Državni zbor je po štiriurni razpravi brez glasovanja odredil parlamentarno preiskavo, v kateri se bo preiskovalo okoliščine prodaje Sistemske tehnike. Foto: BoBo
Državni zbor je po štiriurni razpravi brez glasovanja odredil parlamentarno preiskavo, v kateri se bo preiskovalo okoliščine prodaje Sistemske tehnike. Foto: BoBo
Viator & Vektor
Ministrstvo za obrambo je brez razpisa, preverbe cen in predhodnega preverjanja konkurenčnih ponudb in izdelkov s Sistemsko tehniko po prodaji podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnih oklepnih vozil, Viator & Vektor pa je obvladoval član tedaj vladajoče stranke, je dejal Černač. Foto: MMC RTV SLO
Parlamentarna preiskava Sistemske tehnike

V preiskavi bodo ugotavljali, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti večstomilijonski posel z osemkolesniki, je v imenu predlagateljev pojasnil Zvonko Černač iz SDS-a in dodal, da želijo s parlamentarno preiskavo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika.

Černač predlaga, da bi preiskavo poimenovali tudi Krpan ali Sistemska tehnika, lahko pa tudi "sistemska korupcija" - "kajti lovke tega posla segajo še v današnje čase, posamezni akterji, ki so bili aktivni takrat pri plenjenju državnega premoženja za privatne žepe, delujejo še danes", je dodal.

Černač: Posli večinoma netransparentni
Ministrstvo za obrambo je namreč brez razpisa, preverbe cen in predhodnega preverjanja konkurenčnih ponudb in izdelkov s Sistemsko tehniko po prodaji podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnih oklepnih vozil, Viator & Vektor pa je obvladoval član tedaj vladajoče stranke, je dejal Černač in dodal, da so bili nakupi vojaške opreme v času vlad, ki jih je vodil LDS, večinoma netransparentni, šlo je za neposredno naročilo, kupovala se je neuporabna ali zastarela oprema, je pojasnjeval poslanec SDS-a.

Spomnil je, da je s poznejšo odločitvijo prve vlada Janeza Janše za izvedbo mednarodnega razpisa Zdenku Pavčku posel padel v vodo. Zato želijo s preiskovalno komisijo izvedeti, ali se je zaradi tega "sprožila politična gonja zoper posel s Patrio, predvsem pa proti Janši, kljub temu, da je bila ponudba Patrie mnogo boljša", je dejal Černač.

Za koliko je bil oškodovan proračun?
30 poslancev SDS-a in NSi-ja ter nepovezanega poslanca Ivana Vogrina pa zanima tudi, koliko bi bil proračun oškodovan, če ne bi preprečili pisma o nameri. Černač je opozoril tudi, da je namen preiskovalne komisije izvedeti, ali so bile v ozadju prodaje strankarske povezave. Pavček je bil približno v tistem obdobju kandidat za ljubljanski mestni svet na listi takrat vladajoče politične stranke, je poudaril Černač.

Omenil je shemo interesne sfere "predstavnikov leve politične provenience, ki so skrbeli za interesne sfere podjetij skupine Viator & Vektor in tistih, ki bi morali skrbeti za javni interes, pa so zasledovali nek drug interes". Tako bo treba preiskati tudi, zakaj zoper te ljudi ni bilo nobenih postopkov, zakaj "zaradi teh rabot" ni bil nihče obsojen in ali je "tudi del organov pregona tožilstva in sodstvo politično povezan".

Jerajeva: Rop delež prodal za smešno nizko ceno
Poslanka SDS-a Alenka Jeraj je v razpravi, ki je trajala štiri ure, poudarila, da je tedanji predsednik vlade Anton Rop 80-odstotni delež Sistemske tehnike prodal svojemu strankarskemu prijatelju Zdenku Pavčku "za smešno nizko ceno". Tradicija vlad pod vodstvom LDS-a se je prekinila z nastopom vlade Janeza Janše, kar je bil "očitno totalen šok za omrežje, ki je do takrat vladalo na vseh področjih in še danes marsikje vlada", je še dejala.

Ob tem se je vprašala, kaj preostane povezanim v LDS drugega kot to, "da se vse pripravi za afero vseh afer". Jerajeva še meni, da se je za orožarske posle preganjal napačen človek in vztraja pri prepričanju, da bo sodba v zadevi Patria padla.

"Boleča rana za Koroško"
Matjaž Zanoškar
iz PS-ja pa je dejal, da bi te zadeve morali obravnavati drugi za to pristojni organi, ne DZ. Prepričan je, da se s preiskovalno komisijo odpira "rana, ki je bila zelo boleča za Koroško", saj so številni po tem, ko je Sistemska tehnika ostala brez posla, izgubili službo. "Če bi takrat bila politika modrejša, bi ostala delovna mesta, strokovnjaki ter tehnologija in bi Sistemska tehnika še naprej pomenila trden člen v obrambni industriji," je povedal.

Nekateri koalicijski poslanci pa menijo, da ni naključje, da je bila zahteva za preiskovalno komisijo podana ravno v času, ko je sodišče pošiljalo sodbo v zadevi Patria. Jerko Čehovin (PS) je tako dejal, da tukaj ne gre za nič drugega "kot za reševanje ne vojaka, ampak korporala Janeza Janše".

Parlamentarna preiskava Sistemske tehnike