Vse več je upokojencev in vse manj denarja zanje. Foto: BoBo
Vse več je upokojencev in vse manj denarja zanje. Foto: BoBo
false
Mladi v pokojninski sistem ne verjamejo več, saj jih veliko niti službe nima. Foto: BoBo

Evropska komisija Slovenijo poziva, naj zdaj - potem ko je sprejela ukrepe za zmanjšanje pritiskov na srednjeročno vzdržnost pokojninskega sistema - prilagodi še ključne parametre s katerimi bi zagotovili vzdržnost sistema po letu 2020.

O tem, kaj o pozivih o novi pokojninski reformi pravijo domači strokovnjaki, pa v današnjem Studiu ob 17-ih na prvem programu Radia Slovenija.

"Bolj ko boste odlašali z rešitvijo, težje bo," je prejšnji teden med obiskom Slovenije dejal tudi podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Poleg komisije nas k pokojninski reformi - ki jo potrebujemo zato, "da bi imeli delavci spodobne pokojnine" - poziva tudi OECD.

Število upokojencev namreč narašča - leta 2013 je bilo starostnih upokojencev 418.000, lani že 426.000; če pogledamo število vseh upokojencev, se je to s 602.000 zvišalo na 609.000. Upokojencev je torej vedno več. In s tem seveda naraščajo izdatki za pokojnine - iz državnega proračuna je lani za krpanje pokojninske luknje šlo 1,5 milijarde evrov. To je skoraj 18 odstotkov več kot leto prej.

Slabe napovedi za prihodnost
Demografske projekcije Evropske unije za Slovenijo napovedujejo dodatno dramatično povečanje javne porabe do leta 2060. Pokojnine pa so nizke - lanska povprečna je znašala 563 evrov - skoraj 300.000 upokojencev prejema manj kot 500 evrov pokojnine, kar je pod pragom revščine.

Mnogi mladi v pokojninski sistem enostavno ne verjamejo več - še posebej ranljivi so vsi tisti z začasnimi in občasnimi zaposlitvami. Ti običajno ne plačujejo v pokojninsko blagajno - o tem, da bi varčevali posebej, niti ne razmišljajo, saj živijo na robu revščine.

"Prekarni delavci nimajo plačanih prispevkov, socialnega varstva, ni prilivov v davčne blagajne, kar pomeni težave pri zdravstvu, pokojninah, in je to cel kompleks povezanih težav," je opozoril Boštjan Jurič iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Namesto reforme le popravki
A letos pokojninske reforme zagotovo še ni pričakovati - trenutno deluje delovna skupina, ki bo do konca leta pripravila belo knjigo. Analizirali bodo stanje pokojninskega zavarovanja in učinke zdajšnje reforme.

Poleg tega bodo oblikovali nabor rešitev, ki bodo zagotovile javnofinančno vzdržnost sistema. Do konca leta tako lahko pričakujemo zgolj spremembe pri višini plačila prispevkov upokojencev, ki imajo d. o. o., ureditev pogojev poklicnih pokojnin. Mogoča pa je tudi uvedba dodatnih ali višjih bonusov za poznejše upokojevanje.