Vlada socialnega dialoga sploh ne želi iskati - še več, policiste želi
Vlada socialnega dialoga sploh ne želi iskati - še več, policiste želi "prevarati in pretentati" ter jim vse dogovorjene pravice na nedopusten način omejiti oz. odvzeti, vladi očitajo v PSS-ju. Foto: MMC RTV SLO
Policijska sindikalista
V Policijskem sindikatu Slovenije zahtevajo, da vlada predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji nemudoma vrne v usklajevanje z obema policijskima sindikatoma. Foto: BoBo
Policisti grozijo s stavko

PSS-ju je vlada predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji poslala 9. avgusta, a se o njem sploh niso usklajevali. Pozneje so v sindikatu ugotovili, da so nekateri členi vsebinsko spremenjeni, na kar so opozorili vlado, vendar se vlada do protestov sindikata po njihovih navedbah ni opredelila, "še manj pa iskala soglasje", so zapisali v sporočilu za javnost.

Po pregledu dokumentacije za današnjo sejo vlade so v sindikatu ugotovili, da bo vlada obravnavala tudi predlog omenjenega zakona, ki pa je, pravijo, pred dnevi doživel novo spremembo - vlada, pravijo v PSS-ju, jim tega osnutka sploh ni poslala v usklajevanje, niti ni iskala soglasja za zadnje spremembe.

Sindikat takemu "načinu vodenja socialnega dialoga in zlorabi pozicije moči" ostro nasprotuje, so zapisali v sporočilu za javnost ter dodali, da s takim ravnanjem vlada neposredno krši dogovorjene obveznosti iz stavkovnega sporazuma med Policijskim sindikatom Slovenije, Sindikatom policistov Slovenije in vlado.

Vlada želi "obiti vse obveznosti iz kolektivne pogodbe"
Hkrati sindikat nasprotuje potezi, s katero naj bi želela vlada "obiti vse dogovorjene obveznosti iz kolektivne pogodbe". Ob tem navajajo člen predloga zakona, iz katerega izhaja, da "za uslužbence policije veljajo predpisi, ki urejajo delovna razmerja in plače javnih uslužbencev, predpisi, ki urejajo zdravstveno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ter kolektivne pogodbe, ki veljajo za uslužbence policije, če s tem zakonom ni določeno drugače". Navedeno po mnenju sindikata pomeni, da želi vlada vse dogovorjene ugodnosti in pravice, o katerih so se in se še nameravajo sporazumno dogovoriti, obiti oziroma jih izničiti.

Tako ravnanje pa je za sindikat popolnoma nesprejemljivo, izpostavljajo, saj ne kaže samo tega, da vlada socialnega dialoga ne želi iskati, temveč tudi naslednje: "Želite nas prevarati in pretentati v naših pravicah ter nam vse dogovorjene pravice na tak nedopusten način omejiti in nam jih odvzeti."

Če bo šel zakon v obravnavo v DZ, policisti znova o stavki
Sindikat zato zahteva, da se predlog navedenega zakona nemudoma vrne v usklajevanje z obema policijskima sindikatoma. Če bo šel zakon kljub vsemu v parlamentarni postopek, pa bo svet sindikata že prihodnji teden odločal o nadaljevanju stavke zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, "tokrat vse do izpolnitve stavkovnega sporazuma", so poudarili v PSS-ju.

Gorenak: Verjamem, da bo prevladal razum
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je na tiskovni konferenci po seji vlade pojasnil, da vlada zakon pošilja v obravnavo parlamentu, na očitke sindikatov pa odgovarja: "Če bi čakali sindikate, potem zakona verjetno nikoli ne bi uskladili." Ob tem je dodal, da se bo v prihodnjih dneh verjetno sestal s predstavniki obeh policijskih sindikatov: "Verjamem, da bo glede na trenutno javnofinančno situacijo prevladal razum."

Policisti grozijo s stavko