Pogačnik je Borutu Pahorju poslal odstopno izjavo in ga opozoril, da so mediji od vlade očitno pridobili samo delne podatke v zvezi z njegovimi honorarji. Foto: MMC RTV SLO
Pogačnik je Borutu Pahorju poslal odstopno izjavo in ga opozoril, da so mediji od vlade očitno pridobili samo delne podatke v zvezi z njegovimi honorarji. Foto: MMC RTV SLO
Mešana komisija
Pogačnik od zdaj ne bo več predsednik slovenskega dela mešane komisije za reševanje meje s Hrvaško. Foto: MMC RTV SLO
Premier je izrazil prepričanje, da bi morali nekatere od nalog, ki jih zdaj za vlado opravljajo zunanji sodelavci, opravljati uslužbenci javne uprave. Foto: EPA
Pogačnik odstopil

Kot je zapisal v odstopni izjavi premierju Borutu Pahorju, ki jo je poslal tudi medijem, odstopa zaradi "sistematične negativne kampanje" glede višine honorarja, ki ga je prejemal za svoje delo. Premier je sicer dejal, da mora Pogačnik končati svoje delo ter pisno in ustno poročati vladi o stališčih in sklepih slovenskega dela komisije.

"Gonjo v medijih sem prenašal razumevajoč, da vlada Republike Slovenije in vi, gospod predsednik, ki imate poln vpogled v pomen mojega dela, ustrezno cenite moje delo in prizadevanja. Vaše javne izjave, ki sem jih zasledil v medijih, v katerih se očitno pridružujete oceni o pretiranosti mojega honorarja za delo in naloge, ki jih opravljam za vlado v zvezi z mejnim vprašanjem med Slovenijo in Hrvaško, so me dokončno spodbudile k temu, da vam javno sporočim, da odpovedujem svoje sodelovanje pri reševanju mejnega in delimitacijskega spora med Slovenijo in Hrvaško," je v odstopni izjavi zapisal Pogačnik.

Celotno odstopno izjavo Mihe Pogačnika si lahko preberete tukaj.

"Razvila se je sistematična negativna kampanja"
Kot je izpostavil, se je v preteklih dneh v zvezi z višino honorarjev, ki naj bi jih prejemal za svoje svetovalno delo za slovensko vlado, "razvila sistematična negativna kampanja, ki skozi populistične ocene konstruira negativno podobo Mihe Pogačnika kot vladnega svetovalca". Meni še, da to med drugim tudi "zamegljuje vsebinski obseg in pomen ureditve" mejnega vprašanja za Slovenijo.

Pogačnik opozarja še, da so mediji od vlade očitno pridobili samo nekatere podatke v zvezi z njegovimi honorarji, ne pa npr. tudi podatkov o materialnih, administrativnih in prevoznih stroških. "Zamolčano je bilo tudi to, spoštovani gospod predsednik vlade, da za mesece, odkar je na oblasti vaša vlada, za svoje opravljeno in potrjeno delo po pogodbi za vodenje koordinacijske skupine mednarodnopravnih strokovnjakov nisem prejel še nobenega honorarja," je v odstopni izjavi še zapisal Pogačnik.

Prejemal naj bi 6.300 evrov bruto na mesec
Pogačnik naj bi za vodenje mešane komisije na mesec prejemal 6.300 evrov bruto, poleg tega pa naj bi njegovo podjetje Iustica za pravno svetovanje od vlade prejemalo še 2.500 evrov bruto na mesec. Premier Pahor je v četrtek po seji vlade to označil za pretirano. "V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier.

Namesto zunanjih sodelavcev uslužbenci javne uprave
Pahor je še napovedal, da bo zato vlada pripravila seznam vseh pogodb z zunanjimi sodelavci. Nameravajo namreč narediti red s pripravo regulative, ki bo postavila standarde na tem področju. Premier je še izrazil prepričanje, da bi morali nekatere od nalog, ki jih zdaj za vlado opravljajo zunanji sodelavci, opravljati uslužbenci javne uprave.

T. K. / B. K.

Pogačnik odstopil