Za NSIOS so v loterijski noveli najbolj sporne spremembe številčne sestave in strukture sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), kjer se izenačuje število predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij. Foto: MMC RTV SLO
Za NSIOS so v loterijski noveli najbolj sporne spremembe številčne sestave in strukture sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), kjer se izenačuje število predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij. Foto: MMC RTV SLO

Zadnji, 35. dan za zbiranje podpisov bo 21. december, so sporočili iz DZ-ja. Pobudniki zbiranja podpisov so nad določenim rokom močno razočarani, saj so sami predlagali, da bi se podpisi začeli zbirati 3. januarja.

"Medijski prostor je v tem času bolj usmerjen v volitve"
Predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ki noveli nasprotujejo, so več kot 7.800 podpisov za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma v DZ vložili prejšnji teden.

3. januar so za začetek zbiranja podpisov predlagali, ker se zdaj bližajo volitve in je medijski prostor v tem času bolj usmerjen v volitve, upravne enote pa so v tem času obremenjene z volilnimi opravili, je pojasnil glavni tajnik NSIOS-a Štefan Kušar.

Poleg tega se bližajo decembrski prazniki, ko imajo ljudje druge prioritete in se bodo izogibali upravnih enot, je prepričan. Poudaril je, da invalidi ne morejo tako na hitro pristopiti k organizaciji postopkov za zbiranje podpisov. "To je težje za slepega, gluhega ali invalida na vozičku z dihalnim aparatom," je pojasnil.

Prepričan je, da bi morala država vsaj delno slediti njihovemu predlogu, tako pa je bila invalidnost kot neka okoliščina iz ustave prezrta. "To je diskriminacija invalidov," je dejal Kušar. Sprašuje se, zakaj se nekomu tako mudi z referendumom. Po njegovem mnenju je to tudi moralno nesprejemljivo.

NSIOS: Problem novele tudi poseg politike v civilno družbo
Za NSIOS so v loterijski noveli najspornejše spremembe številčne sestave in strukture sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), kjer se izenačuje število predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij.

Kot problem te novele pa so izpostavili tudi poseg politike v civilno družbo, saj bi politika po novem lahko izbirala, kdo bo v svetu Fiho, in predstavljala tudi "jeziček na tehtnici" pri odločitvah v tem svetu.

Omenjeno novelo, ki jo je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem Zares Francom Jurijem, je DZ po izglasovanem vetu državnega sveta vnovič potrdil 2. novembra. Nasprotno od NSIOS jo podpirajo humanitarne organizacije iz Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije in štiri invalidske organizacije.