Slovenija

Poudarki

  • Po vladnem predlogu bodo družine lahko različne
Ljudmila Novak in Katarina Kresal
Moški, ženska, otrok je definicija družine po mnenju Ljudmile Novak (NSi), medtem ko Katarina Kresal (LDS) zagovarja enake pravice tudi za istospolne partnerje. Foto: MMC RTV SLO
Amandma
Po spremenjenem amandmaju naj bi bila registracija prostovoljna. Foto: MMC RTV SLO
       "Kar ni dozorelo, zrelo in ni naravno, to umaknite.       
 Ljudmila Novak o zanjo spornih členih predloga družinskega zakonika
Pogledi Slovenije
V Pogledih Slovenije gostje niso dosegli kompromisa. Foto: MMC RTV SLO
       Zaboli me, ko je nekomu vseeno, da se vsi ne počutijo enaki v tej državi.       
 Katarina Kresal o odnosu do istospolnih
       Ne gre za formo, gre za vsebino, Nemalo študij je bilo opravljenih, ki potrjujejo, kaj otrok potrebuje v družini. Potrebuje spodbudno okolje, možnost navezanosti, občutek topline, odzivnost osebe.       
 Ljubica Marjanovič Umek o tem, kaj potrebuje otrok

Dodaj v

Pogledi Slovenije in družinski zakonik: 400 členov, ki definirajo (pravo) formo in vsebino družine

Nasprotniki zakona že napovedujejo referendum
2. junij 2011 ob 10:15,
zadnji poseg: 2. junij 2011 ob 21:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

35 let je, odkar smo zunajzakonsko skupnost izenačili z zakonsko zvezo. Da bi to popravljali zdaj, bi bil korak nazaj, je o spornem določilu o registraciji zunajzakonske skupnosti dejala Katarina Kresal.

Ljudmila Novak iz NSi-ja je nasprotno poudarila, da stranka podpira klasično zakonsko zvezo med moškim in žensko, in dejala, da se preveč pozornosti posveča amandmaju, pri katerem so poslanci že spoznali zmoto ter "ga želijo dopolniti".

Gostje oddaje Pogledi Slovenije, Ljubica Marjanovič Umek, Tadej Strehovec, Bogdan Žorž, Katarina Kresal, Majda Potrata, Majda Černič Istenič in Ljudmila Novak, so razpravljali o (ne)registraciji zunajzakonske skupnosti, definiciji družine ter položaju in pravicah otrok.

Družina: moški, ženska, otrok, moški, ženska, brez otrok ...
Zataknilo se je že pri definiciji družine, ki je za Ljudmilo Novak klasična zveza med moškim in žensko, ki ju povezujeta ljubezen in otrok, čemur pritrjuje tudi Tadej Strehovec iz SŠK-ja. Majda Potrata pa je izpostavila 20 odstotkov slovenskih parov, ki živijo brez otrok. "Ali ti nimajo nobenega pomena," se je vprašala Potrata.

... dva moška z otrokom, dve ženski z otrokom ... ?
Katarina Kresal
je dodala, da zakoni ne morejo definirati razmerij med ljudmi, ampak obratno, razmerja, ki se razvijajo skozi čas, morajo definirati zakone. Pred zakonom smo vsi enaki, je poudarila in glede definicije zakonske zveze dodala, da istospolna usmerjenost že 20 let ni več definirana kot bolezen ali motnja, da so istospolni ljudje kot drugi in da bi bilo "edino prav", da imajo enake pravice kot drugi.

Novakova: Poroka ti daje moč tudi za težke trenutke v življenju
Za Ljudmilo Novak, ki razmerje definira drugače, pa ni sprejemljivo, da bi definicijo zakonske zveze spravili na "skupnost dveh oseb", torej ne moškega in ženske. Poudarila je, da je poroka slovesen dogodek, "ki ti daje moč tudi za težke trenutke v življenju", zato obžaluje, da ji po njenem mnenju dajemo premajhen pomen.

Kresalova: Zakaj tega ne bi doživeli tudi istospolni?
Kresalova se strinja in se sprašuje, zakaj torej ne bi "nekaj tako lepega" omogočili tudi istospolnim parterjem, ki jim v naši državi tem trenutku tega doživetja ne omogočamo. Izpostavila je skandinavske države, ki jih v državi večkrat omenjamo kot zgled, kjer je ta problematika, vključno s posvojitvami otrok, urejena.

"Kar ni naravno, umaknite"
Novakova je temu oporekala in izpostavila, da nobena resolucija Evropske unije ne zahteva, da takšno izenačitev omogočimo. Meni, da bi bilo treba sporne člene umakniti, saj potem "ne bi bil potreben referendum". "Kar ni dozorelo, zrelo in ni naravno, to umaknite," je o dejala. Na resolucije EU-ja se sklicuje tudi Tadej Strehovec, ki je izpostavil, da so si enotne v ugotovitvi, da odločitev države, da posvojitev omogoča le paru ženska-moški, ni diskriminacija. "Zaboli me, ko je nekomu vseeno, da se vsi ne počutijo enaki v tej državi," je odvrnila Kresalova.

Na koga se naveže novorojeni otrok?
Gostje so govorili tudi o posvojitvah in vplivu okolja, v katerem otrok odrašča. Psihoterapevt Bogdan Žorž zagovarja, da je za "otroka ugodneje, da ima mamo, s katero je biološko povezan, in očeta, ki mu pomaga pri vzpostavljanju zunanjega stika". Popravila ga je Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja, ki je spomnila, da je stroka to definicijo že pred časom razširila na "pomembno osebo", nato pa spoznala, da se je dojenček sposoben že kmalu navezati na več ljudi.

V povezavi s posvojitvami otrok je Majda Potrata poudarila, da zakonik otroka postavlja v ospredje, saj "rešuje" otroke, ki že živijo z biološkim staršem in njegovim istospolnim partnerjem. Ta otrok je po novem zakoniku izenačen z drugimi otroki.

Težave z drugačnostjo imamo odrasli, ne otroci
Novakova pa poudarja morebitne težave otroka, posvojenega v istospolno družino, ki bi jih ta imel v stiku z okolico zaradi okolja, v katerem živi. Dejala je, da se bo tak otrok kmalu znašel v psihični stiski, ne bo vedel, kakšna so spolna razmerja, in se bo srečeval s težavami z okolico. Marjanovič Umkova je kot primer izpostavila otroka s posebnimi potrebami in dejala, da z drugačnostjo nimajo težav drugi otroci, ampak navadno odrasli.

Raziskave ... in ... raziskave
Strehovca morebitna zakonska ureditev posvajanja v istospolnih družinah skrbi tudi z vidika diskriminiranosti. Dejal je, da bi se lahko, če bi otroke dali v posvojitev heterospolnim družinam, istospolni pari sklicevali na diskriminacijo, kar bi privedlo do kvot. Kot argument proti istospolnim družinam je navedel raziskave enostarševskih družin v ZDA, ki naj bi pokazale, da so otroci, ki odraščajo z le enim staršem, izpostavljeni višjemu tveganju za "asocialno vedenje, spolne bolezni, slabši učni uspeh".

"To so podatki izrečeni na pamet," se ne strinja Marjanovič Umkova, ki je izpostavila, da v Sloveniji visok odstotek otrok odrašča v enostarševskih družinah, zadnja raziskava učnega uspeha otrok pa ne kaže nobenih razlik, ki bi kazale na omenjen vpliv. "Diskreditirali ste te otroke in družine v veliki meri. To je huda obtožba," je dejala.

Sociologinja Majda Černič Istenič je navedla drugo raziskavo, prav tako iz ZDA, ki naj bi na podlagi statističnih podatkov pokazala, da so otroci, ki so odrasli v istospolnih družinah, na fakultetah uspešnejši, ker se jim starša bolj posvečata.

Če bo zakon, bo tudi referendum
Novakova je, če bodo poslanci potrdili družinski zakonik, napovedala referendum, za katerega, kot je dejala, ne bo težko zbrati podpisov. Tadej Strehovec, ki deluje v Skupini za pravičnost in mir Slovenske škofovske konference, pa je napovedal, da se bo tudi ta dejavno vključila v morebitno referendumsko kampanjo.

Katarina Kresal je na vprašanje, ali bi morda bili potrebni manjši koraki pri sprejemanju tako velikih sprememb, odgovorila, da ob manjših korakih tudi zakona o izbrisanih ne bi bilo in da bi zakon na referendumu zagotovo padel. LDS na kompromise pri definiciji ni pripravljen, medtem ko v SD-ju po besedah Majde Potrata dokončne odločitve še ni.

K. P., A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Sebastjan666
# 02.06.2011 ob 10:47
Matr so glupi s temi pogrevanji posvojitev otrok istospolnim.
Naj se raje poglobijo v to koliko 'idiotov' dela otroke, pa za njih ne skrbi, ne zna skrbeti, ne zna vzgajati, nimajo časa za svoje otroke, itd. In zakaj je družba v tako slabem stanju, čeprav ima večina otrok obojespolna starša.
Slovenska politika in kultura padata vsak dan nižje.
sappo
# 02.06.2011 ob 10:32
Jupi, spet referendum!
if
# 02.06.2011 ob 10:50
Slovenijo trenutno vodi "bulmastifovska" logika dojemanja življenja.
Zato je družina lahko vse, "kar si misl’t mur’te".
franček
# 02.06.2011 ob 11:01
po vladnem predlogu se bodo slovenske družine temeljito spremenile. Tako družina ne bo več le skupnost moškega, ženske in otrok, temveč bodo družinske skupnosti lahko zelo različne.

Ja, ja, pri Frangeževih bo še pes del družine.....
TineB
# 02.06.2011 ob 12:49
Še to:

definicija družine, ki je sedaj zapisana v DZak (širša definicija, kaj družina je: skupnost otroka in vsaj ene odrasle osebe, ki za tega otroka skrbi), je bila že del prvotnega osnutka DZak, ki so ga pripravili še minister Drobnič in sodelavci v času Janševe vlade, na strokovni predlog strokovnjakov za družinsko pravo, s prof. dr. Karlom Zupančičem na čelu!!!

Takrat ta definicija za SDS, NSi in SLS ni bila sporna, danes pa je. Go figure!

Enako je bilo z izvenzakonsko skupnostjo: v prvotnem osnutku zakona iz časa Janševe vlade (in na predlog strokovnjakov za družinsko pravo), je bila definicija izvenzakosnke skupnosti kot je bila predlagana tudi v tej verziji DZak. In takrat je bilo vse OK, zdaj pa kar naenkrat ta definicija ni pogodu SDS, SLS, Nsi, itd

Torej: v času njihove vlade so bile iste rešitve OK, danes pa, ker so del zakona, ki ga ta vlada predlaga, pa niso več in tem rešitvam desnica nasprotuje in predlaga neke drugačne rešitve, ki v čsu desne vlade sploh niso bile na mizi in del debate?

Sami ocenite, za kaj tukaj gre. Za vsebinski problem ali zgolj za nagajanje ...
viper81
# 02.06.2011 ob 21:38
Ne glede na vse kolobacije okoli Kresalove je v tej oddaji izpadla veliko pametnejša kot Novakova, ki govori kot kdo v 14. stoletju, ali pa kak fundamentalist iz puščave..
KLIPAN
# 02.06.2011 ob 21:07
Zanalašč bom postal homoseksualec, ker imam teh srednjeveških Slovencenljev poln kufer.
ideja
# 02.06.2011 ob 11:02
Zanima me, zakaj danes zvečer v Pogledih Slovenije ne bo predstavnika Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ko pa vemo, da je to največje civilno združenje v Sloveniji, ki se ukvarja prav s tozadevno problematiko. Takšna namerna izključitev dela civilne družbe iz javnih obravnav je nedemokratična in nedopustna, sploh pa na nesprejemljiva za javno televizijo kar RTV Slovenija je.
Freestailo
# 02.06.2011 ob 21:37
"Ko pride do vzgojnih problemov otrok potrebuje moško in žensko roko" (Ljudmila Novak)

Potem si pa predstavljajte kaj to pomeni (da fotr otroka zgajžla...)

Zdaj me pa resno zanima če je kdo od tehle klerikalcev že v živo spoznal kakšnega geja. Gre za popolnoma normalne ljudi ki nobenemu nič nočejo. Če bi lahko pogledali skozi svoje predsodke bi ugotovili da niso nič drugačni od drugih ljudi. Jaz osebno v teh ljudeh ne vidim nič čudnega in jih obravnavam kot vse druge.
sappo
# 02.06.2011 ob 21:30
Srednji vek
polarni123
# 02.06.2011 ob 21:50
Kaj se sploh zafrkavajo. Tako bo na referendumu sprememba padla. Slovenija ne potrebuje sprememb. V Sloveniji je vse super. Pa kaj če nas drugi prehitevajo po levi in desni, nam je lepo ker smo referendumska demokracija.
KLIPAN
# 02.06.2011 ob 21:30
Kurentac,
a ti je že kdo povedal, da je 17 stoletje mimo?

Tine b, hvala za obrazložitev, sedaj mi je vse jasno.
ecco
# 02.06.2011 ob 21:21
Danës se lepo vidi, da nasprotniki nimajo argumentov!

Vse temelji na predsodkih!

Nihče ne ruši klasične družine, samo priznavamo še ostale oblike družin!
svabo
# 02.06.2011 ob 13:08
Prepričan sem, da bomo t.i. drugorazredni državljani, ki nas ni malo poskrbeli za zelo zanimiv referendum. Ko se en del politike začne resno ukvarjati z osnovnimi civilizacijskimi pridobitvami, kot je med drugim tudi pravica do izbire partnerja in pravica do izbire partnerske zveze se s tem odpre pandorina skrinjica, ki se bo tej isti politiki vrnila kot bumerang. Večinski del slovenske populacije se mirno umesti znotraj različnih oblik partnerskih zvez brez kakršnegakoli pomisleka glede na vsebino. Vse v skladu z osnovnim pojmovanjem svobode, da se moja svoboda konča točno tam kjer se začne tvoja svoboda. Ko pa spustiš duh iz steklenice, kar se v tem trenutku tako očitno počne se bo dvignila tudi tiha večina ki, mirno živi svoje družinsko življenje (ne glede na vrsto skupnosti) in plačuje davke. Ko na začetku z zanimanjem opazuješ nestrpnost, ki veje iz določenih delov političnega prostora se seveda sladko nasmeješ kot že tolikokrat prej. Opazuješ ladjo norcev in se smeješ. Samo potem nekega dne zgroženi ugotovimo, da ta ladja norcev ekstremno poseže v življenje ljudi z pošastno perverzno logiko glasnika edine zveličane resnice. Kot da so dobesedno vzeli rek da se zgodovina ponovalja samo da, ko se ponovi je to farsa. To kar počnejo sedaj ni več farsa ampak teptanje mojih in naših osnovnih človekovih civilizacijskih pridobitev. Strpnost in občutek za skupno dobro ni več vrlina. Vrednoti sta postali stigmatizirani. Sem prvorazredni davkoplačevalec in drugorazredni državljan. Čas je za strnitev vrst tihe večine in razpis referenduma, ki bo tovrstne glasnike nestrpnosti za vedno zbrisal iz politične zemljevida te naše deželice. Boj se države, ko norci obmolknejo pred norostjo "intelektualcev". Prišel je čas dejanj.
MikM
# 02.06.2011 ob 11:16
Na referendumu o novem Družinskem zakoniku bom glasoval PROTI !!!
Trikrat PROTI če bo treba !!!
Glas-ovir
# 02.06.2011 ob 10:38
Jeee! še ena oddaja, ki bo dodatno odkrila sprevržene spolne prakse slovenskih vladarjev.
leksem
# 02.06.2011 ob 21:43
marjan_1: Hvala bogu, da Aleša Primca iz civilne iniciative tokrat ni bilo zraven!
Njega bi bilo treba kazensko ovaditi zaradi nenehnega razpihovanja sovraštva do homoseksualcev.

Očitno je na javni televiziji le prevladal razum, da so končno upoštevali 63. člen ustave, ki pravi:
"Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti."
Amen.
jo-jo
# 02.06.2011 ob 21:33
Srednji vek...

ha ha...res rinemo nazaj, še malo pa bomo prišli v antično Grčijo:))
TineB
# 02.06.2011 ob 21:24
@KLIPAN

Ni skrivnost, da je leta 2009 kar 9 od 10 sodelavcev MMC glasovoalo proti imenovanju Uroša Urbanije (bivšega dopisnika Družine iz Rima oz Vatikana in bivšega urednika notranje redakcije STA v času Janševe vlade) za odgovornega urednika MMC, a ga je programski svet RTV vseeno potrdil. In ni skrivnost, da je večina teh sodelavcev iz MMC odšla, ko je prišel g. Urbanija, ta pa je zaposlil nove sodelavce, mnoge tudi z STA, kjer je bil prej urednik.
papiga
# 02.06.2011 ob 11:15
mayway ne, fajn se imejte.
KLIPAN
# 02.06.2011 ob 23:00
Ti isti desničarji, ki se bojijo homoseksualcev (čeprav ne vem zakaj) svoje otroke ponosno vozijo v cerkev k verouku, čeprav je dokazano, da je krščanska cerkev po svetu spolno zlorabila in uničila življenja na tisoče in tisoče otrokom.
Sedaj pa jih razumi, če lahko.
hud
# 02.06.2011 ob 22:41
Družinski zakonik ki bo nastal v NSi pod pokroviteljstvom RKC bo imel točno 666 členov.
el CARTEL
# 02.06.2011 ob 22:27
Novakova: Poroka ti daje moč tudi za težke trenutke v življenju

Kresalova: Zakaj tega ne bi doživeli tudi istospolni?

no tu je bila ljudomina poteptana :D novakova 0, kersalova 1
jo-jo
# 02.06.2011 ob 21:39
@marjan_1, kurentac:

Ja najboljše bi bilo da bi povabili samo Cukjatija, Angelco Likovič, Primca pa še ena dva župnika, ne? Kako bi se kresala mnenja, da bi kar žarelo.
pišta05
# 02.06.2011 ob 21:36
Tole bo ziher spet referendum!

A potrebujemo še vlado in parlament??

Ne potrebujemo... zakone naj napišejo zunanji sodelavci - tako kot to počnejo že sedaj, ga dajo v javnost in v enem mesecu ljudstvo na refereredumu odloči ali je ZA ali PROTI.
Da bi zmanjšali stroške, bi recimo lahko imeli po en referedumski dan v vsakem letnem času. Ta predlog, bi pa seveda predhodno šel na referendum ;)
KLIPAN
# 02.06.2011 ob 21:04
Kdo kadruje zaposlene na MMC-ju? Janša?
Zakaj to sprašujem?
Slak je namreč v oddajo povabil tudi poslance oz. nekoga iz SDS, saj vemo , da so bili oni predlagatelji registracije izvenzakonske skupnosti.
In kaj se je zgodilo?
Niti eden od 27 poslancev SDS-a ni prišel v studio!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Niti eden!! Obrazložitev je bila, da imajo druge obveznosti (tako je povedal Slak). Ob 20 uri zvečer???
SDS-ovci se torej rajši ne udeležujejo oddaj v katerem bi izpadli srednjeveški kmetje.
Si predstavljate, da se takšnega soočenja ne bi udeležil nobeden iz rec. SD-ja ali Zaresa, kjer bi obdelovali kakšno temo, kjer so oni brcnili mimo.
Mislite, da bi MMC to mirno spregledal in o tem ne črhnil niti besedice?????
Popolnoma nepredstavljivo!
Kaj še nas le čaka , ko bo Janša na oblasti?
mietke10
# 02.06.2011 ob 20:34
Kakšen steklen pogled Katarince...........ufff
pisoJ zorbotit
# 02.06.2011 ob 20:22
TineB
2. junij 2011 ob 19:22

"Lažne samohranilke" bi obstajale tudi pri obvezni registraciji. Pač oče uradno otroka ne prizna- mati ostane samohranilka s stalnim prebivališčem na domačem naslovu, živi pa dejansko na drugem naslovu pri partnerju in dejanskem očetu svojega otroka.

Oče lahko mirno prizna očetovstvo, a v tem primeru je treba na sodišču dogovoriti ali iztožiti preživnino, ostalo pa poteka tako kot si napisal.
Tukaj se strinjam z mnenjem naših konzervativcev, da s(m)o poročeni pari definitivno in dokazljivo na slabšem!
Kejkoo
# 02.06.2011 ob 11:35
Predlagam, da se uvede posebna rubrika "Nabijaški četrtek", kjer se bo redno nabijalo na teme iz Pogledov. Samo predlog.
Obsidijan
# 02.06.2011 ob 10:48
Gotovo se ne bodo pozabili ukvarjati z vsemi pojavi družinskih tragedij normalnih oče-mati-otrok družin: od klanja, zažiganja, napadov s sekirami, alkoholizma in povezanega nasilja in zlorab, metanja otrok iz stolpnic in kar je še podobnega vzornega vedenja v edini zdravi obliki družine.
goldmayer367
# 03.06.2011 ob 09:06
...Tadej Strehovec, Bogdan Žorž, Ljudmila Novak,...daleč najbolj kompetentni ljudje v oddaji pogledi Slovenije!!! HVALA , Slaku in njegovi ekipi pri pripravi te oddaje,...!
Starliner
# 02.06.2011 ob 22:56
@ sanimirtec

Nobenega sovražnega govora proti istospolno usmerjenim? Pa obrniva.Če bi nekdo rekel, da npr. verni ljudje niso primerni za vzgojo otrok, da so bolni in škodljivi za vzgojo otroka, da bodo otroci po starših prevzeli vse predsodke in nestrpnost do drugačnih itd., bi se verjetno (skoraj) vsi strinjali, da gre za nestrpnost in sovražni govor do vernih.

Prav neverjetno pa je, da ko se enako piše o istospolno uemerjenih, pa se vse to lepo zavije v celofan pravice do svobode govora oziroma različnega mnenja.

Razumi, kdor more, ker jaz ne morem. Živi in pusti živeti.
leksem
# 02.06.2011 ob 22:22
@arto77:
Nisem homoseksualec, sem srečno poročen. Z ljubeznijo mojega življenja imam, hvala bogu, tri zdrave in dobrosrčne otroke.

Sem odločno PROTI HOMOFOBOM, ki ne samo, da ne vidijo pol metra od svojega nosu in hodijo skozi življenje kot "fijakarski konj", ampak tudi ne znajo (ali pa nočejo) brati nedvoumno zapisanih določil slovenske ustave. Očitno si še en primerek nepismenega Slovenca.
jo-jo
# 02.06.2011 ob 22:18
@arto77:

si me nasmejal...si že slišal za IRONIJO?? Oziroma če zapišem drugače: nisem "po nesreči" dal primer antične Grčije.
_ps_
# 02.06.2011 ob 21:52
sanimirtec: ne ni bilo tako mišljeno. In tudi sicer se motiš.
Govora je bilo o tem kako so zakonske zveze tisto idealno okolje, kar pa itak ni res. Saj zakonska zveza ne pomeni, da bo to nekaj popolna družina.
Kar pa se posvojitev tiče se pa izbira posvojitelje glede na primernost okolja, ki ga posvojitelja zagotavljata. Vse relevantne študije, povdarjam: VSE relevantne ugotavljajo, da razlike med oblikama družine preprosto ni.

Seveda ima tudi cerkev svoje študije, ki pa jih lahko objavijo le v svojih revijah, v znanstvenih ne, saj ne dosegajo standardov, ki jih take revije zahtevajo.
_ps_
# 02.06.2011 ob 21:41
Smešno je bilo ko je tisti katoliban začel govoriti kako otroci v enostarševski družini dosegajo slabše rezultate v šoli, kako bolj pogosto dobijo spolne bolezni in imajo slabši življenski standard pozneje v življenju.
TineB
# 02.06.2011 ob 20:27
@MIRNČAN

Po eni strani tuliš, da je otrok premalo, da je rodnost premajha - po drugi te pa moti, v kakih skupnostih se ti otroci rodijo. Kaj je zdaj pomembno? Rodnost ali oblika skupnosti, kamor se otrok rodi? Ali pa celo kar oboje nerazdružljivo?

A zdaj bomo pa v tej Deželi dovolili le otroke rojene v zakonski zvezi, pa plavolase, pa 100% zdrave, pa le take z dobrim pedigrejem itd. Na koncu bomo dovolili otroke le lepim parom, pa takim dobro situiranim, pa le katoličanom itd. Zighajl? Ne, hvala!
TineB
# 02.06.2011 ob 19:22
"Lažne samohranilke" bi obstajale tudi pri obvezni registraciji. Pač oče uradno otroka ne prizna- mati ostane samohranilka s stalnim prebivališčem na domačem naslovu, živi pa dejansko na drugem naslovu pri partnerju in dejanskem očetu svojega otroka. Enako bi to lahko počele samohranilke z novim partnerjem, ki ni oče otroka.

Obvezna registracija tega problema ne reši. Ta problem reši le prijavljanje goljufivih ljudi na pristojne organe. Če koga poznate, da goljufa državo ali občino - prijavite ga. Saj to lahko anonimno storite.
AnnoZero
# 02.06.2011 ob 13:15
Če mi gre pa kaj na živce, je pa to argument naravnosti!

Heteroseksualen par na samotnem otoku bo ravno teko ostal brez otrok, če je eden od njiju neploden!
TineB
# 02.06.2011 ob 12:42
Referendum žal bo, ker se je zadnjimi odločbami glede referendumov Ustavno sodišče postavilo na stališče, da referendumov, ki so zagotovljena ustavna pravica, NE BO PREPREČEVALO, razen če bi izid referenduma privedel do NOVIH IN NEPOSREDNIH NEUSTAVNIH posledic. Četudi bo izid referenduma za državo in državljane škodljiv.

In v primeru sprejema ali zavrnitve DZak novih in neposrednih neustavnih posledic ne bo. Lahko da bodo posredne in ostale kake stare - a US po novem pravi - da o tem pri presoju o referendumu ne bo več odločalo. Da naj se te potencialne neustavnosti spodpija v drugih in ločenih postopkih pred US. Kar je tudi jasen namig, kako naj se v prihodnje rešuje kak sporne zadeve, ki smrdijo na neustavnost: ne preko političnega vzvoda, amapk preko sodnega..
ecco
# 02.06.2011 ob 11:51
Referendum pomoje ne bo možen, ker ni razloga!

Istospolni bodo lahko posvojili le otroka po partnerju, zato ne vem čemu razburjanje na to temo. Če otroka vzgajata dva, naj bo to tudi zakonsko urejeno. Kaj če se kaj zgodi biološkemu staršu? Nebiološki starš nima pravic, niti obveznosti. Da o ostaih pravicah in dolžnostih ne govorimo.

Tp je ideološka debata, ki pa se mora zaradi spremenjenih razmer v družbi presekati in zakonsko urediti nove obike družin skupaj v DZ.
Galaxy
# 03.06.2011 ob 03:30
MMC : Kako to, da zadnje čase oglašujete oz. delate veliko reklamo po TV za NSi stranko ki ni niti prestopila volilnega praga? Saj več pišete in sprašujete njih kot pa katerokoli drugo stranko razen "nedotakljive" SDS. Malo čudno. In to stranko ki niti ne dopušča drugačnosti in predalčka ljudi. Žalost MMC žalost kako nizko ste padli.
Skippy
# 03.06.2011 ob 03:18
Primer iz prakse: partnerja sta zdrava, razen tega, da ženska zaradi težav z maternico ne more donosit otroka. Preko nadomestnega materinstva bi partnerici bi pri tem pomagala njena sestra, v maternico katere bi vstavili oplojeno jajčece sestre. Rodil bi se zdrav in srečen otrok, ki bi ga sestra predala biološkim staršem.

V Sloveniji se ti borci "ZA" otroke borijo proti temu, da bi bilo to legalno. A zdaj mi naj ti borci razložijo, če so za otroke, zakaj jih potem tako sovražijo, da so proti temu, da bi bil zgornji par srečen in z lastnim otrokom?
Skippy
# 03.06.2011 ob 03:13
Če vse zgornjo legaliziramo, se stanje nikomur ne poslabša, veliko ljudem pa se izboljša, saj tako pridejo do svojega ali posvojenega otroka. Če se borite za otroke, zakaj se potem ne zavzemate, da jih bo čimveč in da bo čimveč parov srečnih?

V Sloveniji je že vse postavljeno na glavo. V ZDA so vsaj konsistentni - ko se gre za otroke, se v resnici borijo za njih in dopuščajo vse zgoraj omenjeno.
cedomir
# 03.06.2011 ob 01:49
Normalen svet, družina, odnosi, ki fukcionirajo še zdaleč ni samo ljubezen... to si že dopovejte enkrat!
Permisivna vzgoja ne fukcionira, to je utopija!!! Otroku moraš dat jasne meje, moraš kdaj tut ZAVPITI, se razpizdit , če ne gre drugače, ker otroci niso angelčki in ne znajo sami od sebe ločit kaj je prav, kaj narobe, kako se obnašat itd.

Pa še to, razne primerjave z zahodom, zahod je dno od dna, kar se tiče moralnih vrednot, vse zahodne države, temeljijo na izkoriščanju vzhodu, tako da primerjave z zahodom so bedaste!

lp
TineB
# 03.06.2011 ob 01:28
Po komentarjih se lepo vido, kako LJUDOMRZEN je slovenski narod. Namesto, da bi ljudem privoščili srečo, jim želijo ŠKODO. Fovšija? Sovraštvo? Karkoli že je, to za družbo ni dobro.

Sovraštvo je problem, ne pa ljubezen!
TaAndrej
# 03.06.2011 ob 00:10
TineB
Mislim, da na nobeno stvar niti na naravo ne moreš gledati samo iz enega vidika. Nič ni črno belo. Seveda v naravi veljajo kruti zakoni, vendar ima vse svoj namen, sicer bi življenje že zdavnaj izginilo. Lahko slikaš temne plati, vendar po drugi strani poglej samo svoj prst s katerim tolčeš po tipkovnici. Si že kdaj videl bolj izpopoljnjen stroj? Zakoni narave veljajo že milijone let. Človek se v svoji osnovi že nekaj tisoč let ni spremenil prav dosti. Že stari rimljani so poznali vse sorte stranpoti. Lahko živimo sredi betona, pa naravni zakoni ravno tako veljajo tudi za nas. Moraš jesti, moraš spati moraš na stranišče, če si homo ne moreš imeti svojih otrok. Nekateri, ki mislijo da so "fancy" pa ti bodo mogoče priskrbeli mojega, sosedovega, ruskega, oziroma takega ki im homofobna nagnenja.
TineB
# 03.06.2011 ob 00:05
Ljudmila Novak: "Kar ni dozorelo, zrelo in ni naravno, to umaknite."

In prišli so varnostniki ter odstranili Ljudmilo iz studia. LOL

(noregobe.press)
spelji_
# 02.06.2011 ob 23:43
"Sicer so pa morali biti hudi zakulisni boji, da se je Slak tako ponižal in ni pustil družinske pobude na to oddajo."

Koliko bi jih pa moralo biti? A Strehovec, ki stoji za zavodom kul.si ni bil dovolj?

Naj bi še tisti uradnik s kmetijskega ministrstva (Primc) govoril o stroki?

Torej, "strokovnost" nasprotnikov: župnik, uradnik na kmetijskem ministrstvu, tretjerazredna političarka in Žorž, ki je sam priznal, da je za to stvar v bistvu nekompetenten.

Krasna strokovnost ;)
Starliner
# 02.06.2011 ob 23:32
@ kurentac

V redu, ampak potem tudi predstavniki Cerkeve ne bi smeli nič povedati o pravicah otrok, ker (vsaj uradno) nimajo svojih otrok.

Tole si želel povedati, pa si pozabil, kajne?
Kazalo