Slovenija

Poudarki

  • V posle z Mercatorjem je Janković vpeljeval svoja sinova
Zoran Janković je na vrhuncu svojega županovanja, še preden se je odločil za naskok na premiersko mesto, v nekem intervjuju izjavil, da bo na stara leta receptor v hotelu. In kot kažejo ti podatki, se mu bo želja lahko izpolnila. Le če bodo posli njegove družine stekli tako, kot so si zadali. Foto: MMC RTV SLO
       Izjavljam, da bom svojo dolžnost opravljal vestno in odgovorno.       
 Zoran Janković ob nastopu na župansko funkcijo
Jure Janković
V posle z Mercatorjem pa je Janković že takrat vpeljeval svoja sinova. Iz podatkov sodnega registra je bilo podjetje Volos ustanovljeno aprila 2003. Takrat še komaj 24-letni Jure Janković postane solastnik tega podjetja, ki začne iz Srbije in Črne gore za Mercator uvažati kekse in druge produkte. Foto: BoBo
       Po mojem spominu je bil to eden od pogojev Zorana Jankovića že ko je prišel v Mercator, že ko je nastopil v funkcijo. On je bil v tistem času aktiven podjetnik s to Electo. Kolikor jaz vem, je bil to njegov ključen pogoj, ko mu je Miran Goslar predlagal, da bi začel voditi Mercator, da lahko pod konkurenčnimi pogoji še naprej opravlja to dejavnost njegovo podjetje za Mercator.       
 Matjaž Gantar
Damijan Janković (na sliki) in njegov brat Jure očetu še vedno nista plačala kupnine za podjetje Electa. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Pogledi Slovenije: Družina Janković se bori za preživetje. Za svoj obstoj. A le za zdaj.

Jure Janković direktor dveh ciprskih podjetij
21. oktober 2011 ob 06:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljubljana je res lepa. Po letih nesrečnih županovanj Danice Simšič in Vike Potočnik je v zadnjih petih letih dobila nove mostove, hiše nova pročelja, trge so zasedli tako Ljubljančani kot turisti, vpadnico v slovensko prestolnico krasi monumentalen športni kompleks.

To ni več Ljubljana, to je republika Ljubljana, kjer se zdi, da krize ni, kjer vrvi ob vsaki uri dneva in so problemi zelo daleč. Jankovićeva Ljubljana.

Za Zorana Jankovića se zdi, da hoče biti nov preroditelj prestolnice, kot je bil pred dobrimi 70 leti znameniti Ivan Hribar, rad se postavi ob njegovi sliki. A ob njegovem vstopu v volilno tekmo in naskakovanjem na premiersko mesto pa se vsak dan bolj odkrivajo tudi druge plati njegovega delovanja.

Zoran Janković je spreten poslovnež. Naša raziskava, ki je bila opravljena na podlagi dokumentov, ki smo jih pridobili, pogovorov z vrsto Jankovićevih poslovnih partnerjev, predstavniki nadzornih institucij, podporniki in nasprotniki, kažejo na enak model njegovega delovanja, ki pa ima eno skupno točko. Ne glede na položaj, ki ga trenutno zaseda, vedno skuša svojemu krogu, predvsem pa svoji družini omogočiti možnost posla in s tem plemenitenja družinskega premoženja. Model je bil postavljen že v času, ko je bil direktor Mercatorja.

Mestni trg 8, le streljaj od ljubljanskega magistrata. Sedež družbe Electa. Gre za poslovnega otroka Zorana Jankovića. Nekdanji nadzornik v Mercatorju, sicer predsednik upravnega odbora KD-ja Matjaž Gantar se spominja, da je bilo vprašanje obstoja in poslovanja Electe postavljeno že ob prihodu Zorana Jankovića na čelo Mercatorja.

"Po mojem spominu je bil to eden izmed pogojev Zorana Jankovića že takrat, ko je prišel v Mercator, že ko je nastopil v funkcijo. On je bil v tistem času aktiven podjetnik s to Electo. Kolikor jaz vem, je bil to njegov ključen pogoj, ko mu je Miran Goslar predlagal, da bi začel voditi Mercator, da lahko pod konkurenčnimi pogoji še naprej opravlja to dejavnost njegovo podjetje za Mercator," trdi Gantar.

Electa Zorana Jankovića je tako imela dovoljenje nadzornega sveta za poslovanje z Mercatorjem, a vendar pod konkurenčnimi pogoji.

V posle z Mercatorjem je Janković vpeljeval svoja sinova
Revizija revizijske hiše Deloitte pa odkriva, da ni bilo tako. In da so, ko je bilo v igri vprašanje poslovanja z Electo, odpovedali veljavni pravilniki. Poglejmo samo en primer: Stavba vrhniškega Mercatorja, imenovana Vrhnika hrib. Tam je bilo leta 2003 le zemljišče. Revizorji nedvoumno ugotavljajo, da je do zemljišča Electa prišla tako, da ga je odkupila od Mercatorja. Na isti dan, 13. junija 2003, pa je bila sklenjena tudi predpogodba o nakupu poslovnih prostorov, Electa pa je nad trgovino zgradila še stanovanja, ki jih je prodajala na trgu. Za Electo ni bilo nobenega tveganja, za gradnjo pa potrebnega nobenega kapitala. Revizorji namreč ugotavljajo, da je Mercator vnaprej financiral celotno gradnjo. Zadnje plačilo Jankoviću je bilo s strani Mercatorja izvršeno 21. junija 2004, medtem ko je bil objekt prevzet 21. aprila 2005.

V posle z Mercatorjem pa je Janković že takrat vpeljeval svoja sinova. Iz podatkov sodnega registra je bilo podjetje Volos ustanovljeno aprila 2003. Takrat še komaj 24-letni Jure Janković postane solastnik tega podjetja, ki začne iz Srbije in Črne gore za Mercator uvažati kekse in druge produkte. Dokumenti odkrivajo, da je bil uspeh podjetje mladega Jankovića in njegovih partnerjev odvisen predvsem - in leta 2005 že popolnoma odvisen - od poslovanja z Mercatorjem.

Zmaga Zorana Jankovića na županskih volitvah 2006. "Izjavljam, da bom svojo dolžnost opravljal vestno in odgovorno," je tedaj dejal Janković. Mesec dni pozneje Jure Janković izstopi iz podjetja Volos, podjetje pa se preimenuje v Selena, d. o. o., in danes z Mercatorjem ustvari le še 40 odstotkov svojih prihodkov. Ugotovitve revizorjev pa so bile priložene kazenski ovadbi zaradi zlorabe položaja zoper Zorana Jankovića. A ovadbo so obdelovali na obrobni policijski upravi v Postojni. Petnajst mesecev se ni zgodilo nič. Šele po opozorilih novinarjev Reporterja šefica ljubljanskega tožilstva ugotovi, da delo ni bilo pravočasno in ustrezno opravljeno in dodeli spis drugemu tožilcu. A postojnski policisti lani ugotovijo, da ni bilo znakov kaznivega dejanja. A tožilstvo vztraja pri nepravilnostih, odkritih z revizijo in 9. maja na ljubljansko sodišče vložijo zahtevo za preiskavo. In spet se ne zgodi nič. Ta teden pa na poizvedovanje naše televizije sodišče vendar sporoči, da bo začelo postopek. Tri leta in pol pozneje.

Sinova Jankoviću za Electo dolžna devet milijonov evrov
"Punce, ne jokat, nikar," je dejal Janković ob odhodu iz Mercatorja. Posnetki težkih ur in dnevov, ko se je na Dunajski, kjer ima Mercator svojo poslovno stavbo, po zmagi Janeza Janše na volitvah krojila usoda Zorana Jankovića kot predsednika uprave Mercatorja. Janković je že takoj po oktobrski Janševi zmagi svojega poslovnega otroka, podjetje Electa, prodal svojima sinovoma Juretu in Damjanu Jankoviću. Za kar sta mu, kar Janković prvič po vseh letih prizna šele v sredo popoldne na novinarski konferenci, dolžna devet milijonov evrov. Zato je po obligacijskem zakonu še vedno lastnik oziroma kot pravi sam, lahko svoj dolg spremeni v lastniški delež v Electi, kar bi zanj predstavljalo ob javnih funkcijah, ki jih nosi, še večji problem. "Jaz lahko podjetje dokapitaliziram, saj to govorim. In potem se zgodi, da bi Damijan in Jure bila solastnika, jaz pa tretji solastnik. V čem bi bil to problem," je dejal Janković.

Kot doto sinovoma zapusti tudi zemljišče v trnovskem predmestju, tik ob avtocestnem obroču, ob znamenitih Murglah, od strogega središča prestolnice oddaljenih pičlih 2 in pol kilometra. Celoten zemljiški kompleks je velik kar 54 tisoč kvadratnih metrov. Mesto je tam nameravalo graditi javno dobro: inštitute, objekte za šolstvo in zdravstvo. A hkrati je sinovoma Zoran Janković na tem kompleksu zemljišč zapustil - glede na izračune, ki smo jih opravili na podlagi zgodovinskega izpisa iz zemljiške knjige - tudi za 2 milijona 275 tisoč evrov hipotekarnih dolgov.

Slabo leto po nastopu Zorana Jankovića v funkciji župana, ko se že govori, da bo Ljubljana dobila nov prostorski načrt, zadnji je bil namreč sprejet pred 25 leti, Jankovići sklenejo pogodbo o finančnem lizingu nepremičnine s Hypo banko. Hypo postane lastnik, Electa pa dobi 24 milijonov evrov gotovine za bodoče poslovne naložbe, najprej pa odplača dolg dobra 2 milijona evrov, ki jo je na zemljišču pustil oče. Odplačevanje lizinga je omejeno na 120 mesecev, torej na deset let. V 6. členu pogodbe je zapisano, da mora podjetje Electa vsak mesec banki plačati obrok v višini dobrih 200 tisoč evrov do leta 2017. Ali drugače, Jankovići bi lahko za to vsoto vsak mesec kupili luksuzno stanovanje v središču Ljubljane.

Bilo je to obdobje vzpona Slovenije. Ljudje so živeli dobro. Čas konjunkture. Slovenci dobimo evro. Gradbeništvo se je pregrevalo, ljudje so kupovali stanovanja po tri, štiri, pet ali celo šest tisoč za kvadratni meter. Zdelo se je, da je vse dosegljivo. Nastane ideja o t. i. sibirskih vrtovih. Prva priložnost za prodajo se Jankovićem ponudi že leto pozneje, na začetku poletja leta 2008, ko Slovenija še ni niti slutila, da bo čez nekaj mesecev udarila kriza.

V predpogodbi med Electo, podjetjem Branton, kot soudeleženec pa v njej nastopa Hypo banka (predpogodbo so odkrili kolegi iz Financ), se je podjetje Branton zavezalo, da bo celotni kompleks kupilo za 32 milijonov evrov. Tako bi Jankovići v celoti poplačali lizing, pa še zaslužili. A kompleks je bil v prostorskih načrtih še vedno namenjen gradnji bolnišnic, šol in inštitutov. A so kljub temu v prvem členu te predpogodbe zapisali ugotovitveni sklep: da sta v pripravi novi strateški prostorski načrt in izvedbeni prostorski načrt Mestne občine Ljubljana, po katerih se za navedene nepremičnine predvideva namembnost zazidave vilablokov, dvojčkov in individualnih hiš, do treh nadstropij.

A vsaka sprememba namembnosti lahko naleti na ovire. In največkrat naleti. Zato ni smelo iti prav nič narobe.

Po zmagi levega trojčka in DeSUS-a na volitvah 2004, ki ga je podpiral tudi ljubljanski župan, se je začela bitka s slovensko administracijo. Sprememba prostorskega plana je verjetno najzahtevnejši birokratski in tudi vsebinski zalogaj. Minister za okolje Roko Žarnič je lovil minute, ko je podpisoval sklep o usklajenosti prostorskega načrta Ljubljane z mnenji državnih nosilcev na začetku julija lani, saj je bila že sklicana seja mestnega sveta. Teh nosilcev je, kot kaže uradni seznam, več kot 20. A Žarnič je podpisal sklep o usklajenosti, čeprav ni dobil vseh potrebnih soglasij.

Še več, nekdanji minister za okolje, danes mestni svetnik, ki ga je dal Janković celo odstraniti s seje, Miha Jazbinšek odkrije, da je na primer minister Žarnič zapisal, da je dobil soglasje Svetlikovega ministrstva. A v resnici je Žarnič dobil le soglasje sektorja za vojna grobišča, soglasja uradnikov, ki skrbijo za socialne zavode, pa ne, čeprav bi ga morali.

"Potem je bila inflacija tega, da so se vsa zemljišča, recimo, za šport ali pa za proizvodnjo, vrtce, ali pa za domove za starejše, spreminjala v stanovanjsko namembnost," pravi Jazbinšek.

Naprej. Visokošolski minister Gregor Golobič je izdal pozitivno soglasje še preden je podpisal dokument s pripombami, ki so mu ga na mizo prinesli njegovi podrejeni, kar dokazujeta dva dokumenta. Ministra Roka Žarniča je parlamentarna komisija, ki je preiskovala nepremičninske posle Zorana Jankovića, celo ovadila zaradi krivega pričanja.

Na Ciper prihajajo turisti in ... poslovneži
A Jankovićem se v primeru sibirskih vrtov zgodba vseeno ni izšla. Direktorja podjetja Branton so namreč policisti aretirali zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z mamili, tako da transakcija nikoli ni bila izvedena. So pa bili uspešni pri drugih nepremičninskih poslih, ki pa niso tako odkrito in neposredno povezani z družino Janković, saj gre za sistem verige podjetij, ki segajo od Deviških otokov, Liechtensteina pa vse tja do Cipra. In predvsem na Ciper je bila zato usmerjena pozornost pri naših nadaljnjih raziskavah.

Limasol na Cipru. Že od križarskih časov, ko so ga bojevniki proti islamu zavzeli, je srce Cipra. A danes v mesto s približno toliko prebivalci, kot jih ima Ljubljana, prihajajo le še turisti - ki iščejo prostor pod sredozemskim soncem. In poslovneži. Na Cipru so dobrodošli: ponuja jim davčno ugodnejše okolje, kjer se pravi lastniki lahko mirno skrijejo za neznanimi grškimi imeni.

Nekoliko stran od promenade, kjer apartmajske stolpnice in hoteli dobesedno visijo en na drugem, stoji poslovno središče imenovano Alpha tower. V četrtem nadstropju zastekljene palače domuje vrsta podjetij, ki se pojavljajo pri nepremičninskih in drugih poslih v slovenski prestolnici. Vsa podjetja, za katera boste slišali v naslednjih minutah, so namreč registrirana v tem nadstropju.

Jure Janković beneficial owner Tabie
Kamor koli vam seže oko sami gozdovi, travniki, sadovnjaki, kamnolom in še kaj - povsod tu bodo po novem stale hiše in bloki. Lep konec Ljubljane, na deželi, tam pri Podutiku, blizu obvoznice. To območje je bilo do novega Jankovićevega plana namenjeno športu in rekreaciji. Zdaj pa bo na fascinantnih 160 tisoč kvadratnih metrih zraslo eno največjih novih naselij v Ljubljani. Lastnik teh parcel je podjetje Tabia. Lastnik Tabie pa sta podjetje Vaz, d. o. o., in ciprsko podjetje Disonco, registrirano v četrtem nadstropju Alpha towerja. Osnovni izpis lastnikov ciprskega podjetja na dan prinese pričakovano le grška imena. Dokument, ki pa ni del javnega registra, pa kaže, da je t. i. beneficial owner sin Zorana Jankovića, Jure Janković.

Preverjanje drugih podatkov, izpisanih na tej listini s podatki uradnega ciprskega registra, je nakazalo verodostojnost. Do leta 2004 je ciprska nacionalna banka vodila uradne evidence o t. i. beneficial ownerjih. Zdaj jih uradno ne vodi več in so del javnosti skritega dogovora med lastniki. Zato gremo po pojasnila na Univerzo v Ljubljani, kjer profesor Miha Juhart pojasni, kaj pravzaprav pomeni beneficial owner: "Gre za pravega lastnika. Formalni lastnik je tisti, ki se pač pojavlja kot lastnik v ustreznih evidencah kot nosilec pravice. V takih primerih pa obstaja nek vzporeden dogovor med formalnim lastnikom in pravim lastnikom, ki je v ozadju in se ne razkrije."

Juhart dodaja, da dobiček in dividende gredo v žep pravemu lastniku. "Po navadi ima tisti, ki je formalni lastnik, nek dogovor, po navadi je upravičen do določene provizije, bistvene ekonomske koristi pa gredo tistemu lastniku, ki je prikrit," še pojasnjuje.

Jure Janković si je denar izposodil od Pišljarja
Na vprašanje, kaj se je zgodilo, da se je odločil za vstop v volilno tekmo, je Zoran Janković na Kongresnem trgu odgovoril: "V nedeljo dom, absolutno. Menim, da si nobena družina ne zasluži, da če ima kdo kaj proti očetu, in ne more preko očeta, potem to koristi čez otroke. Mislim, da je treba takoj povedati, da če bom jaz, take prakse ne ne bo več." Njegova žena Mija je dodala: "Da vedo, da ima otrok tudi mamo, ne samo očeta. Jaz bom zelo vesela, če bo kdaj tudi Mija Janković, pa ne zato, ker sem politično uspešna ali kar koli, ampak ker sem mama in trenutno tudi najboj ponosna babica."

Zoran Janković je svojo kandidaturo na volitvah najavil v spremstvu svoje žene in snahe Vesne Janković. Slovenska javnost je pretekle dni brala o nakazilih Jureta Jankovića na njen osebni račun, tudi po 70.000 evrov. Kot ugotavlja preiskovalna komisija, so bili osebni prejemki Jureta Jankovića od leta 2006 18-krat manjši od izdatkov.

Alenka Jeraj, predsednica komisije DZ-ja o gradbenih poslih, pojasnjuje: "Predlagali smo, da opravijo davčni pregled Jureta Jankovića. Predlagali smo pač neko obdobje v katerem smo ocenili, da so se nakupi zemljišč, glede na spremembe, dogajali, predvsem pa v času, ko je županovanje prevzel Zoran Janković."

Sin Jure Janković naj bi si dva milijona evrov izposodil tudi od podjetnika Marjana Pišljarja. V dokumentih, s katerimi razpolagamo, a jih zaradi zaščite vira ne bomo objavili, so zavedene vse transakcije Jureta Jankovića. V obdobju med 9. aprilom 2009, ko je pridobil gotovinsko posojilo, ki ga mimogrede še ni vrnil, zato, kot sporoča sodišče naši televiziji, teče izvršba nad podjetjem Electa, in 31. avgustom - torej v petih mesecih, je Janković prenakazal dva milijona evrov. Tako med nakazili zasledimo tako plačilo obrokov za mercedes ali plačilo nemškemu podjetju, ki prodaja jahte. A bolj kot to so zanimiva nakazila ciprskim podjetjem Disonco Investment v višini 10.000 evrov, Drake Chambers ravno tako deset tisoč evrov in kar sedemkrat podjetju Blue Train Investement skupaj v višini 260 tisoč evrov pod oznako nakazilo posojila, ki ga je delno pozneje dobil tudi vrnjenega. Vsa podjetja so registrirana v četrtem nadstropju Alpha towerja v Lisssoli.

Jankovići zanikajo kakršno koli povezavo s ciprskimi podjetji. Tako je oče, ki je na naše vprašanje, ali je sin povezan s ciprskimi podjetji, ki imajo nepremičninske posle v prestolnici in ali mu verjame, včeraj odgovoril: "Stoprocentno."

Jure Janković direktor dveh ciprskih podjetij
Jure Janković, ki je zavrnil nastop za oddajo Pogledi Slovenije, pa prejšnji teden na vprašanje novinarjev Mladine, ali je lastnik podjetja Blue Train investement, ki je v Ljubljani kupovalo nezazidljiva kmetijska zemljišča, ki so potem pozneje postala zazidljiva, pisno odgovoril: "Edini posel s tem podjetjem je bil, da sem mu posodil denar, ki mi je bil v celoti vrnjen." A naša raziskava na Cipru nas je pripeljala do dokumenta iz sodnega registra. Ta razkriva, da je bil Jure Janković v obdobju nakazil na podjetje Blue Train Investement za kratek čas tudi direktor tega podjetja. Še več, raziskava, ki smo jo opravili s pomočjo specializiranega podjetja za poizvedovanje lastniških razmerij, je pokazala, da je bil v tem času direktor še enega ciprskega podjetja: Green apolo holding.

Green apolo holding pa se pojavlja tudi kot solastnik novoodprtega luksuznega hotela Cubo v središču slovenske prestolnice, ki je bilo tudi prejemnik javnih oziroma evropskih nepovratnih sredstev v višini 750 tisoč evrov. Družbena pogodba z dne 19. oktober 2009 razkriva, da so lastniki podjetja Hotel cubo Finadria holding, Disonco in Green apolo. A Jure Janković za Mladino zanika lastništvo v podjetju, ki upravlja hotel Cubo.

A poleg dokumentov s Cipra smo v naši raziskavi pridobili tudi korespondenco med Tax grupom, gre za t. i. čudežne dečke - sinove slovenski javnosti dobro poznanega lastnika Iskre in športnega funkcionarja Dušana Šešoka - ki slovensko gospodarsko in politično elito iz sedeža na Litostrojski povezujejo z davčno bolj ugodnimi državami, in Juretom Jankovićem. V korespondenci mu Tax grup sporoča, da še niso prejeli nakazila za hotel Cubo. Omenjena sredstva pa potrebujejo za poplačilo nujnih obratovalnih stroškov. Jure Janković jim nato odgovori, da je v tujini in da bo v ponedeljek uredil zadevo.

Zoran Janković je na vrhuncu svojega županovanja, še preden se je odločil za naskok na premiersko mesto, je v nekem intervjuju izjavil, da bo na stara leta receptor v hotelu. In kot kažejo ti podatki, se mu bo želja lahko izpolnila. Le če bodo posli njegove družine stekli tako, kot so si zadali. Zemljišča, obremenjena s hipotekami, so namreč ta trenutek mrtvi kapital, saj krizi, ki se je najprej pokazala na nepremičninskem trgu, ni videti konca. Obveznosti do bank, samo spomnimo na 200 tisoč evrov mesečnega obroka le na enem zemljiškem kompleksu, pa je treba izpolnjevati. Družina Janković se tako - bolj kot plemeniti svoje premoženje - bori za preživetje. Za svoj obstoj. A le za zdaj.

Bojan Traven

A. Ko.
Prijavi napako
Komentarji
Joe Malkovich
# 21.10.2011 ob 06:37
Vse kar Janković zna, so mutni posli. Kar se pa tiče Mercatorja, se pa splača to prebrati:

Revizijsko poročilo Deloitta o poslovanju skupine Mercator, objavljeno v Financah

Mercator [MELR 165,00 +0,61%] je objavil posebno revizijsko poročilo (v prilogi) o poslovanju skupine med leti 2001 in 2005, o katerem smo že pisali. Poročilo je pripravila družba Deloitte revizija , in sicer po naročilu matične družbe skupine Mercator, Poslovni sistem Mercator. pogodba je bila podpisana 12. julija letos. Naj spomnimo, da je osnutek revizijskega poročila prišel v javnost v času predvolilne kampanje, ko se je nekdanji predsednik uprave Mercatorja in sedanji župan Ljubljane Zoran Janković potegoval za županski stolček na Magistratu. Namen poročila je bil preveriti nekatere posle, ki jih je Mercator sklepal pod vodstvom Jankovića.

Electa Jankovićevih naj bi bila v priviligiranem položaju

Revizorji so med drugim opozorili, da je poslovanje Mercatorja z Electo med leti 2001 in 2005, predstavljalo približno tretjino njenih prihodkov. V poročilu argumentirajo indice, da je bila Electa v primerjavi z drugimi izvajalci gradbenih del v privilegiranem položaju. Naj spomnimo, da sta soustanovitelja sta sina Zorana Jankovića, Damijan in Jure.

Drugo podjetje sina Zorana Jankovića je poslovalo zgolj z Mercatorjem

Podjetje Volos , katerega soustanovitelj je Jure Janković, sin Zorana Jankovića, je večino svojih prihodkov ustvaril s skupino Mercator. Njej je med drugim dobavljalo srbske prehrambne izdelke od srbskih proizvajalcev oziroma prek posrednikov iz Slovenije. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2003, leta 2005 pa je Volos z Mercatorjem ustvaril 99 odstotkov vseh prihodkov. Poleg Jureta Jankovića, sta soustanovitelja podjetja Volos še Samo Horvat in Nataša Žagar.

Do lokacije v Bolgariji prek Deviških otokov in računa v Švici

Mercator je 27. oktobra 2005 plačal 22 tisoč evrov družbi srbski podružnici družbe World Invest & Finance z britanskih deviških otokov, ki naj bi za Mercator pridobila lokacijo in gradbena dovoljenja. Mercator je nakazilo opravil na račun v UBS Bank Switzerland, revizorji pa mu očitajo, da ni potekal izbor za najboljšega ponudnika. Obenem jih moti, da niso dobili ustrezne dokumentacije, ki bi dokazovala, da so bile storitve opravljene.

Plačilo za pridobitev gradbenega dovoljenja v Nišu v neskladju s pogodbo

Sodeč po pogodbi je Mercator 23. junija 2005 s ciprsko družbo Facim sklenil pogodbo za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo trgovskega centra v Nišu. Vrednost pogodbe znaša 100 tisoč evrov. Čeprav pogodba za nakup lokacije v Nišu določa, da se 80 odstotkov plačila poravna po pridobitvi gradbenega dovoljenja, je bil znesek plačan v celoti, ne glede na to, da gradbeno dovoljenje še ni bilo pridobljeno. Mercator je 3. avgusta letos obvestil revizorja, da še nima omenjenega gradbenega dovoljenja.

Kaj vse je zajemala revizija

vse posle, sklenjene med družbo Mercator, d.d., in od nje odvisnih družb ter družbo Electa, d.o.o., iz Ljubljane, na področju investicijskih gradenj, pri katerih je nastopala Electa, d.o.o., kot izvajalec in podizvajalec;

vse posle, sklenjene med družbo Mercator, d.d., in družbo Volos, d.o.o. iz Ljubljane, ki nastopa kot dobavitelj Mercatorja;

pregled vseh poslov, ki se nanašajo na porabo reprezentance družbe Mercator, d.d., s strani članov uprave;

vse posle družbe Mercator, d.d., ki se nanašajo na nakupe nepremičnin izven Slovenije in sicer na območju države Srbije in Črne gore.
Dare40
# 21.10.2011 ob 06:56
Odlična oddaja, ena najboljših v zadnjem času. Vso priznanje raziskovalnim novinarjem, ki so z velikim trudom in iznajdljivostjo razsvetlili "učinkovito" delovanje Jankovičev, sina Jureta pa postavili na laž......Pravijo, da kdor laže, velikokrat tudi krade..... Srčno upam, da je oddaja razsvetlila vse tiste omahljivce, ki bi sicer podprli Jankoviča. Te volitve bodo z deležem podpore Jankoviču pokazale, koliko ljudi ne mara Slovenije.
Med oddajo so še osvežili bizarne izjave Stanovnika, da kak dolar primanjkljaja ne sme biti problem....Človek je čisto izgubil stik z realnostjo in ne loči dolarja od milijonov Eurov.....
Udeta zelo težko poslušam, ker veliko in na dolgo razlaga, na koncu pa ne veš najbolj, kaj je hotel povedati. Verjetno pa ga je bilo zelo sram, ko ga je Slak spomnil, da podpira Jankoviča, saj je bil v prvi vrsti pri nagovarjanju Jankoviča.
Jeretič je tisti, ki je pomagal Pahorju in levemu trojčku na oblast, ti pa so nas pripeljali na rob propada. Sedaj pa spet na veliko razlaga, kaj je prav in kaj narobe.....
Dr. Pirnat je kratko in jedrnato povedal, da kdor kot župan dela za svoje interese, bo še bolj delal zase kot premier.
Zbudi se Slovenija!
V Murglah je bilo nocoj pa moje bolj malo spanja......lep pozdrav vsem!
ctrl+alt
# 21.10.2011 ob 06:45
turbokapitalist, ljudje, ki ga bodo volili pa slepi, človek s programom, meni ni nikoli dovolj
Socialniradikal
# 21.10.2011 ob 06:40
A ja, da se ne ? Zakaj pa je izgubil volitve JJ ? Zaradi slavospevov ?
Mislim, da je to isto kot Patrija... S tem, da je tukaj vsaj kaj za pokazat, tam pa je vse na nedoločenem kraju in času...
Pa je od vas kdo to prebral ? Ker ni takšne zahodne demokracije kjer bi lahko tak človek bil premier...Enostavno je preveč, če ne drugega moralno spornega pri njem !
uizzi
# 21.10.2011 ob 06:32
:)

Nekomu tukaj Janković res ni všeč.Tolčejo, tolčejo z vsemi topovi.

Kaj čmo, če Zoki ni bil pripravljen na to, se je naivno lotil kampanje.
amigo
# 21.10.2011 ob 06:57
Samo en popravek. Slavni župan Ivan Hribar je županoval med leti 1896 do 1910, se pravi pred več kot 100 leti in ne 70.
-sloga--
# 21.10.2011 ob 06:55
Nekoč mi je moder človek rekel, da volilci ne postavljajo mandatarja.

Mogoče mi je zdaj jasno kaj je mislil s tem. Tam gor (ali bolje tam spodaj) v političnih sferah so zavezniki sovražniki in sovražniki zavezniki. Nikoli ne veš kdo koga in zakaj. Mislim, da je bilo že določeno, da bo Janša mandatarja in se je Janković brez odobritve vmešal in ga bodo zdaj sesuli, pa mi ga ni žal, samo kaže koliko smo politično v resnici razviti. Pri nas kakšna piratska stranka nikoli ne bi dobila omembe vredno število glasov.

Slovenija-pašaluk.
parabola
# 21.10.2011 ob 07:44
@ osebno menim, da je kandidatura Jankovića poskus levice in njega osebno, da reši še preostali kapital (levici in sebi) in reši svojo kožo 8pred kazenskim pregonom) zaradi mahinacij in izgub v času polomije delnic. Hkrati pa lahko plasira denar, ki ga je umaknila v davčne oaze. Z Jankovićevim razumevanjem gospodarstva in njegovimi potezami lahko opere ta denar in ga vlaga nazaj v projekte (recimo podlaga zato je že predlog Zemljariča za vlaganje v Izolo (300 milijonov - ''levi pomembneži bi vložili svoja zemljišča (je Senicina zavožena investicija Bužekljan zraven? , nekaj bi bilo tujega kapitala - Ciper? Lichtenstein? garancije pa bi dala zopet država. Že videno. zanimivo je, da je včeraj Damijan Janković priznal (pod težo dokazov seveda) lastništvo tujih firm - tudi na Cipru. Da ata Janković tega nebi vedel je pa bosa. Žal njegova mini tajkuna razen arogantnosti (prednjači Jure) nista podedovala dovolj poslovne žilice. Janković, ki ni navajen, da bi moral kar koli pojasnjevati je javno povedal, da gre v politiko, da zaščiti svojo družino - beri kapital. tisti trenutek, ko je posegel in jasno ter javno napovedal, da ga zanima samo mesto premiera ni in ne more biti več medijsko nedotakljiv. Mediji so našli že toliko dokazovov o njegovem razkoraku med leporečjem in dejanskim načinom dela, da bo moral tudi organm pregona marsikaj pojasniti - tudi tu ne sme biti več nedotakljiv.

Pravna država je na resnem preiskusu.
ribi
# 21.10.2011 ob 07:29
Upam da bojo ljudje dobro premislili, če bojo volili Jankoviča.
Potem bo ljubljana super mesto, vse ostalo bo pa še bolj nazadovalo kot že sedaj.

Sam spomnite se primerov: stožice-prirejen raspis, slaba gradnja, nedokončana zgradba- skratka jama brez dna; bežigrad- ga ne da da bi ga s svojim denarjem uredil Pečečnik ( tud Plečnik bi ostal ), pač ne želi da bi bil bežigrad boljši od stožic!!; za koliko je zapufu nas Ljubjančane??

Zato ljudje kar koli boste že volili, ne volite Jankoviča !!!
tejo
# 21.10.2011 ob 07:26
Nekateri že dolgo vemo kaj počne, no upam, da po včerajšnji oddaji veste tudi vsi ostali in da takega človeka, ki predvsem dela zase in svojo družino res ne boste volili. Kakorkoli realno pogledam, vsi imajo velik kup dreka na glavi...zato bom volil Viranta, imam občutek, da bi res rad nekaj dobrega naredil, če se motim pa j.....ga.
kovy
# 21.10.2011 ob 07:41
za vse ki se pritožujete na to, kok člankov je o jankoviču...

Ljudje morjo vedt koga bojo volil in kakšen mandatar bi nekdo bil...

Jankovič očitno do zdj ni delal drugega kot se koristil na račun nekega podjetja, klasičen tajkun! Upam da bojo Ljubljančani to spregledal...
Ribiič
# 21.10.2011 ob 07:36
Ne glede na vse argumente, bomo Slovenci, v svoji tupoglavi hlapčevosti, očitno šli po poti Berlusconijeve Italije. Res nam ni pomoči.
travnar
# 21.10.2011 ob 07:35
Več kot jasno je da dela za svoj klan. Ne pustite da bo to počel s celo Slovenijo.
GreenPower
# 21.10.2011 ob 12:58
V partijski državi se očitno še registrirat ne smeš več.
mojir
# 21.10.2011 ob 12:12
Ojoj, kaj se greste, o nekih dokazih ipd. sranju, pa koga to briga, razen parih mandlcov klele...
Sds neki brca s programom, vsaj ima nekaj za pokazat, ostali pa TEMAAA!
parabola
# 21.10.2011 ob 07:57
SD, Zares in LDS vračajo udarec. Virant je zmešal vse štrene. Jasno je, da s pojavom Virantove stranke levica ni več zmožna mobilizacije svojih sil. Izdajstvo Kučana in Stanovnika je dokončno odprlo oči KGB. Volilci na levici so zmedeni. Janković ima preveć masla na glavi,
podprl ga je Kučan in Stanovnik - kaj se dogaja? Anarhija na levici?

Hkrati pa izgleda, da ima samo SDS dovolj izdelan program za izhod iz sile. Virantov program je odličen v delu urejanja državne uprave (kjer je nesporno strokovnjak) in bo verjetno drugi najboljši program. Zaresov progra je tudi dober, vendar stranka skoraj sigurno nebo prišla v parlament. Jankovičev program (?) neznanka. To, da mu za gospodarstvo svetuje Mencinger je za managerski jankovićev stil isto, kot če bi Marx pisal biblijo (nezdružljivo). O kvaliteti praktično uporabnih Mencigerjevih ekonomskih stališč pa ni potrebno dosti govoriti - gospod je malo iz mode (neuporaben). To na kar ga pa je opozoril Mrak, pa ni zaželeno govoriti pred volitvami - to nas čaka - zategovanje pasu.

Torej povprečni volivec je v precepu. Komu dati glas.
najvudin
# 21.10.2011 ob 12:47
roxdegabba
nihče te ne sili da bereš MMC. Tu objavljajo le aktualne zadeve. Saj ni MMC kriv da ima zoki tolko masla na glavi! Treba je ljudi obveščat!
mojir
# 21.10.2011 ob 12:46
A ni čudno, če je en medij nepristranski in piše o vseh, je pa nagnusen. Mediji v Sloveniji so očitno podvrženi levici, ji odgovarjajo in zato so take obtožbe absurdne.

Urednika MMCja itak že nekaj časa želijo odžagat, ker ne pusti, da postane MMC partijsko glasilo, kot večina naših medijev....
Payton20
# 21.10.2011 ob 11:20
Na MMC portalu je zagovarjanje Jankovića (in ne Janše) enako, kot če bi na hrvaškem forumu zagovarjal Srbe (oz. obratno).
kondi
# 21.10.2011 ob 08:09
...mislim, da bi moral Zoran, glede na vse dokaze, odstopiti od kampanije volitev.....to bi bilo higienično....ne glede na vse nikakor ne more biti neomadeževan in imeti volilcev za norca.....
mr. pp
# 21.10.2011 ob 14:31
Namesto, da bi kdo rajši napisal, kaj v članku je napačno in česa Janković ni naredil, rajši pišete, da je rtv postala sds portal. Logično? ne
katjuša
# 21.10.2011 ob 12:55
royayers
žal nebo šlo saj ste me že dali na seznam za odstrel
GreenPower
# 21.10.2011 ob 12:38
Titova omladina nima drugega za početi, kot da smeti po forumu
amigo
# 21.10.2011 ob 12:37
Jankovič je v najboljšem slučaju kontroverzni podjetnik. Partnerji, ki jih je oškodoval ne bi imeli mesta niti na stožiškem stadionu. Dobil je posel, nato pa izvajalcu zaradi izmišljenih napak plačal recimo polovico. Tudi če je podizvajalec tožil je bilo brez haska. Jankovič je bil zaščiten kot kočevski medved. Da bi zdaj takšen človek postal najmočnejši človek v Sloveniji, je za vsakega kolikor toliko poštenega človeka, ki živi od svojega dela nepojmljivo. Izjema so seveda Kučan, Stanovnik in ostalih 26 podpornikov, saj so ti večinoma živeli od prodaje megle in ne vedo kako je, ko obrtnik na koncu ostane brez pošteno zasluženega denarja, Jankovič pa se mu še reži kot pečen maček. Razen tega je zaradi mahinacij z zemljišči in mahinacij gradbene mafije, cena stanovanj v Ljubljani prebila vse rekorde. Seveda, ko pa je treba napolniti vampe cele ljubljanske takozvane elite. Medtem ko se bodo, ne preveč bistri sinovi elite vozili z AMG mercedesi, boste vi 30 let odplačevali enosobno stanovanje. V bistvu gre samo za to. Tudi Kučan je neprestano bluzil o socializmu in grozil učiteljem, njegovi hčerki pa sta študirali v ZDA. Govoriš eno, delaš drugo.
jurdam
# 21.10.2011 ob 12:12
hm ti ki pljuvate po nekem izmišljenem seznamu! Recimo kaj je potem vam Kučan plačal nekoč v preteklosti da ustvarite uporabniške imena!
Mislim eni pa ste plitki!
črnipeter
# 21.10.2011 ob 12:07
Obsidijan, ti si pač obseden, kaj hočemo...
kolikokrat sm ti že napisal, da se koncentriraj na argumente, ne pa na to, kdaj se folk prijavla ipd...

Program! To mi pokaži....
Jethros
# 21.10.2011 ob 11:02
katjuša:
Kar slepite se:
Rajko Janša je družbo v Luksemburg prodal Ultrinemu odvetniku
Rajko Janša v finskem poročilu
Poseg v osebnostne pravice: Rajko Janša v zadevi Patria toži Delovega novinarja

Piše se piše, samo RTV tega ne sme pisati, sploh pa poizvedovati, kot ni objavila priznanja Mira Petka, da je plačeval brezplačnikom za SDS propagando :)
Jethros
# 21.10.2011 ob 10:55
stoychi:
Če velja, da je JJ nedolžen, dokler se muj krivda ne dokaže in se ga pravnomočno ne obsodi, potem velja enako za Jankovića....torej, čemu teče debata, če je po vašem potrebno počakati na sodbo?
Horst
# 21.10.2011 ob 09:09
Le zakaj nekateri dobite visok pritisk,če so objavljena dejstva in resnice o Jankovićih? Mar bi moralo to biti prikrito,prirejeno ali celi napisano tako,da bi vsi verjeli kako je ta familja poslovno sposobna.Na žalos pri tej poslovni sposobnosti gre točno za balkanski način--čimbolj goljufati državo,čim več v lastno malho in od tega čim manj davka.IN Zapomnite SI NASLEDNJE,KO GOLJUFAJO DRŽAVO GOLJUFAJO VAS,KI JIM APLAUDIRATE.
if
# 21.10.2011 ob 08:32
Janković-ev slog je razmeroma preprost in za Slovenijo povsem nerazvojno usmerjen.

Ponazorimo s sledečim primerom.

Mulc v vaški osnovni šoli ne razume procentnega računa. Učitelj in oče obupata.
Mulc odraste, postavi svoje premoženje (hiša, dober avto, ...), se oženi, ..
Učitelj obišče vas, pred domom odraslega mulca se sreča z njim. "Vidim, da ti gre dobro", komentira videno mulčevo stanje. "Kako ti to uspeva?"
Odrasli mulc bivšemu učitelju:"Enostavno, nje. V Srbiji kupujem kekse po 1,0 eura za paket, v Sloveniji paket prodajam po 3,0 eura in od tistih dveh procentov dobro živim."
tomasdigi
# 21.10.2011 ob 12:49
MMC je zakon!
jakof
# 21.10.2011 ob 12:42
Obsidijan
Pohvalno sedaj naj te pa zoki z milanom odpelje na kosilo!
mojir
# 21.10.2011 ob 12:35
ROFLMAO

Kake igrice!

Janša je še vedno edini s programom! Zato se določeni sposobni samo sezname pisat, ker kaj konkretnega nimajo za povedat!
sorak
# 21.10.2011 ob 12:15
@daryankoff

@sorak
Ampak še zmeraj nimaš dokazov, da so vsi ti ljudje na seznamu pisuni oziroma, da se oglašajo s različnimi nicki. To so domneve. Če je tako, naj pa administrator ukrepa.
Pa ne zdej rečt, da noče, ker je to rtvsds.si:)


Pa saj ravno to je poanta. Obsidijan je objavil seznam, katerega je admin takoj brisa. Objavil ga je še enkrat, spet brisanje. Objavil sem ga jaz, ga je admin zbrisal. Komentar se je pojavil, ko sem javno podal vprašanje adminu, zakaj ga je brisal. Potem se je "čudežno" pojavil/ohranil. Da je nekaj na tem, mi je "dokazal" admin, ko je skrbno brisal ta seznam ...

Kar se tiče dokazov, poznam pa eno novinarko, ki se je odločila, da bo po velikih časopisih naredila raziskavo. Šla bo po komentarjih, gledala njihovo politično pripadnost in ugotavljala, kdaj se je dotični uporabnik prijavil. Lepo bi bilo še dobiti informacijo, kolikokrat in kdaj se je pojavil kot komentar ...
Binder Dandet
# 21.10.2011 ob 11:55
@daryankoff:
"Verjamem, da je kdo na tem seznamu tudi SDS "pisun", ampak gor ste vrgli vse, ki ne blatijo Janše in so se prijavili od 17.10."

Kdo SMO?

Se pa z vsebino seznama strinjam, saj ne gre za osebe, ki ne blatijo Janše, ampak osebe, ki z enostavčnimi flosklami Janši pišejo hvalospeve in na osebnem nivoju napdajajo vsakogar, ki kaj argumentiranega napiše proti Janši. Se mal razlikujejo od oseb, ki ne blatijo Janše. Sicer se pa nima smisla o tem prepričevat. Vredu, ti ne vidiš ničesar problematičnega, jaz vidim.
Obsidijan
# 21.10.2011 ob 11:49
@daryankoff
Seznam je pa sramoten, ker javno "označujete" ljudi, posmehljivo, kot, da bi bili manj vredni, kot da ne "razumejo",kot da so njihovi komentarji manj vredni, ker ne trobijo v isti rog.
To ni demokracija:)


Oprosti, ne gre za javno označevanje ljudi, ampak uporabniških imen. Ljudi je pod njimi bistveno manj, pravzaprav bi glede na kakovost misli lahko bil tudi samo računalnik.

Sicer pa se pridružujem mnenju in razlagi enega najbolj uglednih forumašev: Binder Dandet, ob 11:34.

To, da se SDS na svoji poti vedno požvižga na žrtve, je sramotno.
Tokrat je padla debatna vrednost foruma uporabnikov MMC. V gnoj. Poglej si recimo, kaj je ostalo od včerajšnje razprave o programu SDS.

In potem ta stranka joka, da se ne razpravlja o programu, obenem pa s takimi ravnanji vsako razpravo zminira.
slosem
# 21.10.2011 ob 11:31
ni besed prezira za tiste ki želijo iz slovenije narediti jankovičlibijo. pa kje živim da je sploh možno da tak stvor kandidira?
jurdam
# 21.10.2011 ob 11:25
kako nas bo vodil človek ki ne zna niti nemščine kaj šele angleščine. Da o uporabi računalnika niti ne govorimo!
GreenPower
# 21.10.2011 ob 11:15
Mahinacije se že dogajajo, kaj bo šele v primeru izvolitve Zokija. Odločen NE Zoranu Jankoviću!
Frapancipi
# 21.10.2011 ob 09:36
Ne vem zakaj je takim mafijcem kot je Jankovič vse dovoljeno, delavci iz ukradenih podjetij in Jankovičevi podizvajalci pa ne dobijo zasluženega denarja in se vsi delajo iz njih norca. To svinjarijo naj nova vlada odpravi, pa bo veliko naredila za Slovenijo.
minores
# 21.10.2011 ob 08:44
@Jetros
Očitno obstaja neka pomembna razlika med Jakovičevima sinovoma in bratom Janeza Janše: UTEMELJENI NAMIGI ALI SUM SPORNIH POSLOV! Verjemi, da bi mediji (tudi RTV) zelo radi raztrgali tudi vse druge politike oz. njihove družine, če bi imeli dovolj indicov. Očitno v Janševem primeru ni tako. Saj ne nazadnje tudi predlog obtožnice v zadevi Patria "stoji" na neznanem kraju, neznani osebi, neznanih dokazih....
Sinočnji pogledi pa so v prvem delu oddaje govorili o znanih osebah, znanih krajih in znanih sumljivih poslih!
caps
# 21.10.2011 ob 08:41
Moje skromno mnenje je:

Tukaj je eklatantni primer, kako pravna država v Sloveniji ne funkcionira in da pred zakoni NISMO vsi enaki! Očitno se eni nedotakljivi.. In se za te nedotakljive procesi niti ne začnejo.. Najbolj žalostno je pa to, da navaden folk, ki se komaj prebija iz meseca v mesec to odobrava in ploska.. bruh..
ezat_anim
# 21.10.2011 ob 08:36
jst bom reku samo to:

Dobro je vedu, da če gre v politiko, da bo vse prišlo na plano...v nasprotnem primeru je bil zelo naiven...po drugi strani, pa kar je razvidno iz dokumentov, mu dosti drugega niti ni preostalo....dejstvo je da so Jankoviči zapufani do amena in samo s pohodm na oblast se lahko "sanirajo". ne vidim pa nobenega razloga, zakaj se ne bi smelo pisati o nepravilnostih, ki jih je ta klan počel. Najboljše, da se vse pomete pod preprogo in odpiše...al kako...pa kaj si eni predstavljate.
_Jey_
# 21.10.2011 ob 08:32
Ob prebiranju sem na kratko v usta bruhnil....svinjarija na kvadrat. Tisti, ki bo tole volil je pa zame kategoričen idiot, kreten, butl....
parabola
# 21.10.2011 ob 08:30
@jethros - ne vem zakaj se nonstop ukvarjaš z mano. Lahko bi za začetek bil malo bolj kulturen. Potem pa vsaj malo utežen v svojih razpredanjih.

Zakaj pišem, da je do sedaj med znanimi programi najboljši SDS. Enostavno zato, ker je res najboljši (zaresov ne šteje, ker ne bodo prišli v parlament ali ne bodo pomemben igralec v zgodbi po volitvah). Torej skušam obrazložiti svoje misli z argumenti, pa če je to jethruso vščeč ali ne.

Ampak ne vem kaj si po izobrazbi, vendar na zakonitosti ekonomije se pa res ne spoznaš.
Že večkrat sem pisal o tem, da je za izhod iz gospodarske krize treba pospešiti investiranje v produktivni in inovativni del proizvodnih in uslužnostnih dejavnosti. Denar mora biti svež. Ne krediti!. Torej z davčnimi olajšavami (pa saj to ti je včeraj Damjan Janković razlagal zakaj imajo firmo na Cipru - zaradi nižjih davkov, da lahko dobiček reinvestirajo. Genialno) pritegnemu tuji kapital in domačemu zagotovimo boljše pogoje. Nove investicije pospešijo razvoj gospodarstva. To ustvari nova delovna mesta in v blagajni (državni) je več denarja.

Vidiš to je bistvo v programu SDS - olajšave kapitalu - nova vlaganja - nova delovna mesta.

Res je da je vlada JJ že leta 2006 znižala stopnje obdavčitve v dohodninski lestvici in ostale dajatve. Pa se je blagajna veselo polnila ker je nastali preko 60.000 novih delovnih mest. Ne razemem pa zakaj si proti tej napovedi, saj bi največ pridobili najnižji razred in srednji sloj, ki izginja.

Sedaj pa prosim ti predstavi svoje videnje izhoda iz krize, odnosno razloži kako lahko dvignemo zaposlenost?
Zgodovinar_666
# 21.10.2011 ob 08:28
Lojze Ude je prav groteskna figura. Kako je motovilil, ko je skušal zagovarjati Jankoviča. Očitno še sam dobro ve, da je navadna prodana duša in da je Jankovič navaden lopov.

Leo Kremžar je dobro rekel, da danes Slovenija ne potrebuje vodje gradbišča za šefa Slovenije, ampak predsednika vlade, ki mu ljudje zaupajo.

Mali Jankovič je pa kar sam od sebe vedel kaj se bo zgodilo z zemljišči. hahaha
Pa če kdo misli, da so banke dale kakršne koli kredite takemu nesposobnemu mulotu kot je Jure Jankovič je bodisi neumen, bodisi si obeta, da bo imel s prihodom Jankoviča na oblast določene osebne koristi.

Me pa prav veseli, da se je na sceni pojavil še Gregor Virant, da imamo danes poleg Janše in Jankoviča še resno alternativo. Tako da lahko glasujemo za nov obraz, ki pa za razliko od Jankoviča, ni pripadnik mafijske združbe.
Binder Dandet
# 21.10.2011 ob 07:33
Pa preden me spet kakšni zaverovanci obtožili, da sem levak in ne vem kaj še.

PROTI Jankoviću, ker je lopov. Ampak tako posiljena kampanja se pa mora maščevat. Pa vam vsi govorimo že mesece, če ne več kot leto. SDS bi moral samo tiho bit, da si vlada polomi prste, pa bi vodili z veliko razliko. Pa niso znali bit, pa so izgubljali procente. Zdaj bi spet morali samo o programu govorit, pa ne znajo. Morajo igrat bolj umazano kot nasprotniki. Pa spet izgubljajo procente.
pikec72
# 02.10.2012 ob 02:20
ta človek pa je res oplel ... dva dni sta minila od hišnih preiskav, pa samo curjajo dokazila o srbski iznajdljivosti, ki se kaže v tem, da je treba slovenski narod okoli prenesti ... saj ne ropamo naš narod, ampak zablujene slovenčke, ki so bili vedno tiho ... To je le začetek, po mojem se bo še nadaljevalo ... Ljubljančanom je itak vseeno, nam pa ni ... in zato pingvinčeki nočejo, da bi se trošilo toliko, kot država premore ... žal mi je volivcev PS, ki so bili zavedeni na osnovi uspehov g. ZJ, ki pa imajo osnovo v izigravanju narodne zakonodaje. In taki človek ter taka stranka bo meni solila pamet, kako naj jaz živim ... Ne .. hvala PS ... ZJ ... zahvali se Kučanu, ki te je vpeljal v poltiko ... če ne bi bil politik, se o tebi ne bi nič pisalo ... No, vsaj enkrat lahko napišem ... bravo Kučan
zora_
# 22.10.2011 ob 01:11
Ni mi jasno zakaj toliko nestrpnosti v komentarjih. Tematika je vredna premisleka.

Novinar je le objavil podatke uradnih dokumentacij, ki so napisani zelo jasno in precizno.

Odgovor na vprašanje verodostojnosti podatkov bo znan zelo hitro in sicer glede na odgovor oz. reakcijo Jankovića, na nas pa je, kako se bomo mi opredelili do teh-kočno oblikovanih podatkov.

In kaj je tu spornega?
visionslovenija
# 21.10.2011 ob 13:45
@ roxdegabba

MMC, neverjetni ste, odkar se je začelo špekulirati, da bi Janković morda lahko šel na državnozborske volitve, nas čisto vsak dan počastite z vsaj enim člankom, ki napada Jankovića. Čisto vsak dan. Zraven nam pa vsak drugi dan postrežete en hvalospev Janši.

SRAMOTA STE, MMC! In mi plačujemo to vašo janševiško propagando! Želodec se mi obrača od vas, nagnusni ste!


se popolnoma strinjam rtvsds.si !!!!!!
Kazalo