Grubar je v odgovorih na vprašanja članov komisije med drugim poudaril, da mu namen pisma o nameri ni poznan. Foto: MMC RTV SLO
Grubar je v odgovorih na vprašanja članov komisije med drugim poudaril, da mu namen pisma o nameri ni poznan. Foto: MMC RTV SLO

Grubar je v času, ko sta obrambno ministrstvo in Sistemska tehnika leta 2004 podpisala pismo o nameri naročila osemkolesnikov, deloval na področju javnih naročil. Namen pisma o nameri sicer težko ocenjuje, saj so vse dejavnosti v zvezi z investicijskim programom glede nakupa oklepnikov potekale pozneje, v letu 2005, je pa poudaril, da s takšnim pismom naročila ni mogoče oddati.

Ni seznanjen s tem, da bi bilo pismo o nameri kadar koli preklicano, vendar po njegovih besedah to ni problematično, saj ni bilo v nobenem smislu zavezujoče. "Če bi to pismo imelo pravno težo, bi bile težave s postopki naročila, kot je bilo izvedeno," je dejal.

Razpis za oddajo ponudb za osemkolesnike sicer na portalu evropske obrambne agencije ni bil objavljen, saj ta portal v tistem času še ni bil vzpostavljen. Je bil pa poziv k oddaji ponudbe poslan osmim potencialnim proizvajalcem.

Opozicija zahtevala preiskovalno komisijo
DZ je preiskovalno komisijo na zahtevo 30 poslancev SDS-a in NSi-ja ter nepovezanega poslanca Ivana Vogrina ustanovil konec septembra lani. S parlamentarno preiskavo želijo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika podjetju Viator & Vektor v času vlade Antona Ropa, pa tudi, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti večstomilijonski posel z osemkolesniki. Ministrstvo za obrambo je namreč po prodaji s Sistemsko tehniko brez razpisa podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnih oklepnih vozil.