Sindikati javnega sektorja napovedujejo protestni shod pred vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikati javnega sektorja napovedujejo protestni shod pred vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikati 9. junija na protest

Sindikalna vodstva v razširjeni sestavi se bodo pred poslopjem vlade zbrala prihodnji četrtek pet pred dvanajsto. S protestom želijo opozoriti, da je vlada z enostranskim odstopom od pogajanj zaposlenim odvzela pravico do enakovrednega socialnega dialoga in možnosti vplivanja na plače in razmere za delo.

Vodji pogajalskih skupin Branimir Štrukelj (SVIZ) in Jakob Počivavšek (KSS Pergam) je vlada o svojem odstopu od pogajanj o plačah obvestila kar prek medijev, čeprav se je ob koncu lanskega leta zavezala, da bo postopno odpravila še veljavne varčevalne ukrepe.

Sindikati: Vlada je odstop načrtovala
S tem je po mnenju sindikatov vlada z "arogantno oblastniško gesto zavrgla dolgoletno tradicijo in raven socialnega dialoga, ki je Slovenijo umeščal v države tradicionalnih demokracij, in ne perifernih vzhodnoevropskih držav, ki si prizadevajo izničiti vpliv sindikatov na poti v avtoritarnost." Po mnenju sindikatov se je vlada za to potezo odločila zavestno in se nanjo tudi dalj časa pripravljala.

Namero vlade naj bi bilo , tako sindikati, mogoče razbrati že iz samega poteka pogajanj, kjer je vladna stran vztrajala pri svojem in vselej zavračala kakršna koli popuščanja kljub pripravljenosti sindikatov za sprejemanje kompromisa. Nasprotno je vlada vztrajala pri zamrznitvi napredovanj v plačne razrede, ki so jo z dogovorom odpravili šele ob koncu lanskega leta.

Protest je začetek zaostrovanja sindikalnih dejavnosti, s katerimi sindikati, kot so zapisali v izjavi za javnost, zahtevajo izključno pravico do pogajanj in spoštovanja podpisanih pogodb.

Vlada bo najprej sprejela zakone
Vlada se je za odstop od pogajanj odločila, potem ko v roku ni bilo doseženega soglasja. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je takrat dejal, da bodo zato nadaljevali usklajevanje sistemskih zakonov, ki bodo tudi prinesli določene učinke, nato pa se bodo vrnili k pogajanjem o sproščanju še veljavnih omejitev pri plačah.

Sistemski zakoni naj bi bili v vladni obravnavi v drugi polovici junija. Če se sindikati o predlaganih popravkih plačne zakonodaje ne bodo želeli pogovarjati, se bo pač vlada morala odločiti, ali bo pri njih vztrajala in jih predložila v odločanje DZ-ju, je v preteklih dneh še pojasnil Koprivnikar.

Sindikati 9. junija na protest