Foto:
Foto:
Podobnik ocenil mandat

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je v predstavitvi svojega mandata dejal, da je šlo za uspešno krmarjenje med razvojnimi ambicijami države, še posebej na področju infrastrukture in energetike, ter odgovornostjo do okolja.

Kot uspeh si Podobnik pripisuje tudi dodelitev subvencije za obnovo ali nakup stanovanja v letošnjem letu za 2.100 družin, gradnjo čistilnih naprav, zdaj jih je v Sloveniji 190, proračunska sredstva pa je s 16 milijonov evrov zvišal na 50 milijonov. Ekološki sklad je v štirih letih dodelil za 100 milijonov evrov ugodnih kreditov, ti so bili v 60 odstotkih namenjeni projektom, ki zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov.

Redna sredstva za vzdrževanje vodotokov mu je uspelo povečati s 6 milijonov evrov leta 2006 na 12 milijonov evrov letos, med dosežke pa šteje tudi ustanovitev Krajinskega parka Kolpa ter pripravo krajinskega parka Ljubljansko barje, področje oskrbe s pitno vodo, odstranjevanje odpadkov in pripravo krajevnih programov za varstvo okolja.

Podobnik: Računsko sodišče je zelo pogumno interpretiralo zakonske določbe
Dela računskega sodišča, ki je zaradi nepravilnosti pri zaračunavanju okolijskih dajatev premierja Janeza Janšo februarja letos pozvalo k Podobnikovi razrešitvi, pa ni želel komentirati. Dejal je le, da je v časih "prišlo do konceptualno različnih pogledov na določeno vprašanje", pri čemer pa je Računsko sodišče v svojih mnenjih "zelo pogumno" interpretiralo zakonske določbe ali vladne uredbe.

Ministrstvo ni upoštevalo komentarjev nevladnih organizacij
Nina Štros
iz organizacije Greenpeace je dejala, da ministru ni uspelo prepoznati pomembnosti podnebnih ciljev tako pri vladi kot v mednarodnem okolju, prevečkrat pa naj bi se tudi ukvarjal z interesi industrije. Glede odnosa z nevladnimi organizacijami pa je dejala, da bi morali preseči informiranje in preiti na enakopravno izmenjavo stališč.

Lidija Živčič iz Fokusa je med drugim opozorila, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki nima dolgoročno zastavljenih ciljev glede podnebnih sprememb, poleg tega naj bi bilo premalo napredka pri učinkoviti porabi energije, pa tudi višina financiranja ukrepov za učinkovito porabo energije in uporabo obnovljivih virov energije naj bi stagnirala. Odnosi z nevladnimi organizacijami naj bi uradno bili bolj odprti, v praksi pa naj ministrstvo njihovih komentarjev večinoma ni upoštevalo.

Podobnik ocenil mandat