Nasprotniki podražitve prevozov z mestnim avtobusom v Ljubljani zbirajo podpise proti podražitvi. Foto: MMC RTV SLO
Nasprotniki podražitve prevozov z mestnim avtobusom v Ljubljani zbirajo podpise proti podražitvi. Foto: MMC RTV SLO

Miha Jazbinšek je že pred sejo podal predlog za umik točke s predlaganega dnevnega reda, je pojasil ljubljanski mestni svetnik Tomaž Ogrin. Kot sta oba svetnika zapisala v utemeljitvi, je predlagatelj napačno uporabil pravni temelj za sprejetje aktov, napačno ocenil razloge in cilje ter stanje in napačno ocenil finančne in druge posledice sprejetjaa aktov.

Ogrin je za MMC pojasnil, da je bil sklep že pripravljen in da so ga svetniki dobili le v potrditev. "Svetniki bi morali dobiti strategijo v obravnavo, ne pa parcialni izrez iz strategije, ki pa ni v tem, da se draži, ampak ceni," je dodal in pojasnil, da so bili storjeni prekrški, "ki so za obravnavo v smislu ovadbe", zato razmišljajo o tem, da bi se obrnili na ustrezne institucije.

"Nadaljevali bomo zbiranje podpisov še 15 dni, kolikor traja pritožbeni rok," je ob tem dejal eden od pobudnikov zbiranja podpisov Robert Čehić, saj pričakujejo, "da se bo vsaj nekaj spremenilo".

Mestni svet potrdil podražitev za 50 odstotkov
Ljubljanski mestni svet je namreč v ponedeljek z 21 glasovi za in s 17 proti sprejel sklep, s katerim se bo enkratna vozovnica za LPP z 80 centov podražila na 1,2 evra, splošna mesečna vozovnica pa s 34 na 37 evrov. Za podražitev so glasovali samo svetniki Liste Zorana Jankovića, svetniki preostalih svetniških klubov pa so sklepu nasprotovali ali pa bili vzdržani.

Sejo mestnega sveta so spremljali tudi protesti. Preden so protestnikom Gibanja 15o prepovedali ozvočenje, so posamezniki našteli razloge, zakaj podražitvi nasprotujejo. Protestnica je tako med drugim opozorila na onesnažen zrak, ki ga v Ljubjani vdihavamo, s povišanjem cen pa bo po njenem mnenju zrak še slabši, saj se ljudje ne bodo več želeli voziti z javnim prevozom.