Pirjevec meni, da se nam je zgodil bankrot na več področjih. Foto: BoBo
Pirjevec meni, da se nam je zgodil bankrot na več področjih. Foto: BoBo
Jože Pirjevec obuja novo stranko

Omenjeni odbor bo kljub ustanovitvi stranke še naprej ostal civilnodružbeno gibanje, je za Radio Slovenija poročal Marko Škrlj. Pobudniki še zbirajo podpise, ki jih potrebujejo za uradno ustanovitev stranke, je povedal Pirjevec, vendar pričakuje, da jih bodo imeli dovolj že v nekaj dneh.
Motiv za nastanek stranke so našli v prepričanju, da smo zašli v slepo ulico, in da moramo v slovenski politični zgodovini odpreti novo poglavje. Začutili so namreč potrebo, da organizirajo stranko, ki bo "odgovarjala našim principom, ki so levičarski, v smislu, da bomo našim ljudem poskušali predstaviti program, ki bo temeljil na tem, da se popravi napake, ki so se zgodile v zadnjih 20 letih".
Pirjevec je prepričan, da je naša pot v zadnjih dveh desetletjih vodila v bankrot. "Ne samo gospodarski, temveč tudi politični in moralni". Stranka naj bi nastopila že na prvih prihodnjih parlamentarnih volitvah. Na vprašanje, ali bi jih morali imeti kmalu, ali pa pričakuje, da bo nova vlada mandat izpeljala do konca, pa je Pirjevec odvrnil: "Glejte, sem tako dober človek, da si želim, da bi bila ta vlad imenitna in bi zdržala čim dlje, čeprav o tem dvomim. Mislim pa, da bo zdržala vsaj nekaj mesecev."

Precej ostankov nekdanjega LDS-a
Kot najpomembnejša sotvorca nove stranke je Pirjevec omenil Nika Toša in Darka Štrajna, k sodelovanju pa je, kot je še dodal, pritegnil tudi mlajše, podobno misleče ljudi.
Med člani odbora, ki so se javno izpostavili z imenom in priimkom ter so navedeni na spletni strani odbora, najdemo med drugimi tudi Meto Vesel Valentinčič (nedavno odstavljeno predsednico sveta DeSUS-a), Dušana Kebra (nekdanji minister za zdravje), Matevža Krivica (nekdanji ustavni sodnik), Aleša Guliča (nekdanji LDS-ov poslanec), nekdanjo ljubljansko županjo Viko Potočnik, nekdanjega DeSUS-ovega poslanca Franca Žnidaršiča
Marko Škrlj, Radio Slovenija

Jože Pirjevec obuja novo stranko