Slovenija
Na ponovljenem referendumu je glasovalo še manj volivcev kot prvič. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Vili Kovačič je napovedal novo pritožbo. Foto: MMC RTV SLO
       Naslednja poteza je logična, tako kot prvič je to pritožba na referendumski izid. Veljavnost zakona se bo potegnila globoko v junij.       
 Vili Kovačič se namerava ponovno pritožiti na referendumski izid
Vili Kovačič pravi, da ni razočaran zaradi razpleta referenduma. Foto: Televizija Slovenija
       Dejstvo je, da je bilo glede na zahtevo vrhovnega sodišča treba izpeljati še en referendum, žal mi je, da se je to zgodilo, pa vendar, zdaj smo dobili zeleno luč za to, da se bo po tem zakonu in po tej projekciji drugi tir gradil. Meni je zelo žal, da je gospod Vili Kovačič s podporo gospoda Janše in njegove stranke vzel državo za talko in smo pravzaprav v taki hudi zamudi, saj bi lahko začeli graditi že lani.       
 Miro Cerar o izidu ponovljenega referenduma

Pobudnikom referenduma znova ni uspelo, Kovačič že napovedal pritožbo na izid

Izjemno nizka volilna udeležba
13. maj 2018 ob 19:11,
zadnji poseg: 13. maj 2018 ob 21:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Pobudnikom referenduma o zakonu o drugem tiru železniške povezave med Divačo in Koprom tudi na ponovljenem referendumu ni uspelo. Tokrat je bila volilna udeležba še nižja kot na prvem referendumu.

Tokratna volilna udeležba na referendumu je bila med najnižjimi v zgodovini samostojne Slovenije. Zadnji uradni podatek o volilni udeležbi, ki ga je objavila Državna volilna komisija, velja za čas do 16. ure. Do takrat je na referendumu svoj glas oddalo nekaj manj kot 183.000 volivcev oz. 10,67 odstotka. Na prejšnjem referendumu je do 16. ure glasovalo 245.000 volivcev ali 14,3 odstotka vseh volilnih upravičencev. Neuradno pa je bila končna referendumska udeležba nekaj manj kot 15-odstotna, kar je več kot pet odstotkov manj kot na prejšnjem referendumu (20,55 odstotka).

Večina glasov proti
Po preštetih 99,95 odstotka glasovnic je za zakon glasovalo 49,9 odstotka volivcev. Zakonu o drugem tiru so najbolj nasprotovali v volilni enoti Kranj (za je glasovalo 41,88 odstotka volivcev), največjo podporo pa je dobil v volilni enoti Ptuj (56,44 odstotka). Zakon so podprli v petih volilnih enotah, v treh pa so mu večinsko nasprotovali.

Med posameznimi okraji pa je zakon o drugem tiru dobil največjo podporo v Hrastniku, kjer je za glasovalo kar 74,7 odstotka volivcev. Po drugi strani pa je 70,06 odstotka volivcev zakonu nasprotovalo v Škofji Loki.

Največ volivcev je na volišča prišlo v volilni enoti Ljubljana Center, in sicer 16,84 odstotka. Sledi volilna enota Postojna, kjer se je referenduma udeležilo 16,22 odstotka volilnih upravičencev. V volilni enoti Ljubljana Bežigrad je na volišča prišlo 15,63 odstotka volivcev, v Kranju pa 15,60.

Manj kot 15 odstotkov volivcev pa se je udeležilo glasovanja v volilnih enotah Novo mesto (14,20 odstotka), Celje (14,15 odstotka), Ptuj (13,23 odstotka) in Maribor (13,04 odstotka).

Petina bi morala glasovati proti
Da bi zakon padel in bi torej pobudniki referenduma, ki mu nasprotujejo, uspeli, bi morala najmanj petina volilnih upravičencev, torej približno 342.000 volivcev, glasovati proti.


Volivci si tega referenduma niso želeli
Minister za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič je za Televizijo Slovenijo glede na udeležbo do 16. ure dejal: "Meni je zelo žal, da je sploh prišlo do tega drugega referendumskega glasovanja, ki si ga volivci pravzaprav niti niso želeli, saj je bilo vse že povedano na prvem glasovanju. Žal izgubljamo s tem prepotreben čas, ki bi ga lahko že koristno porabili za to, da bi projekt že potekal in na ta način tudi prinašal koristi."

Na vprašanje, ali pričakuje novo izpodbijanje referenduma Vilija Kovačiča, pa je Gašperšič odgovoril, da upa, da je to glasovanje zadnji korak na poti do uveljavitve zakona: "Vemo, da sledi še razglasitev uradnih izidov Državne volilne komisije. Če bodo tukaj kakršne koli pritožbe, računamo na to, da ne bodo imele več neke osnove, da bi jim bilo ugodeno." Gašperšič je še dodal, da pričakuje, da se bo zadeva odslej hitro razpletala naprej: "Da se bo državni zbor seznanil z izidom referenduma in da bo potem odprta pot za uveljavitev zakona, to namreč potrebujemo za to, da se projekt res začne."

Kovačič se bo pritožil na referendumski izid
"Nisem razočaran. Čutim, kakšno je stanje demokracije, in vsi napori vladajočih so se usmerili v to, da se udeležba zmanjša. Referendumi so izgubili kredibilnost že pred desetletjem, ko se referendum o delu trgovin ni spoštoval, tudi ne o otrocih in zakonski zvezi. Referendumi izgubljajo svojo kredibilnost zaradi nekredibilne politike. Ta trend se nadaljuje. Hotel sem ga ustaviti in organizirati pošten referendum, vendar tudi ta ni bil," je po zaprtju volišč za TV Slovenija povedal Vili Kovačič.

"Naslednja poteza je logična, tako kot prvič je to pritožba na referendumski izid. Veljavnost zakona se bo potegnila globoko v junij," je za STA svojo naslednjo potezo napovedal Kovačič in dodal, da se bosta z izvajanjem zakona ukvarjala nova vlada in parlament. "Ta vlada in parlament cilja nista dosegla in to je bil moj cilj. S tega vidika sem dosegel cilj. Glede demokracije še mnogo manjka, to delo nas še čaka," je še pojasnil pobudnik referenduma.

Cerar: Kovačič in SDS državo vzela za talko
Miro Cerar se je najprej zahvalil vsem volivkam in volivcem, ki so šli na volišča: "Dejstvo je, da je bilo glede na zahtevo vrhovnega sodišča treba izpeljati še en referendum, žal mi je, da se je to zgodilo, pa vendar, zdaj smo dobili zeleno luč za to, da se bo po tem zakonu in po tej projekciji drugi tir gradil," je dejal Cerar. "Meni je zelo žal, da je gospod Vili Kovačič s podporo gospoda Janše in njegove stranke vzel državo za talko in smo pravzaprav v taki hudi zamudi, saj bi lahko začeli graditi že lani." Cerar je pri tem omenil, da je bilo metanje polen pod noge očitno, a da namerava zdaj gledati v prihodnost in si želi, da bi čim prej začeli dela.

O usodi projekta v novi vladi je Cerar dejal, da je projekt dobil že prvič podporo na referendumu, da je dober in optimalen: "Že tako zamujamo zaradi nagajanja in zdaj je treba preprosto nehati s temi podtikanji, treba je projekt izpeljati za Slovenijo, za našo prihodnost."

Cerar je še poudaril, da ni prihodnost le v železnicah, gospodarstvu in Luki Koper, temveč tudi v delovnih mestih in varstvu okolja, in dodal, da je drugi tir "naš testni kamen, ali želimo naprej". SMC projekt tako močno zagovarja, ker si želi, "da se gospodarstvo razvija, da je naša država pomembna na transportnem zemljevidu, da se s tem zakonom o drugem tiru zavaruje naše zeleno okolje in da gre več tovora po železnicah", je za Televizijo Slovenija povedal Cerar in sklenil, da je vesel, da so to spoznali tudi ljudje.

Cerar bi že začel pripravljalna dela
Kljub skorajšnjemu izteku mandata vladna ekipa Mira Cerarja glede na izid referenduma načrtuje troje: v Bruslju odmrzniti 109 milijonov evrov evropskega denarja, že pred parlamentarnimi volitvami začeti pripravljalna dela, saj naj bi CPG kolektor le še čakal na klic za začetek pripravljalnih del, in gradbeno dovoljenje dopolniti tako, da bo omogočalo gradnjo dvotirne železnice, je za Televizijo Slovenije dejala novinarka Elen Batista Štader.

Leben bo obvestil Bruselj in Madžare
Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben izid današnjega referenduma o zakonu o drugem tiru razume kot zeleno luč, da lahko vlada, ki opravlja tekoče posle, projekt nadaljuje. "Že danes zvečer bomo predlagali komisiji, da bi se v tem tednu dobili, naš predlog bo v sredo," je o nadaljevanju pogajanj z Brusljem povedal Leben.

"Naredili bomo vse, da se ta sredstva odmrznejo, da bo vsaka prihodnja vlada lahko odgovorno peljala projekt naprej z vsemi razpoložljivimi finančnimi viri," je še poudaril in dodal, da želi nadaljevati pogovore z Madžarsko. "Glede na današnji izid bom zjutraj obvestil sodelavca na madžarski strani, kakšna je situacija v Sloveniji. Skušali bomo že jutri, če ne pa čez teden, najti prvi datum, ko bi se lahko sešli pogajalski strani." To, da zakon na referendumu ni padel, po Lebnovih besedah omogoča, da sledimo časovnici, ki smo jo oddali v prijavah za evropska sredstva in v pogovorih z Evropsko investicijsko banko za kreditiranje projekta.

Odhajajoča vlada bo ob tem skušala čim prej pripraviti vse za začetek pripravljalnih del za drugi tir. "Naredili bomo vse, da se bodo pripravljalna dela lahko začela do volitev," je še napovedal.

Kaj določa zakon?
Zakon, ki ga je državni zbor sprejel 8. maja, ureja način izvedbe investicije, gradnjo in upravljanje drugega železniškega tira Divača–Koper, ne govori o ceni drugega tira, pač pa določa financiranje, odplačevanje in določa podjetje, ki bo imelo 45 let koncesijo za upravljanje in v katerega lahko kapitalske vložke v manjšem deležu kot Slovenija vplačajo tudi zaledne države. Poleg tega je četrtina sredstev načrtovana iz evropskih razpisov, tretjino pa bi predstavljala posojila Evropske investicijske banke in SID banke.

VIDEO
Nizka volilna udeležba na referendumu


G. C., La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Lesinar
# 13.05.2018 ob 19:15
Kdaj bo 3. referendum? Vili ne se dat, če bo treba 100x na referendum samo da boš ti zadovoljen. Mislim za kaj mi denar namenjamo ej.....
Vijolčni1
# 13.05.2018 ob 19:15
Kdo bo zdaj vse to plačal? Vili?
SamoRes
# 13.05.2018 ob 19:16
Hud poraz Kovačiča in Janše. Naslednjič pa ne zapravljajte davkoplačevalskega denarja, račun vam izstavimo še na volitvah.
garmond
# 13.05.2018 ob 19:16
Zdaj pa naj ta prosuli referendum plačajo Vili, Janša in US.
Ghurka
# 13.05.2018 ob 19:16
starega bo kap.
Tao3
# 13.05.2018 ob 19:20
Velikanska zaušnica SĐS-u in zdraharskemu Viliju! Prenehajte!
leviathan
# 13.05.2018 ob 19:20
Vili, zdaj se pa končno odstrani in nehaj kuriti naš denar!
mihaing
# 13.05.2018 ob 19:18
Dejmo met referendum, da smo brez politikov.
stewie
# 13.05.2018 ob 19:17
Le kaj si bo Vili zdaj izmislil za ustavno sodišče, glede na to, kako se je še v petek hvalil, da bo kar sam uspel razveljaviti voljo naroda?
GorskiVodnik
# 13.05.2018 ob 19:18
Kdo bo zdaj vse to plačal? Vili?

Meni bi bilo najbolj prav, da tisti, ki so stali za njim. In to na volitvah !
SamoRes
# 13.05.2018 ob 19:18
Vili Kovačič, ki se trenutno ukvarja z referendumsko kampanjo o zakonu o drugem tiru, je h kandidaturi za predsednika države pozval prvaka SDS Janeza Janšo. "Kot velikega podpornika aktivnosti za zbiranje podpisov za referendum vas bomo DavkoPlacevalciSeNeDamo podprli," je na spletni strani kampanje obljubil Janši.

Kaj če bi šla sedaj ob tej nezaupnici oba v penzijo?
drg
# 13.05.2018 ob 19:22
Glasoval PROTI. Sprejmem rezultat, takšen, kot je. Takšna je volja ljudstva. To je treba spoštovati.

Vili, konec je. Prenehaj z "mešanjem dreka". Ljudstvo je odločilo.
ASUSfan
# 13.05.2018 ob 19:18
@mirror

Ce referendum sam po sebi ne uspe dobiti 20% ljudi, potem ni vreden da ga sploh razpisemo. Nekateri pa tega ne prenesejo in bi pograbili vse mozne nacine da izigravajo zakonodajo.
huntelaar
# 13.05.2018 ob 19:19
Vsi tisti, ki pa vpijete o tem, da naj bo referendum na isti dan, kot volitve, si najprej preberte ustavo in oba zakona (ZRLI, ZVDZ)
strucko
# 13.05.2018 ob 19:18
bo Janša povrnil stroške tega propadlega poskusa?
SMERŠ
# 13.05.2018 ob 19:22
Viliju kar od penzije trgajte stroške za ta nepotreben referendum
Tao3
# 13.05.2018 ob 19:22
Še dobro da jim ni tudi Magne uspelo zrušit! Sedaj pa VSI NA VOLITVE, da se vidi dejanska ljudska volja in da pospravimo tele stare na police arhivov! Več nas gre volit slabše je za hujskače!
huntelaar
# 13.05.2018 ob 19:18
Upam da bojo zdej nehal zlorablat referendume
nonparel
# 13.05.2018 ob 19:24
Vili pravi, da volivci že 10 let ne zaupajo v referendume. Ja zakaj za božjo voljo, si potem kar dvakrat zrihtal referendum o eni in isti stvari.
Daj človek, pusti politiko, saj ne veš več kaj počneš. Zato pa obstaja penzion.
Nikec3
# 13.05.2018 ob 19:24
Norost, da smo imeli ponovljen referendum.
Buldog
# 13.05.2018 ob 19:23
@mirror
13.05.2018 ob 19:16

Hvala tovariš Brglez! Če bi bil referendum na dan parlamentarnih volitev, bi bil cenejši in udeležba večja. Vendar se vam ne gre za denar, ker itak ni iz vašega žepa, temveč le za to, da referendum pade.

To, da bi bila referendum in volitve na iti dan, bi bilo zelo sporno. Gre za dva različna instituta, pri čemer mora biti na referendumu dosežena določena večina. To pa pomeni, da bi se referendum "šlepal" na udeležbo na volitvah, kar je zelo sporno.
Modelar
# 13.05.2018 ob 19:25
Vili Kovacic naj sedaj poravna stroske tega referenduma. Najprej izvrsba na TRR, potem rubez premicnin, nato nepremicnin itd... Tako kot gre to pri vseh ostalih drzavljanih.
Tao3
# 13.05.2018 ob 19:26
In spet je SĐS in Vili izgubil po OBEH kriteriji, kvorum in manj proti kot za! Hahahahha
itoh
# 13.05.2018 ob 19:25
Nizka udeležba je bila pričakovana, pa ne zato ker referendum ni bil skupaj z volitvami. Pač pa ker večina ni vedela zakaj se gre. Sploh po zadnjem zmedenem soočenju na RTV.

Sicer pa je en pameten mož rekel:

"Če bi volitve lahko kaj pomembnega spremenile, bi bile prepovedane". Morda isto velja za referendume :)
MiD
# 13.05.2018 ob 19:34
Če bi se bal, da bo udeležba na referendumu dosegla potrebno število, bi tudi jaz oddal svoj glas ZA zakon!
ti-ne
# 13.05.2018 ob 19:32
Tipično SDS.
Iz poraza, v poraz.
muki-1
# 13.05.2018 ob 19:25
Janez & Vili, to je lepi par.
SsDrag
# 13.05.2018 ob 19:26
račun pošljite viliju.
friks
# 13.05.2018 ob 20:09
Priznati moramo, da je Vilij Kovačič eden najdražjih zdolgočasencev v Sloveniji. Če bi si našel kakšen cenejši hobi, bi mu bili lahko vsi davkoplačevalci zelo hvaležni.
Tao3
# 13.05.2018 ob 19:31
Porota, nič ni kriv Cerar za drugi referendum! Kaj je s tabo? Kriva je referendumska zakonodaja ki je predvidevala da vlada koristi proračunski denar. Kdaj je bil ta zakon sprejet in kdo? SĐSova vlada leta 2007! Torej SĐS in Vili sta kriva za dva referenduma, Cerarjeva vlada SE JE ZAKONA DRŽALA, ki jo je Janša sprejel.
taratara
# 13.05.2018 ob 19:30
Račun poslati Janezu in Viliju.
Mimobeznik
# 13.05.2018 ob 19:53
Nisem nor, da bi šel Kovačiču na čast 2x na referendum in mu dajal legitimnost pri uničevanju strateških projektov.
dagger
# 13.05.2018 ob 22:51
Ne ni mi Janša zbiral podpisov. Js sm jih pol, on pa pol.”
božo1
# 13.05.2018 ob 22:32
Ta gospod tako govori in to na osrednji TV, da bi lahko bili celo zaskrbljeni za njega. Ne vem, če lahko kdo jamči, da se komu nebi utrgalo?
evaevi
# 13.05.2018 ob 22:31
Nekaj ni v redu s tem sistemom, da ga lahko drži za vrat in nas molze vsak norec
Ples
# 13.05.2018 ob 22:20
@Rikee
Vili Kovačič v Odmevih: “Ne ni mi Janša zbiral podpisov. Js sm jih pol, on pa pol.”

Tem tipu se je resno odpeljalo.


Ja, oboje je res.
glasnost
# 13.05.2018 ob 19:52
Vili, a štirje porazi niso dovolj, da bi odnehal?

Verjetno mu dr. dr. Klemen že išče ustavno-zakonske referendumske luknje, na podlagi katerih bi lahko izpodbijal rezultat.
garmond
# 13.05.2018 ob 19:41
Lahko pa nas ta današnji propadli referendum vzpodbudi k razmišljanju o tem, kakšne nesmiselne odločitve sprejema naše US.
In odločitev o ponovitvi referenduma o drugem tiru ni bila njhova edina odločitev, ki je skregana z zdravo pametjo. Jih je bilo še nekaj. In potem naj imajo ljudje zaupanje v to institucijo.
viper81
# 13.05.2018 ob 19:40
Zdaj pa Viliju pošljite račun za 2 referenduma.
K_ris
# 13.05.2018 ob 21:06
@callme

Temu zakonu se reče ustava. Ta zagotavlja enakopravno obravnavo. In zato ne moreš enega organizatorja referenduma postaviti v privilegiran položaj, kjer bi zaradi združitve referenduma z volitvami lažje izpolnil enega od obeh kriterijev za uspešnost referendumske pobude.
nepokorni
# 13.05.2018 ob 19:52
Vili in Janez, na smetišče zgodovine!!!!

SĐS, iz poraza v poraz.
Nikec3
# 13.05.2018 ob 19:48
Po preštetih 35,23 odstotka glasovnic, je za zakon je glasovalo 52,44 odstotka volivcev.

1. referendum:
- kvorum: poraz
- rezultat: poraz

2. referendum:
- kvorum: poraz
- rezultat: poraz

Vili, a štirje porazi niso dovolj, da bi odnehal?
henodarling
# 13.05.2018 ob 19:24
Edino pravilno.
In predlagam ustrezno pomoč pobudniku, da ne bo prepozno.
LosAlamos
# 14.05.2018 ob 07:31
Pogledal izjavo Kovačiča v odmevih.
Sorry ampak tip ni normaln.
Pritožil se bo na rezultat!?
Kdo za vraga je ta kljukec, da v imenu ljudstva interpretira stanje demokracije in dvigovanje na neko višjo raven.
Na njegovo raven se lahko samo spustimo.
Joker
# 13.05.2018 ob 23:48
Me je pa na Odmevih prijetno presenetil Cerar. Res je izkazal veliko mero samoobvladovanja, da je ob tem neotesanem zagovednežu ohranil dostojanstveno držo in mirno kri.
Meni bi zavrelo že po kaki minuti.
SamoRes
# 13.05.2018 ob 22:26
Po tej polomiji Janše mu je potrebno še na volitvah pokazat, da se naj neha zajebavat na račun davkoplačevalcev.
LakZaNohte
# 13.05.2018 ob 20:42
Vili, če nas boš silil, da bomo tolikokrat odpirali šampanjce, bomo vsi postali alkoholiki...
bleeeee
# 13.05.2018 ob 20:05
Vili že napoveduje pritožbo. Razlog - zavajoče oblikovano vprašanje :)
nonparel
# 13.05.2018 ob 20:03
Današnji izid referenduma je slab znak za Janšo na državnozborskih volitvah, glede na to, da za Vilijem stoji Janša.
Tiste javnomnenjske ankete tak ne pijejo vode.
Olorin
# 14.05.2018 ob 07:11
Glede na videno v Odmevih je Viljemcek najverjetneje bivsi clan lokalnega balinarskega drustva, ki so ga zaradi prepirljivosti izkljucili in se je zacel ukvarjati z drugimi stvarmi za zadovoljitev svojih patoloskih potreb.
Kazalo