ko gledam za nazaj, me najbolj presune ali pa sem zgrožena, ko vidim tisto posteljico, ki je bila na posnetku prikazana. Ko sem jaz vprašala gospoda, zakaj pa je ta posteljica tukaj v tem prostoru, je rekel, da je to posteljica za otroke, ki potrebujejo več spanja, medtem ko se drugi otroci igrajo. Po teh posnetkih sodeč, to temu ni bilo namenjeno," je dejala mati deklice novinarki TV Slovenija Katarini Golob.

Inšpektor obiskal Kengurujčke in ugotovil nepravilnosti
Glavni inšpektor za šolstvo in šport Tomaž Rozman je v sinočnjih Odmevih povedal, da je njihov inšpektor zavod Kengurujčki obiskal že pred dobrimi tremi leti in ugotovil nepravilnosti pri opravljanju dejavnosti, in sicer da zavod ne opravlja dejavnosti varstva otrok, pač pa ima za to pogodbe s štirimi podizvajalci, ki niso bili vpisani v razvid. Ena izmed teh je bila pozneje vpisana v razvid, vendar ne v razvid javno veljavnih izobraževalnih programov, ampak v razvid varuhov predšolskih otrok.

Sicer pa so inšpektorji, starši in javnost za domnevne zlorabe izvedeli šele ta teden po zaslugi vzgojiteljice.

B. R., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
samy joe
# 05.10.2018 ob 14:05
Ne ni to srž problema. Problem je v osebah, ki so hudo motene in vzgajajo otroke.Pa naj bo to v javnem ali zasebnem sektorju.
Zorkey
# 05.10.2018 ob 14:04
Želim si odlikovanje za pogum vzgojiteljice pri razkritju te sramote. Resnično upam, da bodo tovrstna dejanja zgled ostalim v tem pokvarjenem in egoističnem sistemu kapitalizma. Torej Pahor.............
kacjipastir
# 05.10.2018 ob 14:11
Če bo vzgojiteljica, ki je to snemala sankcionirana, naj se najde heroj, ki ji bo zbral pomoč, jaz prispevam 100eur. Taki ljudje družbo spreminjajo na bolje, vsi tisti, ki so bili v zavodu, vedeli za tako ravnanje in niso naredili nič, so zame enaki izmečki kot storilci.
TIGR
# 05.10.2018 ob 14:03
Kot pripoveduje njena mama, sta deklico s partnerjem vpisala v ta zavod, ker v želenem javnem vrtcu v Ljubljani ni bilo prostora

In to je srž problema, ampak važno, da brezposelni vozijo otroke v 100% subvencioniran vrtec, medtem se pa folk s službami zateka k raznoraznim Kengurujčkom, ker zanje ni mesta v državnem vrtcu.
opusdei
# 05.10.2018 ob 14:06
A pri "gazdarici" ni možnosti ponovitve dejanja da je še vedno na prostosti?
Kaj bi policija še rada?
Coen
# 05.10.2018 ob 14:23
Pa kaj je to za izjav? Včeraj Janković, danes pa Bratuževa (predstavnica skupnosti vrtcev), ki sta sveto prepričana, da se to v javnih vrtcih ne more zgoditi.

Ljudje, ne nasedajte tem populističnim izjavam, to se lahko zgodi kjerkoli, tudi v javnem vrtcu. Moj sin je iz javnega vrtca domov prihajal razdražen, agresiven, zaprt vase, ponoči ni mogel spati oz. je po dolgem času spet močil posteljo, odhodu v vrtec se je upiral z vsemi štirimi. Pika na i je bila, ko sem ga nekega petka dobil domov z modrico na hrbtu, vzgojiteljice pa seveda niso imele pojma, kje jih je dobil.

Po prepisu v zasebni vrtec so se zadeve sčasoma normalizirale, začel je normalno spati in se ponovno odpirati. Tako da ne, gospod Janković in gospa Bratuž, do takih situacij lahko komot pride tudi v javnem vrtcu. Problem je, ko se po prijavi starša noben, ampak res NOBEN, ne vodstvo vrtca, ne inšpektorji, ne CSD, ne ministrstvo, PRAV NOBEN (!!!) ne zgane in ukrepa, da bi zaščitil te otroke. Zganete se šele, ko zadeve pridejo v medije. LAHKO VAS JE SRAM, VSE PO VRSTI!!!
rdečinavijač
# 05.10.2018 ob 14:20
mrblack:

Brezposelen je doma, ker je brezposelen ... Torej ima lahko otroke doma. Ni mu treba plačevati 600€/mesec.
matkurja93
# 05.10.2018 ob 14:18
To kar smo videli na posnetku je nezaslišano in obsojanja vredno, ta gospa si zasluži nedvomno visoko kazen.
Vendar pa se poraja veliko vprašanj tudi glede ostalih vpletenih. Kako to, da nihče od staršev ni nasprotoval plačilu z gotovino? Ali so sploh prejemali račune za varstvo in vpisali otroke po pravilnem postopku? Gospa je imela v registru namreč pod dejavnosti navedeno, da oddaja nepremičnine, tako da mislim da so vsi vedeli, da gre za nekakšno delo na črno.
Razpis za delo, na katerega se je prijavila vzgojiteljica, ki je nato posnela ravnanje z otroki je bil tako napisan, da je vsakemu ki ga prebere jasno, da tu nekaj smrdi. Nato so se še dogovorili, da je uradno najemala prostore od lastnice, za katere ni plačevala najemnine. Mislim da se vsak razumen človek ne bi spustil v takšno džunglo delovnega razmerja.
Čudi me tudi to, da sedaj kar nekaj staršev razlaga, kako so opažali na otrocih, da nekaj ni vredu, pojavila se je še ena anonimna priča, ki trdi, da je videla ravnanje z otroki vendar tega ni prijavila pristojnim ker se je bala groženj?!?! Kako lahko živiš s sam seboj ko enkrat vidiš nekaj takšnega in si tiho.
Skratka hvalabogu da je zadeva prišla na plan, mislim pa da je tukaj šlo še za veliko drugih nepravilnosti, za katere so vedeli vsi akterji (starši, lastnika, bližnji sosedi...) pa iz neznanih razlogov niso ukrepali.
tanj
# 05.10.2018 ob 14:14
@TIGR:
In to je srž problema, ampak važno, da brezposelni vozijo otroke v 100% subvencioniran vrtec, medtem se pa folk s službami zateka k raznoraznim Kengurujčkom, ker zanje ni mesta v državnem vrtcu.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++
In še in še plusov.

Dodam samo to, da ti, ki hodijo v službo in ne dobijo prostora v vrtcu financirajo vrtec tem brezposelnim. Absurd brez primere.
cricka
# 05.10.2018 ob 14:10
Eh, brezvsebinska novica. Nic novega nisem izvedel iz tega pričevanja staršev.
tu in tam
# 05.10.2018 ob 14:19
@mrblack
Ne, da lahko sami doma otroke pazijo.
TIGR
# 05.10.2018 ob 14:12
opusdei
Pripora ne odreja policija (razen do max 48ur) ampak sodišče...

samy joe
Mogoče sem se malce narobe izrazil ampak nedopustno je, da v državnih vrtcih ni prostora ZA VSE otroke, če kdo potem izbere zasebnika njegov problem ampak v osnovi bi morale biti kapacitete državnih vrtcev za VSE otroke, prednost pa ljudje, ki imajo službe in potrebujejo nujno varstvo.
taa
# 05.10.2018 ob 14:40
G. Aleš Vrečar je navdse spsoben posameznik. Poleg varstva otrok se ukvarja še z jogo, pilatesom, zavarovalništvom in nepremičninskim posredovanjem. Njego LinkedIn profil je impresiven. Ni da ni - same dobičkonosne dejavnosti. Najbrž posledica materine vzgoje...

Me pa zanima naslednje: Inšpektorji preko oglasov na internetu najdejo inštruktorje matematike in jim pišejo kazni. Inšpektorji preko oglasov na internetu (planinski domovi, koče) pišejo kazni za napačne obračune komunalnih storitev. Ne morejo pa preveriti niti enega od teh oglasov, ki ponujajo varstvo otrok? Bo najbrž hec v temu, da dajo lahko le 1000€ kazni, pa se potem ne splača.
Zorkey
# 05.10.2018 ob 14:25
@TIGR;
ne vem kakšen sistem je sicer v vaši občini ampak pri nas imajo prednost zaposleni. V kolikor ostane prostor se razporedijo tudi otroci brezposelnih staršev, tako da je to stvar občinske uprave!
Kolupaila
# 05.10.2018 ob 14:45
Problem prezasedenosti javnih vrtcev je pereč po vsej Sloveniji! Ker so bolj pomembne zbrušene kocke, gosposvetske ulice itd., da o drugih cestnih "podvigih" občin niti ne govorimo.
Vsi župani po vrsti so krivi, da se morajo ljudje zatekati v alternativne oblike varovanja in predvsem pravilne socializacije otrok, ki mora absolutno steči še preden otrok pride v osnovno šolo.
Namesto asfaltiranja je potrebno poskrbeti za zadosno število vrtcev, če drugače ne gre z razširitvijo osnovnih šol oz. javnih zgradb, ki to lahko ponudijo. Kadra pa je dovolj.
Privatni vrtci morajo obvezno pridobiti ustrezno koncesijo in nadzor. Čeprav vsi vemo, da se slabe stvari dogajajo žal tudi v javnih vrtcih, kar je prav posledica tega, da se mora v eni skupini paziti tudi po 23 ali več otrok.
jgjg
# 05.10.2018 ob 14:46
matkurja93 ima prav - že to, da hočejo plačilo v gotovini bi bil lahko alarm za starše, ker nobene stvari več ne moreš plačevati z gotovino - ali so sploh dobili potrdilo, da so plačali?
Že pri tem bi se lahko vse nehalo.
Ni mi jasno, kako pa taki ljudje razmišljajo, da bo zaslužili z varstvom otrok. Z vsem drugim boš lahko bajno zaslužil, ne pa z varstvom otrok. Če boš seveda delal normalno in v dobro otrok.
Po drugi strani pa je tudi nekaj gnilega, če lahko registriraš kar vse - zavod, ali d.o.o. ali ... ali to dejavnost ali drugo dejavnosti ...
severnik
# 05.10.2018 ob 14:53
Brezposeln je doma, ker je brezposeln ... Torej ima lahko otroke doma. Ni mu treba plačevati 600€/mesec.

Če si brezposeln, je lahko vrtec tudi samo 35€ / mesec. Socializacija otroka je pomembna.
Brannigan
# 05.10.2018 ob 14:50
Halo? Tudi otroci brezposlenih potrebujejo okolje vrstnikov!!

Tu se ne gre za to, da imajo brezposelni čas sami skrbeti za otroke, gre se za to, da je za otroke dobro da so med vrstniki in se drug od drugega učijo otroških lumparij. Psihologija 101

Je pa prav, da imajo z7aposlkeni prednost, ker dejansko nimajo časa za lastne otroke. Ampak to je durga tema, ki bi ji ravno tako morali nameniti čas.
krosnjar
# 05.10.2018 ob 15:19
Mi pred leti tudi nismo dobili prostora v javnem vrtcu. In nismo bili edini. So ga dobili pa vsi "socialno ogroženi". Mame kofetkale cele dopoldneve in zadnje prišle po otroke v vrtec. Popoldne pa so se otroci prosto klatili naokoli.
Jaz sem si pa službo tako uredil, da sem med tednom delal večinoma nočne in bil dopoldneve brez spanja z malimi otroci. Zombi. Popoldne na dvorišču pa še na socialce pazil, ker so bile njihove mame zelo utrujene in zasedene s svojimi težavami. Večinoma so debatirale kaj vse jim je država dolžna dati. Brez dneva službe, ker se ne splača....
Dva meseca je bil otrok v nekem malem zasebnem vrtcu. Pa sem pogledal otroka lastnice. Razvajen in težaven otrok. Mali ni imel nobenega veselja do tega vrtca in smo ga kmalu izpisali. Če opazuješ svojega otroka in se z njim resnično ukvarjaš zaznaš kaj se dogaja. Naslednje leto je šel v javni vrtec. Če so bile vzgojiteljice v redu je komaj čakal, da gre v vrtec. Ko je imel eno sitno, pa sami izgovori, enkrat trebušček, pa na bruhanje, da mu gre. Generalno pa nimam slabih izkušenj razen s tisto sitno... Ko sem vprašal, starše otrok iz skupine, če so kaj opazili, da otrok ne gre tako rad v vrtec kot lani pa .... tisti na zunaj najbolj skrbni, imenitni, niso nič opazili. Raje so se slinili okoli sitne vzgojiteljice. Obstajali pa so "težavni starši", ki so tudi kaj rekli v zvezi s tem. Za težavne jih je vodstvo v vrtcu označilo...
Starši, opazujte svoje otroke, namesto FB in vse boste videli, začutili. Gre samo za to - čutenje. Zasebno ali javno...nima nič s tem.
gospod iskreni
# 05.10.2018 ob 15:45
Me pa zanima naslednje: Inšpektorji preko oglasov na internetu najdejo inštruktorje matematike in jim pišejo kazni. Inšpektorji preko oglasov na internetu (planinski domovi, koče) pišejo kazni za napačne obračune komunalnih storitev. Ne morejo pa preveriti niti enega od teh oglasov, ki ponujajo varstvo otrok? Bo najbrž hec v temu, da dajo lahko le 1000€ kazni, pa se potem ne splača.

Keč je v tem, da je inšpektorjev premalo, fama o poštenih Slovencih pa ne drži.
Homer.
# 05.10.2018 ob 14:12
Ni problem v privat-državnem ampak v preveč ohlapni zakonodaji in nadzoru vrtcev (to mislim kar na splošno ne glede na privat ali državno).
In tako je tudi ta pregled bil opravljen pred tremi leti, potem pa so pogledali samo papirje če je vse prav. Dejansko in nenapovedano pa vrtca ni nihče pogledal!

Na koncu bo seveda zaključek, da je premalo inšpektorjev, da bi opravljali delo tako kot je treba, več pa jih ne bo, ker za to ni denarja.....
Pa smo spet v začaranem krogu!
navigator007
# 05.10.2018 ob 14:23
Osnovna zgodba je nedvomno grozna, ampak ta novica res nima nobene nove vsebine. Ali na simbolični način želi tudi javni zavod RTV Slo prekriti svoje gledalce in uporabnike MMC z nekimi rjuhami čez glavo v upanju, da bodo s tem drugi problemi izginili sami od sebe?
Mazni
# 05.10.2018 ob 17:24
V našem javnem vrtcu je bila ena zlovoljna vzgojiteljica tik pred penzijo, ki se je znašala nad otroci tako, da jih je pretirano fizično kaznovala. Otroci so dobili odpor hoditi k njej, njena pomočnica je bila tiho, ker se je bala, da ji ne bodo podaljšali pogodbe, če bo kaj komplicirala glede načina vzgoje, starši pa itak niso mogli dokazati, da se res nekaj dogaja. Na koncu je dvema drugima vzgojiteljicama prekipelo in sta jo prijavili nadrejenim. Posledica? Ravnateljica vrtca se je spravila na ti dve vzgojiteljici, kaj zdaj komplicirata, ko pa ima nasilna vzgojiteljica le še dve leti do penzije. Prijaviteljici sta potem šli na dolgotrajno bolniško zaradi mobinga s strani ravnateljice, nasilna vzgojiteljica pa lepo v penzijo čez dve leti.
miškolinka
# 05.10.2018 ob 16:02
"Halo? Tudi otroci brezposlenih potrebujejo okolje vrstnikov!!

Tu se ne gre za to, da imajo brezposelni čas sami skrbeti za otroke, gre se za to, da je za otroke dobro da so med vrstniki in se drug od drugega učijo otroških lumparij."

Se strinjam, tudi otroci brezposelnih oseb naj hodijo v vrtec, naj se socializirajo - vendar to, ko vsi trobijo, da je v javnih vrtcih premalo mest, je predvsem res za prvo starostno obdobje: od 1-3 let. Takrat po mojem (in mnenju mnogih psihologov) otroci potrebujejo predvsem starše... Seveda, če starši delajo(mo) je prav, da je vrtec na voljo; če si pa brezposelen je pa fajn, da imaš otroka do 3 let doma....vsaj jaz bi jih. Za socializacijo je pa dovolj časa še potem...
firbec111
# 05.10.2018 ob 15:17
janez123

Ta zadeva smrdi po namještalki... banalni argumenti, nenavadna anključja, zanimive nenavadne izjave, molk varuhinje človekovih pravic ob kršitvah objave naeavtoriziranega snemanja...

kakšna kršitev naeavtoriziranega snemanja???? kot fizična oseba lahko snemam in objavljam kar hočem

Vsakdo lahko zavije otroka v brisačo in potem to posname kot, da je to našel. Tako zavit otrok bi se po 15minutah ZADUŠIL zaradi monoksida in zadeva sploh ni možna. Cela zgodba je bedarija in boj proti zasebnim vrtcem ter zasebnikom na sploh.


hahaha jp ni šans da se take stvari zgodijo privatnikom
ThePianoGuy
# 05.10.2018 ob 15:07
da je njihov inšpektor zavod Kengurujčki obiskal že pred dobrimi tremi leti in ugotovil nepravilnosti pri opravljanju dejavnosti, in sicer da zavod ne opravlja dejavnosti varstva otrok, pač pa ima za to pogodbe s štirimi podizvajalci, ki niso bili vpisani v razvid

Aha, inšpektorji so samo papirje pregledali. Če bi bili pa "vpisani v razvid" (karkoli že to pomeni), potem bi bilo pa itak vse ok. Inšpektorji bi morali biti v prvi vrsti vzgojiteji oz. učitelji in bi morali opravljati strokovni nadzor, ne pa le pregledovati papirjev, ki itak vse prenesjo. V šolah je isto - ni važno, kakšen je učitelj in kaj nauči, važno, da ima izpolnjen dnevnik.
serznoz
# 05.10.2018 ob 14:44
Grozljivo, a vprašanje, kako to preprečevati. Lahko imamo veliko več inšpektorjev, a nikakor ne bodo mogli sami odkrivati takih primerov, ker preprosto je treba vedeti, da se stvari dogajajo v zaprtih prostorih in se iz različnih vzrokov skrivajo. Starši, ker domnevno nimajo drugih možnosti, vzgojiteljice, ker jim je to kruh, kakršenkoli že. Inšpektorji bi morali videti, kaj se za stenami dogaja. Nemogoče! Nekdo jim mora to povedati, naznaniti.
Pomembno zato je, da vsi prizadeti ali neprizadeti, ki take pojave zaznajo, reagirajo takoj na način, da svoj sum ali dokaz predložijo institucijam, ki morajo ukrepati takoj. Izgovarjanje na slabo zakonodajo je nesmiselno. Brez sodelovanja prizadete javnosti ni pričakovati, da se bodo taki pojavi hitro odkrili in sankcionirali, da se preprečijo podobni bodoči primeri.
Kar je storila vzgojiteljica, je vredno javnega priznanja in pohvale in naj bo vzor vsem, da je vredno zbrati pogum, ko se znajdemo v situaciji, ko lahko preprečimo slabo prakso. Pri nas je žal še vedno vrednota, da gledamo stran in se delamo, da nič ne vidimo.
HOR
# 05.10.2018 ob 14:20
Ob tem se poraja vprašanje koliko podobnega se dogaja kar v samih družinah z otroci...
Sodni epilog primera smrti otroka, kot posledico nasilja s strani staršev smo lahko nedavno spremljali tudi v medijih...
simnov
# 05.10.2018 ob 17:54
v resnici jim je popolnoma vseeno čeprav govorijo da so pretreseni...
zigag
# 05.10.2018 ob 15:59
Namen vrtca ni samo v tem da tam otroke pazijo, ampak, da v vrtcu otrok dobi tisto, kar ne more doma. Tako kot recimo pozneje v osnovni šoli. Zato je prav, da so otroci brezposelnih tudi v vrtcu, sicer bi bili pozneje manj pripravljeni za vstop v šolo in nasproti drugim otrokom diskriminirani.

Dej ne bluzi. Moja sta imela oba službe, pa sem bil doma s starimi starši, ker sta si me želela pazit in povem ti, da sem se razvil v prav normalno osebo, pa še veliko sta me naučila pred šolo. Od tega, da sem šel z dedkom po opravkih na banko itd do pisanja in branja ter dovolj časa je ostalo za vrstnike. Tudi pomagal sem jima doma. Odvisno je, kako in koliko se ukvarjaš z otrokom.
Tetameta
# 05.10.2018 ob 14:30
A so teli že v priporu in zakaj ne?
Conchis
# 05.10.2018 ob 15:09
Hja, še bolj vitko državo, pa bo še manj državnih vrtcev in še kak inšpektor manj...
Kapetano
# 05.10.2018 ob 17:29
Ce vpleyeni ne dobijo vsak vsaj po 5 - 10 let smo farsa od drzave
runcajz
# 05.10.2018 ob 17:27
Gospod minister Pikalo, pa bo ta blamaža naših inšpekcij stresla tudi kakšnega funkcionarja na ministrstvu in v inšpekcijah iz hlač ali bolj po domače, bo kdo dobil krepko brco v zadnjico in odletel iz službe zaradi nedela in malomarnosti.

Pa nehajte nakladat, da naj starši preverijo kam dajejo otroke v varstvo, ko pa nimamo dovolj prostih mest v javnih vrtcih.

Pa red naredite med svojimi nesposobnimi uradniki vseh rangov !
RJSlo
# 05.10.2018 ob 16:45
Glavni inšpektor za šolstvo in šport Tomaž Rozman je v sinočnjih Odmevih povedal, da je njihov inšpektor zavod Kengurujčki obiskal že pred dobrimi tremi leti in ugotovil nepravilnosti pri opravljanju dejavnosti, in sicer da zavod ne opravlja dejavnosti varstva otrok, pač pa ima za to pogodbe s štirimi podizvajalci, ki niso bili vpisani v razvid. Ena izmed teh je bila pozneje vpisana v razvid, vendar ne v razvid javno veljavnih izobraževalnih programov, ampak v razvid varuhov predšolskih otrok.
--------------------------------------------------------------
No ja. Tu imate srž problema. Država (inšpektor) je odpovedala. Je vodja inšpekcija pristojna za Lublano že odstopila? Koga so policisti pridržali? Kje so civilne iniciative za boj proti nasilju? Zato, ker gre za slovenske državljane boste tiho? Tako kot MMC, ki javnosti prikriva podatke? Itd.

Srž problema je v visoki izobrazbi, s katero si lahko obrišete rit, če nimate v prsih srca in v glavi možganov!

P. S. Takšno ali drugačno nasilje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah sem spremljal kar nekaj let. Za osebe, zaposlene v teh ustanovah, ničelna toleranca do nasilja. Vsako nasilje bi morlai prijaviti, že po službeni dolžnosti. Nikakor pa v nasilju celo sodelovati.

Še posebej pa je hudo, ker so vpleteni otroci, ki ne morejo niti povedati, kaj vse so preživeli.
por
# 05.10.2018 ob 16:04
Pa kaki monoksid lepo vas prosim, saj niso drv kurili
miškolinka
# 05.10.2018 ob 16:04
Aja, in te zasebnike uporabljajo ravno starši teh najmanjših otrok...večina, ko jih dobi vrtec, dajo otroka potem v vrtec. Zelo redkokateri privat vrtec ima starejše otroke (ker so od 3 let dalje oddelki večji in ponavadi ni problema dobiti mesta v javnem vrtcu).
misterij
# 05.10.2018 ob 21:40
Pred Mrakovo je bil minister tudi tovariš Pikalo.Danes se sramuje svoje kolegice,ki je vodila resor socijale.Kako pa on ve ,da je bilo delovanje tega vrtca nelegalno?Kot večni funkcionar bi moral opozoriti tovarišico Mrakovo da tu nekaj smrdi.!!
K_ris
# 05.10.2018 ob 18:58
@sinclair

Tudi sam sem pretresen, globoko pretresen nad kadri.
Kdo je že bil minister za šolstvo, ki je pridelalo takšne kadre

Katere kadre?
Ker ta, ki je čez otroka dala jogi in drugega otroka prisilno hranila, ne spada pod izšolan kader.
sinclair
# 05.10.2018 ob 18:33
Bi Jankovič rad spet kadroval?
hexen
# 05.10.2018 ob 18:31
Odgovornost pa kar na starše prelagajo. Kot da nimamo države za to, da naredi prostor državljanov varen.
firbec111
# 05.10.2018 ob 17:59
janez123

Skratka, vsem se zdi logično, da so bili otroci ure in ure zaviti v odejo, preživeli in nihče tega ni opazil...niti po urah jokanja...

kdo pa naj bi to opazil, če med 8 in recimo 14 ni bilo nikogar razen skrbnic. Logika kolega logika
gesan
# 05.10.2018 ob 16:55
Pikalo: Kot očeta in ministra me je novica o nasilju v Kengurujčkih pretresla
-----------------------------
E bejž ga no!
Kakšno presenečenje, da se to dogaja, kenede?!?

Kaj pa ste mislili, da se vse dogaja v državi kjer največji sistemski lopovščaki dobivajo odškodnine namesto celic?

Brezno brez dna!
discoversci
# 05.10.2018 ob 16:37
Manj trobezlajte o tem, pa raje več naredite. U naš držav se lahko serje na vsakem vogalu, vsak dobi kakršnokoli dovoljenje, samo pravi denar pokaže. Vsi si vse dovolijo, nadzora nobenega, al pa je tako smešen, da je že grotesken. Tudi vrtci niso nobena izjema. Tudi tam se dobijo psihoti erste klasse, samo govri se ne o tem. Vzgoja se prične pa od malega. In potem modrujejo, od kje takšni otroc, ki so nasilni, odklonski... Ve se kdo je bil in kaj je počel. Kaj zdaj modrujete in doktorirate pri vsem tem ? Vsa čast pa staršem, da se jim ni odpeljalo.
ANUŠKA
# 05.10.2018 ob 15:05
Želela bi povedati, da mi je hudo, ker ni dovolj prostora v javnih vrtcih za vse otroke, vendar tudi v javnih vrtcih ni popolno.
Za tole zgodbo pa rečem samo to: Kako lahkotno starši zaupajo nekemu zavodu, samo da je poceni in da plačajo z gotovino. A ni to že takojšnji alarm? Kakšni starši so to? Odločitev za vrttec in šolo ni kar čez noč. To je dolgoročna odločitev, saj je za otroka treba poskrbeti da se mu bo dobro godilo.
Otrok ni igrača, to ni tako ko greš v Lidl ali Hofer, pa si izbereš ali en ali drug jogurt.
firbec111
# 05.10.2018 ob 21:28
foxhunt

Otroci do 3 leta starosti ne rabijo socializacije, amapak varstvo, toplino in ljubezen starsev. To je dokazano. Tisti 2 leti pred solo, bo otrok razvil dovolj socializacije. Otroci brezposlenih starsev ali enega izmed njih, bi do 3 leta morali biti doma, ali pa vsaj ne na prednostni listi. Poleg tega pa tudi doma niso samo med 4 stenami zaprti ce je stars 24 ur doma.

se pravi zagovarjaš to, da je brezposelna mama svojim otrokom doma do njegovega 4 leta, ne glede na to ali lahko dobi službo ali ne? ker ne vem kako si to drugače predsdtavljaš
foxhunt
# 05.10.2018 ob 19:55
Otroci do 3 leta starosti ne rabijo socializacije, amapak varstvo, toplino in ljubezen starsev. To je dokazano. Tisti 2 leti pred solo, bo otrok razvil dovolj socializacije. Otroci brezposlenih starsev ali enega izmed njih, bi do 3 leta morali biti doma, ali pa vsaj ne na prednostni listi. Poleg tega pa tudi doma niso samo med 4 stenami zaprti ce je stars 24 ur doma.
sinclair
# 05.10.2018 ob 18:51
Tudi sam sem pretresen, globoko pretresen nad kadri.
Kdo je že bil minister za šolstvo, ki je pridelalo takšne kadre
boroč
# 05.10.2018 ob 18:40
Glavni inšpektor za šolstvo in šport Tomaž Rozman je v sinočnjih Odmevih povedal, da je njihov inšpektor zavod Kengurujčki obiskal že pred dobrimi tremi leti in ugotovil nepravilnosti pri opravljanju dejavnosti, in sicer da zavod ne opravlja dejavnosti varstva otrok, .....
---------------------------------------------------------------------
Me res zanima, če so napisali kakšne odločbe in kako so spremljali uresničevanje. Da ne gre v primeru zavoda Kengurujčki za dve kaznivi dejanji? Ena s strani zavoda, druga s strani inšpektorata.
mihajloo
# 05.10.2018 ob 18:35
Pikalo: Kot očeta in ministra me je novica o nasilju v Kengurujčkih pretresla

Ma ne, a res? Kot delavca brez otrok, je tudi mene novica pretresla. Verjetno bolj kot g.Pikala.

Ko tragedija drugih postane orodje za samopromocijo. Bruh.
Kazalo