Župevčeva je bila na večer, ko so se zbirali poslanski podpisi za referendum, v bolnišnici. Foto: BoBo
Župevčeva je bila na večer, ko so se zbirali poslanski podpisi za referendum, v bolnišnici. Foto: BoBo
Podpisi
Sporni podpis na dnu. Foto: MMC RTV SLO
Podpis Melite Župevc je pristen

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je predkazenski postopek v povezavi s prijavo fizične osebe glede istovetnosti podpisa končan. O zbranih obvestilih in podatkih bo policija obvestila pristojno državno tožilstvo.
Materiali so bili zbrani v skladu s strokovnimi standardi, še piše policija, na njihovi podlagi pa je Nacionalni preiskovalni laboratorij potrdil pristnost podpisa Župevčeve.
Virant: Grenak priokus ostaja
Predsednik DZ-ja Gregor Virant je dejal, da je Župevčevi glede pristnosti podpisa zaupal in je zavračal predlog za grafološko preverjanje podpisa. "Obstaja pa pri meni grenak priokus, da je bila ta policijska preiskava opravljena iz političnih razlogov SDS-a. Ne morem se znebiti tega občutka," je dejal.

"Kako bo Gorenak preiskoval samega sebe?"
Z njim soglaša tudi predsednik PS-ja Zoran Janković. Kot je dejal v izjavi novinarjem, se bo zdaj videlo, kako bo notranji minister Vinko Gorenak "preiskoval sam sebe". "To bo novost v Evropi." Višek "razumevanja demokracije s strani SDS-a" pa je po njegovih besedah to, da je, kot pravi, ista stranka podpise poslala tudi na ustavno sodišče.

Fotokopirani podpisi za drugi referendum
Sporna je bila pobuda za referendum o Slovenskem državnem holdingu, ki ga je podpisalo 27 poslancev Pozitivne Slovenije, dva nepovezana in Srečko Meh iz SD-ja. Isti podpis je sicer končal tudi na poslanski pobudi za referendum o t. i. slabi banki, saj so bili podpisi fotokopirani.
Župevčeva na porodniški
Poslanka Melita Župevc je bila na večer, ko so se podpisi zbirali, sicer v bolnišnici. Zaradi vidne razlike med njenim običajnim podpisom in tistim na pobudi so se kmalu pojavili pozivi po preverbi pristnosti, medtem ko so v PS-ju nad tem izrazili ogorčenje.
Ustavno sodišče čaka na potrdila
Vlada je pobudo za referendum poslala v presojo ustavnemu sodišču. To pa od DZ-ja še pred presojo želi dobiti zagotovilo, da je število podpisov zadostno. Ker je policija pristnost potrdila, bo postopek lahko stekel.

Podpis Melite Župevc je pristen